Fruit op je balkon kweken | Zo kweek je fruit

Zelf fruitkweken is niet alleen leuk. Het is natuurlijk ook erg lekker. Mensen die zelf fruit kweken zijn altijd van mening dat het fruit gewoon veel sappiger is en veel beter smaakt dat het fruit dat in de supermarkt wordt gekocht. Dit is natuurlijk een heel goede reden om zelf fruit te gaan kweken, zeker als je graag fruit eet. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om een tuinkas te realiseren of een stuk tuin te reserveren voor fruitbomen en fruitplanten. Heb je alleen een balkon?

  • Kies voor praktische potten
  • Maak gebruik van de hoogte
  • Voorbereidingen treffen
  • Kies de fruitsoorten bewust
  • Goede zorgen en op tijd oogsten

Kies voor praktische potten

Je kunt heel goed fruit kweken op je balkon door gebruik te maken van potten. Deze zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Bij het uitzoeken van potten voor je fruitplanten en -bomen is het natuurlijk heel verleidelijk om alleen af te gaan op de uitstraling. Sierpotten zijn er in prachtige designs die je balkon echt sieren. Echter, het is belangrijker om er goed op te letten dat de potten ook praktisch zijn om er fruit in te kweken. De potten hebben bijvoorbeeld een goede afwatering nodig. Daarnaast moeten ze ook diep genoeg zijn. Als je de potten ook in het winterseizoen op het balkon wilt laten staan, dan is het verstandig om te kiezen voor geglazuurde modellen. Deze vriezen namelijk niet zo snel kapot.

Maak gebruik van de hoogte

In een tuin heb je vaak voldoende gelegenheid om potten naast elkaar te zetten, als je fruit in potten zou willen kweken. Op een balkon is hier vaak niet voldoende ruimte voor. Het is daarom goed om gebruik te maken van de hoogte. Er zijn meerdere systemen die je kunt gebruiken om potten boven elkaar te plaatsen. Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld hangende plantzakken en fruittrappen. Als je optimaal gebruik maakt van de hoogte, dan kun je nog aardig wat soorten fruit kweken op je eigen balkon.


Voorbereidingen treffen

Natuurlijk is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen voordat je begint met het kweken van je eigen fruit. Zorg ervoor dat het balkon goed schoon is en dat je een goed systeem hebt voor het plaatsen van de potten. De potten die je hebt gekocht moeten eerst goed schoongemaakt worden. Zo weet je zeker dat er geen zaken in de potten aanwezig zijn die kunnen zorgen voor ziekten en schimmels. Uiteraard hoort ook het kopen van de fruitplantjes of -boompjes bij het voorbereidingsproces, evenals het kopen van de benodigdheden, zoals de juiste potgrond.

Kies de fruitsoorten bewust

Het is belangrijk om de fruitsoorten bewust te kiezen, zodat je deze gemakkelijk op je balkon kunt combineren. Plantjes die dezelfde verzorging nodig hebben, evenveel zonlicht en dezelfde grondvochtigheid kun je prima samen planten. Vul de potten met hoogwaardige potgrond en plant de plantjes. Bij de plantjes zit vrijwel altijd een kaartje waarop staat wat deze nodig hebben. Controleer aan de hand hiervan nog eens of de potten wel op de juiste plaats op je balkon staan. Je kunt een laagje houtjes of kiezensteentjes op de potgrond in de pot aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van onkruid en het zorgt ervoor dat de grond niet zo snel uitdroogt.

Goede zorgen en op tijd oogsten

Probeer de verzorging die op het kaartje van de fruitplantjes staat aangegeven zo goed mogelijk aan te houden. Het is niet erg als het een keertje mis gaat. Zeker als je net bent begonnen met het kweken van je eigen fruit is het lastig om een ritme te pakken te krijgen als het om de verzorging gaat. Je zult zien dat het vanzelf makkelijker wordt. Houd de plantjes altijd goed in de gaten, zodat je snel actie kan ondernemen wanneer je last hebt van insecten of ziekten. Zorg voor voldoende water en houdt de producten in de gaten. Op tijd oogsten voorkomt namelijk dat er schimmelvorming ontstaat.

oscar
Door

oscar

op 17 Jan 2023

Verse gojibessen plukken uit eigen tuin of zelfs balkon. Met de unieke gojibesplanten van TastyGoji is dat mogelijk. Voor meer informatie over het telen van verse gojibessen en informatie over onze gojibes cultivars. www.gojibes.nl

Reactie plaatsen