Taxus snoeien | Tuintips en Adviezen
03 mei 2016 
3 min. leestijd

Taxus snoeien | Tuintips en Adviezen

Zo is het bijvoorbeeld, voor het zonlicht dat hij nodig heeft, noodzakelijk dat hij in een puntvorm gesnoeid wordt. Het afval van de snoei van een taxus is waardevol. Taxus en snoeien, wat moet je daar nog meer over weten?

Taxus snoeien in een puntvorm (Piramide/ kegel)

Taxus baccata is alles behalve een snelle groeier. Snoeien lijkt daarom bijna zonde. Toch heeft hij zo’n twee keer per jaar een snoeibeurt nodig: in juni en augustus of september. Het is slim om hem in het begin alleen aan de zijkanten te snoeien, zo krijgt hij de kans om de hoogte te krijgen die je wenst en wordt de haag wat dichter. Een taxus is een stevige plant, een goede scherpe snoeischaar, een takkenschaar of misschien zelfs een kettingzaag is dus wel een must. Een taxus kun je het best in een punt snoeien, dus onderin breder en bovenin smal. Dit maakt dat de haag genoeg zonlicht tot zich krijgt en hij daarom wat mooier en gelijkmatiger groeit.

tuinaanleg-strakke-achtertuin-vriezenveen-groene-tuin

Taxus snoeien in een strakke taxushaag

Taxus wordt vaak gebruikt als (groenblijvende haag). Het voordeel is dat je zomer en winter een prachtige, compact groeiende haag (afscheiding) hebt. Maar hoe krijg je nu die super strakke haag? Daar kunnen we eigenlijk maar 1 juist antwoord op geven, namelijk:

”Een strakke taxushaag laat je snoeien door iemand die er gevoel voor heeft”

Het lijkt zo eenvoudig maar dat is het zeker niet. Naast dat je de juiste gereedschappen nodig bent snoeien echte vakmensen taxushagen op gevoel. Dat wil niet zeggen dat je het niet kunt leren. Maar wij zijn simpelweg van mening dat, als je echt een strakke haag wil zoiets niet kunt leren uit een boekje.

Taxus is sterk en overleeft rigoureuze snoei

Een taxus snoeien is niet zo moeilijk. Je knipt niet snel te veel van de plant af, waardoor hij het niet zou overleven. Hoewel niet alle hagen houden van een rigoureuze snoei, de taxus baccata kun je zonder problemen terugsnoeien tot het hout. Is bijvoorbeeld je taxus eigenlijk te breed, dan kun je hem terugsnoeien. Houd er wel rekening mee dat de haag niet zo snel groeit, het kan wel weer enkele jaren duren voor hij weer helemaal op maat is. Ook snoeien in een vorm is mogelijk bij de Taxus. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, voor een betere groei moet je hem frequent snoeien.

Hoe taxus helpt bij chemotherapie

Taxus baccata is een giftige plant, zorg er dus voor dat dieren niet van de plant eten. Naast giftige stoffen bevat de haag baccatine, een van de ingrediënten in een medicijn tegen kanker. Dit medicijn wordt gebruikt bij een bepaalde chemotherapie. Het snoeiafval van de taxus wordt door veel gemeenten ingezameld ten behoeve van dit medicijn. Een mooi idee, dat afval verwerkt wordt en een prachtige bestemming krijgt. Het is dus voor een goed doel om het afval te bewaren of op te laten halen. Kijk in jouw gemeente of de inzameling gedaan wordt en waar je het afval kwijt kunt.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

vergeet het gratis inspiratiepakket niet...

Een nieuw tuinplan begint met inspiratie en goede ideeën. Maar daarnaast is het extreem belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal belangrijke aspecten die betrekking hebben op het maken van tuinplannen en voorbereiden van een tuinontwerp + de uiteindelijke aanleg. Met dit gratis inspiratiepakket ben je verzekerd dat jij de 9 meest gemaakte tuinontwerp fouten gaat voorkomen en krijg je exclusief toegang tot liefst 80 uitgelichte ideeën voor in de tuin. Als kers op de taart deel ik de 8 tuintrends die het meeste impact hebben op jouw nieuwe tuin en mijn visie hierop.

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!