23 Kamerplanten die je moet kennen
10 juli 2017 
18 min. leestijd

23 Kamerplanten die je moet kennen

In dit artikel geef ik je inspiratie om je huiskamer, keuken of zelfs tuinkamer wil gaan vergroenen met sfeervolle kamerplanten. Hieronder geven we je een lijst met soorten die je zeker wil bekijken voor je op pad gaat om nieuwe planten voor je interieur gaat aanschaffen.

1.     Sansevieria

Ook wel snakeplant in het Engels genoemd en de Nederlandse benaming is de ‘’vrouwentong’’. De plant komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en komt voor in de landen Nigeria tot Congo. De plant is zeer sterk en bijna onverwoestbaar een groot voordeel aan deze plant is de luchtzuiverende werking.

De beste plek voor de plant is een lichte standplaats maar zet de plant niet in direct zonlicht. De Sansevieria kan goed tegen ziektes, mocht de plant een bladluis krijgen spoel deze er dan met water vanaf.

Weetje: De naam Sansevieria is vernoemd naar de geleerde krijgsman Raimondo di Sangro, geboren in Napels en vorst van San Seviero (1710-1771)

Water: De Sanseviera is een redelijk makkelijke plant qua verzorging en heeft  niet zoveel water nodig. De plant kunt u in de zomer 1x in de 2 weken water geven, in de winter zelfs minder.

Voeding: Het is aan te raden om de Sanseviera om de 3 tot 4 weken voeding te geven.

Snoeien: De Sansevieria hoeft u niet echt te snoeien, oudere bladeren kunt u wegknippen. Het advies is wel om dit zo laag mogelijk te doen vanaf de stam.

2.     Philodendron

De Philodendron komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en om specifiek te zijn landen zoals Brazilie, Colombia en Venzuela.

De plant is familie van de Araceae, de plant kan geen volle zon verdragen maar wel veel licht. In de winter kan de plant niet tegen teveel kou, het is aan te raden de kamertemperatuur niet verder te laten zakken dan 15 graden. Het is een superplant die zeer geschikt is voor ruimtes zoals de huiskamer, badkamer en het kantoor.

Water: Het is aan te raden de potgrond vochtig te houden in de groeiperiode maar geef de plant niet teveel water. In de winter kunt u de plant minder water geven. Het beste is zelfs gedistilleerd water of regenwater.

Voeding: De Philodendron kunt u het beste 1 keer per maand kamerplantenvoeding geven.

Snoeien: De Philodendron zal niet snel gaan bloeien, mocht dit gebeuren is het aan te raden de bloemen te verwijderen. De bloemen ruiken niet echt aangenaam, daarnaast de dode bladeren kunnen verwijderd worden.

3.    Schefflera

De Schefflera (in het Engels de Umbrella plant) is een makkelijke kamerplant, het is een zeer sterke kamerplant en heeft een lucht zuiverende eigenschap. De Schefflera komt oorspronkelijk uit Australie.

De beste standplaats voor de Schefflera is een lichte plaats want per dag heeft de plant zo’n 3 tot 5 uur zonlicht nodig. Het best is de ochtend- en of avondzon maar zet de plant absoluut niet een dag in de volle zon dit is niet goed voor de plant.

Water: Het is aan te raden om de Schefflera 1 keer per week water te geven, het is hierin belangrijk de bodem vochtig te houden maar voorkom een laagje water onderin de pot dit is dan weer net te veel water.

Voeding: In de maanden april tot september (het groeiseizoen) kunt u de plant 1x per maand voeden.

Snoeien: Een Schefflera heeft een eigenschap dode bladeren aan de onderkant te laten vallen. Het is aan te raden om de bovenkant als eerste te snoeien.

4.     Cactus

De Cactus komt vooral voor in delen van Amerika, tropisch Afrika, Madagaskar en Sri Lanka. Er zijn verschillende soorten van de Cactus er zijn ongeveer zo’n 1500 – 1800 verschillende soorten.

Een cactus kunt u het beste op de vensterbank plaatsen maar niet in de volle zon. Dan verbrandt de plant en krijgt het bruine plekken ‘’wondjes’’.

Water: Cactus planten kunnen over het algemeen erg goed tegen droogte maar een slokje water van 1 keer per week is meer dan genoeg. Als de grond droog aan voelt is dit totaal niet erg, een cactus is een vetplant en zal water opslaan in het blad.

Voeding: Geef de cactus in de zomermaanden voeding en laat de plant in de winter een klein beetje rusten maar ook niet teveel blijf de plant verzorgen.

Verpotten: Heeft u net een cactus in huis gehaald dan hoeft u nog niets aan de grond te doen. Ongeveer na een jaar kunt u de cactus verpotten.

Extra Ideetjes:

Woestijntuintje voor de cactus

De Cactus is natuurlijk een woestijnplant, om zo goed mogelijk voor de plant te zorgen en qua decoratie dit naar voren te halen het volgende trendy idee. Met een glazen kom, leuke decoratie steentjes en decoratiezand leg je de cactusplant in de ‘’watten’’. Daarnaast staat het ook erg leuk in uw interieur.

5.     Bonsai

De Bonsai komt oorspronkelijk uit Japan en China, de naam bonsai betekent letterlijk ‘’boom in pot’’ betekent. De Bonsai wordt voornamelijk gebruikt in de tuin maar tegenwoordig zie je de Bonsai steeds meer in de huiskamer.

Water: Geef de Bonsai boom water als de grond licht droog is, het beste is om water te gieten van bovenaf. Bij het geven van water is het belangrijk dat de grond goed vochtig is en wilt u het helemaal goed doen kunt u het beste regenwater gebruiken.
Voeding: De Bonsai kunt u het gehele jaar door voeding geven, wel is het aangeraden om de eerste maand nog geen voeding te geven.

Snoeien: Het regelmatig snoeien van de bonsai is erg belangrijk. De twee manieren om de bonsai te snoeien is de onderhoud-snoei en de structuursnoei. De onderhoudssnoei is gericht op het verfijnen en onderhouden van de boom terwijl bij de structuursnoei de boom een unieke basisvorm en stijl geeft. Het is aan te raden voordat u begint met het snoeien toch specifieke kennis op te doen van deze bijzondere boom hetzij via literatuur of een professional.

6.     De lepelplant

De familie van de lepelplant is de Araceae en  komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika in landen als Columbia en Brazilie. Er zijn ongeveer 50 verschillende soorten.

De lepelplant staat graag op een lichte plaats maar niet in de volle zon. De plant kan niet goed tegen strenge kou, een kamertemperatuur tussen de 18-22 graden is perfect voor de plant.

Het is aan te raden om ook zo af en toe de bladeren van de plant in de gaten te houden. Bijvoorbeeld bij gele bladeren dan staat de plant toch iets teveel in de zon. Bij bruine punten of vlekken zou het een teken kunnen zijn dat de plant te weinig voeding krijgt. Maar wanneer de bloemen verkleuren van wit naar bruin dan is dit normaal en hoort tot de levenscyclus van de plant.

Water: Het is aan te raden de lepelplant voldoende water te geven. Vooral wanneer de grond van de lepelplant droog is, geef voldoende water om het vochtig te maken. Dit is in de zomer ongeveer 1-2x per 2 weken en in de winter eens per 3 weken.

Voeding: Als u in de zomer 1x per maand voeding geeft is dit voldoende. In de winter kunt u de plant het beste geen voeding geven. Let op: Geef de plant niet teveel voeding want dit is slecht voor de groei en stabiliteit van de lepelplant.

Snoeien: De plant hoeft u niet vaak te snoeien, de verwelkte bladeren kunt u afknippen.

7.     Vriesea

De Vriesea is een plant met een prachtige bloem, er zijn veel verschillende soorten van de Vriesea en behoord tot de Bromeliaceae familie. Daarnaast is de plant ook familie van de ananasplant. De planten leven in het wild in de tropen zoals het Amazonegebied en er zijn ongeveer 150 soorten.

De planten lijken vaak nep maar zijn echt! De planten zijn er in verschillende kleuren zoals rood, oranje, geel, groen, roze, paars en wit. Zet de plant op een lichte plaats maar geen volle zon. Ook handig om te weten is dat de Vriesea 1x tot bloei komt en deze bloei duurt 4 maanden.

Water: Geef de plant regelmatig 1-2 x per week lauw water.

Voeding: In de zomer kunt u het beste de plant voeding geven, in de winter heeft de plant geen voeding nodig.

Verpotten: Bij aanschaf van de Vriesea is het beste om de plant meteen te verpotten.

8.     Begonia

De Begonia is een plant en is te vinden in meer dan duizend soorten en kleuren. In het wild zijn ze te vinden in Azië en Amerika. Kenmerkend is ze bloeien erg lang en ze bloeien de gehele zomer. Een zeer geschikte plant om de woning een warme sfeer en kleur te geven.

Een extra advies is om de Begonia’s zoveel mogelijk te laten staan en de pot zo min mogelijk te draaien. Dit om te voorkomen dat de bloemknoppen vallen. Ook is de vensterbank, balkon of een plaats in de woning dat net in de schaduw valt perfect.

Water: Begonia’s hebben redelijk veel water nodig en de aarde dient altijd een beetje vochtig te zijn. Bij het geven van water, geef vooral de wortels water.

Voeding: Advies is om de Begonia’s 1x per maand voeding te geven.

Snoeien: De uitgebloeide bloemen verwijderen, dit om schimmel te voorkomen en verlengt de bloemperiode van de plant.

9.     Flamingoplant

De Flamingoplant (Anthurium) is in het wild te vinden in het Amazonegebied. De bladeren zijn herkenbaar ze hebben een soort laklaag en het is verder een kleurrijke plant. Het beste is om de Flamingoplant in een warme omgeving te zetten, in een soort kas is het beste. De plant kunt u beter niet in direct zonlicht zetten. De plant is lucht zuiverend en is zeer geschikt voor studeer of kantoorruimte.

De Flamingoplant blijft het gehele jaar door bloeien, er zijn wel cyclussen bijvoorbeeld 2-3 maanden in de bloei en dan een tijd niet.

Water: De Flamingoplant kunt u regelmatig water geven ongeveer 1-2x per week.

Voeding: De plant kun je het beste 1x per maand voeding geven met het water mee.

Verpotten: Bij verpotten van de plant is het aangeraden om handschoenen te dragen. Het sap van de plant is giftig. De de plant hoeft niet echt gesnoeid te worden, zo nu en dan dienen de oudere bladeren verwijderd te worden.

10.     Varenpalm

De Varenpalm oftewel Cycas Revoluta is een plant die al voorkwam in de oertijd en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De plant houdt van frisse lucht en je kunt hem in de zomer ook prima buitenzetten. De Cycas kunt u op een lichte plaats in de kamer zetten maar niet in direct zonlicht. Als de bladeren bruine vlekken krijgen krijgt de plant toch net iets te veel licht.

Water:  De plant kunt u eens per 1-2 weken water geven, wanneer de grond droog aanvoelt kunt u de plant weer water geven.

Snoeien: De verkleurde gele bladeren kunt u het beste verwijderen, als de gehele ‘’veer’’ geel is dan kunt u deze het beste afknippen zo laag mogelijk bij de stam.

Voeding: Het is aan te raden de Varenpalm 1x in de maand voeding te geven.
Verpotten: De plant kunt u om de 2-3 jaar verpotten.

11.     Kentiapalm

De Kentiapalm met oorsprong van eiland (Lord Howe Island) ten oosten van Australië is de Kentia een leuke plant voor de huiskamer en kantoorruimtes. De plant is gewend aan weinig zonlicht dus de plant is makkelijk neer te zetten in plaatsen met een beetje schaduw. Een lage luchtvochtigheid daar kan de Kentiapalm ook prima tegen.

Water: Behoud de grond van de palm vochtig, maar zorg dat er geen ‘’waterbed’’ onderin de pot staat. In de zomer kunt u de plant 1x in de week water geven en in de winter 1x in de twee weken.

Voeding: De palm kunt u het beste 1x in de twee weken voeding geven.
Snoeien: Bij het bruinkleuren van de bladeren kunt u de bladeren afknippen, zorg wel dat u deze afknipt vanaf de stam. Let er wel goed op dat u de stam of andere bladeren niet beschadigd.

Verpotten: De plant hoeft u niet vaak te verpotten ongeveer 1x in de vier jaar is voldoende mits de plant enorm groeit en een nieuwe pot noodzakelijk is.

12.     Peperomia

De Peperomia komt uit een grote familie van zo’n ongeveer 500 planten. De Peromia groeit wild in het Amazonegebied, onder bomen met veel schaduw. Het is een redelijk makkelijk te onderhouden plant en kost niet veel van uw aandacht qua verzorging.

De plant heeft een tal van bijnamen zoals zwanenkroos, dwergpeper, krokodillentranen, watermeloenplant of rattenstaartje.

Water: Geef de plant water met regelmaat.

Voeding: Het beste is om de plant 1x per maand voeding te geven. Dit kan ook met het water worden meegegeven.

Snoeien: Het is aan te raden per verschillende soort Peperomia u te laten adviseren betreft het snoeien.

Verpotten: Het verpotten kunt u het beste in het voorjaar doen en liefst om de twee jaar. Kijk even met welke soort Peperomia u te maken heeft, het zou kunnen verschillen per soort.

13.     Citroengeranium

De citroengeranium (Pelargnoium Graveolens) is een Zuid-Afrikaanse plan. De citroengeur verjaagt muggen en is een goede plant voor op de slaapkamer. De citroengeranium wordt ook weleens rozengeranium genoemd door de frisse citroengeur. In 1774 is de plant pas ingevoerd in Europa de bloemen van de plant zijn kleine paarse bloemetjes.

Het leuke aan deze plant is dat deze ook eetbaar is, van de bladeren kunt u thee zetten of het blad gebruiken in allerlei gerechten.

Water: Geef de plant regelmatig water, in de zomer is om de dag water geven het beste.

Voeding: Het beste is om de plant 1x per maand voeding te geven.

Snoeien: De plant kun je het beste in het najaar een beetje snoeien.

14.     Geldboom

De geldboom wie wilt deze plant nou niet? De naam van de geldboom

Van oorsprong komt de plant uit Panama, Costa Rica en Oost Brazilië. De boom kan direct zonlicht prima verdragen, een standplaats in de volle zon of in een lichte omgeving is perfect!

Water: De geldboom heeft weinig water nodig, geef de plant 1x in de twee weken water.

Voeding: Geef de plant vooral in het voorjaar en in de zomer voeding. De hoeveel bedraagt 1x per maand.

Snoeien: De plant kunt u het beste 1x per jaar snoeien, lelijke bladeren kunt u weghalen.

15.     Crassula

In Nederland toch wel een bekende plant, de Crassula. De Crassula heeft ongeveer 200 soorten uit de vetplantenfamilie en komt vooral in het wild voor in Oost- en Zuid-Afrika. De plant kan goed tegen droogte en is een perfecte plant voor kantoor of huiskamer en voor mensen zonder enige plantenkennis.

Water: Laat de grond een beetje uitdrogen voordat u de plant weer water geeft.

Voeding: Een aantal keren per jaar voeding geven is voor de plant voldoende.

Verpotten: Als u de groei van de Crassula wilt stimuleren kunt u de plant verpotten. Het beste is om de plant in de lente of zomer te verpotten.

16.     Rotskoraal

De rotskoraal (Rhipsalis Cassutha) met oorsprong uit Florida, Zuid-Amerika en tropisch Afrika is zelfs een familie van de cactus. In tegenstelling tot de cactus heeft de rotskoraal geen stekels. Het is een goede kamerplant maar vooral leuk als hangplant. Ook draagt de plant bij aan een ontspannen sfeer in de woning tenminste volgens onderzoek aan de Universiteit van Surrey in Engeland.

De plant verdraagt geen direct zonlicht en een temperatuur van rond de 25 graden is ideaal voor de plant. In de winter kan de plant zelfs kleine witte bloemetjes krijgen en takjes aan de uiteinden.

Water: De plant kunt u het beste 1-2x per week water geven.

Voeding: Het is aan te raden de rotskoraal 1x per maand voeding te geven, dit kan zowel in het water worden meegegeven.

Verpotten: Verpotten is niet vaak nodig, houd wel in de gaten dat de wortels onderin de pot niet gaan rotten. Als u gaat verpotten kunt u dit het beste in de lente doen.

17.     Rubberboom

De rubberboom (Ficus) is makkelijk om te onderhouden en komt oorspronkelijk uit Afrika. Ook komt de Focus in het wild voor in delen van Australië, Azië, Zuid-Amerika.

Een goede plek voor de rubberboom net een aantal meter voor het raam. Een lichte plaats is goed voor de ficus maar geen plaats waar veel tocht is.

Water: Geef de ficus steeds kleine beetjes water, voorkom dat de grond droog wordt maar houd de grond lichtjes vochtig. Geef niet teveel water zodat er een ‘’waterbed’’ ontstaat en de wortels onderin gaan rotten.

Voeding: Rond 7-8 weken is de voeding verbruikt, u kunt hierna de ficus weer voeding geven. Let op, geef niet teveel voeding.

Snoeien: De ficus kunt u snoeien als de plant veel te groot wordt of de jaarlijkse snoeibeurt die in het najaar plaats vindt. Niet alle soorten hoeft u te snoeien zoals de Ficus Lyrata, die hoeft u niet te snoeien.

18.     Slaapkamergeluk

De plant, ook bekend als Solerolia Soleirolii, is perfect voor de slaapkamer zoals de benaming al zegt. De plant is geschikt voor een redelijke koele kamer zonder direct zonlicht. De plant groeit in het wild in Zuid-Europa dus landen zoals Italië, De plant heeft kleine schattige blaadjes en is ook leuk om cadeau te geven. Een andere benaming voor de plant is Helxine.

Slaapkamergeluk bloeit vooral in de maanden juli, augustus met kleine wit-roze bloemetjes.

Water: Geef de plant regelmatig water, zorg dat de grond van de plant vochtig blijft.

Voeding: De voeding kunt u 1x per maand geven aan de plant.

Snoeien: Als de plant erg groot wordt kunt u de plant een beetje snoeien.  Pas op met het snoeien doe dit voorzichtig voorkom het afknippen van de verkeerde ‘’stengel’’.

Verpotten: De plant heeft weinig wortels, het verpotten is niet echt nodig. Wel kunt u een ondiepe of brede pot gebruiken voor de plant.

19.     Vioolbladplant

De vioolplant ook wel Ficus Lyrata genoemd komt in het wild voor in landen zoals West-Afrika als Caeroon, Sierra Leone. Over het algemeen is het een makkelijke plant enheeft mooie stevige bladeren.

Water: De grond van de plant dient licht vochitg te zijn en u kunt de plant regelmatig water geven.

Voeding: De plant kunt u per twee weken 1x voeding geven.

Snoeien: Om uitgroei te voorkomen dient u de plant regelmatig te toppen. Vraag bij aankoop van de plant hier de tuinmedewerkers precies om advies.

‘’Let op: het sap van de Ficus is giftig. Draag daarom handschoenen bij snoeien en verpotten’’.

20.     Eeuwige vlam

Voor mij een van mijn favoriete planten, ook wel de Calathe Crocata herkomst uit Colombia en Brazilie. Het bijzondere van deze plant is de bladeren die s’avonds sluiten en in de ochtend weer opengaan. De plant heeft een zeer luchtzuiverende werking en u kunt de plant het beste op een lichte standplaats zetten maar niet in de volle zon.

Water: De plant kunt u het beste regelmatig water geven.

Voeding: Om de plant gezond te houden is aan te raden om de twee weken 1x voeding te geven.

Snoeien: Oude bladeren kun je makkelijk bij de grond afknippen.

21.     Lippenstiftplant

De plant ook wel (Aeschynanthus) genoemd komt oorspronkelijk uit Azië en de plant zie je vaak in de oksels van de bomen. De plant kunt u het beste in een woning zetten met een beetje schaduw en houdt niet van direct zonlicht. Laat de kamertemperatuur in de winter niet zakken onder de 17 graden, dat is voor deze plant echt te koud.

Van origine is de lippenstiftplant een hangplant maar het is ook mogelijk om de plant in een vaas te zetten. Als u voor een vaas kiest zorg dan dat deze hoog van formaat is.

Water: De lippestiftplant hoeft u niet erg veel water te geven maar de grond dient wel een beetje vochtig aan te voelen. In de winter kunt u de plant 1x per week water geven.

Voeding: De plant heeft slechts 1-2x per jaar voeding nodig, dit is dus relatief weinig.

Snoeien: Als de plant te lang of groot kunt u de bladeren afknippen.

22.     Medinilla

De medinilla een plant met ongeveer 400 soorten en komt in het wild voor in diverse landen in Afrika en Azië zoals de Filippijnen, Indonesië. De Medinilla is een zeer mooie maar toch een lastige plant en het vraagt veel verzorging.

Als u eenmaal weet hoe u de plant moet verzorgen dan is het een redelijk makkelijke plant. Nadat u de medinilla in huis heeft gehaald kan de plant twee maanden doorbloeien daarna gaat het bij de meeste mensen mis. De bladeren en de stengels kleuren zwart en uiteindelijk gooien mensen de plant in de vuilnisbak, met de onderstaand tips zou het goed moeten gaan!

De Medinilla kunt u het beste op een lichte plaats neerzetten met een beetje zonlicht (niet teveel) en houd de kamertemperatuur boven de 18 graden. De plant kan tropische temperaturen van 30 graden erg goed verdragen. Een teken als de medinilla goed groeit is dat op het blad kleine witte bolletjes te zien zijn. Dit is een soort verhard suikerwater onderstaand een foto van het blad. In het wild kan de Medinilla zelfs 2,5 m hoog worden.

Water: De medinilla kunt u het beste tijdens de bloei een klein beetje water geven. Het motto voor deze plant is ‘’liever iets te weinig water dan teveel’’. Als de bladeren een beetje slap hangen kunt u een beetje water geven.

Voeding: Na de bloeiperiode kunt 1x per twee weken de Medinilla voeding geven. Vanaf de herfst tot de winter kunt u het beste geen voeding geven.

Snoeien: Na de bloei zou u de Medinilla kunnen snoeien bijvoorbeeld oude takken vanaf de stam afknippen.

23.     Bananenplant

Een plant die goed te herkennen is aan het blad, de De plant kan eetbare bananen krijgen. In het wild kun je de plant vinden in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De plant kan direct zonlicht goed verdragen, als de bladeren bruin worden dient u wel de plant te verplaatsen naar een lichte plaats zonder direct zonlicht.

Water: De plant heeft regelmatig water nodig

Voeding: Geef de plant 1x per maand voeding.

Snoeien: De bananenplant hoeft niet gesnoeid te worden, de oude bladeren kunt u wel verwijderen.

Verpotten: De bananenplant kunt u in de lente of direct na aanschaf verpotten. De bananenplant kunt u elk jaar verpotten, de plant groeit redelijk snel.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Ada
Door

Ada

op 20 Mar 2018

Op nr 2 staat de Philodendron beschreven, maar bijgeplaatste foto lijkt weer de Sansevieria van nr.1.

rick
Remco
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!