Fruit telen in Nederland Zo doe je dit

Fruit telen in Nederland? Zo doe je dit

Het is heel goed mogelijk om in Nederland fruit te telen. Wel is het hierbij belangrijk dat je goed let op de soorten fruit die je kiest. Niet alle soorten fruit hebben dezelfde omgeving nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Voor diverse fruit- en vruchtensoorten is het bijvoorbeeld nodig om te zorgen voor een warme omgeving. Hier heb je een kas voor nodig. Andere fruitbomen doen het ook prima in de tuin. In Nederland worden diverse soorten fruit door mensen zelf geteeld. Hierbij valt onder meer te denken aan bramen, aardbeien, kersen, appels, peren, perziken en pruimen.

  • De fruitbomen uitkiezen
  • Waar koop je de fruitbomen?
  • De juiste verzorging
  • Voor bescherming zorgen

De fruitbomen uitkiezen

Als je fruit wilt gaan kweken, dan heb je natuurlijk fruitbomen of fruitplanten nodig. Als je alleen een buitenruimte hebt, dan is het goed om de buitenruimte eens te beoordelen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de planten / bomen te plaatsen op een zonnige plaats? Heb je de mogelijkheid om deze te beschermen tegen wind? Dit zijn belangrijke zaken om over na te denken. Je kunt je keuze uit fruitbomen en -planten maken op basis van de plek die je beschikbaar hebt voor het telen van fruit. Heb je een kas ingericht? Dan is het goed om te onderzoeken welke fruitsoorten geteeld kunnen worden bij ongeveer dezelfde temperatuur. Je kunt altijd meerdere soorten fruit telen in dezelfde kas.

Waar koop je de fruitbomen?

Fruitplanten en -bomen kun je bij de betere tuincentra kopen. Als je bij een tuincentrum bent om de juiste planten of bomen uit te zoeken, let dan goed op de kwaliteit. Twijfel je of een plantje of boompje wel helemaal gezond is? Koop deze dan niet. Als een fruitplant of -boom er niet gezond uitziet, dan is het in de meeste gevallen niet aan te raden om deze toch te kopen. Als je toch bij het tuincentrum bent, dan kun je natuurlijk direct ook andere benodigdheden aanschaffen. Denk hierbij aan hoogwaardige aarde met veel voedingsstoffen.


De juiste verzorging

Een groot voordeel van fruitplanten en -bomen is wel dat ze niet heel veel verzorging nodig hebben. Het is aan te raden om tijdens droge perioden wat extra water te geven. Ook is het goed om eens per jaar wat nieuwe aarde te geven aan de plant of boom. Licht zorgt ervoor dat de fruitplanten en -bomen goed kunnen ontwikkelen. Controleer alles met regelmaat op gezondheid. Wanneer er veel insecten te zien zijn bij je fruitplanten of -bomen, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Ook wanneer je schimmel of andere ziekten opmerkt moet je direct actie ondernemen. Je kunt bij het tuincentrum de meest uiteenlopende producten kopen om vrijwel alle problemen direct aan te pakken. Doe dit ook, want de gevolgen kunnen groot zijn als je niet direct aan de slag gaat. Regelmatig snoeien is ook belangrijk.

Voor bescherming zorgen

Zeker als je de fruitplantjes of fruitbomen in de buitenlucht hebt staan is het vaak nodig om deze in bepaalde perioden van het jaar goed te beschermen. Er zijn namelijk ook veel vogels die houden van een lekker hapje van een fruitplant of -boom. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat je een net kunt spannen over de planten of bomen heen, zodat de vogels er niet bij kunnen komen.

Reactie plaatsen