Hakselaar

Een hakselaar komt in elke tuin goed tot haar recht. Elektrische hakselaars of houtversnipperaars worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Zo kunnen ze niet alleen worden ingezet voor het verkleinen van takken, daarnaast kunnen ze tevens worden gebruikt om te stammen en kan er snoeihout mee gerealiseerd worden. Wanneer jij er ook aan denkt om over te gaan tot het aanschaffen van een hakselaar, maar je graag eerst wat meer informatie over de verschillende types en prijzen wenst ben je daarvoor hier aan het juiste adres.

  • Wat doet een hakselaar?
  • De capaciteit van hakselaars
  • Versnippersystemen van hakselaars
  • Het spiraalsysteem
  • Het snijsysteem
  • De snijcapaciteit en snelheid van een hakselaar
  • Wees aandachtig voor het geluidsniveau
  • Veilig gebruikmaken van een hakselaar
  • Wat kost een elektrische hakselaar

Waarom een hakselaar gebruiken?

Met een hakselaar kan je hakselen. Het betreft hier letterlijk het verkleinen van snoeiafval. Denk hierbij niet alleen aan takken, maar ook aan haagscheersel evenals kleine stammetjes. Het versnipperde hout of de gebroken schors welke door middel van een hakselaar kan worden verkregen kan vervolgens gebruikt worden als mulchlaag, maar je zou er eveneens mee kunnen composteren.


Capaciteit van een hakselaar

Er zijn door de jaren heen tal van verschillende types van hakselaars op de markt verschenen. Het onderscheid tussen deze verschillende mogelijkheden wordt vooral gemaakt door de capaciteit. Het betreft hier de grootste diameter van ofwel de takken of de stammen die verwerkt kunnen worden door de machine. Vroeger werd er veelal voor gekozen om een hakselaar op benzine te kopen. Dat was interessant omdat je ze in principe overal en altijd kon gebruiken. Tegenwoordig gaat de voorkeur van veel mensen echter toch vooral uit naar een elektrische uitvoering. Daar zit het ontbreken van schadelijke uitlaatgassen ongetwijfeld voor iets tussen.

Het versnippersysteem van hakselaars

Bij het kopen van een hakselaar is het voor jou altijd van belang om er rekening mee te houden dat de machine op verschillende manieren afval kan verwerken. Ze kan dan ook gebruikmaken van verschillende soorten systemen, namelijk:

Een spiraalsysteem

In dit geval wordt het afval vermaald door een spiraal. Een bekend voorbeeld op dit vlak is de hakselaar die is voorzien van een zogenaamd wormwiel. Denk op dit vlak echter ook aan het transportschroefsysteem waarbij het afval wordt versnipperd door een wormwiel met messen die snel om haar as draait. Het materiaal blijft bij hakselaars die gebruikmaken van een dergelijk versnippersysteem in de kooi rond vliegen tot het voldoende klein is om zich via de gaten een weg te banen tot in de zeef.

Een snijsysteem

Bij dit systeem wordt er gebruik gemaakt van een ronddraaiende schijf die is uitgerust met één tot drie messen. Deze messen hebben als functie om alles lekker fijn te hakken. Het bekendste voorbeeld op dit vlak is ongetwijfeld het turbineCut-systeem. Zoals de naam reeds laat vermoeden zorgt dit systeem er voor dat de takken worden gesneden en vervolgens in stukjes gehakt. Een ander voorbeeld is het persrolsysteem. Dit systeem rolt met een snij/wals-systeem de takken naar binnen waarna ze in stukken wordt verbrijzeld.

De snijcapaciteit en snelheid van een hakselaar

Bij het kopen van een elektrische hakselaar dient er eveneens rekening te worden gehouden met de maximale doorsnede evenals de maximale snelheid die door de machine wordt gehanteerd om het snoeiafval te versnipperen of te hakselen. Uiteraard is ook de motorcapaciteit van zeer groot belang. De snijcapaciteit waar een hakselaar over beschikt wordt meestal weergegeven in millimeters of centimeters.

De snijcapaciteit is eigenlijk een manier om de maximale doorsnede weer te geven van de tak die een machine kan verwerken. De snijsnelheid van een hakselaar wordt op haar beurt uitgedrukt in een bepaald aantal omwentelingen per minuut, het aantal toeren per minuut of revolutions per minute. Het gaat hierbij met andere woorden om de afgeleide meeteenheden voor het beschrijven van het toerental.

Wees aandachtig voor het geluidsniveau

Bij het eerste gebruik van een hakselaar is de kans bijzonder groot dat je zal schrikken van het geluidsniveau. Dit kan dan ook een belangrijk argument zijn dat mee zal spelen in de uiteindelijke aankoop. Omwille van deze reden is het altijd van belang om rekening te houden met het geldende decibelgetal bij aankoop van een hakselaar. Dit wordt als db-getal weergegeven in de lijst met specificaties.

In principe wordt het altijd aangeraden om gebruik te maken van een hakselaar die beschikt over een geluidsniveau van minder dan 84 db. In dit geval ben je dan ook verzekerd van een hakselaar met een aanvaardbaar geluidsniveau. Per verhoging van 3 decibel dient er rekening te worden gehouden met een verdubbeling van het geluid. Met andere woorden, een 86 db hakselaar beschikt over een dubbel geluidsniveau in vergelijking met een hakselaar met een geluidsniveau van 83 db.

Veilig gebruikmaken van een hakselaar

Bij het kopen van een hakselaar dient er altijd bijzondere aandacht te worden besteed aan de veiligheid. Het principe van een hakselaar is namelijk dat deze machine het hout automatisch naar binnen trekt. Dat is bijzonder handig voor wat het verwerken van de takken betreft, maar anderzijds is dit niet ongevaarlijk voor je vingers, in tegendeel! Hakselaars die zich kenmerken door een grote capaciteit zijn altijd voorzien van een veiligheidsbeugel. De aanwezigheid van een dergelijke beugel maakt het mogelijk om de draairichting van de invoerrollen om te draaien.

Bij verschillende hakselaars die er op de markt zijn terug te vinden is er sprake van een ingebouwde veiligheidsfunctie. Een mooi voorbeeld van een dergelijk exemplaar is een machine die is uitgerust met sensoren die detecteren of de opvangbak is ingeschoven of niet. De machine werkt dan ook enkel en alleen op het ogenblik dat dit het geval is.

Hoeveel kost een elektrische hakselaar?

Tot slot rest uiteraard nog de vraag hoeveel je nu precies moet betalen voor het aanschaffen van een hakselaar. Het is onnodig om te zeggen dat de prijs van een dergelijke machine sterk wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk hierbij niet uitsluitend aan de capaciteit van de machine, maar ook aan bijvoorbeeld de extra voorzieningen op vlak van veiligheid die zijn getroffen. Dit zorgt er voor dat je een hakselaar in principe zo duur maakt als je zelf wil. Gemiddeld kan je er echter rekening mee houden dat de prijs voor een degelijke elektrische hakselaar is gelegen tussen de 250 en 450 euro.

Henk
Door

Henk

op 20 Jun 2019

Welke soort hakselaar kan ik het beste kopen als ik extra fijn hakselgoed wil hebben? Ik heb al verschillende geprobeerd maar niet echt tevreden, te kleine invoer en / of ze raken verstopt bij bladeren / of het komt er te grof uit.

william lagerberg
Door

william lagerberg

op 14 Aug 2024

nou weinig reactie ben benieuwd we;lke voor jou werkte.

Reactie plaatsen