De kruiden moestuin voor beginners

Steeds meer mensen vinden het interessant om in hun tuin of gewoon binnenshuis bepaalde . Je moet natuurlijk wel ergens beginnen, maar het moet gezegd dat kruiden kweken heel wat eenvoudiger is in vergelijking met het kweken van eigen groenten en fruit. Wanneer je nog geen groene vingers hebt, maar je daar wel aan wil werken is beginnen met het kweken van kruiden dus zeker een interessante keuze. Om er zeker van te zijn dat je op dit vlak goed uit de startblokken kan schieten hebben we de belangrijkste informatie alvast even voor jou verzameld en op deze pagina op een rijtje gezet.

  • Kruiden zaaien of planten?
  • Wat kruiden nodig hebben
  • Kruiden voor beginners
  • Experimenteren met kruiden

Zaaien of planten?

Wanneer je als beginner je eerste kruiden wil kweken zal je er ongetwijfeld het meest plezier aan beleven wanneer je er voor kiest om ze te telen vanuit zaad. In het geval je liefst zo snel mogelijk resultaat wil hebben is het echter interessanter om aan de slag te gaan met gezonde plantjes. Deze kan je gelijk in je kruiden moestuin planten waarna je meteen een reeks van gezonde kruiden ter beschikking hebt. Let wel, kies je er voor om bestaande kruidenplantjes te kopen, controleer dan altijd goed de bladeren. Zijn ze geel of bruin verkleurd? Laat ze dan gerust liggen. Controleer bovendien ook altijd of op het plantje geen insecten lopen. Alleen door rekening te houden met deze factoren ben je er zeker van dat je over een echt gezond plantje en dito kruiden beschikt.


Weet wat kruiden nodig hebben

In principe zijn kruiden altijd vrij eenvoudig om te kweken. Toch is er onderling tussen de verschillende soorten sprake van een zeker verschil waar je rekening mee zal willen houden. Verder op deze pagina geven we je een overzicht van de kruiden die voor beginners het meest geschikt zijn. Vooraleer we dit doen willen we graag dat je even de aandacht vestigt op de onderstaande punten:

  • Kruiden hebben altijd een bepaalde hoeveelheid licht nodig. De hoeveelheid is afhankelijk van het kruid in kwestie. Bepaalde kruiden vertoeven het liefst in de volle zon terwijl anderen het prima doen op plaatsen die voor de helft in de schaduw zijn gelegen.
  • Kruiden dienen te worden gekweekt in een gezonde grond die voldoet aan hun eisen. Zo moet de grond niet alleen voldoende vochtig zijn (ook niet te nat), maar dient ze ook over een passend zuurgehalte te beschikken. Is het zuurgehalte toch te hoog? Dan kan deze worden verlaagd door gebruik te maken van kalk.
  • Controleer tijdig of je kruiden naar behoren groeien en over een gezonde uitstraling beschikken. Voorzie bij het planten ook altijd de vereiste plantafstand en controleer of er geen onkruid tussen je kruiden gaat groeien. Een goed onderhoud zorgt er voor dat je eigenlijk niet zo heel veel fout kan doen met je kruiden moestuin.

Welke kruiden zijn geschikt voor beginners?

In vergelijking met groenten of fruit zijn kruiden dus heel wat eenvoudiger te kweken. Het toegankelijke kweekproces zorgt er voor dat een zeer uitgebreide doelgroep kan worden aangesproken. Toch is het zo dat het ene kruid al wat meer geschikt is voor beginners dan de ander. Welke kruiden voor beginners nu echt interessant zijn zal meteen blijken aan de hand van de onderstaande informatie.

Bieslook

Bieslook is een kruid waar je als beginner absoluut niets fout mee kan doen. Nadat je ze één keer hebt gekweekt komt ze elk jaar opnieuw trouw terug. Bovendien is bieslook niet veeleisend. Of je ze nu in de zon of in de schaduw plaatst, ze wordt gezaaid in zanderige of in kleigrond, in al deze verschillende gevallen weet ze moeiteloos te overleven.

Munt 

Één van de vaakst gebruikte kruiden in de verschillende keukens wereldwijd is ongetwijfeld de munt. Van de munt zijn er verschillende varianten waarvan de Marokkaanse als de lekkerste wordt aanzien. Munt lijkt op het eerste zicht een zeer voor de hand liggende keuze voor de beginnende kweker van kruiden. Daar valt iets voor te zeggen, want munt groeit complexloos. Je moet er alleen rekening mee houden dat het een woekeraar is. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om munt in een afgebakend perk te plaatsen, bij voorkeur met een rand eromheen.

Oregano 

Ondanks het feit dat oregano in eerste instantie vooral doet denken aan een mediterraans klimaat en zuiderse, Italiaanse pasta's komt ze ook perfect tot haar recht in een Europese kruiden moestuin. Sterker nog, zelfs in een siertuin kan dit kruid tot haar recht komen. Je moet er alleen rekening mee houden dat deze plant tot wel 1 meter hoog kan worden.

Peterselie 

Een kruid dat eigenlijk in elke kruiden moestuin terug te vinden moet zijn is peterselie. Voor beginners wordt het aangeraden om te kiezen voor platte of Italiaanse peterselie. Dit niet uitsluitend omdat ze over een lekkerdere smaak beschikt in vergelijking met krulpeterselie, daarnaast groeit ze ook nog eens een flink stuk eenvoudiger ook. Dit type van peterselie kweek je bovendien niet uitsluitend in een moestuin buitenshuis, maar ook perfect in een pot in de keuken. Let wel, peterselie heeft slechts een levensduur van één jaar. Je moet ze dus elke lente opnieuw gaan zaaien.

Lavas 

Tot dusver hebben we hoofdzakelijk vrij voor de hand liggende kruiden opgesomd. Er is echter meer. Wat bijvoorbeeld te denken van de Lavas? Dit minder bekende, maar onverwoestbare kruid smaakt niet alleen erg sterk in tal van verschillende gerechten, daarnaast oogt ze ook nog eens lekker decoratief. Hierdoor is ze werkelijk een zege voor elke (sier)tuin

Laat je verrassen en experimenteer!

Het mooie aan beginnen met kruiden kweken is dat je elke keer weer vol enthousiasme uit zal kijken naar de evolutie die jouw kruiden doormaken. Bovenstaand lijstje met kruiden zullen voor het merendeel van de beginners een mooie basis vormen. Experimenteer echter ook gerust met andere kruiden. Ook roomse kervel en zuring of zurkel (iets tussen een kruid en een groente) zijn bijvoorbeeld prima kruiden voor een beginnende kruiden moestuin. Naarmate je zelf over meer ervaring en kennis beschikt zal je merken dat je kruiden moestuin uit zichzelf mee zal evolueren.

Reactie plaatsen