Tuintips september - praktische tips voor de tuin
De maand september wordt ook wel de herfstmaand of fruitmaand genoemd. Dit refereert uiteraard naar het feit dat de herfst aan het eind van deze maand begint. Dat wil niet zeggen dat er minder te genieten valt in de tuin. Het tegendeel is bijna waar. De tuinmetamorfose van de zomer- naar de herfstkleuren is altijd indrukwekkend. Daarnaast is september ook één van de bloemrijkste maanden van het jaar. Veel zomerbloeiers staan nog volop in bloei maar ook de herfstbloeiers laten zich deze maand al zien. De term fruitmaand is en referentie naar de oogsttijd deze maand van onder andere appels en peren.
Na twee maanden genoten te hebben van een relatief rustige periode, ga je als tuinbezitter in september weer een drukkere tijd in. De ochtenden zijn wat frisser en de luchtvochtigheid is hoger. Je ruikt dat de herfst in aantocht is en je merkt dat de beplanting zich al weer op de winter aan het voorbereiden is. Het is verstandig om het groen in je tuin hier een handje bij te helpen. Hier kom ik later in dit artikel op terug.
Deze maand is ook een ideale maand om op een andere manier in de tuin aan de gang te gaan en een paar grotere klussen op te pakken. September wordt door veel mensen gezien als de start van het seizoen voor het opnieuw aanleggen of opknappen van de tuin. Denk hierbij aan het plaatsen van een schutting, een terras of een overkapping in de tuin. Als je een echte tuinliefhebber bent, is deze laatste optie wel een overweging waard.
Door het plaatsen van overkappingen kan je veel langer van het buitenleven genieten. Een goed geplaatste overkapping biedt immer goede bescherming tegen weersinvloeden. De meest voorkomende overkapping voor in een tuin is een veranda. Deze terrasoverkapping wordt altijd aan één zijde aan de woning gemonteerd. Uiteraard kun je ook kiezen voor een volledig vrijstaande constructie, een prieel (tuinpaviljoen), een pergola of een constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van een schaduwdoek. Vrijwel alle overkappingen zijn gemaakt van hout, aluminium of een volledig kunststof constructie dus ook op dit gebied heb je alle mogelijkheden. Naast de materiaalkeuze met betrekking tot je constructie, kun je voor eventuele vensters de keuze maken tussen een afdak van glas of polycarbonaat (kunststof).
Bollen mogen de grond in!
Uiteraard zijn er een aantal tuinklussen die je deze periode zeker moet uitvoeren, nu de herfst steeds meer het weerbeeld gaat bepalen. Laten we je eerst even wijzen op het feit dat de bloembollen de grond in kunnen deze periode. Hiermee zorg je ervoor dat je de komende lente weer zult kunnen genieten van een fantastische bloemenpracht. De periode om bloembollen te planten is vrij ruim (van september tot december) maar de stelregel hiervoor is eenvoudig: Het is de beste keuze om dit zo vroeg mogelijk te doen als je echt vroeg in het volgende jaar wilt genieten van een kleurrijk palet aan bloemen. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan dus zorg dat je op tijd bent. Let er wel op dat de grond niet te nat mag zijn om het verrotten van de bollen te voorkomen.
Daarnaast wil ik je even een friendly reminder geven dat de gevoelige kuipplanten zo langzamerhand wel naar binnen moeten. Het zal je toch niet gebeuren dat deze schade oplopen door weersinvloeden. Uiteraard is dit ook belangrijk bij de kamerplanten die je buiten hebt gezet.
Praktische tuintips voor de maand september
Mijn praktische tuintips voor deze maand hebben betrekking op het najaar dat eraan zit te komen. Er zijn immers diverse werkzaamheden die je moet verrichten om de tuin te ondersteunen in deze “drukke tijd” maar ik wil ook je aandacht vestigen op goed tuingereedschap voor tuinklussen. Zoals je weet is goed gereedschap immers het halve werk! Hieronder kun je meer lezen over deze handige tuintips:
- Najaarsbemesting van de tuin;
- Het verwijderen van onkruid;
- Vijveronderhoud in het najaar en de winter
- Het handigste tuingereedschap voor jouw klussen
Najaarsbemesting van de tuin
Zoals je merkt komt loopt het bemesten van je tuin en gazon als een rode draad door mijn praktische tuintips. Dit geeft een goede indicatie van het belang van deze klus. Door te bemesten creëer je een vitale bodem (rijk aan micro-organismen) die een juiste structuur heeft om te kunnen voorzien in de specifieke behoefte aan voedingsstoffen van je beplanting. Mest is een minerale bouwstof om voeding van te maken. Meststoffen kunnen het beste omschreven worden als minerale bouwblokken van een verschillende samenstelling die het gras gebruikt om essentiële voedingsstoffen van te maken. Dit proces vindt plaats met behulp van fotosynthese.
Deze voedingsbehoefte is per periode verschillend. Daarom zijn er diverse soorten mest waarbij er vooral sprake is van een groot verschil in samenstelling. Het verschil zit vooral in het gehalte van de NPK stoffen, de “primaire voedingsstoffen” in mest. De letters NPK refereren naar belangrijke groepen van voedingsstoffen stoffen die beplanting nodig voor ontwikkeling te weten:
- Stikstof (N);
- Fosfor (P);
- Kalium (K).
Ieder mineraal heeft een eigen functie. Stikstof is een belangrijk bouwblok voor de vorming van cellen en dus essentieel voor de groei van het gras. Fosfor is een heel belangrijk element voor wortelontwikkeling en helpt bij het creëren van een sterke wortelstructuur zodat voeding beter kan worden opgenomen. Kalium heeft een weerstand verhogende werking als bescherming tegen ziektes en schimmels. De verhouding van de NPK stoffen wordt weergegeven met een cijfercombinatie op de verpakking zodat je precies weet wat het gehalte van een specifiek mineraal is per 100 gram meststof
Een najaarsmeststof heeft een hoog fosfor- en kalium gehalte en is minder op groei gericht. Met deze bemesting help je de beplanting om sterker te worden naar de zware winterperiode toe. Dit is dan ook een belangrijke mestperiode.
Via deze link kom je op een handig overzicht van interessante artikelen over het bemesten van je tuin. Hier vind je alles wat je moet weten op dit gebied. Ontdek hier handige informatie en praktische tips over dit onderwerp.
Wil je graag een organische meststof bestellen zodat je aan de slag kan gaan? Bekijk dan eens de allround meststof van Floramix die zowel geschikt is voor je gazon als borders.
Het verwijderen van onkruid
Ook het verwijderen van onkruid is al regelmatig besproken in mijn maandelijkse tuintips. Er lijkt geen einde te komen aan de groei van onkruid en dat is ook wel zo. Je zult deze eindeloze strijd moeten blijven voeren omdat onkruid letterlijk niet vergaat!
Onkruid groeit makkelijk op iedere grondsoort en onder iedere omstandigheden. Daarnaast heeft onkruid niet zoveel voedingsstoffen nodig uit de bodem om te overleven. De strijd met deze grote “woeker-vijand” gaat dus nog wel even door.
Er zijn wel een aantal opties om het voor jezelf makkelijk te maken. Je ontdekt dit in dit handige overzicht van artikelen over onkruid. Daarnaast lees je hier nuttige andere informatie over het bestrijden, verwijderen of voorkomen van onkruid in je tuin.
Vijveronderhoud in het najaar en de winter
Ook de vijver heeft wat aandacht van je nodig in september. Het is belangrijk dat in deze periode de niet winterharde planten uit het water worden gehaald. Je voorkomt hiermee dat deze planten gaan rotten nadat ze gestorven zijn. Daarnaast is het deze periode van groot belang om de vijver schoon te houden. Met de herfst op komst kan dit nog wel eens een flinke uitdaging worden, zeker als je in een bosrijke omgeving woont. Je zou het jezelf iets makkelijker kunnen maken door een net over je vijver te spannen, mits de afmeting van je vijver dit toelaat uiteraard. Vergeet dit net niet af en toe bladvrij te maken uiteraard.
Daarnaast is het goed om te realiseren dat de activiteit in je vijver ook zal afnemen. De energie van het leven onder water staat in verhouding met de temperatuur. Vissen zijn immers koelbloedige dieren. Dit wil zeggen dat de omgevingstemperatuur bepalend is voor de lichaamstemperatuur van de vis en dit heeft weer invloed op de mate van hun activiteit. Op het moment dat het kouder wordt, vertraagt de stofwisseling. Hierdoor zal ook de stofwisseling van de vissen vertragen en lijkt het alsof ze in een soort winterslaap gaan.
Hierdoor verbruiken ze een stuk minder energie en kunnen ze uitstekend overwinteren op hun vetreserves. Het is dan ook niet meer noodzakelijk om de vissen te voeren bij koudere temperaturen. Het water zou hier alleen maar onnodig vies van worden.
Het is uiteraard wel belangrijk dat er een mooie mix van vijverplanten beschikbaar is om het natuurlijke evenwicht in de vijver te onderhouden. Ontdek hier 20 soorten waterplanten die het overwegen waard zijn.
Het handigste tuingereedschap voor jouw klussen
Zoals aangegeven gaat je lol er als tuinliefhebber snel van af als je niet beschikt over goed tuingereedschap. Het is dan niet alleen behelpen voor jezelf, maar je kunt ook schade aanbrengen aan de natuur. Denk maar aan het rafelig afscheuren van gras bij het maaien van je gazon of het beschadigen van takken bij het snoeien van je beplanting als je deze niet met een mooie knipbeweging kunt verwijderen.
Deze maand neem ik dus de vrijheid om naast je to-do-lijstje ook je verlanglijstje te vullen:
De robotmaaier is vorige maand al aan de orde geweest, maar mag wat mij betreft niet in dit rijtje ontbreken. Een robotmaaier is een elektrische grasmaaier die op ieder gewenst moment het gras op de gewenste hoogte zal maaien. Deze elektrische tuinman maakt het gazononderhoud een stuk makkelijker voor je. Het maaien, harken en het vullen van de groenbak hoef jij niet meer te doen. Daarnaast zorgt de maaier door de verspreiding van het gemaaide gras voor een effectieve natuurlijke voorziening van voedingsstoffen. Robotmaaiers zijn eenvoudig in te stellen en zullen dag en nacht voor je klaar staan. Je hoeft er nog niet eens thuis voor te blijven. dit is dus zeker een aanrader als je géén mogelijkheden of zin hebt om zelf met grote regelmaat rondjes achter je grasmaaier over je gazon te lopen.
Klik op deze link voor een hele reeks aan interessante artikelen over robotmaaiers. Ontdek onder andere hoe robotmaaiers werken, uit welke onderdelen robotmaaiers bestaan, het stroomverbruik van robotmaaiers, hoe je een robotmaaier het beste kunt gebruiken en hoe je het beste de robotmaaier kunt kiezen die bij jou past.
Het liefst maken we het ons bij het uitvoeren van onze tuinwerkzaamheden zo gemakkelijk mogelijk, maar het werken in de tuin heeft soms ook een “ambachtelijk karakter”. Je moet dus zorgen dat je ook goed handgereedschap binnen handbereik hebt.
Hierbij kun je denken aan een veelzijdigheid aan handige spullen zoals:
- Bijlen;
- Onkruidstekers;
- Zagen;
- Bladvorken;
- Harken;
- Scheppen;
- Schoffels;
- Kruiwagens;
- Gereedschap houders.
Dit is slechts een opsomming van de handgereedschappen die je als tuinliefhebbers echt wel eens nodig hebt. Via deze link kom je op een handige overzichtspagina waarop je meer praktische informatie kunt vinden over het bovenstaande gereedschap. Mocht je van plan zijn om handgereedschap aan te schaffen, kijk dan zeker eens rond op deze pagina. Op basis van de informatie dat je hier vindt, kun je een keuze maken die bij je past.
Elektrisch tuingereedschap draagt uiteraard bij aan “tuingemak”. Je kunt met dit gereedschap op de meest efficiënte manier te werk gaan. Dit gereedschap neemt je immers véél werk uit handen. Denk maar eens hoe handig het is om de volgende gereedschappen binnen handbereik te hebben (of hoe je deze handige spullen zult missen als je deze juist niet tot je beschikking hebt):
- Elektrische kettingzagen;
- Elektrische heggenscharen;
- Kantenmaaiers;
- Hogedrukreinigers;
- Multitools;
- Hakselaars;
- Bladblazers of zuigers
Voorwaarde is uiteraard wel dat je een keuze maakt die bij je past maar dat spreekt uiteraard voor zich. Deze link naar de overzichtspagina over elektrisch tuingereedschap helpt je bij het maken van een eventuele keuze. Hier vind je alle informatie over deze handige tools.
Bij de aanschaf van tuinmachines kun je kiezen uit de apparaten die werken op elektriciteit, maar ook voor machines die werken op brandstof. Het voordeel van deze laatste optie is dat je veel minder gebonden bent aan de beschikbaarheid van stroomtoevoer of de capaciteit van de accu. De tuinmachines p brandstof zijn vaak de wat meer professionele machines en wat zwaarder in gewicht. Daarnaast zijn er nog een aantal andere praktische voor- en nadelen te benoemen, maar daarvoor verwijs ik je graag naar het uitgebreide artikel over tuinmachines op brandstof waar ik al deze punten voor je op een rijtje zet.
Het snoeien is een van de tuinwerkzaamheden waar de beschikking over goed tuingereedschap wel erg praktisch is. Je maakt het voor jezelf niet alleen véél makkelijker als je de beschikking hebt over goed snoeigereedschap maar je zorgt ook voor een mooier (strakker) resultaat. Denk alleen maar aan het snoeien van een grote haag. Dit is elektrisch veel makkelijker dan met de hand. In dit geval kun je dus rustig stellen dat het grove werk ook echt bijdraagt aan het resultaat. Via deze link kom je op een handige overzichtspagina over snoeigereedschap. Je leest meer over de verschillende soorten snoeigereedschap, welke zagen je nodig hebt voor welke klus (inclusief een handig overzicht), hoe je dit gereedschap moet onderhouden en wat voor soort laders er zijn. Genoeg te lezen dus om jouw gemak te ontdekken!
Wil je meer weten over hoe je bij het maken van een beplantingsplan al rekening kan houden met het onderhoud van je tuin? Download dan mijn gratis e-book, waarin ik je het precies uitleg.