Douglashout: alles wat je moet weten voor een houten overkapping
Douglashout en larikshout zijn beiden heel geschikt materiaal voor je terrasoverkapping! Lees hier over de kwaliteit en de voordelen van deze houtsoorten!
Douglashout en larikshout zijn uitermate geschikt voor tuinmeubels of terrasoverkappingen. Zowel douglashout als larikshout zijn duurzaam en erg geschikt voor buitengebruik. Door de grote hoeveelheid hars die van nature aanwezig is in dit hout zijn ze als het ware op een ‘natuurlijke manier’ geïmpregneerd (lees beschermd) tegen weersinvloeden. Het hout kan buiten zelfs onbehandeld blijven en toch jarenlang meegaan!
Deze Europese naaldhoutsoorten worden steeds meer gewaardeerd door architecten, aannemers en hoveniers vanwege de duurzaamheid (klasse III), de fijne verwerking en beschikbaarheid van dit hout.
Alles over douglas- en larikshout
- Wat is douglashout?
- Alle eigenschappen en voordelen van douglashout
- Douglashout behandelen
- Douglashout palen en balken
- Douglashout beitsen
- Douglashout kopen: wat zijn de kosten en waar moet je op letten?
- Inspiratie voor je houten overkapping en tuinhuis met douglashout
Wat is douglashout?
Lariks, ook wel geschreven als larix, zie je vaak in de combinatie met douglashout, met andere woorden: lariks en douglas worden als één houtsoort gezien. Lariks en douglas vallen allebei onder naaldbomenhout.
Douglas is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van lariks- of douglashout een nog betere beoordeling dan vuren- of grenenhout.
Alle eigenschappen en voordelen van douglashout
Lariks- of douglashout kent vele eigenschappen en voordelen. In dit artikel zet ik ze graag voor je op een rijtje.
Eigenschappen lariks- of douglashout
Europees lariks- of douglashout heeft een volumiek massa tussen de 450 tot 700 kg per m3. Het hout heeft een geel-bruine kleur die onder invloed van lucht en licht verkleurd naar oranjeachtig geel-bruin. De nerf van het hout is (zeer) fijn en de draad is overwegend recht en hard. Na het zagen is er en duidelijke vlamtekening op het hout te zien. Het hout is hardhoudend, waardoor soms vettige vlekjes voorkomen. Ook komen er volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten voor. Lariks- of douglashout heeft als eigenschap dat het na drogen steeds harder wordt. Wil je vergrijzing van douglashout voorkomen? Gebruik dan een (blanke) beits.
Voordelen lariks- of douglashout
Lariks- of douglashout heeft ook een aantal grote voordelen. Allereerst is dit hout erg duurzaam door de hars die in het hout zit. Schimmels hebben minder kans om het hout te verpesten, waardoor het minder snel zal gaan rotten en veel langer mee zal gaan dan andere houtsoorten. Daarnaast kan het hout hierdoor ook goed tegen allerlei verschillende weersinvloeden. Douglashout verkleurd of vergrijst op een mooie en natuurlijke manier. Mocht je dit juist niet mooi vinden, zijn er allerlei verschillende soorten beits die je kunt gebruiken om de warme geel-bruine kleur te behouden. Een ander voordeel is het weinige onderhoud dat je bij douglashout hebt. Dit is helemaal van toepassing als het hout van tevoren is geïmpregneerd. Tot slot is lariks- of douglashout in vergelijking tot ander hardhout een relatief goedkope houtsoort.
Douglashout behandelen
Lariks- of douglashout zal in de loop van jaren op natuurlijke wijze vergrijzen en de harsen in het hout zullen gaan uitharden. Zonder dat je er iets aan hoeft te doen maak je automatisch en optimaal gebruik van de eigenschappen van het hout. Wanneer je het vergrijzen juist wil voorkomen, kun je het hout beitsen.
Let op! Als je lariks- of douglas buiten gaat gebruiken zorg er dan voor dat het hout vrij komt te staan van de vloer (ondergrond) om optrekkend vocht te voorkomen.
Wij gaan hier op een creatieve manier mee om en hebben een systeem waarbij terrasoverkappingen, veranda’s, buitenverblijven, tuinschuren en tuinkantoren altijd vrij staan van de ondergrond zonder dat het ten koste gaat van het aangezicht (architectuur).
Veel gebruikte producten zijn:
- Lariks- en douglasbalken
- Lariks en douglas potdekselplanken
- Lariks en douglas Zweeds rabat delen (ook zwart erg mooi)
- Lariks en douglasregels
- Lariks en douglasplanken (met- en zonder sponning/ veer- en groef)
Douglashout palen en balken
Een van de meest gemaakte fouten bij het bouwen van een terrasoverkapping van lariks- of douglashout is het kiezen van de verkeerde maatvoering van balken.
Tot mijn grote verbazing zie ik bouwpakketten op de markt waar totaal geen rekening is gehouden met sterkteberekeningen en (extreme) weersomstandigheden in ons land.
Als je de balkdiktes niet afstemt (laat berekenen) op weersomstandigheden (bijvoorbeeld een dik pak sneeuw dat weken blijft liggen) en op vrije overspanning (de afstand van links naar rechts waar de balk niet ondersteund wordt) dan gaat je dak op een gegeven moment doorzakken.
Een doorzakkend dak is niet alleen een lelijk gezicht maar zorgt er ook voor dat het water niet meer wegloopt en op het laagste punt blijft staan. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste constructieve berekeningen toepast om deze problemen te voorkomen.
Lariks- of douglashout verwerken
Spijkeren en schroeven dient voorzichtig te gebeuren. Er is kans op splijten van het hout. Indien er gespijkerd en/of geschroefd gaat worden op de kanten van het hout dan moet je altijd eerst voorboren. De bewerking met handgereedschappen is niet eenvoudig. Machinale bewerking met cirkelzaag of schaaf geven weinig problemen. Hierbij is het wel nodig om met scherp gereedschap te werken. Douglas wordt ook gebruikt bij zware damwanden, afdekplanken en beschoeiingen.
Wij gebruiken de houtsoorten vooral voor het bouwen van terrasoverkappingen, veranda’s, pergola’s, tuinschuren, tuinkantoren, studio’s en vlonders.
Oppervlaktebehandelingen zoals beitsen en verven hechten goed op droog douglashout. Later uitzwetende harslagen kunnen de oppervlaktebehandeling lokaal beschadigen. Een extra behandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn.
Afkomst; lokaalhout® uit bossen in Nederland, en afhankelijk van de maten ook wel uit België en Duitsland.
Douglashout beitsen
Zoals ik net al vertelde zal het douglashout na een aantal jaren gaan vergrijzen. Dit kun je voorkomen door een beits. Deze is in allerlei verschillende tinten beschikbaar, zoals transparant, white wash, grey wash, zwart of zelfs roze! Laat je eens adviseren in de verfwinkel over welke tinten er mogelijk zijn voor douglashout en laat je verrassen door de talloze mogelijkheden. Beits zorgt er ook voor dat het douglashout extra wordt beschermd. Dit zorgt weer voor een langere levensduur van het hout.
Douglashout kopen: wat zijn de kosten en waar moet je op letten?
Wanneer je douglashout gaat aanschaffen, hangen de kosten erg af van je plannen. Hoeveel hout wil je aanschaffen? Hoe wil je het aanschaffen? Wil je planken, palen, vlonderplanken of een andere vorm van douglashout? Denk hier goed over na. Ondanks dat douglashout relatief goedkoop is vergeleken met ander hardhout, is een terrasoverkapping of mooie vlonder nog steeds een investering. Ik raad je aan om goed te bedenken wat je wil, voordat je de materialen gaat aanschaffen.
Inspiratie voor je houten overkapping en tuinhuis met douglashout
Wij hebben een eigen merk in de markt geroepen voor houten producten voor in de tuin. In het kader van ‘de duurzame’ tuin vinden we het prachtig om échte natuurproducten te gaan gebruiken in de tuin die 100% onbehandeld jarenlang meegaan in onze tuin. Hieronder geven we je een kleine selectie van onze Reinhout producten:
Reinhout is de merknaam van Mecklenfeld Moderne Tuinen voor authentieke houtbouw producten. Onze producten worden exclusief gebouwd volgens constructieve berekeningen op een maatschappelijk verantwoorde manier. Een Reinhoutproduct heeft een robuuste uitstraling met moderne details. Met onze afwerkingen uitermate geschikt in iedere tuin!
- Terrasoverkappingen
- Pergola’s
- Veranda’s en tuinschuren
- Vlonders
Voordat je dit artikel wegklikt, heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn nieuwste ebook. Hierin deel ik allerlei inspiratiemateriaal voor terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven en nog veel meer.