Kleine tuin inrichten: Hoe doe je dat? (4 tips)

Kleine tuin inrichten | “Ik heb een tuin zo klein als een postzegel”, hoor ik mensen vaker zeggen. Is dat een nadeel? Zeker niet. Een kleine tuin kan net zo spannend zijn als een grote. Het belangrijkste is, dat je tuin bij jou past. Bij de mogelijkheden, wensen en tijd die je ervoor hebt. Hoeveel plezier schenkt een grote lap grond die je niet bij kunt houden? En waar je stress van krijgt omdat het onkruid je boven het hoofd groeit?

Kleine tuin inrichten: hoe doe je dat?

Tuinieren is creatief bezig zijn – zeker in een kleine tuin. Richt de tuin zo in, dat het niet te druk wordt. Als je bijvoorbeeld met potten gaat werken, zet die dan bij elkaar. Maak niet twee kleine borders aan beide kanten, maar liever één grote aan een kant. Zet ook de planten in groepen. Koop nooit één plant, maar steeds meerdere van dezelfde soort.

Ideeën voor in de kleine tuin

Zorg voor verrassende effecten. Schilder een muur in een opvallende kleur als blikvang. Of plaats een mooi ornament of beeld. Een oude spiegel in een dode hoek doet wonderen. De tuin lijkt dan veel groter. Kies voor hoogteverschillen en verticale lijnen. Maak een rotspartijtje of watervalletje. Ook een pergola is een goed idee. Daar kun je ook bij regen lekker onder zitten. En ze biedt bescherming tegen inkijk (van bovenaf). Wil je meer ideeën opdoen? Bekijk dan eens mijn gratis tuininspiratiepakket. Download hem hier.


Kleine tuin als verlengstuk van je woonkamer

De tuin kan ook een verlengstuk van de woonkamer worden. Dat bereik je door verlichting. Fakkels en kaarsen zorgen voor een romantisch en speels effect. Led-lampjes zijn heel fraai en kunnen een stemming benadrukken. Geel, rood, groen en oranje voor uitbundig en feestelijk. Paars, blauw en roze voor lieflijk en zacht.

Verticaal tuinieren in de kleine tuin

Maak gebruik van de muren. Er zijn hangende tuinsets (verticaal tuinieren) te koop met een bewateringssysteem. De planten groeien in zakken van plasticfolie. Als je hangplantjes erin zet, is de plastic snel uit het zicht verdwenen. De regelmatige bewatering is hier wel een punt van aandacht. Dat moet echt regelmatig gebeuren, dus zorg ervoor dat dit vlekkeloos werkt.

Beplantingsplan

De keuze van de planten is heel belangrijk. Eenjarige zomerbloeiers zijn leuk en zorgen voor kleur. Zet die bij voorkeur in potten. Vaste planten zorgen voor meer rust. Kijk in het tuincentrum op de labeltjes: in welke maand(en) bloeit deze plant? Als je het goed uitkient, heb je elke maand iets in de bloei. Van april tot oktober – en zelfs in de winter kan er iets bloeien. De helleborus – waar heel veel varianten van te koop zijn – laat zijn bloemen in de sneeuw zien!

Vaste planten met opvallende bladeren die groen blijven, zijn heel dankbaar. Denk aan de elfenbloem, zwenkgras, wolfsmelk, heuchera of maagdenpalm. Vergeet ook de varens niet. Ze groeien in de schaduw, zijn interessant winterhard. Deze soorten hebben weinig onderhoud nodig en blijven je lang trouw.

Kortom, ook voor de tuin geldt: klein maar fijn! Wil je meer tuininspiratie opdoen?  Download dan hier mijn gratis tuininspiratiepakket.