Elektrische kettingzaag
Verschillende werkzaamheden die in je tuin uitgevoerd dienen te worden kunnen behoorlijk zwaar zijn. Dat geldt misschien nog wel in het bijzonder voor het ogenblik dat je hout moet gaan zagen. Je kan er voor kiezen om hiervoor gebruik te maken van een manuele houtzaag, maar een elektrische kettingzaag vormt in deze situatie een veel praktischer en efficiënter alternatief. Beschik je reeds over een benzine kettingzaag? Dan betekent overstappen naar een elektrische variant een structurele meerwaarde voor het milieu!
- Waarom kiezen voor een elektrische kettingzaag?
- Soorten elektrische kettingzagen
- De elektrische, telescopische kettingzaag
- De elektrische kettingzaag onderhouden
- Wat kost een elektrische kettingzaag
Waarom kiezen voor een elektrische kettingzaag?
Daar waar er vroeger in het merendeel van de gevallen voor werd gekozen om een kettingzaag op benzine te kopen kan er de voorbije jaren worden vastgesteld dat deze modellen hun beste tijd wel hebben gehad. Daar zijn verschillende redenen voor aan te halen, namelijk:
- Een elektrische kettingzaag is veel milieuvriendelijker. Door een kettingzaag die werkt op benzine worden er continue schadelijke gassen uitgestoten. Deze gassen zijn niet alleen nefast voor het milieu, daarnaast komen ze ook de gezondheid van de gebruiker absoluut niet ten goede. Bij een elektrische kettingzaag is er uiteraard geen sprake van dergelijke gassen waardoor er op een gezondere manier kan worden gewerkt.
- Een elektrische kettingzaag beschikt over een hoog zaagcomfort en werkt veel stiller in vergelijking met een benzine variant. Wil je bijvoorbeeld wat werk doen in de tuin terwijl je partner lekker ligt te zonnen? In dat geval zal het geluid van een elektrische kettingzaag heel wat verdraagbaarder zijn in vergelijking met een exemplaar die werkt op benzine.
- Draadloos werken wordt mogelijk gemaakt door het bestaan van een elektrische kettingzaag met een accu. Op deze manier hoeft dat vervelende snoer van een gewone elektrische kettingzaag nooit nog in de weg te zitten!
Naast bovenstaande voordelen is er nog één extra troef waar elektrische kettingzagen over beschikken. De standaard uitvoeringen (dus degene zonder accu) zijn namelijk altijd een stukje voordeliger in vergelijking met kettingzagen die werken op benzine. Dit zorgt er voor dat ze op financieel vlak lekker toegankelijk zijn, ook voor mensen die eerder een klein budget voor handen hebben.
Verschillende soorten elektrische kettingzagen
Wanneer je er aan denkt om een elektrische kettingzaag in huis te halen is het van belang om er rekening mee te houden dat er tegenwoordig verschillende versies op de markt zijn terug te vinden. Het gaat hierbij om:
- Een gewone elektrische kettingzaag met snoer;
- Een elektrische kettingzaag die is uitgerust met een accu;
- Een telescopische kettingzaag
Voor welke van de drie hierboven vermelde elektrische kettingzagen je uiteindelijk zal kiezen is steeds afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren evenals bijvoorbeeld de hoeveelheid karweien die er moeten worden uitgevoerd. Daarnaast zal ook de complexiteit van de karweien van groot belang blijken te zijn. Het zagen van bijvoorbeeld houten takken op grote(re) hoogte kan het best gebeuren door middel van een telescopische kettingzaag.
Elektrische, telescopische kettingzaag
Een telescopische kettingzaag of hoogsnoeier zorgt er voor dat het zaag- en snoeiwerk op hoogte kan worden uitgevoerd zonder dat je daarvoor nood hebt aan een ladder. Dat is niet alleen interessant voor mensen met hoogtevrees, maar ook voor zij die geen extra risico's willen nemen. Wanneer je er voor kiest om een telescopische kettingzaag te kopen wordt deze altijd geleverd met een instelbare heupriem. Deze wordt rond de heupen bevestigd waardoor ze het grootste gewicht zullen dragen. Op deze manier wordt niet alle belasting op de armen gezet. Het spreekt verder voor zich dat ook de telescoopbuis naar wens kan worden ingesteld. Op deze manier is het zowel mogelijk om op grote hoogte als dichtbij te werken.
Het onderhouden van een elektrische kettingzaag
Grofweg kunnen we stellen dat een elektrische kettingzaag is opgebouwd uit een motor, een zaagketting, een zaagblad en een aandrijftandwiel. Deze verschillende onderdelen vereisen om correct te kunnen blijven werken een regelmatig onderhoud. Je kan op dit vlak denken aan de volgende taken die moeten worden uitgevoerd:
- De spanning van de zaagketting dient regelmatig te worden gecontroleerd;
- Je kettingzaag dient tijdig te worden gesmeerd met olie;
- De scherpte kan alleen worden gewaarborgd wanneer de kettingzaag tijdig wordt geslepen;
Wanneer een elektrische kettingzaag precies haar onderhoud moet krijgen is uiteraard voer voor discussie. Zaken zoals de intensiteit van de werkzaamheden evenals de werkomstandigheden hebben hier uiteraard een zekere invloed op. Gemiddeld wordt het echter aangeraden om elke elektrische kettingzaag na deze gemiddeld vijf uur te hebben gebruikt te onderhouden.
Wat de zaagketting betreft is het belangrijk om deze steeds grondig te controleren. Is ze te vaak gebruikt, is ze beschadigd of oververhit? In dat geval is het altijd aan te raden om ze te vervangen. Wanneer je dit niet doet loop je het risico dat de ketting breekt. Dat is bijzonder gevaarlijk, niet in het minst wanneer deze situatie zich voordoet tijdens het werken. Bovendien is de kostprijs het risico niet waard. Een nieuwe ketting kan namelijk reeds worden besteld voor amper 20 euro (ketting van 35 centimeter).
Wil je de zaagketting van je elektrische kettingzaag slijpen? In dat geval kan je hiervoor zowel gebruikmaken van een handslijper als een elektrische slijpmachine.
De prijs van elektrische kettingzagen
Mensen die er voor kiezen om een benzine kettingzaag in huis te halen dienen daarvoor vaak rekening te houden met een startprijs van om en bij de 150 euro. Wat dat betreft liggen de kosten voor een basis elektrische kettingzaag heel wat lager. De gemiddelde kosten daarvan beginnen immers reeds rond de 75 euro. Het wordt wel meteen een stuk duurder indien je de voorkeur geeft aan een uitvoering met accu. De aanwezigheid van een batterij stuwt de gemiddelde basisprijs dan ook naar zo'n 140 euro.
Beschik je in je tuin over heel wat uit de kluiten gewassen bomen waarvan de takken zo nu en dan moeten worden gesnoeid? In dat geval kan je er voor kiezen om een telescopische kettingzaag in huis te halen voor een basisprijs van zo'n 100 euro. Let op, het spreekt voor zich dat het hierbij slechts gaat om gemiddelden. Afhankelijk van de kwaliteit, de accuduur en eventuele bijzondere functies is het dan ook steeds mogelijk dat de uiteindelijke kostprijs van jouw elektrische kettingzaag heel wat hoger zal uitvallen.