Hortensia's

De Hortensia is misschien wel de populairste tuinplant. Er zijn namelijk bijna geen Europese tuin te vinden waar geen hortensia groeit. Logisch ook, want met zijn prachtige kleuren is het een aanwinst voor iedere tuin. Er zijn weinig tuin planten in de tuin die zo lang bloeien als de Hortensia, en ook de uitgebloeide hortensia bloem is nog een sieraad voor huis en tuin. De hortensiabloem komt voor in allerlei soorten en maten. De bekendste is de bolvormige bloem. Je hebt ook conusvormige pluimen, platte schermen, kleine bloemen en klimhortensia’s. De Hydrangea Macrophylla, ook vaak de boerenhortensia genoemd, is de hortensia die het meeste in onze tuinen te vinden is. De plant is gekenmerkt door een bolvormige bloem. De bol produceert aan de rand steriele bloemen om insecten te trekken naar het midden van de bloem. Daar bevinden zich de nectar en de vruchtbare bloemen.

Hortensia

De Hortensia gedijt in het algemeen het beste op een plek met halfschaduw. Een beschutte plek die ervoor zorgt dat de hortensia niet in de volle middagzon staat, heeft altijd de voorkeur. Vooral als een hortensia grote bladeren heeft, zullen deze door hun grote oppervlak sneller verbranden. Daarnaast zal de hortensia sneller vocht verliezen. Het is dus zaak om de Hortensia voldoende water te geven. Let er daarbij wel goed op dat het water niet bij de wortels blijft staan, dit kan wortelrot veroorzaken. Hortensia’s houden niet van natte voeten. Over het algemeen geldt: hoe bleker de bloemkleur, hoe minder goed de hortensia tegen zon kan. Een hortensia heeft het meeste baat bij een humusrijke grondsoort die ook goed doorlatend is. De pH-waarde van de grond heeft invloed op de bloemkleur, maar is over het algemeen neutraal tot lichtzuur. Een voedzame compostgrond en voldoende water zullen de hortensia optimaal laten bloeien. Deze omstandigheden zijn uiteraard niet in elke tuin haalbaar en de meeste hortensia’s zullen het ook prima doen in normale tuingrond.

Van oorsprong komt de Hortensia uit Azië en Zuid-Amerika. De Engelse botanicus Sir Joseph Banks bracht na een lange reis, eind achttiende eeuw, voor het eerst een Hortensia naar Europa. De plant kreeg een plaatsje in de botanische Kew Gardens in Londen en werd al snel populair. Niet alleen als tuinplant is de hortensia zeer geschikt maar ook als kamerplant wordt deze plant veel gehoudenDe prachtige bloemen in het rood, paars, roze, wit, blauw of groen fleuren je woonkamer meteen opHoewel we in de tuin nog tot de zomermaanden moeten wachten, is de hortensia binnenshuis al volop in bloei. De hortensia komt, zeker in de lente, het beste tot haar recht bij een temperatuur tussen 13°C en 18°C. Zet de plant dus vooral niet boven de verwarming. Geef regelmatig tot dagelijks water, zodat de grond niet uitdroogt. Maak bij voorkeur gebruik van onthard water. 

FamilienaamHydrangea
Nederlandse naam     Hortensia
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²1 - 3
StandplaatsHalfschaduw
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Hortensia’s planten

Hortensia’s staan graag op een plaats in de halfschaduw.  In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is ook een mogelijkheid maar dan moet je er wel erg goed op letten dat de plant niet uitdroogt. De Hortensia kun je het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november) planten. Ze houden van humusrijke goed doorlatende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.

Om een Hortensia te planten, graaf je een plantgat wat twee tot drie keer zo groot en diep als de pot waarin de plant gekweekt is. Strooi wat potgrond onder in het gat (ongeveer de helft van het gat). Bij blauwe Hortensia’s kun je beter Hortensiagrond (met tuinturf) gebruiken. Dit maakt de grond zuurder en zorgt dat de blauwe kleur behouden blijft. Als de kluit van de Hortensia vrij droog blijkt te zijn, kunt je de plant het beste even in een emmer met water zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat de kluit zich goed kan volzuigen Nadat je de plant in het plantgat hebt geplaatst, vul je het gat op met een combinatie van de originele tuingrond gemengd met wat pot- of hortensiagrond. Stamp de grond stevig aan en geef een ruime hoeveelheid water. 

Hortensia vermeerderen

Wil je een tuin vol hortensia’s dan kun je die natuurlijk allemaal bij de kweker kopen. Hortensia’s kun je echter ook heel gemakkelijk zelf vermeerderen. Dit kun je op twee manieren doen, namelijk door te stekken of door af te leggen. Hieronder vind je een handleiding van beide opties.

Stappenplan om Hortensia’s te stekken

  • Voor het nemen van stekken kies je takken die dit jaar niet gebloeid hebben en die niet bruin en houtig zijn. Zorg ervoor dat de tijd tussen het knippen van de takken en het stekken zo kort mogelijk is. Leg dus van tevoren alle benodigdheden klaar zodat je in één keer door kunt gaan. Je kunt de takken waarvan je stekken wilt nemen weliswaar iets langer bewaren door ze koel weg te leggen in een plastic zak die je van binnen een beetje nat maakt, maar beter is het om direct door te gaan.
  • Vul dus van tevoren potjes met een mengsel van zaai- en stekgrond en grind. Deze grond is arm en zal de plant stimuleren om voldoende wortels aan te maken
  • Knip van de geselecteerde takken stekken van ongeveer 10 centimeter, met minimaal twee bladparen. 
  • Knip de stek ongeveer 1 centimeter onder het onderste bladpaar schuin af. 
  • Knip de onderste bladeren van de stek af en de bovenste bladeren voor de helft. Op deze manier verklein je de verdamping. Dat helpt de stek omdat deze zonder wortels nog niet voldoende water kan opnemen en al het vocht dus hard nodig heeft.
  • Maak met een stokje een gaatje van ongeveer 5 centimeter in de grond in het potje.
  • Doop de stekken in wat stekpoeder (tot ongeveer 2,5 centimeter), en plant deze in de gaatjes. Zorg ervoor dat de stekken niet tegen de onderkant van de potten aan komen, want dan zullen ze geen wortels aanmaken. 
  • Druk de grond rond de stek stevig.
  • Geef de stekken water door ze met potje en al in een teiltje water te zetten zodat deze zich kunnen volzuigen. 
  • Doe een plastic zak over de pot en sluit deze eventueel met een elastiekje langs de bovenrand van de pot af. 
  • Zet de stekken op een lichte plaats, maar niet in de volle zon. 
  • Na drie tot vier weken hebben de stekken wortels. Haal het elastiekje dan weg, maar laat het plastic zakje nog een poosje zitten. 
  • Knip elke week een grotere hoek van het zakje af. De planten kunnen zo luchten. 
  • Haal daarna het plastic zakje weg, en geef de planten regelmatig water. 
  • Zodra de stekken goed geworteld zijn, verpot je ze naar een grotere pot met potgrond.
  • Laat de stekken het eerste jaar binnen overwinteren, en zet ze in het voorjaar op een plaats in de tuin met halfschaduw.

Stappenplan om Hortensia’s af te leggen

Een andere optie om Hortensia’s te vermeerderen is het afleggen. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan:
  • Selecteer een lage tak aan de onderkant van de hortensia, die al bijna contact maakt met de grond. 
  • Maak met de spade de grond onder de tak goed los. Pas hierbij op dat he niet te diep graaft en de wortels beschadigd.
  • Laat de bovenste bladeren zitten en trek de overige bladeren van de tak tot aan de basis van de plant.
  • Leg de tak plat over de grond. Bedek het middelste deel van de tak met aarde en houd de tak op zijn plaats door er een baksteen op te leggen. Laat de bovenste bladeren wel boven de aarde uitsteken;
  • De tak zal zo zelf wortels aanmaken. 
  • Na een jaar kun je de stengel losknippen van de plant en de nieuwe stek een eigen plaats in de border geven.

Hortensia’s snoeien en onderhouden

De hortensia is erg makkelijk in onderhoud. Een van de voordelen is dat het snoeien van de hortensia niet noodzakelijk is. Toch kan het zijn dat de hortensia te groot wordt of misschien slordig begint te ogen. Dan is het verstandig om de hortensia te snoeien. Wanneer dit het beste is, is ook afhankelijk van welke soort Hortensia in de tuin staat. Pluimhortensia's moeten namelijk in de winter gesnoeid worden. Het is van belang dat het de 3 dagen erna niet gaat vriezen, want zo hebben de snoeiwonden genoeg tijd om te herstellen. De bolhortensia's kunnen echter het beste in de vroege lente gesnoeid worden. De macrophylla heeft minder aandacht nodig en hoeft maar eens in de vijf jaar een goede snoeibeurt te krijgen. De Koreaanse klimhortensia heeft daarentegen in principe helemaal geen snoei nodig.

Het snoeien van de hortensia verschilt dus per type hortensia. Je kan de hortensia indelen in twee groepen: de soorten die bloeien op oude knoppen en de soorten die bloeien op nieuwe knoppen. Bij deze twee typen moet je opletten wat je wegsnoeit en wanneer.

De boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla) en de eikenbladhortensia (Hydrangea Quercifolia) zijn hortensiasoorten die op oud hout bloeien. Dit betekent dat als je deze planten te veel terugsnoeit, er in dat jaar helemaal geen bloemen zullen ontstaan. Het beste is dan om alleen de oude bloemen te verwijderen. Doe dit op zijn vroegst aan het begin van het voorjaar. Tot die tijd zorgen de bloemen voor bescherming tegen vorst. Je kunt ook al voor de winter de hortensia snoeien, doe dit na de bloei. Zorg wel dat er geen vorst komt na het snoeien. De stelen zijn namelijk hol, wanneer er water inloopt, dan kan het zijn dat de plant bevriest.

Daarnaast zijn er Hortensia soorten die op eenjarig hout bloeien. Ook deze soorten hortensia’s kun je het beste in het vroege voorjaar snoeien. Het verschil is dat op de takken die dan gevormd worden meteen al bloemen komen. Je hoeft daar dus geen jaar op te wachten. Deze planten kunnen dus makkelijker gevormd worden: snoei de plant kort om de hortensia compact te houden, of snoei alleen de bloemen om de plant groter te laten worden.

Hortensia

Hortensia’s water geven

Natuurlijk is het logisch dat je je border planten zo nu en dan water geeft maar aangezien Hortensia's echte grootverbruikers qua water zijn hebben we er toch maar even een apart hoofdstuk van gemaakt. De officiële naam van de Hortensia is Hydrangea wat waterdrinker betekend. Niet voor niet plantten Boeren in vroeger tijden veel langs de buitenmuren van de boerderij. De isolatie was in die tijd natuurlijk lang niet zo goed als nu en doordat Hortensia’s   veel vocht aan de grond onttrokken bleven de muren in huis droger, wat beter was voor het metselwerk en het binnen klimaat. Omdat Hortensia's niet van de volle zon houden staan ze vaak tegen een gevel in de schaduw of onder grotere bomen. Vooral als ze onder bomen staan is er extra water nodig omdat de bomen zelf uiteraard ook water verbruiken. 

Gelukkig laat de Hortensia al snel zien dat hij dorst heeft, want de doorgaans sterke en enigszins opstaande bladeren gaan al snel hangen. Het blad vouwt zich als het ware een beetje op om de verdamping te beperken. Men ziet dan direct dat de plant dorst heeft. Met een flinke sproeibeurt is dit zo weer verholpen maar let er wel op dat je het blad niet te nat maakt. Geef de Hortensia liever van onderaf water. Omdat Hortensia's meestal in de schaduw staan, en dus ook vaak in de luwte, kan het blad lang nat blijven en hierdoor kan schimmel ontstaan. 

Ook als kamerplant verlangt de Hortensia graag geregeld water. Je kunt het beste tweemaal per week een kleine hoeveelheid water geven. In de winter kun je de watergift verminderen. Het is van belang de Hortensia ten alle tijden in een licht vochtige grond te houden, voorkom hierbij echter dat zich een laagje water vormt aan de onderkant van de pot. Hortensia’s houden niet van natte voeten. De wortels zullen dan ook per direct gaan rotten. 

Hortensia’s bemesten

Hortensia’s houden net als bijvoorbeeld rhododendrons van een licht zure grond. De planten kunnen dan makkelijker bouwstoffen uit de grond opnemen. Deze bouwstoffen hebben de planten nodig voor een gezonde groei en bloei. Vooral in kleigrond (wat vaak een hoger kalkgehalte heeft) kan de Hortensia moeite hebben om deze stoffen op te nemen. In deze gevallen loont het om een speciaal voor hortensia's ontwikkelde meststof te gebruiken die helpt om de metalen makkelijker op te nemen.

Ook met Floramix tuinmest kan je echter goede resultaten bereiken. Deze mest is tevens voor de hele tuin te gebruiken. Wel moet je er bij Hortensia’s voor waken om niet te veel te bemesten. In verhouding tot overige planten in de tuin, kunnen hortensia's met minder mest toe, ze groeien dan wat meer gedrongen en je krijgt daardoor een mooie compacte struik. Dus liever wat vaker een beetje dan in 1x heel veel.

De Hortensia's die je elk jaar terug kan snoeien steken meer energie in de groei dan de andere soorten en kunnen dus ook wat meer mest gebruiken. Als de bladeren niet meer helder groen zijn maar lichtgeel beginnen te worden is het een teken dat de plant ondervoed is. Dan het liefst even snel oppeppen met een snelwerkende meststof. Je ziet binnen enkele weken resultaat. 

Help, mijn Hortensia veranderd van kleur!

De hortensia werd als kamerplant al in 1784 in Japan ontdekt door de Zweedse botanicus Carl Thunberg. In Europa werd de hortensia warm onthaald vanwege zijn vermogen spontaan van kleur te veranderen waardoor men dacht dat deze plant magisch was. Dit grote raadsel werd opgelost toen men ontdekte dat de verkleuring van de bloemen aan de zuurgraad van de grond te danken is.

De kleuromslag van de bloemtuilen van de gewone hortensia, Hydrangea macrophylla, hangt af van verschillende factoren:
  • Eén ervan is de zuurtegraad. Op kalkrijke bodems (vooral in het westen van het land en aan de kust) zullen blauwe hortensia’s altijd roze bloemtuilen krijgen zodra deze geplant worden. Wil je echter de blauwe bloemtuilen behouden dan is een voldoende lage zuurtegraad van de bodem noodzakelijk. Het omgekeerde is niet altijd waar, een aantal roze rassen zijn kleurvast en niet blauw te krijgen.
  • Er is echter nog een bijkomende voorwaarde voor intense blauwe kleuren: de bodem moet voldoende opneembaar ijzer en aluminium bevatten. Is dit niet het geval dan vertoont de hortensia een twijfelachtige roze kleur met misschien wat blauwe nuances.
Dit is echter te voorkomen door te bemesten met een meststof waar aluin aan is toegevoegd. Aluin is een aluminiumzout dat zal oplossen in zure bodems en aluminiumionen aan de wortels van de hortensia geeft. Door dit op het juiste tijdstip en in voldoende mate toe te dienen, kun je ervoor zorgen dat je Hortensia’s prachtig blauw blijven. Het planten in turf wil ook nog wel eens helpen omdat dit de zuurgraad verhoogt. Dit verhoogt niet de hoeveelheid metalen in de grond maar maakt het wel makkelijker voor de plant om de aanwezige elementen op te nemen. Witte hortensia's willen ook nog wel eens een beetje roze worden maar bij te weinig licht kunnen ze ook groenig blijven.

Hortensia giftig?

Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Dit is niet alleen het geval bij dieren maar ook bij mensen kan de hortensia reacties oproepen als braken en diarree. Daarnaast kan het ook effect hebben op de bloedsomloop. Dit komt door de Cyanide die in de plant zit. Als dieren of mensen hier grote hoeveelheden van binnenkrijgen kan dit een fatale afloop hebben. Gelukkig zijn het geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, dus kunnen we gewoon van de Hortensia blijven genieten.

Ziektes

Van nature is de Hortensia nauwelijks gevoelig voor ziektes of plagen. Mocht de plant hier echter toch last van krijgen gaat het vaak om blad of schildluis. Regelmatig sproeien verminderd de vatbaarheid voor luizen en spoelt in veel gevallen de luis van de plant af. Mochten de beestjes echter hardnekkig terug blijven komen kun je de plant behandelen met een organisch bestrijdingsmiddel. Dit middel heeft een zeer effectieve werking, zonder schade aan de omgeving aan te richten.

Overwinteren

Om ook volgend jaar weer van deze prachtige plant te kunnen genieten, moet je hortensia's in het koude seizoen tegen vorst te beschermen en bedekken met twijgen of sparrentakken. Dat is met name belangrijk bij boeren- en schermhortensia's, die in het jaar ervoor hun knoppen al hebben ontwikkeld. Hortensia's in potten en kuipen moeten, indien mogelijk in een vorstvrije ruimte overwinteren. Als een verhuizing naar een kamer of serre niet mogelijk is, kan ook een tegen de wind beschutte en zonnige plek op het balkon dienst doen als winterverblijf. De potten moeten dan wel een diameter van minimaal 40 cm hebben en bovendien met een wintervlies of jutezakken tegen de kou worden beschermd.

Hortensia

Hortensia soorten 

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Hydrangea Paniculata (Pluimhortensia)

Pluimhortensia's worden in ons land meestal 1,5 tot 2 m hoog. Ze zijn als struik en als kleine boom verkrijgbaar. De wit- tot crèmekleurige pluimen, die aan seringen doen denken, verkleuren in de loop van de tijd voor een deel tot een zachtroze kleur. De Hydrangea Paniculata ontwikkelt zijn bloemen van juni tot en met oktober. De prachtige bloemen trekken veel vlinders en bijen aan. Als ze niet gesnoeid worden kunnen sommige van deze struiken wel vier meter hoog worden! De pluimhortensia bloeit ieder jaar op de nieuwe takken die na de snoei weer uit de plant groeien. Ze bloeien dus op het zogenoemde eenjarige hout. Je kunt ze dus gerust iedere winter 10 -20 cm boven de grond afknippen. De Hydrangea Paniculata blijft dan ook meer compact en zal in de zomer weer prachtige bloei te zien geven met grote zware pluimvormige trossen. De plant hoger terug knippen, bijvoorbeeld op 60 cm, geeft lichtere pluimen.

FamilienaamHydrangea paniculata
Nederlandse naam     Pluimhortensia
BloemkleurCrèmekleurig verkleurend naar zachtroze
BladkleurGroen
Hoogte1,5 tot 2 m
Hoogte bloem1,5 tot 2 m

Hydrangea arborescens 'Annabelle' (Sneeuwbalhortensia)

Met schitterende grote witte bollen tot wel 25 cm groot is de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ een echte eyecatcher. Vandaar dat deze soort ook wel de sneeuwbalhortensia wordt genoemd. Tijdens de bloeiperiode van juli tot september is de bloemkleur roomkleurig wit. Later in het bloeiseizoen verkleuren de bloemen van de sneeuwbalhortensia naar lichtgroen. Als je vervolgens de bloemen niet verwijderd verkleuren deze in de herfst naar een mooie paarsbruine kleur. De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ kan het best geplant worden in de halfschaduw. Hou bij het planten een afstand van zo’n 75 centimeter tussen de planten aan. De winterharde Sneeuwbalhortensia heeft weinig verzorging nodig. Daarom is ze ook erg populair bij de tuineigenaren met minder groene vingers. De Annabelle heeft bijna geen last van ziektes en plagen. De plant is wel erg dorstig. Geef dus vooral in de zonnigere periodes veel water. Als je merkt dat de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ wat slap gaat hangen of gele bladeren krijgt dan heeft ze waarschijnlijk meer water nodig.

FamilienaamHydrangea arborescens
Nederlandse naam     Hortensia
BloemkleurWit
BladkleurGroen
Hoogte1,5 m
Hoogte bloem1,5 m

Hydrangea petiolaris (Klimhortensia)

De klimhortensia is een gemakkelijk te verzorgen plant met ranken, die ideaal is om muren te 'vergroenen'. De Hydrangea petiolaris klimt omhoog met behulp van hechtwortels, waarmee deze zich aan muren vasthecht. Behalve om de klimkunsten wordt deze ook gewaardeerd om de witte bloemen. De bloeitijd begint eind mei en gaat gepaard met een zoete geur die doet denken aan vlier en jasmijn. De klimhortensia kan ook prima ingezet worden als haagplant. Klimhortensia groeit gemiddeld zo'n 25-50 cm per jaar, waardoor jaarlijks snoeien wel noodzakelijk is – zeker als de ruimte beperkt is. Wat standplaats en grondsoort betreft, is klimhortensia zeker geen moeilijke plant, alleen erg droge grond wordt niet gewaardeerd. Bovendien is de klimhortensia goed winterhard. Klimhortensia draagt grote witte bloemschermen, die tot wel 20 cm groot kunnen zijn. De uitgebloeide bloemen kun je gedurende de winter aan de plant laten zitten, deze zijn namelijk nog steeds mooi. Vogels waarderen de Hydrangea petiolaris als nestelplaats, hierdoor kan je tuin een steentje bijdragen aan de natuur. Naast de vereiste snoeiwerkzaamheden heb je weinig omkijken naar klimhortensia.

FamilienaamHydrangea petiolaris
Nederlandse naam     Hortensia
BloemkleurWit
BladkleurGroen
Hoogte1,5 m
Hoogte bloem1,5 m

Hydrangea quercifolia (eikenblad Hortensia)

De eikenblad hortensia is oorspronkelijk afkomstig uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, in boshabitats van North Carolina West tot Tennessee, en zuidelijk tot Florida en Louisiana. Het is een bladverliezende plant met witte opzichtige bloemhoofdjes. De Hydrangea quercifolia wordt ongeveer een meter groot. De bladeren zijn geelgroen tot donkergroen aan de bovenkant en zilverwit aan de onderkant. Ze hebben drie, vijf of zeven puntige lobben en zijn zo’n 20 centimeter lang en bijna net zo breed. Planten in de schaduw hebben grotere bladeren dan die in de zon. De bladeren van de Hydrangea quercifolia krijgen in de herfst tinten als rood, brons en paars die in de winter die ook gedurende de winter aan de plant blijven. De bloemen van de eikenblad hortensia verkleuren van roomwit naar roze en aan het einde van de herfst zijn ze roestbruin. In tegenstelling tot de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), veranderd de bloemkleur van deze plant niet met de pH van de grond. De eikenblad hortensia en de populaire pluim hortensia (Hydrangea paniculata) zijn de enige hortensia's met kegelvormige bloemtrossen; alle anderen hebben hun bloemen in bolvormige of platte trossen, schermen genaamd. 

FamilienaamHydrangea quercifolia
Nederlandse naam     Eikenblad Hortensia
BloemkleurRoomwit verkleurend naar lichtroze
BladkleurGroen
Hoogte1,5 m
Hoogte bloem1,5 m

Hydrangea serrata (Berghortensia)

Hydrangea serrata is afkomstig uit bergachtige streken van Korea en Japan. De plant wordt ongeveer een meter hoog. De Berghortensia is een bladverliezende plant met ovale bladeren en pluimen van blauwe en roze bloemen in de zomer en herfst. Het is een relatief kleine, compactere struik met kleinere bloemen en bladeren. De Hydrangea serrata heeft donkergroene, getande eivormige bladeren van zo’n 15 cm groot en trossen langbloeiende blauwe of roze bloemen die van het midden tot de late zomer in bloei staan. De Berghortensia staat het liefste met de voeten in rijke, medium vochtige, goed doorlatende bodems in de halfschaduw. Ook deze soort veranderd van kleur aan de hand van de pH waarde van de bodem. Namelijk blauwachtig in zeer zure gronden en lila tot roze in licht zure tot alkalische gronden. De bloemen komen op oud hout voor en er is weinig snoei nodig. De planten zijn winterhard tot ongeveer -25 ° C. De jonge planten moeten in de lente wel worden beschermd tegen late nachtvorst, anders zullen ze afsterven.

FamilienaamHydrangea Serrata
Nederlandse naam     Berghortensia
BloemkleurBlauw/ roze
BladkleurGroen
Hoogte1 m
Hoogte bloem1 m

Schermhortensia's

Schermhortensia’s zijn het ondergeschoven kindje van de groep. Ondergesneeuwd door het hoge aantal bolvormige soortgenoten die ook nog eens uitbundiger bloeien valt ze niet meteen op. Wie echter wat aandacht heeft, ziet een zeer uitgesproken, maar subtiele bloemvorm. Bij schermhortensia’s staan de schermbloemen in een krans rondom de echte bloemen die worden gevormd door kleine knopjes. Na de bloei vallen de knopjes af maar blijft het scherm staan. Schermhortensia zijn er met blauwe, roze, witte of rode bloemen. Ook zijn er tweekleurige soorten waarbij de schermbloemen soms een andere kleur hebben (roze of wit) dan de bloemknoppen (paarsblauw of roze). Deze planten staan het liefste in de halfschaduw in een goed doorlatende grond De uiteindelijk hoogte bedraagt ongeveer 1 tot anderhalve meter.

FamilienaamHydrangea 
Nederlandse naam     Scherm hortensia
BloemkleurBlauw, roze, wit of rood
BladkleurGroen
Hoogte1 - 1,5 m
Hoogte bloem1 - 1,5 m

Variëteiten

  • Hydrangea macrophylla 'Magical Revolution': rijkbloeiend, gedurende het bloeiseizoen verandert de kleur van de bloem.
  • Hydrangea serrata ’Kiyosumi’ 
  • Hydrangea macrophylla 'Endless Summer': bloeit telkens opnieuw en is winterhard tot -34 °C.
  • Hydrangea heteromalla: Het blad van deze variëteit is smaller als van de soort. Tevens zijn de bloemschermen platter.
  • Hydrangea paniculata 'Silver Dollar': tot 2 meter hoog, winterhard, zilverwitte pluimen op eenjarig hout
  • Hydrangea serrata ’Grayswood’: Deze plant is zeer goed bestand tegen zoute wind en kan dus gebruikt worden in tuinen aan de kust
  • Hydrangea paniculata 'Limelight': tot 4 meter hoog, winterhard, lichtgroene pluimen op eenjarig hout die verkleuren naar roze; snoeien februari-april.
  • Hydrangea serrata Bluebird: bloeit in de maanden juni tot september met blauwe bloemen 
  • Hydrangea serrata 'Acuminata': idem, maar bruinachtig blad en blauwe randbloemen.
  • Hydrangea sargentiana
  • Hydrangea arborescens vooral vertegenwoordigd door het ras 'Annabelle' bloeit op eenjarig hout met grote witte/limoengroene bolbloemen
  • Hydrangea serrata  ’Miyama-yae-murasaki’
  • Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle': tot 1,5 meter, een sterkere variant van de 'Annabelle'.
  • Hydrangea serrata ‘Rosalba': Goed bestand tegen zoute wind en kan dus gebruikt worden in tuinen aan de kust
  • Hydrangea quercifolia: eikebladhortensia, witte pluimbloemen, grote bladeren met lobben, rode herfstverkleuring, laat men bij voorkeur ongesnoeid
  • Hydrangea serrata ‘Preziosa’: Opvallend kenmerk van Hydrangea serrata 'Preziosa' is het donkere blad. Bloeit met roze bloemen in de periode juli-september 
  • Hydrangea aspera: de boomhortensia, fluweelachtige bladeren, zogenaamde "randbloeier", grote bloembladen rond de eigenlijke, nietige bloemetjes
  • Hydrangea serrata 'Diadem’: lange bloeiperiode, is zeer goed winterhard, ook het blad kleurt tijdens het seizoen mooi rood. Lichtroze tot lichtblauwe bloemschermen.

Wat kost een Hortensia?

De prijs voor een Hortensia wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. 

Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Hortensia’s kopen?

Heb je interesse om Hortensia’s te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over Hortensia’s die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie sierplanten. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om Hortensia’s te kopen.

Beplantingsplan maken