Vuurwerk opruimen: zo ruim je veilig vuurwerkafval op!
31 december 2018 
4 min. leestijd

Vuurwerk opruimen: zo ruim je veilig vuurwerkafval op!

Nadat we het jaar weer letterlijk knallend hebben afgesloten, is het direct tijd voor de eerste goede daad van het jaar: het opruimen van het vuurwerkafval. Vuurwerk is schitterend om naar te kijken, maar het geeft wel een hoop rotzooi in de natuur. Daarom is het belangrijk om hier direct wat aan te doen. Lees hier hoe je veilig alle vuurwerk restanten op kunt ruimen. Laten we het jaar schoon beginnen!

Allereerst wil ik je een gelukkig nieuwjaar wensen!

Ik wens dat iedereen in goede gezondheid ook dit jaar weer optimaal kan genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Zoals al aangegeven stel ik voor om het jaar schoon te beginnen. We hebben er al vanaf de eerste seconde van het jaar een aardige rotzooi van gemaakt!

Vuurwerkafval opruimen

Vuurwerk opruimen, een goed begin!

Op veel plekken in ons land wordt het nieuwe jaar traditioneel gestart met het afsteken van vuurwerk. Het woord traditioneel is hierbij echt op zijn plaats. Het afsteken van vuurwerk vormt sinds de jaren 70 van de vorige eeuw een belangrijk onderdeel van onze jaarwisseling. Om te ontdekken waar dit vandaan komt moeten we waarschijnlijk terug naar de Germaanse Joel- en midwinterfeesten. Op deze feesten liep men zingend door de straten, werd er veel met carbid geschoten en ontstak men vreugdevuren. Daarbij werd er vaak flink gedronken. Dit lijkt behoorlijk op de hedendaagse invulling van onze oud en nieuw.

Wist je dat er in Nederland tijdens oud en nieuw voor vele tientallen miljoenen euro’s aan vuurwerk de lucht in gaat? Dat is misschien wel het grootste verschil met vroeger.

Dit geeft natuurlijk best wel een grote troep.

Vuurwerk dat blijft liggen, belandt als zwerfafval in de natuur.

Wat mij betreft mag je best van vuurwerk genieten, maar het opruimen van vuurwerk hoort daar wel bij. Ook dit hoort bij een goed begin van het nieuwe jaar!

Waarom het opruimen van vuurwerkafval zo belangrijk is

Het is eenvoudig uit te leggen waarom het opruimen van vuurwerkafval zo belangrijk is. Ik kan hier zonder al te lang over na te denken zo de drie belangrijkste redenen voor noemen:

 • Vuurwerk dat niet is afgegaan kan heel gevaarlijk speelgoed zijn;
 • Vuurwerkafval ontsiert het straatbeeld;
 • Vuurwerk restanten zijn schadelijk voor planten en dieren. Deze groep heeft er toch al zo veel last van dat we zo nodig vuurwerk moeten afsteken.

Ik denk dat dit genoeg redenen zijn om even met een vuilniszak en een emmer water de buurt op te ruimen. Zeker als je zelf vuurwerk hebt afgestoken!

Zo kun je veilig alle vuurwerk opruimen!

Het is belangrijk om het vuurwerkafval zo snel mogelijk op te ruimen. Als je er in de nacht van oud en nieuw niet aan toekomt (of wil toekomen) is het wel verstandig om dit nieuwjaarsdag even te doen. Zoals ik al aangaf kan vuurwerk dat niet is afgegaan heel gevaarlijk speelgoed zijn. Ik denk dat ik dit niet hoef uit te leggen. Er zijn veel kinderen die er een traditie van maken om op 1 januari vroeg de staat op te gaan om op zoek te gaan naar dit soort (goedkope) vuurwerk. Papa en mama slapen toch even lekker uit.

Daarom is het goed om de kinderen niet zelf het vuurwerk te laten opruimen, ondanks dat het een heel eenvoudig klusje is. Vuurwerkslachtoffers ontstaan niet alleen op de nacht van oud en nieuw, maar kunnen ook ontstaan op de eerste dag van het nieuwe jaar. Dan is het opeens geen “gelukkig nieuwjaar” meer…..

Vuurwerkafval op straat

Zorg ervoor dat je op een veilige manier alle vuurwerk restanten kunt opruimen. Neem een emmer water mee om al het vuurwerk eerst in nat te maken voordat je het in de vuilniszak stopt. Vuurwerk kan soms lang door smeulen of gloeien. Let daarom ook even goed op als je het vuurwerk eerst bij elkaar veegt voordat je het opruimt.

Het kan geen kwaad om het vuurwerk samen met de kinderen op te ruimen.

Hierdoor breng je de jongere generatie al wat verantwoordelijkheidsgevoel bij.

Hou hierbij je kind wel in de gaten. Een kind kan onverwachte bewegingen maken.

Hetzelfde is van toepassing op de hond. Je hond zal blij en opgelucht zijn dat hij of zij weer veilig naar buiten kan en zal best even lekker willen spelen en dol doen. Dieren snappen natuurlijk niets van oud en nieuw en kunnen hier erg van slag van raken.

Vlekken op de tegels

Bij het bij elkaar vegen van het vuurwerk kan er best een vlek op je tegels ontstaan. Gelukkig zijn de meeste vlekken wel relatief eenvoudig op te lossen. In de meeste gevallen kan een sopje van warm water en natuurlijke zeep al veel doen. Let op dat je niet gaat boenen met agressieve middelen. Hiermee beschadig je het oppervlak van de tegel en dan heb je juist meer schade!

Laat je niet te snel gek maken door dit soort vlekken. Deze vervagen na verloop van tijd zeker wel, zeker nu we middenin de periode van regen en nattigheid zitten. Je moet er alleen even opletten dat de viezigheid niet je huis inloopt.

Tot slot een antwoord op een veelgestelde vraag: Vuurwerk restanten ruim je op in de restafvalbak. Dit is de enige juiste plaats om de restanten van een traditioneel mooie feestavond netjes in op te bergen.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!