Tuintrends 2017 - 2018 (13 belangrijke kenmerken)

Tuintrends 2017 – 2018 | Het voorjaar staat alweer te trappelen om zijn intrede te doen. Op dit moment van schrijven zie ik dat deze week plaatselijk temperaturen van 15 graden gemeten kunnen worden. Dat geeft toch echt wel lentekriebels en voor mij een extra motivatie om een artikel te schrijven over de tuintrends van 2017 – 2018.

Ieder jaar zit ik met mijn team van ontwerpers, hoveniers en leveranciers rond de tafel om het afgelopen jaar te bespreken. Wat ging, en wat was er goed? En waar waren we minder enthousiast over?

Wij bepalen tuintrends altijd met terugwerkende kracht. Ik ben zelf namelijk geen voorstander van ‘trendy’ tuintrends. Want dat betekend eigenlijk dat het tijdelijk in is. En dat het daarna weer helemaal uit is. Dat past niet in mijn visie.

Wij ontwikkelen bij Mecklenfeld tuinen altijd door op iets wat goed is. Dat maken we steeds beter. De kracht van stapelen noem ik dat.

In 2009 heb ik de eerste lijnen op papier gezet voor mijn allereerste tuinontwerp als zelfstandig tuinontwerper (de jaren ervoor heb ik er ook honderden gemaakt). Als je mijn ontwerpen terugziet dan zie je heel duidelijk een rode draad en terugkerende kenmerken die ik steeds heb doorontwikkeld.

De stijl zoals ik deze in Nederland (en een stukje Duitsland) ontwerp noem ik de moderne tuin.

Moderne tuinen zijn tijdloos en sluiten exact aan bij de wensen van de tuinbezitter, levensstijl, gebouwen en de omgeving. De keuze van materialen gaan bij ons niet over 1 dag. Wij adviseren uitsluitend materialen die zich bewezen hebben in ons klimaat waardoor we onze klanten ook een beeld kunnen voorleggen hoe hun tuin er over bijvoorbeeld 5 jaar uitziet.

Tuintrends 2017 – 2018

In de afgelopen jaren zijn er een aantal kenmerken die de boventoon voeren en die continu terugkeren bij ieder (uniek) tuinontwerp. Welke dat zijn ga ik nu met je delen in de tuintrends voor 2017 – 2018.

Kort samengevat draait het in 2017 en 2018, en als je het mij vraagt ook de komende jaren om 1 belangrijk onderwerp. En dat is beleving!

Tuintrend 1 : Ontspannen en genieten

Om maar meteen met het belangrijkste te beginnen. De belangrijkste tuintrend voor 2017 – 2018 is en moet ook blijven dat je de tuin gaat gebruiken om in te ontspannen en te genieten van het leven.

Je zal het ongetwijfeld zelf ook merken dat we in Nederland in een gedreven (of liever gezegd gestresste) samenleving wonen. Alles moet beter en sneller. En dan het liefst nog een stapje extra terwijl je al 100% geeft.

We leven in de waan van de dag en voor we het weten is de dag alweer voorbij. Of de week. Of zelfs de maand. En voor je er erg in hebt sta je alweer met champagne en vuurwerk op de stoep en is het jaar weer om. Herkenbaar, niet dan?

Het meest kostbare stukje grond wat je bezit is waar je huis en tuin op staan. Ik vind dat je daar optimaal gebruik van moet kunnen maken en je kostbare vrije tijd moet kunnen gebruiken om je helemaal tot rust te laten komen. Bij mooi weer lekker in de zon en bij wat minder weer onder bijvoorbeeld een mooie terrasoverkapping.

Tuintrend 2 : Rustige kleurtinten

Om een tuin te gaan inrichten waarin jullie volledig tot rust kunnen komen en waarin jullie je thuisvoelen is het belangrijk om een ontwerp(er) te kiezen die bij jullie past. Zowel persoonlijk als qua tuinstijl.

Ik ben persoonlijk fan van rustige kleurtinten in verhardingen. Je kunt hierbij denken aan (licht) antraciet, grijs en aardekleuren. Die kleuren doen het in mijn ogen altijd goed en blijven stijlvol. Ook in de toekomst.

Tuintrend 3 : Groene geraamtes

Deze rustige kleuren zorgen ervoor dat je alle vrijheid hebt in het combineren van andere kleuren in de beplanting. Mijn moderne tuinen moeten jaarrond sfeervol en stijlvol zijn. Ik maak daarom vaak gebruik van wintergroene beplanting. Dat kunnen blokhagen zijn van bijvoorbeeld taxus of ilex maar ook wolkenhagen (natuurlijk gesnoeid) van prunus of lonicera.

Tuintrend 4 : Bladkleuren

Een van de dingen die ontwerpers niet altijd consequent toepassen is het gebruiken van mooie bladkleuren. Ik vind het enorm stijl vol als je soorten kiest met rode of gele bladkleuren. Blad heeft ministens een zo hoge sierwaarde als de bloei van een plant.

Ik gebruik ook vaak bomen die, voordat ze hun bladeren laten vallen eerst rood of geel verkleuren. Dubbel stijlvol!

Daarnaast maak ik zelf veel gebruik van (bodembedekkende) siergrassen. Een hele mooie basisplant die eenheid in de tuin brengt en bijna het hele jaar door mooi is. Ik snoei deze altijd zo laat mogelijk. Dan staan ze in record tijd weer boven de grond.

Tuintrend 5 : Wisselende bloeitijden

Om mijn moderne tuinen jaarrond sfeervol te houden stem ik bloeitijden op elkaar af. Als de ene soort uitgebloeid is begint de ander. Enzovoort.

Tip! Als vaste planten zijn uitgebloeid snoei ik ze direct na de bloei af. Grote kans dat ze nog een keer gaan bloeien.

Tuintrend 6 : Groene erfafscheidingen

Voor ik deze trend wil introduceren is het eerst belangrijk om een oude trend uit de wereld te helpen. Een trend (die de hoveniers branche overigens niet heeft geïntroduceerd) is dat in veel gevallen nieuwbouwhuizen/ wijken worden opgeleverd met schuttingen. Helemaal rondom.

Vreselijk vind ik dat! Het is net of je achtertuin veranderd in een gevangenis. De wanden staan keihard rondom je tuin en komen gevoelsmatig op je af waardoor je tuin veel kleiner oogt.

Ik wil graag terug naar groene erfafscheidingen die leven en vele malen sfeervoller aandoen dan alleen maar steen en hout. Ik ben wel voorstander van een combinatie tussen deze 2. Maar ik denk (en hoop) dat je me begrijpt.

Tuintrend 7 : Onderhoudsarme elementen

Details maken ook in de tuin het verschil. Er zijn vandaag de dag zoveel leuke dingen verkrijgbaar die je kant en klaar krijgt aangeleverd om in de tuin te zetten. Denk bijvoorbeeld eens aan een brandhoutopslag van cortenstaal. Of zitelementen van hout of beton. Erg leuk. En je hebt er geen werk mee.

Tuintrend 8 : Maatwerk

Een tuintrend waar wij binnen ons bedrijf nadrukkelijk op inzetten is het aanbieden van maatwerk. En dan vooral als het gaat om bijvoorbeeld tuinhuizen, overkappingen en schuren. Hiervoor hebben ze zelfs een eigen merk opgericht. Met Reinhout ontwerpen en bouwen we houten bijgebouwen in de tuin die we exact opmaat maken. Hierdoor kunnen we ruimtes op z’n efficiëntst inrichten. En daarnaast is het ook veel meer af dan wanneer je voor de standaard maten kiest.

Tuintrend 9 : Architectonische vormgeving

Moeilijke term. En dat terwijl ik het zelf altijd graag zo simpel mogelijk wil houden. Maar ik kan gewoonweg geen beter woord verzinnen die hetzelfde verteld. Architectonische lijnen zijn de (zicht) lijnen en kenmerken van je woning of andere (bij) gebouwen op de kavel. Ik vind het sterk om deze lijnen door te zetten in het tuinontwerp om een naadloze verbinding te maken zodat alles 1 geheel wordt.

Absoluut een tuintrend die zolang als ik leef trend zal blijven. Daar ben ik van overtuigd!

Tuintrend 10 : Privacy

Een stukje privacy in je tuin is wel zo prettig. In een landelijke omgeving is dat niet zo moeilijk op te lossen. Maar in de (nieuw) bouw is de uitdaging een stuk groter. Maar toch is het iets waar ik als tuinontwerper over na wil blijven denken.

Ik heb ondervonden dat privacy heel dicht bij je gevoel staat. Het is een stukje psychologie. Je begrijpt zelf wel dat als je een tuin hebt die links, rechts en achter grenst aan andere tuinen niet aangelegd kunnen worden met torenhoge muren die zelfs het zicht vanaf de zolder van  je buren wegneemt. Onbegonnen werk dat ook niet wordt geaccepteerd door gemeentes.

Gelukkig kunnen we dat simpeler oplossen door op bepaalde plekken in de tuin hoogte aan te brengen met bijvoorbeeld bomen. Het blijkt psychologisch te werken. Zet je iets hoogs (een boom dus) tussen de zichtlijn dan wordt de aandacht afgeleid en zal het gevoel van privacy toenemen.

Klinkt ingewikkeld. Maar dat is het helemaal niet. Dit is ook niet de enige kant en klare oplossing. Maar het gaat erom dat we hier bewust van zijn. Trends blijven zich ontwikkelen.

Tuintrend 11 : De tuin als verlengstuk van je woning

Ik heb het al eerder genoemd. Niet met veel woorden maar ik vind het een van mijn allerbelangrijkste kenmerken voor de moderne tuin. De tuin moet een verlengstuk zijn van je woning. Ik wil als het ware dat je een drang voelt om lekker naar buiten te gaan. Heerlijk gevoel is dat. Heb ik zelf ook!

Tuintrend 12 : Industriële tuinmeubelen

Zonder dat ik het zelf doorhad verklap ik je een splinternieuwe tuintrend voor 2017. En voor de komende jaren. Want wij zijn binnen ons bedrijf bezig met de ontwerpen voor nieuwe industriële tuinmeubelen waarbij we staal met hout gaan combineren.

Ik ben zelf enorm enthousiast over de eerste resultaten. Als je ons blijft volgen dan vertellen we daar zeer binnenkort (verwachting is eind maart/ begin april 2017) meer over.

Tuintrend 13 : Gemak

Gemak (zucht) dient de mens. En helemaal het type volk als wij Nederlanders. Druk, druk, druk zeggen we allemaal. En dat terwijl we in het moment maar 1x druk kunnen zijn. Maar dat terzijde ;).

Waar het om gaat is dat je je kostbare vrije tijd liever niet wil besteden aan urenlang tuinonderhoud. Logisch. Heb ik zelf ook geen zin in. En dat terwijl ik groene vingers heb. Ik ontwerp mijn moderne tuinen volgens een aantal pijlers. Onderhoudsarm is daar een van. Schoffels kunnen naar het museum, knielappen kunnen in de kast en je kunt per 1 januari 2018 het aantal fysio behandelingen gaan halveren. Want ik en mijn team maken je het makkelijk door tuinen in te richten waarbij je echt minimaal tijd hoeft te investeren in het bijhouden van je tuin.

Heerlijk toch?

Ik kan nog uren doorgaan met het schrijven over waardevolle tuintrends die ook in 2017 een prominente rol gaan spelen in de tuinen. Maar daar gaat het niet om. Ik heb je weer een tikje van de sluier gegeven waar ik in mijn dagelijks werk rekening mee houd tijdens het ontwerpen van nieuwe tuinplannen.

Ik heb ook de persoonlijke overtuiging dat materialen niet de tuintrends moeten bepalen voor het nieuwe seizoen. Maar dat de beleving centraal moet staan. Voor nu en voor de komende jaren. Je kunt je geld maar 1x uitgeven. En dat wil je wel graag op een verantwoorde manier doen. Een tuin leg je immers niet aan voor 3 jaar. Daar wil je veel en veel langer van kunnen genieten.