Top 10 luchtzuiverende planten voor in huis, de slaapkamer of op kantoor  
09 maart 2019 
4 min. leestijd

Top 10 luchtzuiverende planten voor in huis, de slaapkamer of op kantoor

Luchtzuiverende planten zorgen voor extra frisse lucht in huis, de slaapkamer of op kantoor. Wist je dat veel binnenplanten een luchtzuiverende werking hebben en vaak als zuurstofvoorziening onderdeel worden van het interieur? Deze luchtzuiverende planten worden ook wel ‘natuurlijk luchtverfrissers’ genoemd en zien er ook nog eens sfeervol uit voor in huis, de slaapkamer of op kantoor. Benieuwd wat de beste natuurlijke luchtverfrissers zijn? Ontdek hier de top 10 luchtzuiverende planten voor binnen!

Er zijn een aantal planten die zeer geschikt zijn om neer te zetten op kantoor, in de huiskamer of zelf in de slaapkamer. Uiteraard zorgt dit voor een natuurlijke en soms ook rustgevende sfeer maar dat is zeker niet alles. Veel planten kunnen worden gezien als de luchtverfrissers uit de natuur! Dit wordt tegenwoordig steeds belangrijker…

Waarom moderne huizen niet altijd goed zijn voor de gezondheid

Ik weet dat de titel van dit kopje misschien wat griezelig klinkt, maar zo is het niet bedoeld. Je hoeft zeker niet meteen je huis te koop te zetten, maar er is wel iets waar je zeker rekening mee moet houden als je een nieuw huis hebt en dat is de luchtkwaliteit. Mensen met astma en andere longaandoeningen weten direct waar ik in deze alinea naartoe wil…..

De meeste moderne huizen zijn té goed geïsoleerd! Dit betekent niets anders dat deze huizen niet altijd goed zijn voor de gezondheid en dan doel ik op de luchtkwaliteit. Je moet wel zéér goed ventileren om dit op het gewenste niveau te houden. Natuurlijk, ik weet ook wel dat de huizen die vanaf de jaren negentig zijn gebouwd (hang me niet helemaal op aan een jaartal), voorzien zijn van de meest moderne ventilatiesystemen maar dit zorgt vaak wel voor een vrij droge lucht die relatief weinig zuurstof bevat. Een ongezonde lucht in huis kan veel nare gezondheidsgevolgen hebben, denk aan hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en de eerder genoemde longproblemen zoals astma.

Zoals gezegd hoef je niet direct je huis te verkopen.

Je kunt de luchtkwaliteit binnen in je huis op een eenvoudige wijze verhogen door wat hulp van de natuur in te roepen. Je kunt wat luchtverfrissers uit de natuur neerzetten en dan bedoel ik niet de toiletverfrissers met dennengeur……

Luchtzuiverende planten: de werking van luchtverfrissers uit de natuur

Omdat we vaker binnen zijn, veel mensen werken graag een dagje thuis als dat kan, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit. Dit bevordert het binnenklimaat. Zoals aangegeven zet je met goed ventileren (dit is vaker nodig dan je je zult beseffen), een uitstekende eerste stap maar de verleiding is groot om dit juist niet te doen als het slecht weer is. Logisch, het is natuurlijk niet prettig als het naar binnen regent of als je op de tocht zit.

Er zijn planten die je zeker een handje kunnen helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Je moet dan wel voor de juiste planten kiezen. Planten produceren immers wel zuurstof maar niet alle planten zuiveren de lucht. Een aantal planten doen dit echter wel.

Ik zal je uitleggen hoe dit zit: deze planten nemen, via hun bladeren, schadelijke stoffen op uit de lucht en transporteren dit naar de wortels. De wortels zijn in staat om deze stoffen af te breken. Daarnaast zetten deze planten (overdag) CO2 om in zuurstof en brengen hele kleine waterdampen in de lucht. Dit heeft dus een verbeterende werking van de luchtvochtigheid. Hiermee wordt die vervelende droge lucht weggenomen. Tot slot kunnen deze planten onfrisse geuren afbreken, waardoor ze de bijnaam “luchtverfrissers uit de natuur” hebben gekregen.

Je begrijpt dus dat het helemaal géén gekke keuze is om dit soort planten in je kantoor, je slaapkamer, je woonkamer of in iedere andere ruimte neer te zetten. Je zult zien dat dit mooie planten zijn die zeker niet misstaan. Tot slot zorgen ze ook voor een prettige akoestiek in je huis.

Je kunt dus functionaliteit en uitstraling op een mooie manier combineren.

Je zult zeker het verschil merken. Voor welke planten je dan moet kiezen?

Ik heb hieronder een top 10 voor je samengesteld van veel gekozen planten die een luchtzuiverende werking hebben en heel eenvoudig te onderhouden zijn. Ik heb het lijstje in een willekeurige volgorde weergegeven.

Top 10 luchtzuiverende planten voor in huis, de slaapkamer of op kantoor

 1. De Lepelplant (Spathiphyllum), een sierlijke luchtzuiverende plant die in de bloeiperiode prachtige witte bloemetjes heeft die op lepeltjes lijken.
 2. De goudpalm (Areca palm) doet met betrekking tot de luchtzuiverende eigenschappen voor géén enkele plant onder. Daarnaast hebben de bladen van de plant een opvallend uiterlijk, deze zijn smal en glanzend donkergroen van kleur. De naam heeft deze (makkelijk te onderhouden) plant te danken aan de steel, deze is immers goudachtig.
 3. De Krulvaren (Nephrolepis exaltata), een mooie weelderige plant dat gezondheid en rust uitstraalt maar zeker goed is voor een schone lucht en een prettige luchtvochtigheid.
 4. De blauwvaren (Phlebodium) is een andere varensoort die een luchtzuiverende werking heeft, mits je deze niet in de volle zon zet. Zoals de naam al verklapt, heeft deze varen een blauwe gloed en hierdoor een vrolijke uitstraling. Het is wel belangrijk om de plant regelmatig te verwennen met wat water.
 5. De Sansevieria is een plant met een moderne uitstraling die niet kapot te krijgen is. Deze zelfstandige plant heeft een zeer kleine onderhoudsbehoefte.
 6. De Dracaena (Dracaena marginata) kenmerkt zich door zijn hoge stam en lange puntvormige bladeren. De plant vraagt weinig onderhoud en doet het goed op een plek in de halfschaduw. De plant past eigenlijk in iedere setting en wordt daarom veel gekozen als luchtzuiverende plant.
 7. De rubberplant is ook een hele bekende luchtzuiverende plant. Deze plant heeft zijn naam te danken aan de karakteristieke vormgeving van de bladen, die er dan ook rubberachtig uit zien. De plant heeft weinig water nodig en kan ook staan op een wat donkere plek.
 8. De Calathea is door zijn combinatie van gekleurde- en bonte bladeren echt een blikvanger. Je ziet deze plant echt leven. Deze “living plant” sluit zijn bladeren gedurende de nacht en zal deze overdag weer openen.
 9. De klimop (Hedera helix) is op deze website al meerdere malen benoemd als tuinplant die ijverig tegen een erfafscheiding opgroeit, maar kan ook prima binnen in een bloempot staan (groeien) en de lucht voor je zuiveren.
 10. De Monstera (Monstera deliciosa) is een plant die wat afhankelijk is van zijn omgeving. Het is niet dat deze luchtzuiverende plant een grote onderhoudsbehoefte heeft, integendeel zelfs. De plant heeft helemaal niet veel verzorging nodig. De plant kan zowel in een lichte omgeving als op een donkere plek staan. Hoe lichter de omgeving, hoe sneller de groei. Je moet het echter niet overdrijven. Deze plant houdt niet van direct zonlicht.

Wat is jouw favoriete luchtzuiverende plant voor binnen?

Laat het hieronder weten in de comments!

Zoals je ziet is er een ruime keuze in luchtzuiverende planten.

Het zal je misschien zijn opgevallen dat de planten van een redelijk groot formaat zijn, maar dit zorgt juist voor meer luchtzuivering.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Ik heb gekozen om de 10 meest populaire- en bekende soorten te benoemen, overigens in willekeurige volgorde. Je zult begrijpen dat er nog veel meer voorbeelden te benoemen zijn.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!