Kunstgras in de tuin? Staat jouw reden er tussen?

Kunstgras in de tuin? | Heb je een tuin waar ‘niks’ wil groeien, niet eens gras? Te veel schaduw, slechte grond? Of gewoon geen zin in onderhoud van een gazon? Want gras heeft best wat zorg nodig. Vergis je niet! Een grasveldje verandert ongelooflijk snel in een ontembare prairie als je ondeskundig te werk gaat. Of wordt een treurig stukje mosveld. Is dit bij jou het geval? Dan zou je kunstgras kunnen overwegen.

Lees hier waarom kunstgras voor jouw tuin de ideale oplossing kan zijn.

Kunstgras in de tuin

 Ik kan me goed voorstellen dat je niet direct voorstander bent van kunstgras (of juist weer wel?). Hoe goed fabrikanten ook hun best doen om soorten te produceren die (van afstand) bijna niet van echt zijn te onderscheiden blijft het natuurlijk nep. Ik ben van mening dat kunstgras nooit de uitstraling gaat krijgen van een echt gazon. Maar het kan wel degelijk een goede oplossing voor je zijn als:

  • Je toch een groen veld wil en geen zin en tijd hebt om te maaien
  • Er geen gras wil groeien
  • Je alle soorten bemesting al hebt geprobeerd en geen enkele vooruitgang hebt geboekt
  • Je een kleine tuin hebt
  • Minder onderhoud wil
  • Je  minder bestrating wil
  • En nog tig andere redenen….

In dit artikel willen we je het een en ander vertellen over kunstgras in de tuin. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Welke soorten moet je kiezen en waar moet je op letten bij de aanschaf (en aanleg) van kunstgras. Daarnaast geven we indicaties af voor welke investering het aanleggen van kunstgras met zich mee brengt.

Voordat je verder leest heb ik nog een leuke weggever voor je. In mijn gratis Tuinideeën Gids laat ik je 80 tuinideeën zien die je ook op je eigen tuin kunt toepassen. Download hier de gratis gids. 

1. Kunstgras als vervanger voor je huidige gazon

Heb je genoeg van het onderhoud wat je op dit moment hebt aan je gazon? Of wil het maar niet lukken om een mooie groene mat te krijgen? Dan is kunstgras een hele mooie oplossing. Tenminste, als je niet van plan bent om de hele tuin te gaan bestraten. Want dat is wat ik je absoluut afraad.

Welke tegel je ook kiest, de uitstraling zal altijd minimaal blijven omdat er geen of weinig contrast is met groen. Kunstgras is dan wel geen levend product. Het is zeker een goede vervanger van bestrating en geeft de tuin wel dat groene karakter van sfeer en beleving.

2. Kunstgras voor een onderhoudsarme tuin

Je zou het niet verwachten, maar kunstgras is duurzaam. Hoezo? Op de eerste plaats gaat kunstgras vele jaren mee. Kunstgras leveranciers geven meestal minstens 10 jaar garantie. Bij de productie kun je letten op het DIN 180357 label.  Dat betekent dat er geen zware metalen of weekmakers zijn gebruikt.

Het spreekt voor zich dat kunstgras veel minder onderhoud vergt dan een echt gazon. Als je er voor kiest? Let er dan op dat je het goed aanlegt zodat je ook echt veel minder werk hebt de komende jaren. Want als je het niet op de juiste manier doet dan haal je je een boel (dubbel) werk op de hals en kost het je klauwen met geld.

Het is dus erg belangrijk dat het kunstgras deskundig wordt aangelegd. Dit vereist namelijk enige vakmanschap en zorgvuldigheid. Ik raad je daarom aan om het uit te besteden of om je goed te verdiepen in de beste werkwijze voor het aanleggen van kunstgras.

Kies bij de vakman die het best bij je past

Als je van plan bent om het aanleggen van kunstgras in de tuin uit te besteden kies dan voor een bedrijf (vakman) die goed bij je past. Nodig (bijvoorbeeld ons) eerst uit voor een kennismakings- en adviesgesprek. Op basis daarvan krijg je waarschijnlijk alleen maar goede ideeën waardoor je betere keuzes gaat maken dan je zelf in gedachten had.

”Ik kan je bijvoorbeeld adviseren over de indeling van de tuin en hoe kunstgras het best kan worden opgenomen in het tuinontwerp zodat er minimaal afval (is extra kosten) ontstaat en dat de ruimtes er veel praktischer en sfeervoller uit komen te zien.” – Peter Mecklenfeld

Laat je inspireren aan hand van de voorbeelden van eerder aangelegde projecten. Op deze manier krijg je een beter beeld van het eindresultaat en kun je je eigen situatie beter beoordelen.

3. Maak het gazon kindvriendelijk en ‘ongedierte proof’

Een kunstgrasveld kan een remedie zijn als je last hebt van mollen of woelratten. Onder het kunstgrastapijt plaats je een mollendoek en/of legt een afdeklaag van lavasteentjes. Onkruid krijgt geen kans als het tapijt goed aansluit.

Kunstgras is ook een oplossing als je kinderen of honden hebt. Of wat er ook maar graag graaft, rent of ravot. Daar kan een gazon van echt gras op de lange duur niet goed tegen.  Je krijgt kale plekken of gaten. Dat ziet niet mooi uit en je krijgt problemen met de grasmaaier.

Uiteraard is dit allemaal (vrij eenvoudig) te herstellen maar je bent dit artikel waarschijnlijk aan het lezen omdat je op zoek bent naar een vervanger voor het echte gazon.

4. Kunstgras op het balkon of in huis?

Misschien wil je graag een tuin, maar woon je in een flatje. Wil je graag dat frisse groen zien, in plaats van die betonvloer. Dan is kunstgras een mooie oplossing. Ook voor op het dakterras of de daktuin. Zelfs op 10 hoog komt de vakman die wel voor je leggen. Desnoods met een hoogwerker. Op een balkon moet je wel drainage matten leggen om de afwatering te verbeteren.

Kunstgras voor in huis?

Ook binnenshuis kun je kunstgras toepassen. Het staat heel mooi bij een strak, modern interieur. Of in de kinderkamer, of in de berging. Je ziet het ook vaak op de camping. En wie een tweede woning heeft, kan met een gerust hart de tuin vergeten.

Het is maar een voorbeeld, maar ik wil het wel benoemd hebben :).

In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik meer dan 80 tuinideeën die je zowel voor een grote als kleine tuin kunt gebruiken. Download hier de gratis gids en laat je inspireren door alle voorbeelden.