Grote potplanten voor buiten  
14 juni 2019 
5 min. leestijd

Grote potplanten voor buiten  

Wil je je terras of balkon wat “groener” of “kleurrijker” maken met mooie potplanten? Dat kan zeker, sterker nog…… je staat voor een grote uitdaging want er is volop keuze hierin! In dit artikel ga ik je een aantal praktische tips geven over grote potplanten voor buiten.

Eigenlijk kun je altijd genieten van beplanting, zelfs als je een hele kleine tuin hebt of alleen maar de beschikking over een balkon. Een mooie plant in een pot neemt heel weinig ruimte in en kun je altijd op een verhoging of aan de muur bevestigen (verticaal denken) als je écht maar de beschikking hebt over een postzegel.

Welke planten zijn geschikt om in een pot te plaatsen?

Als je denkt dat je wat beperkt bent in je keuzemogelijkheden als je planten in pot hebt, heb je het mis! Eigenlijk kan iedere plant in een pot of in een bak. Je moet uiteraard zorgen dat de maatvoering van de pot of plant past bij de ruimte die je beplanting nodig heeft, maar dat is eigenlijk wel de enige voorwaarde.

Er zijn planten die je zelfs beter in een pot kunt stoppen.

Dit zie je in het onderstaande overzicht.

Ik zal een aantal voorbeelden van diverse plantensoorten die je in een pot kunt stoppen met je doornemen:

 • Eenjarige planten. Je kunt je tuin of balkon hier ieder jaar een andere uitstraling mee geven. Hiermee kun je voor veel variatie zorgen maar je moet hiervoor wel regelmatig naar de kweker of het tuincentrum. Als je dit doet, kies dan voor de plantjes die in knop zitten en niet voor de grote plantjes die al in het tuincentrum volledig in bloei staan. De kans is groot dat deze plantjes een onnatuurlijke “groei boost” hebben gekregen waardoor je er thuis minder lang plezier van zult hebben.
 • Vaste planten, Hiervoor moet je wel een in verhouding grotere pot kiezen. Hiermee geef je de wortels ruimte om zich te ontwikkelen. Uiteraard moet je deze planten wel snoeien en moet je er niet van schrikken dat je planten in de winter afsterven en onder de grond verdwijnen. Als het goed is komen de planten vanzelf weer tevoorschijn en moet je dus vooral je pot niet leegschudden en nieuwe beplanting kopen.
 • Heesters en bomen zijn voorbeelden van grote potplanten voor buiten. Uiteraard wordt deze beplanting niet zo groot als in volle grond, maar als je een flinke pot gebruikt (met minimaal zo’n 70 centimeter diepte) kan het een echte eyecatcher worden. Deze diepte van de pot heb je echt nodig om de wortels voldoende ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Daarbij is het belangrijk dat je deze beplanting goed snoeit.
 • Wintergroene planten zijn uitstekend geschikt om in een pot te houden. Een bekend voorbeeld van een grote wintergroene potplant voor buiten is uiteraard de buxus. Zoals de naam al aangeeft, blijft deze plant het hele jaar door groen en zal zijn blad niet verliezen. Dit blad wordt in de winter gebruikt om vocht te verdampen en zichzelf prima van water te voorzien. Dit wil niet zeggen dat je de plant overal kan neerzetten. Je moet met een grote wintergroene potplant wel blijven oppassen voor uitdroging en vorst.
 • Bollen kunnen ook uitstekend in een pot. Je kunt de bollen solitair planten of in combinatie met andere planten. Welke keuze je ook maakt, je zorgt voor een kleurrijk geheel!
 • Woekerplanten zijn planten die zich heel snel (zelfstandig) kunnen verspreiden door je hele tuin heen. De bamboe en de munt zijn hele bekende voorbeelden hiervan. Dit lijkt heel leuk maar dat is het niet. Je rent bijna letterlijk achter deze plant aan om te voorkomen dat je binnen een kort tijdsbestek een heel “bamboe-bos” in je tuin hebt staan. Dat zal teveel van het goede zijn. Als je woekerplanten wel in je tuin wilt hebben, zet ze dan in een pot. Hiermee voorkom je het woekeren voor een groot deel.
 • Kuipplanten zijn planten die van oorsprong uit subtropische landen komen. Deze planten zijn niet alleen uitstekend geschikt om in een pot te zetten, eigenlijk moet je wel! Door de exotische roots vragen deze planten vaak een specifieke behandeling en omgeving. Een citrusboompje of een palm kunnen bijvoorbeeld niet tegen de vorst en moet je dus zeker binnen zetten als Koning Winter zich laat zien. Dan is het zeer handig dat deze kuipplant in een pot staat!

Verwende plantjes moeten verwend worden

Eigenlijk kun je potplanten zien als de “verwende tak” van de beplanting.

Deze planten kunnen in de meest ideale omstandigheden ontwikkelen.

Dit komt omdat we deze omstandigheden zelf aanbieden.

Denk aan de ideale samenstelling van potgrond, een goede bewatering, de perfecte omgevingstemperatuur en voldoende ruimte om zich te ontwikkelen zonder het directe gevaar van natuurlijke bedreigingen.

Dit is natuurlijk heel anders dan een plant die in de vrije natuur staat.

Je tuin kun je in dit geval ook zien als de vrije natuur.

Een plant in het wild moet zich aanpassen aan de omstandigheden zoals droogte, een veranderende zuurgraad van de bodem of een variërend aanbod van voedingsstoffen.

De wortelstructuur van wilde planten is véél sterker dan die van potplanten.

Hoewel de potplant zijn karakter zich in dat opzicht niet kan verbeteren kunnen we dit zien als verwende plantjes die verwend moeten worden. Noem het gerust de “macht der gewoonte”, maar hou er wel rekening mee. Deze planten zijn iets minder zelfstandig dan de planten die je “in het wild” hebt staan.

Verzorging van een potplant

Je kunt potplanten het beste in het voorjaar plaatsen. Het is belangrijk om te zorgen dat de pot onderin wat gaten heeft voor de afwatering. Uiteraard kun je een mooie pot om de binnenpot plaatsen om een mooie uitstraling te creëren.

Zoals aangegeven heeft de potplant voldoende ruimte nodig en zul je je potplanten regelmatig water moeten geven en moeten bemesten. Tot slot behoort een regelmatige snoei wel bij de verzorging van een potplant maar deze klus valt in de praktijk zeker mee.

Voorbeelden van grote potplanten voor buiten

Als je me vraagt naar leuke voorbeelden van grote potplanten voor buiten, dan kan ik er uiteraard wel een flink aantal noemen (al is de term “groot” natuurlijk wel een ruim begrip).

Als je een beetje ruimte hebt, is het leuk om rekening te houden met de bloeiperiode. Je zou een aantal verschillende soorten potplanten voor buiten met elkaar kunnen combineren om ervoor te zorgen dat je een langere periode kunt genieten van mooie bloemen. Ook de insecten die hier belang bij hebben zullen je dankbaar zijn!

In het overzicht van de soorten beplanting die je in een pot kunt houden staan een aantal interessante opties maar daar blijft het uiteraard niet bij. Ik zal een aantal andere voorbeelden noemen van mooie grote potplanten voor buiten en een paar kleinere opties om mooie combinaties te maken. Let op, vooral de eerste 6 voorbeelden kun je echt zien als echte grote potplanten voor buiten.

 • Boerenjasmijn;
 • Tuinhortensia;
 • Hibiscus;
 • Olijfboom;
 • Brugmansia;
 • Citroenstruik;
 • Ooievaarsbek:
 • Zonnehoed;
 • Kattekruid
 • Vetkruid;
 • Reigersbek;
 • Lavendel;
 • Klokjesbloem;
 • Aster;
 • Herfstanemoon;
 • Hartlelie;
 • Purperklokje;
 • Varens;
 • De meeste siergrassoorten.

De beste potplanten die passen bij de omstandigheden in jouw tuin of op jouw balkon

Tot slot wil ik je even meegeven dat je rekening moet houden met de ligging van je tuin of balkon bij de keuze van je potplanten. Je zult begrijpen dat veel eerder genoemde kuipplanten een zonnige plaats nodig hebben en prima tot hun recht komen in een tuin of balkon op het zuiden. Ook potplanten als Engels gras, kattekruid, lavendel en de dropplant hebben het hier erg naar hun zin.

Heb je een locatie op het oosten? Ooievaarsbek, Zeeuws knoopje en ereprijs zijn voorbeelden van potplanten die goed tot hun recht komen in een behoorlijk zonnige omgeving.

Als je een plek hebt die relatief veel wind vangt kun je juist het beste kiezen voor sterke potplanten. De schoenlappersplant, leliegras en vrouwenmantel komen hiervoor zeker in aanmerking.

Uiteraard zijn er ook potplanten die het prima doen op een schaduwrijke plek. Denk hierbij aan de hartlelie (ook erg bekend als de hosta), gevlekte dovenetel en de diverse varensoorten.

Nog meer tuininspiratie opdoen?

In mijn Tuinideeën Gids laat ik je 80 tuinideeën zien die je ook op je eigen tuin kunt toepassen. Je kunt de gids helemaal gratis downloaden. Blader er eens doorheen en laat je inspireren. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!