Hoe je lavendel kan combineren met andere planten
Lavendel is een heerlijke paarse plant met een karakteristieke geur, die je veelvuldig tegenkomt. De plantjes geven je tuin een mediterraans tintje en de vlinders en bijen zijn er gek op. Het is dan ook zeker een aanrader om lavendel in je tuin te plaatsen, je kunt deze paarse schoonheid ook uitstekend combineren met andere planten. Ik laat je zien hoe.
Het mediterrane tintje van lavendel (lavandula) is niet verwonderlijk. De plant komt ook oorspronkelijk uit het zuiden. De roots van lavendel zijn te vinden in de streken rond de Middellandse Zee. Lavendel groeit het beste op een zonnige, wat droge plaats. Daarnaast kan de grond het beste wat steenachtig en kalkrijk zijn, zoals het Middellandse Zeegebied. Je zou zeggen dat onze tuinen dan ook niet geschikt zijn voor lavendel, maar dat is zeker wel het geval. Er is een soort die het uitstekend doet in ons gebied.
Lavendel soorten
Er bestaan een forse hoeveelheid verschillende lavendel soorten. Het exacte aantal is niet bekend, maar dit zijn er minstens 250. We kennen vooral het soort met de mooie, lekker geurende paarse bloemen, maar wist je ook dat er lavendel soorten zijn met witte en roze bloemen?
De soort dat je bij ons veel ziet is de Lavandula angustifolia. Deze soort staat ook bekend als de “La Lavande vraie”. Voor de mensen die minder Frans onderlegd zijn: dit staat voor “de echte of fijne lavendel”.
Naast de Lavandula angustifolia zul je de “Hidcote” en de “Munstead” ook veel bij ons aantreffen. Dit zijn mooie compacte soorten met een diepblauwe ( Hidcote) en paars / blauwe (Munstead) kleur bloem.
De Lavandula angustifolia is overigens niet helemaal de lavendel die veel gebruikt wordt voor de productie van etherische olie. Hiervoor gebruikt men een kruising van de Lavendel spica en de Lavandula angustifolia. Deze soort heeft een hogere opbrengst per hectare en levert dus gewoon meer op. Overigens wordt de lavendel niet alleen gebruikt in olie, maar ook in onder andere geurzakjes, zeep, bad- en doucheschuim. Daarnaast wordt de plant veel toegepast in de aromatherapie. Lavendelolie werkt immers verzachtend, kalmerend, ontspannend, opruimend en zuiverend.
De lavendelsoort met de hoogste kwaliteit is de Lavandula x intermedia “grosso”. Zoals de naam al verklapt is dit een soort met grote, lange bloemen. Dit is wel een gevoelig soort is die niet echt winterhard is, in tegenstelling tot de soort wat wij voornamelijk in onze tuinen hebben staan.
Lavendel verzorgen: van planten naar snoeien
Je kunt lavendel het hele jaar planten, mits het niet vriest. De beste keuze is het om dit van maart tot en met juni te doen.
De bodem heeft dan de juiste temperatuur zodat het plantje zich goed kan inwortelen en de mogelijkheid heeft om te groeien. Dat is in de winter niet het geval want dan is de bodem hier te koud voor. De plantafstand voor een lavendelhaag of groep is 35 cm, voor grotere planten moet je zo’n 45 cm aanhouden.
De bloeiperiode van lavendel is in de zomermaanden. Vanaf juni tot en met augustus zal de plant de heerlijke geurende bloemen laten zien (en ruiken). De kleur van de bloemen is dus afhankelijk van de soort. De insecten die hier op af komen (bijen, hommels, vlinders) zijn hier dol op. Je doet ze een groot plezier als je lavendel in je tuin of op je balkon hebt staan.
Als je hiervoor kiest, kun je de lavendel het beste op de meest zonnige plaats zetten, in een goed doorlatende, licht voedzame grond. Als je de lavendel in je tuin hebt staan, is het niet nodig om deze plant dagelijks water te geven. Af en toe een beetje water is voldoende, helemaal op warme dagen. In de overige gevallen zullen de weergoden je wel helpen.
Als je de lavendel in een pot hebt staan, moet je het plantje even wat vaker water geven.
De plant kan dan immers géén gebruik maken van het grondwater. Het is wel belangrijk om de lavendel regelmatig te snoeien. Als je dit in het voor- en najaar doet, heeft de plant voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Hoe en wanneer je een lavendel moet snoeien, lees je hier >>>
Lavendel combineren met andere planten
Lavendel wordt zo’n 40 tot 80 centimeter hoog. Je kunt er een mooie lavendeltuin van maken (de plant blijft mooi groen in de winter), je kunt mooie lavendel bloembakken maken voor je tuin of balkon maar lavendel leent zich ook uitstekend om combinaties te maken met andere beplanting.
Ik zal wat ideeën met je delen hoe je lavendel kunt combineren met andere planten:
- Lavendel is mooi te combineren met de buxus.
- Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea.
- Siergrassen kan je ook combineren met lavendel.
- Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Deze laatste combinatie zorgt er overigens voor dat de mieren en luizen er niet over zullen denken om bij je rozen in de buurt te komen. Altijd mooi meegenomen!
Nog een weetje:
Wist je overigens dat de bloemen van lavendel goed eetbaar zijn?
Je kunt deze blaadjes als garnering gebruiken, maar ook in een smoothie of in een heerlijke kruidenthee verwerken.
Waar je op moet letten bij het kopen van lavendel
Tot slot nog even een tip:
Let erop dat je het juiste plantje koopt bij de kweker of het tuincentrum.
Dit is niet het plantje je in volle bloei staat toe te lachen.
Je kunt beter het kleine plantje kiezen die nog uit moet komen.
Die grote bloeiende planten zijn vaak met meststoffen en bestrijdingsmiddelen groot gemaakt alsof het een kiloknaller is. Je moet je afvragen of deze plant het ook goed zal doen in je tuin, waar de omstandigheden misschien minder goed zijn.
Wil je een makkelijke plant hebben die ieder jaar weer in bloei komt?
Dan kan ik je echt lavendel aanraden!
Deze plant is niet lastig te onderhouden en zal je verwennen met een prachtige uitstraling en een heerlijke geur. Hiervoor hoef je dus niet naar de streken rond de Middellandse Zee te reizen!
Wil je weten hoe je lavendel kunt combineren met andere planten?