8 Tuinontwerpprogramma’s om zelf online een tuinontwerp te maken (gratis & betaalde software)

Wil je een tuin ontwerpen met een tuinontwerp programma? Maar hoe weet je nu wat de beste tuinontwerpsoftware is om te gebruiken? Het voordeel is dat er tegenwoordig allerlei tuinprogramma’s zijn, maar dat kan ook voor jou een nadeel zijn. Ik kan mij goed voorstellen dat je misschien door de bomen het bos niet meer zit…

Want waar moet je op letten bij het kiezen van een tuinontwerp programma? En wat zijn alle voordelen en nadelen van iedere tuinontwerp software?
Het is natuurlijk logisch dat je het beste tuinontwerp programma wilt gebruiken. Daarom deel ik in deze blog alles over de beste gratis én betaalde tuinontwerp software programma’s.

Een nieuwe tuin ontwerpen vergt namelijk veel meet-en denkwerk waar de meeste mensen graag een tuinarchitect voor inschakelen. Maar met een tuinontwerp programma kun je tegenwoordig je ideeën zelf al vorm geven. Zo kun je meteen vanaf het beginstadium een goed beeld krijgen van de mogelijkheden en jouw dromen visualiseren. Met tuinontwerp software kun je ontdekken of jouw plannen überhaupt haalbaar zijn maar is ook een uitstekende toepassing om ideeën te vergelijken of aanpassen. Je komt er misschien achter dat je het zonneterras beter net een stukje kunt opschuiven, de vijver wat moet verplaatsen en waar je welke borders kunt positioneren. 

Kanttekening:

Ontwerpsoftware is een handige tool om ideeën tastbaar te maken en later snel aan te kunnen passen. Tuinontwerpen is echter een vak apart. Creativiteit zit namelijk niet in de pc, maar in de ontwerper. Hoe goed de software ook is ontwikkeld en hoeveel technische kennis of ervaring je ook hebt. Het is afhankelijk van je eigen ontwerpskills en ideeën hoe goed het ontwerp uiteindelijk wordt. Overweeg naderhand of het verstandig is om het ontwerp zelf te gaan maken of dat je liever een ontwerper inschakelt.

Kanttekening 2:

De afbeeldingen van ontwerpen die je op deze pagina ziet zijn uitsluitend gemaakt met Google SketchUp Pro. Dat betekend dat de omschrijvingen per software niet altijd overeen komen maar enkel dienen ter inspiratie.

Dé 3 beste gratis tuinontwerp programma’s en softwares:

  1. Google SketchUp
  2. Virtual Garden
  3. Gardena My Garden tuinplanner

Dé 5 beste betaalde tuinontwerp programma’s en softwares:

  1. Garden Puzzle
  2. Garden Planner Online
  3. ITG Groen Software
  4. Vectorworks
  5. Tekenjetuin / GarDesign

Waarom een tuinontwerp programma slim en handig om te gebruiken 

Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen of een tuin gaat renoveren, moet je uiteraard eerst je plannen gaan vormgeven. Je kunt natuurlijk hiervoor een kladblok pakken en een schetsje maken hoe jij je tuin ingericht wilt hebben maar als je dat vol goede moed aan het werk bent, kun je wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan. Mijn advies is dan ook eenvoudig: eerst plannen dan rennen. Alleen al om dit advies op te volgen is het handig om geschikte software te gebruiken voor het ontwerp van je tuin. Je bent dan gestructureerd bezig en zal niet genoodzaakt worden om te improviseren. Neem van mij aan, dat wil je zeker niet!   

Het gebruik van tuinontwerp software geeft je niet alleen nuttige inzichten, maar het is echt leuk om te doen. Een stukje voorpret bij het creëren van jouw droomtuin al voelt het misschien niet altijd zo want soms is de puzzel best ingewikkeld. Andersom kan natuurlijk ook als je met behulp van tuinontwerp software ontdekt dat je veel meer mogelijkheden hebt dat je voor mogelijk had gehouden! Alleen daarom zou ik al deze software gebruiken. Voor de kosten hoef je het overigens niet te laten, maar daarover later meer.  

De meeste tuinontwerp software is heel gebruiksvriendelijk waardoor je de (moeilijke) puzzel in ieder geval op een eenvoudige manier kunt leggen. Redenen genoeg om je hier eens in te verdiepen. Ik help je op weg door in deze blog de verschillende (zowel gratis als betaalde) tuinontwerp software onder de loep te nemen. Er is immers zeer veel keuze op dit gebied. 

Waar begin je mee als je een tuin wilt ontwerpen? 

Net als de meeste andere mensen, zul je de meest wilde plannen in je hoofd hebben als je een nieuwe tuin gaat vormgeven of je oude tuin renoveren. (Als dat niet het geval is, laat je dan inspireren op bijvoorbeeld deze website, maar dat ter zijde.) Een zwembad hier, een moestuin daar, prachtige bomen, veel borders met de meest mooie planten en bloemen en zo kan ik nog veel meer praktijkvoorbeelden geven. Het plannen maken is de eerste stap, maar weet je ook hoe dit er precies moet uitzien? Dit begint al met de keuze van je tuinstijl. Wil je een moderne tuin of juist een klassieke-, kindvriendelijke- of landelijke vormgeving. Er zijn zeer veel opties!

Daarom is het om te beginnen erg verstandig om eens wat inspiratie op te gaan doen. Dit is echt de eerste stap die je moet zetten, dus voordat je begint met het ontwerpen van je tuin met behulp van een computerprogramma. Zoals aangegeven kun je hiervoor op de website terecht maar kijk ook bijvoorbeeld in een tuinmagazine of ga eens wat rondsnuffelen op Pinterest. Sla de elementen die je bevallen en die je absoluut in je eigen tuin wilt hebben eens op of verzamel ze op een (mood) board. Zo krijg je al gauw een goed overzicht van je wensen. Wees hierin natuurlijk wel reëel, een zwembad van 6 bij 10 in een stadstuin wordt natuurlijk al gauw wat lastig! 

Als je je wensen voor de bril hebt, is het verstandig om eens op een stuk papier een plattegrond van je tuin te tekenen. Meet alle afstanden zo goed mogelijk op en noteer deze maten. Teken daarna je tuin op schaal uit zodat je een ruwe plattegrond hebt. Heb je echter een officiële plattegrond op schaal, bijvoorbeeld de bouwtekening van je huis/ tuin dan kun je die ook gebruiken als basis, dat scheelt een hoop getekend. Je kunt de plattegrond dan inscannen zodat je deze straks makkelijk kunnen importeren in de software van jouw keuze. Uiteraard kun je in vrijwel ieder programma de maatvoering ook handmatig ingeven maar gemak dient de mens toch?! 


Mijn advies aan jou:

Heb je tuinplannen en zit je momenteel in de voorbereiding? Download dan gratis mijn splinternieuwe inspiratiegids.

Klik hier om de gids gratis te downloaden (binnen 1 min in je mailbox)



Overzicht van gratis tuinontwerp software voor het vormgeven van tuinontwerpen

Als je klaar bent met bovenstaande en goed voor de bril hebt wat precies je wensen zijn, kun je lekker gaan pionieren met tuinontwerp software. Ook hierin heb je zeer veel keuzemogelijkheden in software toepassingen waarmee je je tuinwensen en dromen op een eenvoudige manier kunt visualiseren. Ik heb de meest interessante opties voor je op een rijtje gezet. Ik begin met een overzicht van gratis tuinontwerp software voor het vormgeven van tuinontwerpen:


1) Google SketchUp

Er zijn flink wat mogelijkheden qua tuinontwerp software op de markt. Eén van de meest uitgebreide opties is Google SketchUp. Het programma is weliswaar niet het makkelijkste in gebruik maar het is gratis (er is ook een betaalde versie maar deze is meer gedacht voor professionals) en de mogelijkheden zijn enorm. Je kunt hier het meest betrouwbare tuinontwerp mee maken. SketchUp heeft een bomen, planten en struiken bibliotheek die je volop kunt gebruiken. Dat is echter nog niet alles. 

Naast de bibliotheek voor het zogenaamde “groen in je tuin” is er ook een 3D warehouse van tuinmeubilair, schuttingen, bestratingen en ga zo maar door. Zo kun je nadat je je tuin hebt ingetekend naar hartenlust uitproberen en schuiven. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd. Daarnaast kun je met SketchUp je ontwerp direct met iedereen delen en om commentaar en tips vragen. Je ontwerp is ook in 3D te bekijken, waardoor je virtueel door je ontworpen tuin kunt lopen en zo een goed beeld krijgt van je ontwerp. 

Voordelen SketchUp

  • Gratis programma
  • Uitgebreide mogelijkheden
  • Online te gebruiken
  • 10 GB cloud opslag om je ontwerpen op te slaan

Nadelen SketchUp

  • Alleen voor persoonlijk gebruik, niet geschikt voor professionals
  • Wat lastiger in gebruik
  • Eventuele trainingsvideo’s op Youtube alleen in het Engels


2) Virtual Garden

Virtual Garden is uitgebreide gratis software om op je computer een tuin te ontwerpen. Het is ontwikkeld in opdracht van de BBC en wordt je door deze Britse publieke omroep gratis aangeboden. Het is online te gebruiken maar je kun de tuinontwerp-software ook op je PC installeren en zonder internet gebruiken. Met Virtual Garden ontwerp je een tuin met planten, objecten, tegels en alles wat er nog meer in een tuinontwerp hoort. Vervolgens kun je deze in 3D bekijken. Natuurlijk kun je met dit programma uit minder planten en objecten kiezen dan bij commerciële tuinsoftware maar de keus is nog altijd voldoende om een leuk ontwerp te kunnen maken. Bovendien is het programma snel en gemakkelijk in gebruik. Ken je geen Engelse plantennamen? Geen nood. Het programma gebruikt de Latijnse namen die je ook bij je eigen tuincentrum tegenkomt.

Voordelen van Virtual Garden

  • Gratis software
  • Snel en makkelijk in gebruik
  • Zowel on als offline te gebruiken

Nadelen van Virtual Garden

  • Engels programma
  • Latijnse plantennamen
  • Website heeft sinds 2009 geen update meer gehad waardoor de software misschien niet meer op iedere computer zal werken


3) Gardena My Garden tuinplanner

De Gardena Tuinplanner is een gratis 2D Tuinplanner waarmee je eenvoudig zelf je droomtuin kunt ontwerpen. Je kunt je huis op het perceel plaatsen en de complete tuin eromheen vormgeven. De planner heeft vrij veel opties. Je hebt niet alleen volop de beschikking over beplanting, verlichting, ondergronden, hekken, bomen en afscheidingen maar ook meubilair, fonteinen, vijvers en zwembaden tot en met een wasrek aan toe kunnen zo in het ontwerp geplaatst worden. Kind kan de was doen toch?! Daarnaast biedt deze tuinontwerp software de mogelijkheid om ook een sprinklersysteem in de tuin plaatsen. Dat is natuurlijk vrij logisch, want daar is Gardena groot mee geworden is. Hoe dan ook, het voegt een extra dimensie toe aan het ontwerp en het is natuurlijk heel handig (en best belangrijk) om te zien hoe het bewateringssysteem aangelegd kan worden. 

Voordelen Gardena Tuinplanner

  • Gratis te gebruiken
  • Biedt zeer veel mogelijkheden
  • Gebruiksvriendelijk systeem
  • Zelfs een sprinklersysteem te plannen

Nadelen Gardena Tuinplanner

  • Alles in 2D in plaats van 3D
  • Om het ontwerp op te slaan moet er een account worden aangemaakt
  • Toepassing (uiteraard) erg Gardena gericht


Overzicht van betaalde tuinontwerp programma’s en softwares

Naast de gratis software voor tuinontwerp, zijn er diverse aansprekende aanbieders van software die je tegen betaling kunt gebruiken om je tuin te ontwerpen. Uiteraard zijn de meeste systemen iets geavanceerder dan de kosteloze opties en worden deze alternatieven vaak gebruik door professionele tuinontwerpers maar dat wil niet zeggen dat deze programma’s ongeschikt zijn voor particulieren. Het tegendeel is zelfs waar! Voor (vaak) een kleine investering heb je de beschikking over een prachtig programma waarmee het lijkt dat je letterlijk in jouw tuin van de toekomst staat. Hieronder vind je een overzicht van betaalde  tuinontwerp software voor het vormgeven van tuinontwerpen: 


1) Garden Puzzle

Garden Puzzle is gemakkelijk te gebruiken omdat het drag-and-drop ondersteunt. Dat wil zeggen dat je al je wensen uit een bibliotheek kunt kiezen, aanklikken en naar je ontwerp kunt slepen. Alle objecten die je toevoegt aan de tuin zijn in 3D. Daardoor ziet het ontwerp er zeer realistisch uit. Garden Puzzle maakt daarnaast ook gebruik van een handige wizard waardoor je geen gedoe met tuinafmetingen intekenen hebt. Je kunt gewoon een foto van je tuin uploaden en beginnen met slepen! Voeg paden, gazons, planten, water en andere elementen toe. Je kunt online aan het ontwerp werken zonder iets te moeten installeren. 

Een andere optie is om de app mee naar buiten te nemen en je ideeën rechtstreeks in je tuin te proberen. Door een speciale functie in de software kun je de zogenaamde seizoensverandering gebruiken waardoor je kunt bekijken hoe je geplande planten en bloemen er gedurende het jaar uit zullen zien. Zo kun je er dus op een eenvoudige manier voor zorgen dat je het gehele jaar een fantastische tuin hebt! Het ontwerp kan online worden opgeslagen, zodat je nooit een ontwerp verliest. Garden Puzzle is gratis uit te proberen. Daarna betaal je voor 6 maanden 19 dollar en kan je je pakket nog verder uitbreiden mocht je daar behoefte aan hebben.

Voordelen Garden Puzzle

  • Geen gedoe met tuinafmetingen intekenen
  • Aan de hand van een foto je tuin ontwerpen
  • Speciale seizoensfunctie

Nadelen Garden Puzzle

  • Engels systeem
  • Moet voor betaald worden
  • Geen helpdesk


2) Garden Planner online

Deze gebruiksvriendelijke tuinplanner werkt ook met het drag and drop principe. Hierbij kun je, naast beplanting, veel verschillende objecten aan je ontwerp toevoegen. Het is zelfs mogelijk de kleur, de breedte en de lengte van elk object aan te passen! Daarnaast kun je met deze tool zelfs een groente en kruidentuin aanleggen. Wanneer je met het ontwerp klaar bent, kun je er kun je er naast het afdrukken voor kiezen om meteen een objectenlijst bij het ontwerp te voegen. Met behulp van deze functie kun je een (boodschappen)lijst printen waarop ieder item vermeld staat die in je tuinontwerp geplaatst is, compleet met maten, aantallen en een kleine afbeelding van het object.

Garden Planner is een uitgebreide planner met extra mogelijkheden maar er zit ook een nadeel aan: je kunt jouw ontwerp wel afdrukken, maar je kunt het ontwerp niet online opslaan. In de praktijk betekent dit dus dat wanneer je de website verlaat, het ontwerp verloren gaat. Je kunt je ontwerp dus niet even wegleggen om er morgen nog eens met een frisse blik naar te kijken. Ontwerpen en daarna uitprinten is dus noodzakelijk als je jouw ontwerp wil bewaren. Garden Planner werkt met Adobe Flash en je kunt het (op het moment van schrijven) voor een eenmalig bedrag van $38 gebruiken. Daarna zijn alle updates gratis en oneindig te gebruiken. 



Voordelen Garden Planner online

  • Drag en drop principe
  • Uitgebreid systeem
  • Ook mogelijkheden om een moes- en kruidentuin te plannen

Nadelen Garden planner online

  • Betaalde software
  • Alleen in het Engels verkrijgbaar
  • Ontwerpen kunnen niet opgeslagen worden


3) ITG Groen Software

ITG groen software is voor creatievelingen die niet beperkt willen worden in hun mogelijkheden. Dit pakket beschikt over een grote diversiteit aan opties die in veel andere en duurdere pakketten niet aanwezig zijn. Denk daarbij aan boven- en zijaanzichten, objecten transparant maken, oppervlakte en omtrek berekenen, werken met lagen en ga zo maar door. Onder de tekenpakketten is dit pakket één van de meest gemakkelijke tekenpakketten om aan te leren. Aangezien dit echter een heel uitgebreid pakket is en eigenlijk meer geschikt voor de professionals, heb je er wel tijd even voor nodig om alle opties onder de knie te krijgen. Dat is dan weer net niet praktisch voor particulier (lees: eenmalig) gebruik. Het wordt dan ook niet voor niets dé software voor professionals in het hoveniersvak genoemd.

Voordelen ITG

  • Oneindige mogelijkheden
  • Gemakkelijk te leren
  • Dé software voor professionals

Nadelen ITG

  • Niet direct geschikt voor particulieren
  • Prijzig in verhouding met de bovenstaande pakketten
  • Tijdinvestering noodzakelijk om bekend te raken met alle opties van het systeem


4) Vectorworks

Vectorworks is een programma dat bestemd is voor professionals in tuinarchitectuur en kan zowel in 2D als in 3D gebruikt worden. De tuin ontwerpsoftware wordt daarom hoofdzakelijk ingezet door zowel grote- als kleine bedrijven, van stedenbouwkundige projecten tot hoveniers. Vectorworks heeft een eenvoudige manier van tekenen en de tekeningen zijn mooier dan van welk ander pakket ook. De ontwerptechnieken in de software zijn van hoogstaande kwaliteit! 

In Vectorworks kun je behalve ontwerpen ook direct berekeningen maken. Daarnaast werkt dit programma samen met andere pakketten. Er zijn veel bibliotheken, bijvoorbeeld met planten en verhardingsmaterialen, zoals de zogenaamde plantentool. Hiervoor hoef je niet extra te betalen; het is een all-in pakket. Een ontwerp teken je één keer. Wanneer iets aangepast moet worden, wordt meteen alles automatisch aangepast waarop de wijziging invloed heeft. Dit werkt uiteraard zeer efficiënt want je hoeft niet alles handmatig aan te passen of te bedenken waarop de aanpassingen betrekking hebben. Het systeem bedenkt dit gewoon voor je. De software en alle handleidingen zijn in het Nederlands verkrijgbaar.

Voordelen Vectorworks

  • Kan zowel in 2D als in 3D gebruikt worden
  • Gratis voor studenten
  • All – in pakket dat in het Nederlands wordt aangeboden

Nadelen Vectorworks

  • Niet voor particulieren
  • Prijzig
  • Maakt het misschien wel té makkelijk voor je 😉

Tuinontwerp software voor zowel particulieren als professionele tuinontwerpers

Last but not least mag Tekenjetuin / GarDesign niet ontbreken in dit rijtje. We brengen deze optie apart onder je aandacht omdat dit tuinontwerp software is dat uitstekend geschikt is voor zowel particulieren als professionele tuinontwerpers. 


5) Tekenjetuin / GarDesign

Aan de veelzijdigheid aan mogelijkheden van Tekenjetuin / Gardesign merk je direct dat deze software voor zowel de particuliere- als professionele tuinontwerper is ontwikkeld. Het is een uitgebreide software om je droomtuin tot in detail te ontwerpen. De software is daarnaast ook voorzien van een uitgebreide planten encyclopedie. Je kunt je wensen selecteren in de filter en leest bij elke soort ook de benodigde informatie zoals bloeitijd en behoefte aan licht/water. Het is ook mogelijk om direct de beplanting van je keuze te bestellen.

Sinds kort is in deze software de kadasterimport functie toe is gevoegd. In de vernieuwde tuinontwerp-tool is het vanaf nu mogelijk om direct de officiële kaveltekening via het Kadaster te importeren. Doordat deze kaveltekening meteen de juiste afmetingen weergeeft, kun je meteen beginnen met ontwerpen en hoef je niet eerst de tuin handmatig in te meten. Een enorme tijdbesparing want direct op schaal starten met je tuinontwerp wil natuurlijk iedereen wel. Dit is een unieke functionaliteit dat andere tuinontwerp software niet hebben. Een unique selling point dus.  

Voordelen Tekenjetuin / GarDesign

  • Uitgebreide software
  • In het Nederlands verkrijgbaar
  • Voorzien van kadasterfunctie

Nadelen Tekenjetuin / GarDesign

  • Alleen de 2D 365 dagen demo is gratis
  • Functionaliteiten tegen betaling te gebruiken
  • Veelzijdigheid aan opties waardoor je wel even tijd moet vrijmaken om alles te doorlopen

Zoals je ziet heb je diverse interessante keuzemogelijkheden als je op zoek bent naar de juiste software om jouw droomtuin vorm te geven. Gooi dat kladblokje, het potlood en de gum gerust aan de kant en neem plaats achter het scherm. Er is een nadeel van deze optie. De grote diversiteit aan mogelijkheden in tuinontwerp software zorgt misschien wel voor de eerste keuzestress in dit traject. Neem gerust contact met me op als ik je hier persoonlijk in kan adviseren.

Eigentijdse tuininspiratie gids (gratis)

Download gratis mijn eigentijdse tuininspiratie gids en ontdek mijn ontwerpfilosofie en belangrijkste kernwaarden waaraan (volgens mij) een goed ontwerp moet voldoen.

Klik hier om de gids gratis aan te vragen (binnen 1 minuut in je mailbox).