Tuintips april - praktische tips voor de tuin
“April doet wat hij wil”, is een veelgehoorde uitdrukking en dat is ook wel te merken in je tuin! Alsof er een (licht)knop is omgezet lijkt alles de grond uit te schieten en kun je bijna zien hoe de knoppen aan de bomen beginnen te formeren. Je kunt deze maand dan ook volop aan de gang in je tuin en het voorjaarsonderhoud uitvoeren. In de meeste gevallen heb je geen last meer van vorst en kun je ook aan de schoonmaak beginnen en je tuin inrichten voor het mooie weer.
Zoals je vorige maand al ongetwijfeld ervaren hebt, is het “tuin seizoen” al volop begonnen.
Het leek misschien wel dat je to-do lijst van de ene op de andere dag vol stond. Heb je alle werkzaamheden kunnen uitvoeren? Laten we beginnen met even een korte herhaling van een aantal belangrijke punten die vorige maand aan de orde waren:
- Vaste planten die na het voorjaar bloeien, dus na 21 juni, kunnen deze periode gesnoeid worden. Snoeien doet immers groeien. Je geeft je vaste planten hiermee weer volop de ruimte om zich te ontwikkelen. Als je dit nog niet gedaan hebt, moet de klus zeker hoog op de to-do lijst van deze maand komen te staan.
- Het snoeien van siergrassen kun je het beste in het voorjaar doen. De planten hebben dan nog volop kans om dit jaar opnieuw uit te lopen. Je zult merken dat deze grassen er weer prachtig bij zullen staan in de bloeiperiode. Zeker nog even doen dus.
- Ook een aantal heesters en struiken in je tuin mogen deze periode gesnoeid worden. Het gaat in dit geval om de scheutbloeiers, de heesters die in de zomer of vroeg in de herfst bloeien aan de scheuten die zich hetzelfde jaar hebben ontwikkeld. Deze planten herstellen zich immers snel.
- Mocht je dit nog niet hebben gedaan, kun je deze maand nog nét de pit fruitbomen (de appel, peer, kers en pruimenbomen) en de leibomen (zoals de esdoorn, kastanje, plataan, linde en de olm) snoeien.
- Als je de bodem in je tuin vruchtbaarder wilt maken, doe je er verstandig aan om te bemesten. Dit kon al vanaf vorige maand maar dit kun je uiteraard ook in april doen. doen. Let erop dat je een meststof gebruikt die past bij je doelstelling. In deze periode zul je voor zowel je gazon als je beplanting kiezen voor een meststof met een hoog gehalte aan stikstof. Dit is immers een mineraal met gunstige eigenschappen voor groei ontwikkeling van wortels en cellen. Dit is exact wat je voor ogen hebt in deze periode.
Zoals je ziet is de maand maart een maand geweest waarin je vooral met de snoeischaar en de zaag aan de gang bent gegaan. Je zult merken dat je tuin letterlijk een stuk lichter is geworden en dat het zonlicht alle kans krijgt om in je tuin te schijnen. Nu is het april en je tuin staat zeker niet meer stil! Je ziet je tuin bijna iedere dag anders worden.
Praktische tuintips voor de maand april
De tuintips die ik voor de maand april met je wil delen zijn eigenlijk de vervolgstappen die je moet zetten om je tuin verder klaar te maken om er lekker van te genieten in de zomer. Naast de bovengenoemde werkzaamheden zul je je deze maand ook even moeten richten op het reinigen en onderhouden van je tuinmeubilair en je terras. Daarnaast zul je merken dat ook het onderhouden van je gazon nog altijd hoog op je to-do lijst zal staan.
Dit to-do lijstje zal bestaan uit de volgende tuinwerkzaamheden die je zeker deze maand even moet oppakken:
- Het verwijderen van mos en onkruid uit je gazon;
- Het reinigen en schoonmaken van je terras;
- Groene aanslag verwijderen;
- Houten tuinmeubels schoonmaken
Het verwijderen van mos en onkruid uit je gazon
Als je gedacht had dat je gazon in een soort van ruststand stond gedurende de winter, heb je het niet helemaal juist. Er is in jouw grasveld een flinke strijd uitgevochten tussen het gras, mos en onkruid. Een machtsstrijd waarin land de inzet was. Vooral mos is gedurende de winter de belangrijkste “woeker-vijand” voor een grasveld. Veel tuinen bieden een uitstekende voedingsbodem voor het ontstaan van mos. Daarnaast is een vochtig tijdperk (zoals de herfst en de winter waarin de luchtvochtigheid het hoogst is) het hoogseizoen voor de mos. Deze enkelvoudige spoor plantjes heeft immers veel water en weinig zonlicht nodig heeft om zich te ontwikkelen. Mossen komen tot leven als de rest van de natuur in diepe winterslaap is. Er is dus vrijwel niets wat de ontwikkeling van mos in de weg staat! De gevolgen hiervan merk je in het voorjaar, medio april dus.
Het ontstaan van mos heeft vervelende gevolgen voor je grasmat. Waar mos groeit, kan gras niet groeien. Mos vormt een dikke bovenlaag boven het gras. Hierdoor kan eventueel vocht niet doordringen tot het gras. Het mos heeft de werking van een spons. Aangezien water één van de vier essentiële elementen is voor de ontwikkeling (fotosynthese) van gras kan het gazon zich niet ontwikkelen. Het benodigde vocht zal het gras immers niet bereiken. Al het water blijft in het mos zitten.
Het ontstaan van mos (dit is overigens een grotere woekeraar dan onkruid) heeft ook esthetische gevolgen voor je grasmat. Een strak gazon dat ooit een mooie strakke uitstraling had, wordt langzaam maar zeker een hobbelige grasmat vol plakken met mos die niet meer een mooie egale kleurstelling heeft. Hier moet je zeker mee aan de gang om dit te herstellen. Dit gaat helaas niet vanzelf.
De meest effectieve wijze om dit te doen is door het gazon te verticuteren. Verticuteren kan gezien worden als een grondige reiniging van je gazon. Je maakt je grasmat hiermee vrij van mos, vilt en dood gras. Door het verticuteren, verbeter je de omstandigheden die essentieel zijn voor de ontwikkeling van je grasmat. Hierbij wordt een verticale snijmethode toegepast. Je bevordert hiermee het natuurlijke groeiproces van het gras met uiteindelijk een zichtbaar resultaat!
April is een perfecte maand voor het verwijderen van mos en onkruid uit je gazon. Waarom dit zo is, kan ik je eenvoudig uitleggen. Door het verticuteren, belast je het gazon. Het gazon ziet er daarna wat rommelig uit. Dit wordt uiteraard beter als je het mos en vilt hebt opgeruimd, maar dan nog ziet het er niet direct strak uit. Je snijdt immers de graswortels door, waarmee een hormoon vrijkomt. Dit is een groeihormoon die het gras stimuleert om te groeien. Dit zal uiteraard géén blijvende schade aan de bodem veroorzaken, maar het gras zal zich wel hiervan moeten herstellen. Je kunt dit uiteraard bevorderen door onderstaand stappenplan te volgen.
Stappenplan bij het verticuteren:
- Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is. Besproei het gazon hiervoor uiterlijk twee dagen van te voren.
- Maai het gazon goed voordat je gaat verticuteren om het werk niet onnodig zwaar te maken.
- Verticuteer het gazon
- Zorg voor herstel van het gras dor bij te zaaien, eventueel in combinatie met bemesting.
Je kunt het verticuteren het beste uitvoeren als het gras op z’n sterkst is. Het leuke is dat het gras zelf zal aangeven wat het beste moment hiervoor is. Op het moment dat het gras in het voorjaar begint te groeien, is dit voor jou het signaal dat je aan de gang kunt. De bodemtemperatuur is dan minimaal 10 graden. Je thermometer is in dit opzicht niet je indicator omdat de luchttemperatuur zeker niet gelijk is aan de bodemtemperatuur.
Het is aan te raden om minimaal twee keer achter elkaar te verticuteren. De pennen van je gereedschap staan immers naast elkaar, met enige afstand hiertussen. Dit is het geval bij zowel verticuteermachines als handgereedschap. Door het toepassen van deze methode ben je er dan zeker van dat je het hele gazon meepakt. Schrik niet als je achterom kijkt na het verticuteren. Het gazon ziet er rommelig uit, zelfs na het opruimen. Dat is eigenlijk het signaal dat je de werkzaamheden goed hebt uitgevoerd. Zoals aangegeven zal een gezond gazon zich snel herstellen.
Daarnaast is het even belangrijk om te vermelden dat je niet te diep hoeft te gaan bij deze werkzaamheden. Dit is een fout die veel mensen maken waardoor ze het voor zichzelf onnodig zwaar maken. Je hoeft slechts maximaal 5 millimeter de grond in te gaan om een optimaal resultaat te krijgen. Op deze manier verwijder je vrijwel alleen het mos en dat is natuurlijk de bedoeling.
Het ontstaan van mos is niet helemaal te voorkomen maar je kunt wel maatregelen nemen om de overlast wel beperken. Mos ontstaat immers bij een specifieke zuurgraad van de bodem en onder bepaalde omstandigheden.
Het reinigen en schoonmaken van je terras
Als de eerste zonnestralen zich in het voorjaar laten zien, kriebelt het bij veel mensen. Het is de hoogste tijd om naar buiten te gaan! Het voorjaar is dan ook dé periode om het terras te reinigen. Het is wel even opletten dat je hierbij de juiste keuzes maakt, want dit gaat nog wel eens mis.
Veel mensen denken immers dat het zéér efficiënt is om met een hogedrukreiniger meteen ook even het terras mee te pakken als ze toch bezig zijn om hun auto, motor of mountainbike schoon te maken. Hoewel het erop lijkt dat je terras er flink van opknapt, is dit zeker niet het geval. In dit geval zal het genot van korte duur zijn. Door de hoge druk spuit je niet alleen het onkruid tussen de tegels weg, maar ook je voegzand. Als je hier niets aan doet, zullen je tegels verzakken en ontstaan er ruimtes. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen en er ontstaan plekken waar vuiligheid zich kan ophopen. Daarnaast zullen sommige soorten tegels door de hoge druk poreus kunnen raken en sneller vuil worden. Hierdoor zullen deze tegels verkleuren, de algengroei zal terugkeren en gaat dit ten koste van de uitstraling. Je zult dus handmatig het onkruid tussen de tegels weg moeten halen. Hiervoor kun je het beste een voegenborstel of een voegenkrabber gebruiken.
Er zijn ook zeer veel middelen te krijgen om je terras schoon te maken. Let hierbij op dat je voor de juiste middelen kiest die zijn samengesteld uit uitsluitend natuurlijke (organische) bestanddelen. Deze middelen zijn wellicht iets duurder in aanschaf maar hebben een langere en meer effectieve werking. Onderaan de streep ben je dus voordeliger uit! Daarnaast belast je de natuur op géén enkele wijze. Hoe zorgvuldig je ook werkt, het middel komt altijd in de bodem terecht. Je zult je tuin dan op een andere manier moeten herstellen.
Groene aanslag verwijderen
Het verwijderen van groene aanslag sluit direct aan op het bovenstaande punt. Dit is een klus die je eigenlijk moet uitvoeren in deze periode. Groene aanslag is een verzamelnaam voor mossen en algen die groeien op vochtige- en schaduwrijke plaatsen. De aanslag ontstaat door de natuurlijke algen groei. Deze groei ontstaat uit vallend blad, zaden en ander vuil en kan zich ontwikkelen op de donkere plaatsen in je tuin waar de zon zich weinig kan laten zien.
Groene aanslag ontstaat dus vooral in de herfst en in de winter omdat er dan minder zonlicht in je tuin komt en het “vochtgehalte” hoger is. Je tuin wordt in deze periode steeds groener, maar wel op de verkeerde manier.
Groene aanslag zorgt op diverse manieren voor flinke overlast:
- Groene aanslag is glad en kan glijpartijen veroorzaken.
- Groene aanslag geeft een onverzorgde uitstraling.
- Groene aanslag is de ideale voedingsbodem voor andere bacteriën, gisten en schimmels.
Het is dus zeker belangrijk om groene aanslag te verwijderen, maar dat valt in de praktijk niet mee. Groene aanslag kenmerkt zich door hardnekkigheid. Er worden in de praktijk diverse manieren toegepast om het groene aanslag te verwijderen, maar niet ieder middel is effectief op dit gebied. Ook nu weer moet je oppassen dat je een keuze maakt die géén schade aan de omgeving als gevolg kan hebben. Even een paar voorbeelden:
- Agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor, Biotex en groene zeep? Een no-go!
- Strooizout kan de toplaag van gecoate tegels aantasten en een blijvende zichtbare schade aanrichten.
- Schoonmaakazijn is geen goede keuze omdat tegels waar kalk in is verwerkt, zullen beschadigen als dit in contact komt met dit middel. Azijn lost namelijk kalk op. Tevens zul je de bodem schade toebrengen door verzuring.
- Een hogedrukspuit zal de poriën van poreuze stenen kunnen openspuiten, waardoor er alleen maar meer ruimte wordt gemaakt voor groene aanslag. Daarnaast zul je niet kunnen voorkomen dat je tussen de voegen van je tegels spuit, met verzakkingen als gevolg.
Om de groene aanslag op een effectieve en doeltreffende manier te verwijderen, zonder dat je schade toebrengt aan je tuin, kun je het beste kiezen voor een biologisch middel dat hier speciaal voor is samengesteld. Welk middel dat is, ontdek je in dit uitgebreide artikel over groene aanslag.
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze grootste ergernis van de gemiddelde tuinliefhebber. Daarnaast kun je hier ontdekken hoe je zoveel mogelijk overlast van groene aanslag kunt voorkomen. Het is niet mogelijk om een tuin geheel “groene aanslag vrij” te houden, maar je kunt aantasting hiervan wel op een aantal eenvoudige manieren beperken.
Houten tuinmeubels schoonmaken
Je zult begrijpen dat het schoonmaken van houten tuinmeubels perfect in dit rijtje past. Veel mensen hebben gekozen voor houten tuinmeubels. Houten tuinmeubels hebben natuurlijk een mooie natuurlijke uitstraling waardoor ze perfect passen in een tuin. Daarnaast is er ruime keuze in houten tuinmeubels. Maar hout is natuurlijk goed te bewerken, je kunt ook zelf met het materiaal aan de gang om tuinmeubels te maken.
Het grootste nadeel van hout is dat het materiaal wel een wat grotere onderhoudsbehoefte heeft in vergelijking met kunststof. Het belangrijkste is dat je het hout bestand maakt tegen vocht en droogte. Je zult het hout af en toe moeten lakken en een likje verf geven. Dit is géén klus die je jaarlijks moet doen.
Het schoonmaken van houten tuinmeubels is dat wel. In principe heb je er eigenlijk niet meer voor nodig dan een emmertje met sop en een zachte borstel. Het sopje kun je het beste maken met een beetje ouderwetse groene zeep. Dit is niet schadelijk voor het hout, maar ook niet schadelijk voor de omgeving. Het is wel belangrijk om het hout weer goed droog te maken na het schoonmaken. Vochtplekken blijf je immers zien in hout en dat is zonde.
Uiteraard is het ook in dit geval niet verstandig om de hogedrukspuit te gebruiken.
Als je de houten tuinmeubels op de juiste manier schoonmaakt, zul je er het hele jaar weer plezier van hebben maar dat is eigenlijk van toepassing op alle klussen die voor deze maand op je to-do lijst staan.
Wil je weten wat je welke maand in je tuin moet doen? Dan raad ik je aan om eens mijn gratis jaarkalender te downloaden.