Kruiden planten in je eigen tuin (tips)

De beschikking hebben over een eigen kruidentuin is de droom van heel veel mensen. Wanneer we er even goed bij stil blijven staan is het dan ook zo dat er in nagenoeg elk warm en koud gerecht gebruik wordt gemaakt van kruiden. Door zelf kruiden te planten in je tuin heb je altijd extra smaakmakers voor handen die zo vers mogelijk aan je gerechten kunnen worden toegevoegd. Wil jij ook graag kruiden planten in je tuin, maar weet je niet goed waar en hoe te beginnen? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld een aardig handje bij helpen!

  • Een goede basis voor jouw kruiden moestuin
  • Afwatering in je kruiden moestuin
  • Een goede bereikbaarheid van je kruiden
  • Kruiden in de tuin zaaien of planten?
  • Welke kruiden planten in je tuin?
  • Zorg voor een tijdig onderhoud van je kruiden moestuin

Een goede basis voor jouw kruiden moestuin

Wil je er zeker van zijn dat je niet voor de rest van je leven zit opgezadeld met een slechte, onpraktische en bovendien weinig productieve kruiden moestuin? In dat geval is het belangrijk om meteen te zorgen voor een goede basis. Besteed daarom in eerste instantie vooral aandacht aan de bodem waar gebruik van wordt gemaakt. Heb je een bestaande woning aangekocht en is er in je tuin sprake van arme grond zonder de noodzakelijke voedingsstoffen en met een veel te hoge zuurtegraad? In dat geval is je eerste bekommernis het laten aanrukken van kwalitatieve aarde. Kies hierbij voor zuivere, goede, zwarte tuinaarde. Door één keer te investeren in degelijke grond heb je er vervolgens echt jaren plezier van.

Besteed aandacht aan de afwatering in je tuin

Kruiden hebben om goed te kunnen groeien uiteraard steeds een bepaalde hoeveelheid water nodig. Dit betekent echter niet dat ze tijdens een natte zomer de snorkel en zwemvliezen boven moeten halen of in de winter de schaatsen moeten aantrekken. Met andere woorden, zorg er voor dat je tuin altijd over een degelijke afwateringsinstallatie beschikt. Alleen op deze manier wordt voorkomen dat je kruiden letterlijk en figuurlijk verdrinken.

Een goede bereikbaarheid van je kruiden

Bij het aanleggen van een kruiden moestuin is het van groot belang dat je op een efficiënte wijze bij je kruiden geraakt zonder het risico te lopen andere plantjes stuk te maken. Begin daarom eerst met het maken van een goed doordachte indeling. Leg bij voorkeur kleine paadjes aan waar geen zaden worden gestrooid. Zo blijven je kruiden toegankelijk en die kleine paadjes ogen nog best uitnodigend ook.

Kruiden zaaien of planten?

Wil je graag in je eigen tuin over een kruiden moestuin beschikken? In dat geval zal je voor jezelf nog moeten uitmaken hoe je deze precies gaat realiseren en op welke termijn je dit voor elkaar wenst te krijgen. Je kan op dit vlak twee verschillende keuzes maken, namelijk:

  • Je kiest er voor om zaadjes van kruiden te kopen en gaat deze zaaien in je tuin.
  • Je koopt volgroeide kruiden aan die onmiddellijk geplant kunnen worden.

In principe zijn beide opties natuurlijk uitstekend te noemen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je bij je keuze voor volgroeide kruiden niet het plezier hebt van volledig zelf gekweekte kruiden. Is dit voor jou geen probleem? Dan beschik je met het planten van volgroeide kruiden wel heel wat sneller over resultaat.


Welke kruiden planten in je tuin?

Wanneer je alle vereiste voorbereidingen hebt getroffen is het belangrijk om voor jezelf uit te maken welke kruiden je precies in je tuin wenst te planten. Op dit vlak zal je persoonlijke voorkeur uiteraard een niet belangrijke rol spelen. Wij hebben echter reeds een aantal kruiden voor jou uitgezocht die eigenlijk niet mogen ontbreken.

  • Munt 

Zelfs mensen die helemaal niets hebben met kruiden houden van de unieke, lekker frisse smaak van munt. Je doet ze niet alleen bij je favoriete gerechten zoals gebraad of boontjes, maar ook in een lekkere mojito. Munt kan worden geplaatst in de volle zon, maar heeft ook aan een plaats half in de schaduw voldoende. Eigenlijk is munt een uitermate geschikt kruid om te kweken voor de beginneling. Hou er wel rekening mee dat ze neiging heeft om te gaan woekeren. Wil je dit voorkomen? Dan kies je er bij voorkeur voor om gebruik te maken van potten.

Waarom zou je er niet voor kiezen om een zuiderse toets aan te brengen in je kruiden moestuin? Het kruid oregano is in het bijzonder terug te vinden in heel wat Italiaanse, Griekse en Spaanse gerechten. Onder meer Moussaka kan niet worden bereid zonder dit kruid. Het plaatsen van oregano in je kruiden moestuin zorgt er wel voor dat je te maken krijgt met een plant die tot wel 1 meter hoog kan worden.

Of je er nu voor kiest om een stijlvolle mozzarella klaar te maken met een zomerse toets of je een spaghettisaus of pizza op typisch Italiaanse wijze gaat bereiden, in al deze gevallen mag basilicum eigenlijk niet ontbreken. De vaakst voorkomende variant van dit kruid is ongetwijfeld de Genovese basilicum. Let op, van basilicum is bekend dat het een kruid is dat gevoelig is voor koude temperaturen. Kweek ze bij voorkeur dan ook in een pot die je tijdens de gure herfst en koude winter binnenshuis kan plaatsen.

  • Koriander

Er zijn meerdere redenen om het planten van koriander in je eigen kruiden moestuin te overwegen. In eerste instantie zijn er de groene blaadjes die je veelvuldig terug kan vinden in tal van Italiaanse en Chinese schotels. De zaadjes vormen op hun beurt dan weer een cruciaal ingrediënt in kerriepoeder. Koriander kan perfect worden omschreven als een zeer eenvoudig te kweken plant. Eenmaal (buiten!) gezaaid zal ze immers meerdere jaren gewoon zelfstandig blijven groeien.

  • Peterselie 

Als er één kruid is dat je gewoon in je kruiden moestuin moet hebben, dan is het wel peterselie. Dit populaire kruid wordt niet alleen verwerkt in soepen en sauzen, wat ook te denken van de vele stoofpotjes die zo lijken weggeplukt uit grootmoeders keuken? Wist je bovendien dat je peterselie ook mee kan frituren? Het enige nadeel aan het kweken van dit kruid is terug te vinden in het feit dat het bijzonder lang duurt vooraleer je er voldoening uit gaat halen. Het kan zomaar een paar maanden duren vooraleer er ook maar enig teken van leven kan worden vastgesteld.

Zorg voor een tijdig onderhoud van je kruiden moestuin

Heb je al je favoriete kruiden een plaatsje gegeven in je kruiden moestuin? In dat geval ben je nog lang niet klaar. Een kruiden moestuin hebben betekent dat je elke dag opnieuw hard zal moeten werken om ze in stand te kunnen houden. Kruiden vereisen dan wel geen bijzondere aandacht en zijn redelijk eenvoudig te onderhouden, toch verlies je ze maar beter niet uit het oog. In het bijzonder tijdig de grond controleren is bijvoorbeeld een absolute must. Is de grond wel nat genoeg, maar ook niet te nat? Krijgen je kruiden voldoende zonlicht en heb je rekening gehouden met de vereiste plantafstand? Het zijn stuk voor stuk zaken die je niet uit het oog mag verliezen wanneer je wil blijven kunnen genieten van een echt productieve kruiden moestuin bij jouw woning.

Gert
Door

Gert

op 25 Jun 2020

wanneer kun je ze planten?

Reactie plaatsen