Wanneer kan ik fruit oogsten? (compleet overzicht)
Wanneer je precies moet oogsten is volledig afhankelijk van het soort fruit. Daarnaast is het nog zo dat veel mensen geen onderscheid maken tussen fruit en vruchten. Aardbeien zijn bijvoorbeeld vruchten, maar worden door veel mensen gezien als fruit.
- Tips voor het oogsten van fruit
- Aardbeien
- Abrikozen
- Appels
- Bramen
- Druiven
- Frambozen
- Peren
- Perziken
- Pruimen
- Rode, witte en zwarte bessen
Tips voor het oogsten van fruit
Wij hebben een handig overzicht opgesteld van fruitsoorten en enkele vruchtensoorten die vaak thuis worden gekweekt. In onderstaand overzicht kun je informatie en tips vinden over het oogsten van de betreffende producten.
Aardbeien
Aardbeien worden vaak in de kas gekweekt, of onder glas, maar kunnen in bepaalde gevallen ook prima buiten worden gekweekt. Het is dan belangrijk om voortdurend in de gaten te houden dat er geen onkruid bij de aardbeienplatjes groeit. Het is aan te raden om het gietwater te verrijken met meststof waarin een hoog gehalte kali aanwezig is. Geef de plantjes wekelijks dit gietwater. Je ziet wanneer de aardbeien mooi rood van kleur zijn en klaar zijn om geplukt te worden. Het is goed om de aardbeien te plukken met het kroontje eraan, vooral omdat de aardbeien zelf dan langer houdbaar zijn. Daarnaast is het zo dat het risico op schimmelvorming op de aardbeienplantjes hiermee wordt verlaagd.
Abrikozen
Abrikozen zijn ook vruchten en zijn in de meeste gevallen rijp wanneer het tegen het einde van de maand juni aan loopt. Het kan ook uitlopen naar augustus. Je kunt gemakkelijk controleren of de abrikozen goed rijp zijn door er zachtjes in te knijpen. Doe dit pas wanneer de abrikozen er rijp uitzien en niet eerder. Als de abrikozen zachter aanvoelen, dan zijn ze rijp. Pluk ze niet te laat, want dit kan ervoor zorgen dat ze vallen. Abrikozen vallen in de meeste gevallen direct kapot, waardoor ze niet meer te gebruiken zijn. Ook komt het voor dat ze vrij snel schimmelplekken gaan vertonen wanneer zij te rijp worden.
Appels
Appels kunnen in de meeste gevallen in de laatste week van september worden geplukt. Ook bij appels is het op het zicht vaak al goed te zeggen of ze klaar zijn voor de oogst of niet. De meeste appels kunnen worden geplukt tussen einde september en half oktober. Je kunt even voelen of het steeltje van de appel makkelijk van de boom loskomt. Als dit het geval is, dan is het tijd om de appels te oogsten. Zitten de appels nog vrij vast? Laat ze dan nog even zitten. Wanneer appels vanzelf van de boom vallen, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op te rapen. Als appels te lang op de grond blijven liggen, dan ontstaan er snel schimmelziekten.
Bramen
Bramen plukken is voor velen een favoriete bezigheid. Bramen groeien dan ook op veel plaatsen in Nederland gewoon in de natuur. In de meeste gevallen kunnen de eerste bramen worden geplukt in juli. Dit geldt ook wanneer je de bramen zelf kweekt. Het plukseizoen loopt door tot in september. Je kunt goed aan de bramen zien wanneer zij goed zijn om te plukken. Veel mensen gebruiken een grote emmer om de bramen in te verzamelen. Het is beter om kleinere bakjes te gebruiken. De bramen die op de bodem van een emmer liggen worden namelijk door het gewicht van de andere bramen geplet, waardoor deze niet meer zo te eten zijn. Uiteraard kun je er dan nog wel jam van maken.
Druiven
Druiven groeien natuurlijk in trossen. Het is belangrijk dat de hele tros veel zon te zien krijgt. Het is daarom raadzaam om de bladeren die zich in de buurt van de tros bevinden te verwijderen. Zo blokkeren deze het zonlicht niet en hangen de druiven goed in de zon. Hierdoor worden de druiven lekkerder en ook groter. Als je de druiven direct op wilt eten, dan kun je ze in de meeste gevallen gaan plukken vanaf september. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het oogsten van druiven. Doordat er veel druiven dicht op elkaar zitten aan een tros kan er snel schimmel ontstaan. Verwijder direct de druiven uit de tros die al niet meer helemaal gezond zijn.
Frambozen
Frambozen kunnen worden geoogst in juli en augustus. Wanneer de frambozen precies rijp zijn is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van hoe het voorjaar is geweest. De temperaturen hebben namelijk invloed op de rijping. Het is goed te zien wanneer frambozen kunnen worden geoogst. Het is aan te raden om de steeltjes nog even aan de frambozen te laten zitten en om deze te verzamelen in kleinere bakjes in plaats van in grote emmers. Verwijder ook direct de takken waaraan de vruchten hebben gezeten.
Peren
Eind september - begin oktober is de tijd om peren te oogsten. Voor peren geldt eigenlijk hetzelfde als voor appels. Je kunt ze oogsten wanneer ze makkelijk loslaten van de boom. Is dit nog niet het geval, dan laat je ze nog even hangen. Om het risico op schimmelziekten zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk om peren die vanzelf vallen direct op te rapen en niet te laten liggen.
Perziken
Perziken zijn vruchten die goed rijp zijn vanaf eind juli - begin augustus. Als je denkt dat perziken rijp zijn, maar je weet het niet zeker, dan kun je voorzichtig in de perzik knijpen. Als deze nog erg hard aanvoelt, dan is het beter om nog een paar dagen te wachten. Voelt het al wat zachter aan? Dan kun je ze plukken. Pluk ze niet te laat, want dit verhoogt het risico op schimmelvorming.
Pruimen
Pruimen kunnen vaak worden geoogst in de tweede helft van augustus en de eerste helft van september. Vaak is goed te zien wanneer de pruimen goed zijn om te plukken. Het is belangrijk om de bladeren en de takken aan de boom te laten zitten bij het plukken, zodat de bloemknoppen gewoon aan de boom blijven zitten. Controleer de pruimen goed op beschadigingen in de huid. Wanneer de huid van de pruim door is geprikt of is gescheurd, dan ontstaat er snel schimmel.
Rode, witte en zwarte bessen
Rode bessen, witte bessen en zwarte bessen kunnen aan het begin van de zomer worden geoogst. Dit doe je het best door de hele tros van de boom te verwijderen. Vaak zijn er vruchtentrossen die minder snel rijpen dan andere trossen. Het is daarom goed om na de eerste oogst, meestal in de laatste week van juli, wat te snoeien. Dit zorgt ervoor dat de overgebleven trossen beter de kans krijgen om verder te rijpen totdat ook deze kunnen worden geoogst.
A.Post
op 23 Aug 2020Peter Mecklenfeld
op 25 Aug 2020Inge
op 06 Jul 2020Jasper
op 07 Aug 2023Daniel
op 17 May 2020