3 soorten waterplanten voor binnen in een aquarium, met veel keuzemogelijkheden!  
22 februari 2019 
6 min. leestijd

3 soorten waterplanten voor binnen in een aquarium, met veel keuzemogelijkheden!

In een mooi aquarium horen waterplanten. Aquariumplanten hebben niet alleen esthetische waarde, maar zorgen ook voor een natuurlijke leefomgeving. Het is dus goed om je te verdiepen in de mogelijkheden die je hierin hebt. In deze blog deel ik 3 soorten waterplanten voor een aquarium. Dit lijkt heel weinig maar je zult versteld staan van de grote hoeveelheid keuzemogelijkheden binnen deze drie soorten! Ik vertel je er hieronder alles over.

In een aquarium streef je ernaar om een natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk na te bootsen. Hiervoor zijn waterplanten eigenlijk essentieel! Deze waterplanten houden namelijk de waterkwaliteit hoog en houden ook de aquariumbewoners gezond. Aquariumplanten zijn dus functioneel én decoratief in een aquarium.

Onderverdelingen in waterplanten

Je leest vaak op deze website dat veel planten niet voortdurend onder of in water mogen staan omdat ze dat niet zullen overleven. Dat is bij waterplanten natuurlijk niet het geval. Deze planten hebben morfologische aanpassingen waardoor ze onder deze omstandigheden kunnen overleven. Dit klinkt ingewikkeld maar het komt erop neer dat de structuur van de planten zich heeft aangepast om tijdelijk of continu geheel of gedeeltelijk onder water te kunnen verblijven.

Er zijn soorten die door hun bloei wel gedeeltelijk boven water uitsteken. Dit kan geen kwaad. Hierin kan een onderverdeling worden gemaakt tussen emerse waterplanten en submerse waterplanten. Submerse waterplanten zijn volledig ondergedoken.

Waterplanten vormen een voedselbron voor veel diersoorten en leveren een schuil- en broedplaats voor de waterbewoners. Er kan een onderverdeling gemaakt worden in waterplanten op basis van de weerstand tegen droge groeiomstandigheden:

  • De hydrofyten worden gezien als echte waterplanten. Deze planten wortelen zich niet in de bodem. Deze planten komen voor in stilstaand- of traag stromend water. De voedingsstoffen worden via het blad opgenomen. Bekende voorbeelden van deze soorten zijn fonteinkruid, groot zeegras, kroos, gele plomp en waterlelies.
  • De helofyten worden ook wel moerasplanten genoemd. Zij wortelen zich wél in de bodem. Deze planten zijn ook te vinden in tijdelijke wateren en kunnen zich uitstekend redden in een periode van gedeeltelijke- of volledige onderdompeling maar ook in een droge periode. Deze planten krijgen hun voeding zowel via hun bladeren als via de wortels. Bekende voorbeelden van deze soorten zijn mattenbies, riet, lisdodde (in sigaarvorm), zwanenbloem en de waterweegbree.

Waterplanten voor binnen in aquarium

De belangrijke functies van waterplanten in het aquarium

De waterplanten hierboven zijn natuurlijk niet geschikt voor het aquarium. Deze planten zul je misschien in je vijver tegenkomen, maar niet in je aquarium. Ik heb dit even onder je aandacht gebracht om wat basiskennis over waterplanten te creëren.

Waterplanten in het aquarium hebben belangrijke functies! Hiermee zorg je, zoals aangegeven, voor een natuurlijke leefomgeving voor het leven in de waterbak. De planten zorgen vooral voor een goede zuurstofhuishouding en zorgen voor de verwijdering van schadelijke stoffen uit het aquarium. Hierdoor wordt de algengroei geremd. Dit is niet alleen prettig voor jezelf maar uiteraard ook voor de vissen in het aquarium. Daarnaast worden de planten dankbaar gebruikt door jonge visjes als schuilplaats, onderhouden ze de bodem (tegengaan van rotting), nemen ze nitraten op en heeft het uiteraard een decoratieve functie.

Je kunt hiervoor echter niet zomaar een paar waterplanten in je aquarium stoppen. Ook de waterplanten voor het aquarium hebben immers een specifieke omgeving nodig om zich te kunnen ontwikkelen.

Wat dat betreft kun je dit vergelijken met je tuin. Hier zijn onder andere de bodemgesteldheid en de uren zonlicht een belangrijke factor. Ook voor planten voor in het aquarium zijn er een aantal omstandigheden waarop je moet letten bij het maken van je keuze.

Waterplanten aquarium

Waar je op moet letten bij het uitkiezen van een waterplant voor je aquarium

Er zijn zeer veel verschillende soorten aquariumplanten. In allerlei soorten, maten en vormgevingen. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een waterplant voor je aquarium.

Ik zet ze voor je op een rijtje:

  • De plaats in het aquarium. Je moet er op letten of de waterplant op de voorgrond, in het midden of op de achtergrond komt. Om zoveel mogelijk van je aquarium te kunnen genieten werk je uiteraard van laag naar hoog.
  • De temperatuur van het water, het beste is een watertemperatuur tussen de 24 en 27 graden Celsius.
  • De aanwezigheid van een filter.
  • De aanwezigheid van CO2. Je kunt vloeibare CO2 aanschaffen.
  • De sterkte van de verlichting, er zit een groot verschil tussen matig, normaal, veel of zeer veel. Dit is belangrijk voor de fotosynthese.
  • PH waarde van het water, dit is een maatvoering dat de zuurgraad van het water in het aquarium aangeeft.
  • De kleurstelling van de plant. Hierin zijn de planten met een lichtgroene en een paars/rode kleur het populairst.

Ieder soort aquarium plant heeft zijn eigen kenmerken. Voor de leefomgeving in het aquarium is het goed om een aantal verschillende waterplanten met elkaar te combineren in de bak.

Hoe je kunt zien dat je beplantingsplan voor het aquarium in orde is

Je zult heel snel zelf kunnen ontdekken of je beplantingsplan voor het aquarium in orde is.

De algengroei in je bak is een hele duidelijke indicator. Als je waterplanten goed groeien en er ontstaat weinig algengroei, weet je dat je een goede mix gevonden hebt.

3 soorten waterplanten voor binnen in een aquarium

Als we het heel concreet bekijken, zijn er 3 soorten waterplanten voor binnen in een aquarium.

Het zijn de volgende drie soorten:

  • Grasachtige planten, deze planten hebben in hun uiterlijk veel weg van gras. Het is echt een kleine bodembedekker.
  • Bladachtige planten, deze planten hebben een structuur die je misschien doet denken aan een varen. Deze planten kunnen zich vermeerderen door uitlopers.
  • Steelplanten, deze planten hebben zoals de naam al aangeeft een lange steel, waaraan de bladeren zitten. Als deze plant groeit, zal het zijscheuten produceren.

Aquariumplanten

Voorbeelden van waterplanten die je kunt gebruiken in je aquarium

Als je net begint met het onderhouden van je aquarium moet je eens kijken of je waterplant soorten als de lotus, Vallisneria spiralis en de Cryptocoryne kunt vinden. Dit zijn relatief makkelijke planten.

Daarnaast wil ik de Waterpest even onder je aandacht brengen. Waterpest klinkt als iets wat je juist moet zien te vermijden in je aquarium maar in dit geval is dat niet van toepassing. Waterpest past immers ook in het rijtje vrij gemakkelijke waterplanten. Deze Egeria Densa wordt veel gebruik om waterbakken van meer zuurstof te voorzien, evenals de Cabomba aquatica, het Penningkruid of de Lysimachia nummularia.

De waterpest staat bekend als een snelle groeier en produceert veel zuurstof. Daarnaast is deze plant relatief sterk en goed te onderhouden. De plant is makkelijk te stekken en groeit direct waar je de plant gestekt hebt. Een uitstekende optie voor beginners dus.

Tot slot wil ik nog een aantal andere waterplanten even benoemen die veel gebruikt worden in aquariums. Kijk maar eens naar soorten als de Amazon zwaard, Anubias nana, Java fern en moss, kabouter haargras of sagitta, Kabouter Tranen, Marsilea minuta, Pogostemon helferi of de Pygmy chain sword.

Waterplanten in aquarium zetten en verzorgen

Ik denk dat het voor de volledigheid wel goed is om even een aantal tips te geven hoe je de waterplanten het beste in het aquarium kunt zetten en verzorgen. De kans is groot dat je de plantjes gebonden ontvangt. In dat geval zitten de plantjes aan elkaar met een schuimbandje en een loodje. Deze materialen moeten er wel voorzichtig afgehaald worden aangezien ze de worteltjes van de plantjes kunnen kneuzen. Je kunt nu de plantjes (liefst) één voor één op een afstandje van elkaar inplanten.

Het kan ook zijn dat de plantjes in mandjes met steenwol zitten. Dit zijn vaak de duurdere soorten. Ook deze mandjes moet je eerst verwijderen voordat je de plantjes in het water zet.

Daarnaast hebben ook je waterplanten wel wat plantenvoer nodig. Dit wordt wel eens vergeten en dat is zonde. Deze planten hebben immers een nuttige functie in je aquarium! Er is speciaal plantenvoer voor waterplanten verkrijgbaar om ook dit leven te kunnen onderhouden.

3 soorten aquariumplanten, maar wel héél veel keuze!

Je ziet het, er zijn misschien 3 soorten waterplanten voor binnen in een aquarium, maar binnen deze soorten is er zeer veel keuze! Er is te veel om op te noemen. Je kunt je aquarium dus volledig naar eigen smaak en wens inrichten. Veel plezier ermee!

Heb jij nog leuke tips over het onderhouden van je aquarium?

Ik zou het leuk vinden als je dit met me zou willen delen.

Laat hiervoor gerust een reactie onderaan dit artikel achter!

Tuinideeen

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!