De 10 meest populaire tropische planten voor binnen op een rijtje
02 maart 2019 
8 min. leestijd

De 10 meest populaire tropische planten voor binnen op een rijtje

Tropische planten voor binnen vormen één mooi zomers geheel. De keuze voor de tropische buitenplanten lukt vaak wel, maar wat zijn geschikte tropische planten voor in huis? Hieronder vind je de 10 meest populaire tropische planten voor binnen op een rijtje om je op weg te helpen, zodat je in huis een tropisch karakter kan creëren.

Kamerplanten geven een mooi natuurlijk karakter. Naast het feit dat het sfeermakers zijn, zorgen deze planten ook voor een goed binnenklimaat. Het is belangrijk om te beseffen dat een plant die je binnen zet ook z’n specifieke voorkeuren heeft. Denk aan een zonnige of schaduwrijke plek. Bij tropische planten weet je wel wat de voorkeur zal zijn. Daarnaast moet je rekening houden met een bepaalde structuur van de aarde in de pot, maar dat is met binnenplanten juist makkelijker dan buitenplanten. Je hebt immers géén invloeden van buitenaf.

10 Tropische planten voor binnen | Kamerplanten

Tropische planten voor binnen in de huiskamer

Als je tropische planten in je huiskamer (of in een andere ruimte binnen) wilt houden, zul je een omgeving moeten creëren waarin deze planten zich kunnen ontwikkelen. Hierbij moet je denken aan een omgeving die dicht bij de roots van de planten staat. In het geval van tropische exemplaren is dit een warme (zonnige) omgeving. Dit is nu net een omgeving die we niet echt hebben in onze huiskamer! Wij stellen juist wat meer schaduw en een koele temperatuur op prijs.

Gelukkig zijn er wel tropische planten die het uitstekend zullen doen in onze huiskamers. Zelfs op de wat koudere winterdagen kun je er binnenshuis een mooie tropische setting van maken. Ik zal je op weg helpen door je te inspireren met ideeën voor tropische binnenplanten.

De 10 meest populaire tropische planten voor binnen op een rijtje:

 1. Cactus
 2. Palm
 3. Zamioculcas
 4. Tropische Bekerplant
 5. Venusvliegenval
 6. Bromelia
 7. Wonderstruik
 8. Vetplantjes
 9. Philodendron
 10. Strelitzia

 • Cactus

Laat ik beginnen met de populairste en de meest bekende uit dit rijtje en dat is uiteraard de cactus. Deze plant heeft een stoer uiterlijk en is vooral bekend om zijn scherpe prikkels. De plant is in diverse vormen en maten te verkrijgen. De cactus kan in de volle zon staan. Een cactus past eigenlijk in iedere woonstijl en is een makkelijke plant. De cactus is immers een succulent. Dit zijn planten die het beschikbare water voor een tijdje op kunnen slaan en een drogere periode makkelijk kunnen overleven. Eens in de vier weken een scheutje water is voldoende. In de periode tussen november en maart heeft deze plant helemaal geen water nodig en kun je hem het beste op een koelere plek zetten. De plant is gevoelig voor het rotten van de wortels dus bij twijfel moet je de plant géén water geven. Cactussen wortelen vooral breed en kunnen zich het beste ontwikkelen in speciale potgrond voor cactussen. Wees een beetje lief voor deze plant, hij heeft een prikkelbaar karakter.

Cactus | 10 Tropische planten voor binnen

 • Palm

Als de cactus dé populairste exotische plant voor in de huiskamer is, komt de Palm zeker op de tweede plaats te staan. Wie aan een exoot denkt, denkt vaak als eerste aan een palm. Er zijn diverse soorten palmen verkrijgen, ook voor in de huiskamer. Veel soorten zijn wel wat lastig te onderhouden en gevoelig voor plantenziekten. De meeste palmen kun je het beste op een zonnige plek neerzetten en ze hebben regelmatig water nodig.

Palm | Tropische planten voor binnen

 • Zamioculcas

Hoewel dit rijtje in een willekeurige volgorde is opgesteld, denk ik dat ik met het benoemen van de Zamioculcas wel de top 3 in de juiste volgorde heb staan. Ook dit is een populaire tropische plant voor in de huiskamer. Dit is dan ook een mooie groenblijver die in géén enkele huiskamer zal misstaan! De plant heeft géén bloemen maar saai is deze plant allerminst! Het is een mooie stoere plant van en middelgrote afmeting. Aan de rechtopstaande sprieten hebben zich kleine blaadjes gevormd. Het grote voordeel van deze plant is dat hij makkelijk in de omgang is. De Zamioculcas staat het liefst in de halfschaduw en heeft af en toe een beetje water nodig. Meer hoeft het voor hem niet te zijn.

Zamioculcas | Tropische planten voor binnen

 • Tropische Bekerplant

Een plant met een toepasselijke naam is de Tropische Bekerplant. Ook dit is een bekende exoot, die we ook wel kennen als de “Nepenthes”. Deze plant heeft zijn toepasselijke naam te danken aan zijn bloemen. Deze kelken lijken net bekers die een groene, rode of paarse kleur hebben. Deze bekers worden echter gebruikt om kleine insecten en spinnen te vangen. Dit is immers een vleeseter! De Tropische Bekerplant heeft roots in Indonesië, maar er zijn ook soorten die in Nederland voorkomen. Je hoeft hiervoor niet op insecten en spinnen te jagen om deze aan je plant te voeren. Een voedingsrijke grond is in dit geval voldoende. De plant ontwikkelt het beste op een half schaduwrijke plaats. Zorg wel dat de Nepenthes voldoende water krijgt zodat de grond altijd vochtig blijft.

Tropische bekerplant | 10 Tropische planten voor binnen

 • Venusvliegenval

De Tropische Bekerplant heeft wat concurrentie bij het zoeken naar een lekker hapje vlieg of insect. Ook de Venusvliegenval (Venusvliegenvanger) eet hier graag een hapje van mee. Dit zie je ook aan de bloem. Dit zijn meer twee bladeren met stekels ertussen, een soort Pacman met een mond met scherpe tanden. De Dionaea Muscipula zal dus ook de vlieg in die soms zo irritant langs jouw raam aan het zoemen is wel lekker vinden en de mug die jou in de nachts prikt ook wel. Het is dus goed om een pact met deze plant te sluiten. Dit doe je door de plant op een zonnige plaats aan het raam te zetten en regelmatig een flinke hoeveelheid water te geven. Voedingsrijke grond stemt de plant zeer vrolijk.

Venusvliegenval | 10 Tropische planten voor binnen

 • Bromelia

De Bromelia komt meer voor in Nederland. Ook dit “exotisch groen” kan zich prima ontwikkelen in onze huiskamers. Overigens is deze plant niet alleen maar groen, juist niet zelfs! Vooral de bladeren van deze plant zijn juist heel herkenbaar door de felle (helder groene, gele of rode) kleuren!  Het is zeker aan te raden om deze planten in groepjes bij elkaar te zetten voor een mooi kleureffect. De Bromelia is overigens een epifyt. Dit is een omschrijving van organismen die bovenop andere planten groeien zonder deze te verzwakken.

Bromelia | 10 Tropische planten voor binnen

 • Wonderstruik

De Wonderstruik mag zeker niet in dit rijtje ontbreken. Deze plant wordt ook wel Croton Codiaeum genoemd. De plant doet zijn naam eer aan. De bladeren groeien mooi de lucht in en zijn mooi en kleurrijk. Als je de plant op een mooie lichte plek zet, komen de kleuren het beste tot uiting. Let wel op, ondanks dat dit een exotische plant is kun je deze beter niet in de volle zon zetten.

Wonderstruik | 10 Tropische planten voor binnen

 • Vetplantjes

De vetplantjes horen ook zeker in dit rijtje thuis. Hierin zijn zeer veel verschillende soorten en uitvoeringen te krijgen. Je kunt kiezen voor vetplanten met grote dikke sprieten (zoals de bekende Aloë Vera), maar ook voor de kleine mini exootjes in een potje. Als je diverse vetplantjes bij elkaar zet kun je er een mooi parkje van maken. Deze plantjes zijn zeer makkelijk in de omgang, ze hebben net als de cactus maar weinig water nodig.

Vetplantjes | 10 Tropische planten voor binnen

 • Philodendron

Ook de Philodendron is een bekende groenblijvende tropische plant die het uitstekend zal doen in jouw huiskamer. De kans is groot dat je deze plant wel eens gezien hebt en na het lezen van deze omschrijving zal herkennen. Het is een vrij forse plant die zomaar ruim een meter hoog kan worden. De plant zit vol met grote bladeren die in de breedte uitlopen. gezien het formaat heeft de plant wel z’n ruimte nodig. Veel mensen zetten de plant dan ook op de grond of op een klein krukje, maar kies hiervoor wel een mooie schaduwrijke plek. Als je deze plant met regelmaat een klein beetje water geeft, schiet deze de lucht in.

Philodendron | 10 Tropische planten voor binnen

 • Strelitzia

Als je de Paradijsvogel Plant ziet, weet je direct waar de naam vandaan komt. De Strelitzia lijkt door zijn structuur veel op een paradijsvogel. Deze plant mag dan ook zeker niet in dit rijtje ontbreken! Het is een grote plant met lange, stevige stelen die recht de lucht in steken. Aan die stelen zitten grote imposante bladeren met een mooi reliëfstructuur. De plant staat niet vaak in bloei en heeft net als een echte paradijsvogel een beetje een eigen willetje. Hier kan soms een paar jaar tussen zitten. Als dit wel het geval is, heeft de plant prachtige oranje bloemen. Als je deze fantastische plant in je huiskamer wilt zetten, moet je zorgen dat je een Zuid-Afrikaans klimaat creëert. Daar heeft dit pronkstuk immers zijn roots. Zet de plant op een lichte plaats en geef deze exoot veel water.

Wat is jouw favoriete plant voor in huis? 

Zoals je ziet zijn er diverse tropische planten die je binnen kunt houden.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden om je te laten zien dat je niet ver weg hoeft om te genieten van de meest mooie tropische planten! Ik heb gekozen om de 10 meest populaire- en bekende soorten te benoemen, overigens in willekeurige volgorde. Je zult begrijpen dat er nog veel meer voorbeelden te benoemen zijn.

Welke mooie tropische planten heb jij in je huiskamer staan en ben je écht trots op?

Ik zou het leuk vinden als je dit met me wilt delen door een reactie onderaan dit artikel achter te laten. Bedankt alvast!

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!