Lonicera | Kamperfoelie

De Lonicera, of Kamperfoelie is een zeer populaire klimheester die voorkomt in Europa, China, Azië en de Verenigde Staten en daarmee wereldwijd voorkomt. Een klimheester is een plant die zich van origine niet hecht, maar die zich om bomen en struiken windt. Kamperfoelie is een plant die weliswaar naar het licht groeit, maar geen probleem heeft met een schaduwrijke standplaats. De Kamperfoeliefamilie bestaat uit vele verschillende soorten. Er zijn zowel bladhoudende als bladverliezende varianten. De meeste Lonicera’s bloeien rijkelijk, hebben een rijk pallet aan kleuren, staan bekend om hun heerlijk geurende bloemen en doen het ook goed op een vochtige grond. 

Kamperfoelie

De Kamperfoelie komt voor op vrijwel het gehele noordelijk halfrond en is een echte slingerplant. De plant is recht windend, d.w.z. dat alle Lonicera's zich op dezelfde manier, rechtsom, om struiken en bomen winden. De Kamperfoelie vormt geen hechtwortels zoals de klimop en moet daarom gesteund worden. Wanneer je de Lonicera mooi in je tuin wilt laten klimmen kun je deze slingerplant het beste een beetje op weg helpen door langs een latwerk, een plantenrek of grof gaas naar boven te leiden. 

De bloemen van de meeste bladverliezende soorten Kamperfoelie verspreiden een heerlijke geur, met name de verschillende BosKamperfoelie-variëteiten zoals bijvoorbeeld de Lonicera periclymenum. De heerlijke geuren verspreiden zich vooral in de avond. Op mooie zomeravonden kan het zelfs zijn dat je de Lonicera eerder ruikt dan ziet. De plant trekt daarmee nachtvlinders zoals het gamma-uiltje en de kolibrievlinder en andere insecten die 's avonds in de schemering actief zijn en die zorgdragen voor de bestuiving. Overdag weten ook de bijen deze plant volop te vinden. Niet alle Kamperfoelies geuren echter. De wintergroene Lonicera Henryi is prachtig om te zien maar geurt helaas niet; het lijkt er op dat planten de ene eigenschap met de andere moeten bekopen.

Kamperfoelie is een echte zomerbloeier. De plant bloeit van juni tot september. De bloemen van de Kamperfoelie hebben gesteelde hoofdjes in verschillende kleuren zoals, roest, geelwit, paars en rood. De bloemen zijn zo’n 4 tot 5 cm groot en hebben 2 lippen met een nauwe buis van minstens 2 cm. De bovenlip en de onderlip krommen zich tijdens de bloei wat achterover. De bloemen hebben lange helmknoppen, die scharnierend bevestigd zijn aan de helmdraden die duidelijk uit de kroon steken. Van deze plant wordt olie gewonnen uit de bloemen die in parfums en zeep gebruikt wordt. Daarnaast is de nectar honingzoet en sterk geurend. Een lokaal Engels gebruik uit vroeger tijden was om de nectar uit de bloemen te zuigen. De Engelse bijnaam van deze plant is dan ook honeysuckle. In Nederland wordt de plant ook wel geitenblad genoemd, alleen weet niemand precies hoe die naam ontstaan is. In augustus/september ontstaan er vruchten aan de plant. Deze zijn helderrood van kleur en net als de bladeren van de plant giftig. Hou hier rekening mee als er kleine kinderen en huisdieren aanwezig zijn. 

Hoewel de meeste Kamperfoelie soorten winterhard zijn in ons klimaat zijn ze zeker niet allemaal wintergroen. De meeste Lonicera’s verliezen het blad in de winter. Er zijn echter enkele uitzonderingen zoals de: Copper Beauty, Henryi en Semper Viridis. De Kamperfoelies blijven groen in de winter. Hou er wel rekening mee dat de plant giftig is. Zeker als er kleine kinderen in huis zijn is dit iets om over na te denken. 

FamilienaamLonicera 
Nederlandse naam     Kamperfoelie
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²1 - 2
StandplaatsZon/ Halfschaduw/ Schaduw
WinterhardJa
WintergroenDe meeste niet, sommige soorten wel
BemestingFloramix Tuinmest

Kamperfoelie planten

Aangezien de Kamperfoelie van oorsprong aan de rand van het bos groeit, staat de plant met zijn voeten graag wat beschut en uit de zon. Zo kan de plant vanuit een plek waar de wortels koel blijven richting het zonlicht groeien. De grond mag een beetje vochtig zijn. Bijna elke goed doorlatende grond wordt getolereerd maar ook op klei en veenachtige grond groeien de Kamperfoelies prima. De grondsoort dient over het algemeen niet al te droog te zijn. Je kunt ook mooie stenen rond de stam leggen. Dat helpt zowel de wortels koeler te houden als tegen het onnodig verdampen van water. Staat de plant meer in de schaduw dan de halfschaduw dan zal deze minder bloeien. Hoe meer zon hoe meer bloemen.

De Kamperfoelie is een klimplant en groeit naar het licht. Deze klimmer heeft echter geen hechtwortels, maar wikkelt zich om bomen, stevige palen, een regenpijp of een pergola heen. Heb je de Kamperfoelie net aangeplant zul je de ranken in het begin wat omhoog moet leiden. Als je een Kamperfoelie zijn gang laat gaan en laat woekeren, kan de plant met gemak een complete boom verstikken. Daarom is het belangrijk dat je de Kamperfoelie op tijd leidt en snoeit waar nodig. Leiden kun je met een pergola of een dradenpatroon doen.

Kamperfoelie vermeerderen


Als je een Kamperfoelie wil vermeerderen, dan zijn er twee methodes. Je kunt de plant stekken of je kunt een lage tak afleggen. De beste tijd hiervoor is oktober, november en december. Om de Kamperfoelie te stekken snij je een stuk van zo’n 20 centimeter van een tak die het afgelopen jaar goed gegroeid en gebloeid heeft af. Maak een schuin snijvlak en doop het in stekpoeder. Zet de tak met het stekpoeder in de aarde in een pot die binnen staat. Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft. Zodra de tak veel wortels gekregen heeft, kan de plant buiten geplant worden

Afleggen wil zeggen dat je een tak vrij die dicht bij de grond groeit naar de grond toebuigt, het midden ervan bedekt met een laag aarde en dan afwacht. Zodra er zich wortels gevormd hebben, kun je de tak van de moederplant afsnijden en verplanten naar de gewenste nieuwe plek.

Kamperfoelie snoeien en onderhouden

Het onderhouden van de Kamperfoelie is niet ingewikkeld. Het is een gemakkelijke plant. De grond moet vochtig en humusrijk zijn. Zorg ervoor dat er geen zon op de wortels schijnt, maar wel zoveel mogelijk zon op de plant zelf. Je zult worden beloond met een uitbundige bloei. 

De Lonicera is een plant die wel regelmatig gesnoeid moet worden. De beste periode om de Kamperfoelie te snoeien is in maart. Snoei te lange en oude takken flink terug. Als resultaat zal je plant veel jonge scheuten krijgen en rijkelijk bloeien in de zomermaanden. Ook na de bloei in september/oktober mag de Kamperfoelie worden teruggesnoeid. Knip de plant in model door hoge scheuten te snoeien. Wanneer je dit niet doet, gaat je Kamperfoelie na enkele jaren wat rommelig en verwilderd ogen.Is de Kamperfoelie heel hard gegroeid en/of verwilderd? Dan kan je deze gerust terugsnoeien tot ongeveer 60 cm boven de grond. Het is wel belangrijk om na deze snoeibeurt de Kamperfoelie te voorzien van voldoende water en meststoffen, zodat de plant zich weer kan herstellen en opnieuw kan uitlopen.

Kamperfoelie ook als struik

Wie wel een Kamperfoelie in zijn tuin wil, maar geen klimgelegenheid heeft, kan veel soorten ook als struik opkweken. Daarnaast zijn er een tweetal Kamperfoelies die van huis uit als struik groeien en niet hoger worden dan zo’n 150 cm. Om een Kamperfoelie naar keuze als struik te laten groeien kun je het beste een paaltje in de grond slaan en de Kamperfoelie hier langs leiden tot deze de gewenste hoogte bereikt heeft. Vanaf dat moment kun je de Kamperfoelie afknippen waarna er flink wat zijscheuten zullen ontstaan. Leid de gewenste scheuten terug naar beneden of om de bovenkant van het paaltje zodat er een bolvormig geheel ontstaat. Snoei de rest van de uitlopers weg. Doe dat vroeg, in januari, want Kamperfoelie loopt al aan het einde van de winter uit. Herhaal dat kortknippen ieder jaar en na verloop van jaren zal er een bolvormig Kamperfoeliestruikje op een stam ontstaan. Het paaltje zal te allen tijde wel nodig zijn. 

De Kamperfoelies die uit zichzelf als struik groeien hebben we hieronder voor je beschreven.

Lonicera fragrantissima

De struikKamperfoelie of winterKamperfoelie (Lonicera fragrantissima)is een prachtige middelgrote half wintergroene heester met een bolvormige, bossige en soms iets warrige groeivorm. De plant bloeit van december tot april met kleine, ivoorwitte bloempjes. Deze Kamperfoelie geurt overdadig. Het sterkste van alle familieleden. De bladeren zijn dofgroen, gepunt en elliptisch van vorm. Lonicera fragrantissima doet het goed in iedere goed doorlatende grond en houdt van een zonnige of halfschaduw standplaats. De winterKamperfoelie is goed winterhard, langzaam groeiend en hoeft niet vaak gesnoeid te worden. De rode bessen die in juni aan de plant verschijnen zijn geliefd bij de vogels maar giftig voor mens en andere dieren. 

Lonicera nitida

Lonicera nitida wordt ook wel de Chinese Kamperfoelie genaamdDe Chinese Kamperfoelie is een dicht vertakte struik met kleine, donkergroene bladeren die tot 150 cm hoog kan worden. De bloemen zijn klein en roomwit van kleur en de bloeiperiode is in het voorjaar. Deze sierlijke plant komt van oorsprong uit China, zoals de naam natuurlijk al verraad, en dan uit de zuidelijke provincies Yunnan en Sichuan. De struikKamperfoelie wordt in Nederland en België vooral gebruikt als bodembedekker en haagplant als vervanger voor de buxus. De blaadjes lijken qua formaat en vorm erg veel op die van de buxus, al zijn ze wat spitser van vorm. Omdat de Chinese Kamperfoelie zo dicht vertakt is, en toch zo’n 40 tot 60 centimeter per jaar groeit heb je al snel een relatief lage dichte haag. Door zijn hoge groeisnelheid en de neiging om breed uit te groeien kan de Lonicera nitida zijn vorm snel verliezen. Je zult de plant dus regelmatig flink moeten snoeien. Gelukkig kan er niet veel misgaan met het snoeien van deze haagplanten. Ze verdragen een vrij radicale snoei en zelfs als je bang bent dat je hem te ver terug hebt gesnoeid, kun je er gerust op zijn dat hij snel weer in vorm groeit. met een zeer dichte vertakkingDe Chinese Kamperfoelie kan niet goed tegen natte voeten en verlangt een goed doorlatende grond.

Kamperfoelie bemesten

Om ervoor te zorgen dat de Kamperfoeliegoed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

De genezende werking van de Kamperfoelie

Hoewel de bessen en de bladeren van de Kamperfoelie giftig zijn en bij consumptie symptomen van misselijkheid en braken kunnen veroorzaken heeft de Kamperfoelie ook eetbare en genezende eigenschappen.

Het enige eetbare deel van de Kamperfoelie is de nectar. Daar verwijst de Engelse bijnaam ‘’honeysuckle’’ ook naar. Je kunt hier overheerlijke Kamperfoelie siroop van maken. De smaak van Kamperfoelie siroop is betoverend op bijvoorbeeld vanille-ijs of cake en pannenkoeken. 

De genezende eigenschappen zijn bijvoorbeeld de ontsmettende werking van gedroogde bloemen en bladeren. In de traditionele Chinese geneeskunde behoort de Kamperfoelie tot de 50 meest gebruikte kruiden. De bloemen worden al eeuwen gebruikt als verkoelende remedie bij verkoudheid en koorts. De oude Romeinen gebruikten Kamperfoelie als medicijn bij borstproblemen en urineweginfecties.

In Japan, maar ook in de rest van Azië worden de bladeren en bloemen gebruikt in thee voor keelontstekingen, bacteriële dysenterie, griep en ontstekingen van de urinewegen en geslachtsorganen

Ziektes bij de Kamperfoelie

Veel voorkomende ziekten bij de Lonicera zijn bladluis en meeldauw. Bij meeldauw worden niet alleen het blad maar ook de bloemen overdekt met een wit, pluizig dons wat er uiteindelijk voor zorgt dat de plant haar blad laat vallen. Ook hele kolonies luizen zijn bij een Kamperfoelie niet vreemd. Vaak spoelen deze er bij de eerste de beste regenbui of sproeibeurt vanaf.  Wat helpt is om je Lonicera te voorzien van voldoende voeding om zo gezond en vitaal te houden. Mocht je Kamperfoelie toch last hiervan krijgen kun je dit bestrijden met een organisch bestrijdingsmiddel, aangezien dit meer effect heeft dan een chemisch bestrijdingsmiddel en minder belastend is voor de omgeving. 

Kamperfoelie soorten 

De Nederlandse naam Kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent. Hoe die naam precies ontstaan is zijn de meningen over verdeeld, het schijnt echter dat geiten graag van deze planten eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. 

Kamperfoelies hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht:

Lonicera Japonica 

De Japanse Kamperfoelie (Lonicera Japonica) is een zeer winterharde klimplant. Deze plant kan een temperatuur tot -20 graden Celsius aan, en is groenblijvend. De Lonicera Japonica wordt ongeveer 600 cm hoog en staat niet graag in de volle zon. De bloeitijd is van juni tot september. De plant bloeit net als de meeste andere Kamperfoelies uitbundig en produceert wit/ gele bloemen waar veel bijen vlinders en nachtvlinders op af komen. In de herfst gevolgd door vlezige, glanzende zwarte bessen. De bladeren zijn glanzend, gepunt en midden- tot heldergroen van kleur. De onderzijde van de bladeren is donzig behaard. Deze Lonicera japonica doet het goed in iedere doorlatende humusrijke grond en houdt van een standplaats in de halfschaduw.

FamilienaamLonicera japonica
Nederlandse naam      Japanse Kamperfoelie
BloemkleurWit/ geel
BladkleurGroen
Hoogte600 cm
Hoogte bloem600 cm

Lonicera heckrottii “American Beauty”

Lonicera heckrottii 'american beauty' is een decoratieve grote bladverliezende Kamperfoelie met een smal opgaande, klimmende groeivorm. Hij bloeit van juni tot september met opvallende paarsrode buisvormige bloemen van 5cm diameter, in de herfst gevolgd door kleine violetzwarte bessen. De bladeren van de Lonicera heckrottii 'american beauty' zijn eivormig. Jong loof is purperrood getint, later verkleurend naar blauwgroen. Deze lonicera doet het goed in iedere goed doorlatende grond en houdt van een zonnige of halfschaduw standplaats. hij is goed winterhard, De planten zijn steriel en vormen daarom geen vruchten.

FamilienaamLonicera heckrottii “American Beauty”
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurPaarsrood
BladkleurBlauwgroen
Hoogte3 tot 5 m
Hoogte bloem3 tot 5 m

Groenblijvende Kamperfoelie - Lonicera Henryi 

Deze Groenblijvende Kamperfoelie blijft, zoals de naam al aangeeft, ook in de winter groen. Deze soort wordt ongeveer 3 - 4 meter hoog en houdt van zon en halfschaduw. De plant is goed winterhard, maar jonge aanplant kun je bij vorst beter afdekken. De Lonicera Henryi bloeit van mei tot augustus, geurt heerlijk zoet en heeft trompetvormige, witgele bloemen. Bovendien trekken de bloemen van deze groenblijvende Kamperfoelie veel insecten aan. Na de bloei vormen zich kleine, donkere bessen. Een groot pluspunt van de Lonicera Henryi is dat deze zowel in de zon als in de schaduw goed gedijt. Ook stelt deze groenblijvende Kamperfoelie geen eisen aan de grondsoort.

FamilienaamLonicera Henryi
Nederlandse naam     Kamperfoelie
Bloemkleurwitgeel
BladkleurGroen
Hoogte3 – 4 m
Hoogte bloem 3 – 4 m

Wilde Kamperfoelie - Lonicera periclymenum 

De Wilde Kamperfoelie (Lonicera periclymenum) is algemeen verspreid door heel West-Europa en groeit het liefst in loofbossen en langs struweelranden. Opvallend aan deze Kamperfoelie is dat hij, hoewel hij bladverliezend is, nog voor de winter al nieuwe knoppen laat uitlopen. De bloemen van de Lonicera periclymenum zijn geel van kleur, heerlijk geurend en vormen in het najaar rode bessen. Deze zijn echter niet eetbaar. Deze Wilde Kamperfoelie is extreem winterhard en verdraagt temperaturen tot -34 graden Celsius.

FamilienaamLonicera periclymenum
Nederlandse naam     Wilde Kamperfoelie
BloemkleurGeel
BladkleurGroen
Hoogte5 – 6 m
Hoogte bloem5 – 6 m

Lonicera heckrottii ´Goldflame´ 

Lonicera heckrottii ´Goldflame´ werd omstreeks 1960 uit de Verenigde Staten geïmporteerd en in Nederland spoedig op grote schaal in cultuur genomen. Later werd deze cultivar lange tijd door elkaar gehaald met de gewone soort, ook al zijn het twee verschillende planten. Op sommige kwekerijen wordt voor Goldflame een gele cultivar met bessen gekweekt en verhandeld. Deze Lonicera heckrottii ´Goldflame´ is evenwel steriel en vormt dus GEEN bessen. Het is een cultivar die uiteindelijk hoger en enigszins losser groeit dan de gewone soort. Vanaf juni begint de plant te bloeien met lekker geurende rood oranje buisvormige bloemen. Deze Kamperfoelie kan de gehele zomer doorbloeien met de prachtige kleurrijke bloemen. Deze mooie klimmer kan tot een hoogte en breedte van 4 tot 6 meter komen. Snoeien kan het best worden gedaan in het vroege voorjaar.

FamilienaamLonicera heckrottii ´Goldflame´ 
Nederlandse naam     Kamperfoelie
Bloemkleurrood oranje
BladkleurGroen
Hoogte4 – 6 m
Hoogte bloem4-6 m

Lonicera tellmanniana

Deze plant is een hybride van Lonicera sempervirens ´Superba´ x Lonicera tragophylla. De winterhardheid is goed tot zeer goed. Het is een mooie, tamelijk krachtig groeiende plant met purperkleurige jonge twijgen. De slanke, 4-4,5 cm lange, geeloranje bloemen in juni staan in eindstandige kransen bijeen maar geur niet. Helaas bloeit deze bijzonder mooie Kamperfoelie maar eenmaal volopLonicera tellmanniana wordt 300 tot 500 cm hoog.

FamilienaamLonicera tellmanniana
Nederlandse naam     Kamperfoelie
Bloemkleurgeeloranje
BladkleurGroen
Hoogte3 – 5 m
Hoogte bloem3 – 5 m

Lonicera periclymenum ´Belgica Select´ 

Lonicera periclymenum ´Belgica Select is een Kamperfoelie met bloemen van licht karmijn roze aan de buitenzijde en aan de binnenzijde van roomwit tot okergeel. De hoofdbloei vindt plaats in juni-juli met een nabloei in oktober. Na de bloei ontstaan glimmend, helderrode bessen die giftig zijn! De plant heeft purperrode jonge twijgen. De Lonicera periclymenum ´Belgica Select wordt zo’n 4 tot 5 meter hoog.

FamilienaamLonicera periclymenum ´Belgica Select´ 
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurLicht karmijnroze aan de buitenzijde

Roomwit tot okergeel aan de binnenzijde
BladkleurGroen
Hoogte4 – 5 m
Hoogte bloem4 – 5 m

Lonicera periclymenum ´Graham Thomas´ 

Lonicera periclymenum ´Graham Thomas´ is een stevig groeiende plant met zacht lichtgeel tot crème witte bloemen die gevolgd worden door rode bessen die giftig zijn. De plant is zeer winterhard. De hoogte van de Lonicera periclymenum ´Graham Thomas´ na 10 jaar is ongeveer 4 meter. 

FamilienaamLonicera periclymenum ´Graham Thomas´ 
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurLichtgeel/ Crème wit
BladkleurGroen
Hoogte4 m na 10 jaar
Hoogte bloem4 m 

Lonicera periclymenum ´Cream Cloud´ 

Lonicera periclymenum ´Cream Cloud´ is een goed geurende en rijk bloeiende lichtgele bosKamperfoelie. Na de bloei ontstaan bessen die giftig zijn! De plant kreeg in eerste instantie de naam ´White Perfume´, maar aangezien de bloemen niet zuiver wit zijn is de naam van deze Lonicera periclymenum veranderd naar ´Cream Cloud´.

FamilienaamLonicera periclymenum ´Cream Cloud´ 
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurCrème wit
BladkleurGroen
Hoogte4 – 5 m
Hoogte bloem4 – 5 m

Lonicera periclymenum ´Serotina´ 

Lonicera periclymenum ´Serotina’ is samen met Belgica de oudste cultivar, maar nog steeds in de top 10! Tamelijk dunne, donker purperrode jonge twijgen. Bloemen aan de buitenzijde lilarood, binnenzijde zuiver wit, naar geel verkleurend. De bloei valt in juni-juli met nabloei tot in oktober. De tamelijk schaarse, giftige bessen van de Lonicera periclymenum ´Serotina’ zijn helder rood.

FamilienaamLonicera periclymenum ´Serotina’
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurLilarood aan de buitenkant

Wit/ geel aan de binnenkant
BladkleurGroen
Hoogte5 m
Hoogte bloem5 m

Lonicera periclymenum ´Serpentine´ 

De Lonicera periclymenum ´Serpentine´ bloeit heel mooi en rijkelijk met purperrode bloemen met roomgeel van mei tot augustus. Na de bloei ontstaan bessen die giftig zijn! Krachtig groeiende Kamperfoelie met vrij dunne, donker purperrode jonge twijgen. De Lonicera periclymenum ´Serpentine´ is zeer goed winterhard.

FamilienaamLonicera periclymenum ´Serpentine´ 
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurPurperrood
BladkleurGroen
Hoogte4 m
Hoogte bloem4 m

Lonicera periclymenum ´Winchester’

De Lonicera periclymenum ‘Winchester´ is een vroegbloeiende cultivar met geurende geelwitte bloemen met een vleugje rood. Er zijn verschillende types op de markt van deze cultivar waarvan sommige duidelijk meer rood tot purper getinte bloemen hebben. Na de bloei ontstaan er bessen aan de Lonicera periclymenum ‘Winchester´ die giftig zijn!

FamilienaamLonicera periclymenum ´Winchester’
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurGeelwit/ Rood
BladkleurGroen
Hoogte3-5 m
Hoogte bloem3-5 m

Lonicera tragophylla 

De Lonicera tragophylla is een Chinese Kamperfoeliesoort die flink hoog kan groeien en bij ons voldoende tegen vorst bestand is. De plant heeft een hoge sierwaarde, maar is jammer genoeg gevoeliger voor meeldauw. De helder gele, niet-geurende bloemen beginnen in juni te bloeien. De bloemen zijn lang en slank, 7 tot 9 cm lang en duidelijk tweelippig. Zij staan bijeen in 10 tot 20 kort gesteelde, eindstandige kransen. De weinige vruchten aan de Lonicera tragophylla zijn rood. In tegenstelling tot veel van zijn familieleden in het Kamperfoeliegeslacht is deze versie niet geurend. 

FamilienaamLonicera tragophylla
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurGeel
BladkleurGrijs/ Groen
Hoogte6 m
Hoogte bloem6 m

Lonicera implexa 

De Lonicera implexa heeft kleine, donkergroene bladeren die aan de onderzijde opvallend blauwwit berijpt zijn, aan diep violetblauwe twijgen. Deze zeldzame Lonicera is iets heel aparts, maar de winterhardheid laat jammer genoeg te wensen over. Een niet al te opvallende plant met in de zomer verschijnende 2-lippige, wit roze zachtgeel bloeiende bloemen. Soms is er een 2de nabloei in oktober. De bloemen staan dicht opeen in de oksels van schotelvormig vergroeide bladeren. Zij zijn slechts 3-4 cm lang en geuren matig sterk. De vruchten van de Lonicera implexa zijn rood van kleur.

FamilienaamLonicera implexa 
Nederlandse naam     Kamperfoelie
BloemkleurWit roze/ zachtgeel
BladkleurGroen aan de bovenkant

Blauwwit aan de onderkant
Hoogte1 – 3 m
Hoogte bloem1 – 3 m

Wat kost een Kamperfoelie?

De prijs voor een Kamperfoelie wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Kamperfoelie kopen?

Heb je interesse om een Kamperfoelie te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJekunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over een Kamerfolie die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie planten. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om een Kamperfoelie te kopen.

Beplantingsplan maken