Tuin opknappen met weinig geld? Dit helpt tegen de extreme droogte in Nederland
09 augustus 2018 
2 min. leestijd

Tuin opknappen met weinig geld? Dit helpt tegen de extreme droogte in Nederland

Wil je jouw tuin opknappen met weinig geld? De extreme droogte in Nederland heeft veel tuinen flink aangetast en nu is het tijd om de tuin weer zorgvuldig op te knappen. Gelukkig kan dit op een relatief goedkope manier! Ontdek in dit artikel wat de gevolgen zijn van het warme weer voor je tuin en wat je moet doen om je tuin weer snel op te knappen. 

Op dit moment van schrijven voel ik voor het eerst sinds weken een fris briesje (lees 24 graden) langs het raam waaien. De temperatuur in huis is liefst met 3 graden gedaald binnen 12 uur. Het is nog maar 25.5 graden binnen. Heerlijk!

Het zal een zomer zijn die we niet snel vergeten. Ik kan me niet herinneren dat we zoveel zonuren en warme dagen achter elkaar hebben gehad. Wat was ik blij toen we op kantoor vlak voor deze periode een airco hebben gemonteerd. Dat is de productie en creatieve ideeën absoluut ten goede gekomen kan ik je vertellen.

Hoe ligt jouw tuin er op dit moment bij?

Maar hoe zit dat buiten? Hoe ligt jouw tuin er op dit moment bij? Of je nu wel of niet gesproeid hebt. Onze tuinen hebben een behoorlijke knauw gekregen van afgelopen periode. Thuis zie ik het vooral terug aan het gazon en bepaalde soorten planten. Niet alleen staan de Hortensia’s, Echinacea’s en Rudbeckia’s verloren bij. Ik zie ook Pennisetum siergrassen in bloei komen terwijl dit normaal gesproken pas begin september hoort te zijn.

Hagen hebben veel last van de warmte

Ook in hagen zie ik uitval optreden. Taxus, buxus en beuken hebben het moeilijk onder deze omstandigheden. Ze snakken naar water. 

Dat water lijkt er de komende dagen wel van te komen. Laten we hopen dat de buien regelmatig vallen en niet als een dolle uit de lucht komen waardoor we daar weer hinder van ondervinden. Die hevige regenbuien hebben immers geen zin. Die zorgen er eerder voor dat de toplaag hard wordt. Beter is dat het rustig gaat waardoor het water langzaam in de bodem kan infiltreren en de wortels het water kunnen opnemen. Maar ja, dat hebben we helaas niet in de hand. We zullen het weer moeten afwachten.

Tuin opknappen met weinig geld?

Wat we wel in de hand hebben is de voedingswaarde van de bodem. Nu de temperaturen dalen en het vochtgehalte weer omhoog gaat is het verstandig om de tuin weer te gaan bemesten. Doe dit bij voorkeur met organische meststoffen. Deze worden geleidelijk opgenomen in de bodem en richten geen schade aan bij plotselinge warmte of een sterke zonkracht.

Ik wacht dit weekend even af maar ga begin volgende week mijn eigen tuin weer bemesten. Dat doe ik met Floramix organische mest. Hiervan is een variant verkrijgbaar voor de plantenborder en voor het gazon.

Wil je meer weten over deze producten? Ga dan eens naar de website van Floramix!


Bestellen met extra korting!

Gebruik de code ‘DROGEZOMER’ en profiteer van deze tijdelijke aanbieding (deze korting verdwijnt binnen enkele dagen).

Klik hier voor Floramix Tuinmest

Klik hier voor Floramix Gazonmest

Ik hoop je hiermee te helpen en dat jouw tuin snel weer in topconditie is. Laat het even weten in de reacties hieronder. Hoe ligt jouw tuin erbij?

Extra tips om je tuin te redden vind je in dit artikel.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!