Kruiden kweken op je terras of balkon?
Lang niet iedereen die er aan denkt om zelf kruiden te kweken heeft hiervoor de beschikking over een kruidentuin. Dat hoeft ook niet. Weet je namelijk dat het ook mogelijk is om kruiden te kweken op je terras of balkon? Niet alleen is er voor het zelf kweken van kruiden slechts een beperkte hoeveelheid plaats vereist, daarnaast worden er slechts zeer beperkte eisen gesteld op vlak van onderhoud. Wil je zelf graag kruiden kweken op je terras of balkon? Dan zal de informatie op deze pagina voor jou van onschatbare waarde blijken te zijn!
- Kruiden zaaien of planten?
- Kruiden zaaien in potten op je terras
- De juiste bodem voor jouw kruiden
- Extra aandachtspunten bij kruiden kweken op je terras
Kruiden zaaien of planten?
Verschillende kruiden zoals met name peterselie evenals basilicum zijn bijzonder eenvoudig te zaaien. Daar staat echter tegenover dat er ook meerjarige kruiden bestaan. Voorbeelden hiervan zijn rozemarijn evenals salie en dragon. Indien je deze wenst te kweken op je terras of balkon is het dan ook veel eenvoudiger om te starten met een kruidenplantje. Hou er bij het zaaien van je kruiden in potten rekening mee dat je dit het beste doet tijdens de daarvoor aangewezen periode in het jaar. Deze kan per type kruid aanzienlijk verschillen. Is er sprake van nachtvorst? Zorg er dan in ieder geval altijd voor dat je, je potten of bakken met kruiden binnen zet.
Kruiden zaaien in potten op je terras
Wanneer je in een appartement woont heb je veelal geen beschikking over een tuin. Voor het kweken van kruiden ben je dan vaak aangewezen op je terras of balkon, maar ook hier liggen interessante mogelijkheden. Je kan er namelijk perfect voor kiezen om de kruiden te zaaien in bloempotten. Zelfs op de vensterbank van je keuken kan je kruiden kweken. Dat is ook best handig. Even het raam open doen, een paar stukjes van het vereiste kruid nemen en ze kunnen zo de kookpot in. Op dit vlak nog een kleine tip, hoe dichter je kruiden worden gekweekt bij je keuken, des te vaker je er gebruik van zal maken! Probeer het zelf maar eens uit!
De juiste bodem voor jouw kruiden
Of je er nu voor kiest om kruiden te kweken in een kruidentuin of je ze gaat zaaien in een pot of een bank op je terras, de bodem waar gebruik van wordt gemaakt is altijd belangrijk. Om er zeker van te zijn dat je op dit vlak niets over het hoofd ziet hebben we de belangrijkste aandachtspunten op dit vlak alvast even voor jou op een rijtje gezet:
- Kruiden voelen zich niet goed in een te natte of een te zure bodem. Zorg daarom voor een bodem die goed is gedraineerd. Een losse, droge en bovendien kalkrijke grond is het meest geschikt om kruiden in te kweken.
- Valt er gedurende enige tijd heel wat regen uit de lucht? In dat geval is het belangrijk om een goede afwatering te voorzien. Dit geldt zeker ook wanneer je kruiden kweekt in bakken of potten op je terras!
- Controleer altijd de zuurtegraad van de bodem waar je gebruik van gaat maken. Blijkt dat de zuurtegraad wat aan de hoge kant is? Dan is het altijd interessant om wat kalk toe te voegen. Het gebruik van kalk heeft namelijk als gevolg dat de zuurtegraad van de bodem wordt verlaagd.
Extra aandachtspunten bij kruiden kweken op je terras
Enkel en alleen rekening houden met de bodem waarin je kruiden worden gezaaid is uiteraard niet voldoende. In het bijzonder wanneer je er voor kiest om kruiden te kweken op je terras is het belangrijk om aandachtig te zijn voor een aantal extra aandachtspunten. Ook deze hebben we nog even voor jou op een rijtje gezet:
- Zorg er altijd voor dat bakken of potten met je kruiden op plaatsen worden neergezet waar ze over voldoende zonlicht beschikken. In het meest ideale geval betreft het een plaats die op het zuiden is gericht.
- Gebruikmaken van potten om kruiden in te kweken zorgt er voor dat je altijd over de mogelijkheid beschikt om ze de ideale groeiomstandigheden te geven. Aarzel bijvoorbeeld niet om ze tijdens de koude wintermaanden (en zeker bij nachtvorst) binnen te zetten.
- Kruiden kweken in potten of bakken op je terras zorgt er voor dat je extra aandachtig moet zijn voor uitdroging van de grond. In volle grond is dit doorgaans geen groot probleem, maar kruiden in potten moeten op meer regelmatige basis (extra) water krijgen.
- Controleer elk jaar de kwaliteit van de grond in je potten met kruiden. In vergelijking met volle grond verarmt ze namelijk aanzienlijk sneller. Op regelmatige basis nieuwe grond in de potten doen evenals de nodige, extra voedingsstoffen toedienen zorgt er voor dat je kruiden steeds van zo optimaal mogelijke omstandigheden kunnen genieten.