Wanneer kan ik fruit planten en zaaien?

Groenten uit eigen tuin zijn altijd lekkerder dan uit de winkel. Dit verleidt dan ook veel mensen om ook eigen fruit te willen gaan kweken. Het is alleen vaak lastig om de juiste informatie over het planten en zaaien te vinden. Dit heeft vaak te maken met het feit dat fruit en vruchten nogal eens door elkaar worden gehaald. Mensen die fruit willen planten / zaaien zoeken vaak naar zaaimomenten van bijvoorbeeld aardbeien, komkommers en tomaten. Deze producten vallen officieel niet onder de noemer ''fruit''.

  • Praktisch overzicht
  • Aardbeien
  • Aubergine
  • Komkommers
  • Meloenen
  • Paprika's
  • Tomaten

Maak gebruik van een praktisch overzicht

Mensen vinden het vaak lastig om producten goed in te delen onder vruchten, fruit- en groentesoorten. Hierdoor is het moeilijk om meer informatie te vinden als je deze producten zelf wilt gaan kweken. Wij hebben 6 producten geselecteerd die vaak moeilijk in te delen zijn. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij een handig overzicht opgesteld met zaaimomenten, inclusief meer informatie over de producten.

Aardbeien

Aardbeien zijn heerlijk in de zomer als lekker fris tussendoortje. Je kunt ze op een beschuitje eten, door je yoghurt mengen of natuurlijk dippen in slagroom of chocoladesaus. Dit zijn maar een paar mogelijkheden, want aardbeien zijn heel veelzijdig. Als je ze zelf wilt kweken, dan is het goed om te zaaien / planten in de tweede helft van februari of de eerste helft van maart. Aardbeien moeten onder glas worden gekweekt. Aardbeien worden vaak gezien als fruit, maar vallen eigenlijk onder de vruchten.


Aubergine

De aubergine is officieel geen fruit, maar is een vruchtgroente. Toch wordt er vaak gedacht dat aubergines kunnen worden gerekend onder fruitsoorten, waardoor we deze toch in het lijstje hebben opgenomen. Wanneer je je eigen aubergines wilt kweken, dan kun je in de eerste helft van maart starten met zaaien. Je kunt dit doen tot en met einde april. Het is goed om aubergines onder glas te kweken.

Komkommers

Ook komkommer is officieel geen fruit. Mensen willen vaak producten verdelen in twee groepen, namelijk groentesoorten en fruitsoorten. Wanneer dit gedaan wordt, dan wordt de komkommer ingedeeld bij de fruitsoorten. Vandaar dat deze ook in de lijst opgenomen is. Officieel is de komkommer een vrucht, dus geen groente en geen fruit. Komkommers van eigen kweek zijn over het algemeen groter en sappiger dan de komkommers die in de supermarkt liggen. Komkommers worden in de volle grond gekweekt. Het zaaien / planten vindt plaats tussen begin mei en einde juni.

Meloenen

Meloenen zijn bijzonder om meerdere redenen. Ze zijn natuurlijk bijzonder omdat ze lekker zijn, maar er is nog iets aparts aan meloenen. Het is namelijk zo dat meloenen als fruit worden gezien op het botanische vlak. Toch is het zo dat meloenen groeien wanneer de zaden ervan worden geplant / gezaaid. Dit zou dan weer betekenen dat het om een groente zou moeten gaan. Wil je genieten van je eigen meloenen? Dan moeten deze in de kas worden gekweekt. Het planten / zaaien moet gebeuren tussen april en eind juni.


Paprika's

Paprika's worden in de meest uiteenlopende gerechten gebruikt om meer smaak toe te voegen. Ze zijn er in veel soorten. Wanneer we ze in de supermarkt willen kopen, dan vinden we ook vaak zakjes waarin 1 groene, 1 rode en 1 gele paprika te vinden is. Oranje paprika'worden dan weer vaker apart verkocht of als snackpaprikaatjes. Officieel is de paprika een vruchtgroente. Als je deze zelf wilt kweken, dan moet dit onder glas gebeuren. Je kunt dan in maart beginnen met planten / zaaien. Je kunt er tot einde april de tijd voor nemen.

Tomaten

Er moest in een ver verleden een Hooggerechtshof aan te pas komen om voor eens en altijd te beslissen of de tomaat nu een groentesoort of een fruitsoort is. De rechtszaak kwam al voor in het jaar 1893 en deze vond plaats in Amerika. Uiteindelijk werd er besloten dat de tomaat moet vallen onder de groentesoorten. Wil je zelf tomaten gaan kweken? Dan kun je zaaien / planten van begin maart tot half mei. Dit moet wel onder glas gebeuren.

oscar bullens
Door

oscar bullens

op 17 Jan 2023

Verse gojibessen plukken uit eigen tuin of zelfs balkon. Met de unieke gojibesplanten van TastyGoji is dat mogelijk. Voor meer informatie over het telen van verse gojibessen en informatie over onze gojibes cultivars, kijk dan op onze website. www.gojibes.

Reactie plaatsen