Fruittuin aanleggen (tips en adviezen)

Als je een ruime tuin hebt, dan is het natuurlijk een leuk idee om een fruit tuin aan te leggen. Niets is lekkerder dan fruit van je eigen landje. Zeker als je een mooi stuk tuin goed kunt inrichten kun je een gevarieerde fruit tuin aanleggen. Zachtfruit en kleinfruit zijn de twee beste soorten om in je eigen tuin te gaan kweken. Je gaat er zeker van genieten.

  • Wanneer leg je de fruit tuin aan?
  • Een flinke dosis geduld
  • De beste locatie voor je fruit tuin
  • Welke fruitstruiken ga je planten?
  • Geef ze de ruimte

Wanneer leg je de fruit tuin aan?

Als je een fruit tuin aan wilt gaan leggen, dan is het verstandig om dit te doen in de herfst. Dit zorgt er namelijk voor dat de struikjes voldoende tijd hebben om goed te wortelen voordat de winter aanbreekt. Het is ook wel mogelijk om in het voorjaar een fruit tuin aan te leggen. Dit zorgt er dan weer voor dat de struikjes aanzienlijk sneller ontwikkelen. Je kunt dus zelf kiezen of je de fruit tuin gaat aanleggen in de herfst of in de lente. Het is niet aan te raden om dit in de zomer of de winter te doen. Je kunt de planttijd aanpassen op het soort grond als je in het voorjaar wilt planten. Moeten de plantjes in kleigrond? Dan is het aan te raden om te wachten tot de maand mei. Gaat het om zandgrond van relatief droge structuur? Dan kun je in april al beginnen. Zorg er in beide gevallen voor dat de grond goed vochtig blijft na het planten van je fruitstruiken.

Een flinke dosis geduld

Als je een fruit tuin hebt aangelegd, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien. Helaas is het niet zo dat je vandaag een fruit tuin kunt aanleggen en over twee maanden van je eigen fruit kunt genieten. Diverse soorten kleinfruit, zoals bijvoorbeeld witte en rode bessen, hebben echt de tijd nodig om te ontwikkelen. De kans is groot dat je pas kunt oogsten in het tweede jaar. Heb geduld en je zult zien dat dit beloond wordt.

De beste locatie voor je fruit tuin

Een fruit tuin aanleggen kan niet zomaar overal in de tuin. Ligt een deel van jouw tuin altijd in de schaduw? Dan is het niet aan te raden om hier je fruit tuin aan te gaan leggen. Fruitstruikjes hebben namelijk veel zonlicht nodig. Realiseer je fruit tuin dus in het zonnige gedeelte van je tuin. Middagzon en avondzon zijn beter dan morgenzon, dus houdt hier rekening mee. Zorg daarnaast ook voor voldoende beschutting. Zijn er veel vogels bij jou in de omgeving te vinden? Dan is het aan te raden om er ook op te letten dat je gemakkelijk een net kunt plaatsen om te voorkomen dat de vogels bij je fruit kunnen komen.


Welke fruitstruiken ga je planten?

Als je niet eerder je eigen fruit hebt geweekt in je tuin, dan is het aan te raden om te starten met soorten die heel makkelijk lukken. De ene fruitstruik heeft veel meer verzorging en aandacht nodig dan de andere. Het is goed om eerst met makkelijke soorten te beginnen, zodat je het fruit kweken goed in de vingers krijgt en een ritme te pakken hebt. Bij makkelijke soorten kun je denken aan kruisbessen, witte bessen, rode bessen en zwarte bessen. Je kunt dit bessenassortiment aanvullen met aardbeienplantjes en frambozenstruikjes. Het is goed om te starten met een beperkt aantal soorten en steeds één of twee soorten toe te voegen. Hierdoor leer je stapsgewijs goed voor je fruit tuin te zorgen, zodat je er de vruchten van kunt plukken, letterlijk.

Geef ze de ruimte

Wanneer je fruitstruikjes en -plantjes of -boompjes koopt, dan zit er altijd wel een beschrijving bij. Lees deze goed, vooral ook als het gaat om de afstand tussen de diverse exemplaren. Aardbeienplantjes hebben een ruimte van minimaal 30 centimeter rondom nodig, maar bosbessen hebben wel een meter de ruimte rondom nodig. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Marie
Door

Marie

op 29 Apr 2020

Het lijkt mij ook erg leuk om een fruittuin aan te leggen. Wij hebben een groot veld achter onze woning liggen waar het realiseren van een boomgaard goed mogelijk is. We willen in ieder geval appelbomen planten, maar kersen lijken ons ook een erg goede optie!

Reactie plaatsen