Bouwkundig zwembad uitgelicht

De zomers worden in Nederland steeds heter en het is dus ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen snakken naar verkoeling. Je kunt natuurlijk naar één van de bekende Nederlandse drogisterijen gaan en daar voor een prikkie een opblaasbaar zwembad halen. De grote vraag hierbij is alleen of dit de zomer en een eventueel intensief gebruik zal overleven. Voor je het weet zijn deze exemplaren vaak lek en kun je alsnog fluiten naar je verkoeling. Natuurlijk zijn er nog tal van andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een kunststof zwembad of een opbouw zwembad, maar als je de ruimte en het geld ervoor hebt zou ik je zeker aanraden om bouwkundig een zwembad te laten plaatsen. In dit artikel ga ik je meer over vertellen. 

Bouwkundig zwembad

Een bouwkundig zwembad is een aanwinst voor je tuin en gaat een leven lang mee. Het zwembad wordt volledig voor je op maat gemaakt en je kunt kiezen uit allerlei soorten afwerkingen. Met andere woorden een bouwkundig zwembad is pure luxe en met dit zwembad in je tuin of misschien wel in je souterrain, waan je je dan ook in een luxe verblijf aan bijvoorbeeld de Côte d’Azur. Een bouwkundig zwembad bestaat uit betonnen muren die vervolgens worden bekleed met folie of met tegeltjes. Een bouwkundig zwembad is maatwerk, waardoor je de grootte, de vorm, het materiaal, de kleur en de accessoires helemaal zelf bepaalt! Het is dus ook mogelijk om te kiezen voor ronde vormen.



3 soorten bouwkundige zwembaden

Bouwkundige zwembaden zijn in 3 soorten verkrijgbaar. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje zodat je een goed beeld van de mogelijkheden krijgt:

  • Een bouwkundig binnenzwembad

Heb je een ruimte in huis, bijvoorbeeld het souterrain of een aanbouw, die je wilt omtoveren tot wellnessruimte? Dan is een bouwkundig binnenzwembad een goede keuze. Doordat dit soort zwembaden volledig op maat te maken zijn past een bouwkundig binnenzwembad altijd. 

  • Bouwkundig skimmerzwembad

Een bouwkundig skimmerzwembad is het meest gekozen inbouwzwembad. Aan de binnenzijde van het bad zijn zogenaamde skimmers geplaatst. Deze bevinden zich ter hoogte van de waterlijn. Hierdoor wordt het water afgevoerd, gezuiverd en terug het bad ingeblazen. 

  • Bouwkundig overloopzwembad

Bij een bouwkundig overloopzwembad loopt het water over de rand heen, een goot in. Dit zorgt voor een spiegelgladde waterlijn waarbij het lijkt alsof het water eindeloos doorstroomt. 

De voor-en nadelen van een bouwkundig zwembad

Ieder voordeel heeft zijn nadeel en voor bouwkundige zwembaden is dat natuurlijk niet anders. Om je een volledig beeld te geven zet ik hieronder zowel de voor- als de nadelen daarom voor je op een rijtje:

Voordelen

  • Een bouwkundig zwembad wordt volledig op maat gemaakt.
  • Er is een ruime keuze uit verschillende soorten binnen afwerkingen.
  • Een bouwkundig zwembad is sterk en gaat een leven lang mee.
  • Het is mogelijk om het zwembad af te dekken met een rolluik.
  • Zwembadafdekking kan op diverse manieren onzichtbaar integreren 
  • Goede isolatie waardoor het water lang op temperatuur blijft
  • Het geeft architectonische meerwaarde en zorgt voor waardestijging van de woning

Nadelen

  • Een bouwkundig zwembad is relatief kostbaar vanwege de hoge mate van arbeid die het maken en plaatsen met zich meebrengt.
  • Het aanleggen van een bouwkundig zwembad neemt veel tijd in beslag, meer dan bij andere zwembaden.


Hoe wordt een bouwkundig zwembad geplaatst (stappenplan)?

In tegenstelling tot andere zwembaden is een bouwkundig zwembad niet zo maar even geplaatst. Hier komt echt een hoop bij kijken maar uiteindelijk krijg je er natuurlijk ook een hoop voor terug. Ik zet hieronder de stappen voor je op een rijtje zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je een bouwkundig zwembad gaat plaatsen én zodat je weet wat je kunt verwachten.

De plaats waar het zwembad moet komen uitgraven

Nadat bepaald is waar het zwembad geplaatst moet gaan worden, wordt deze plaats gemarkeerd en voldoende diep uitgegraven. Dit is natuurlijk niet iets wat je zelf even met een schep en een kruiwagen kunt doen, tenzij je hier flink wat weken voor uit kunt trekken. Dan nog zou ik je deze actie zeker niet aanraden. Met andere woorden, er moet een graafmachine komen en de grond moet afgevoerd worden. Licht de buren maar vast in, want dat wordt geheid een flink spektakel. 

Grondfundering in orde maken

Is het gat eenmaal gegraven dan moet de grondfundering in orde gemaakt worden vóórdat je  bouwkundige zwembad geplaatst kan worden. Deze klus is natuurlijk van groot belang en waarschijnlijk zo’n beetje de belangrijkste stap die er genomen moet worden. Doe je dit namelijk niet is de ellende achteraf niet te overzien. Je zwembad zou dan bijvoorbeeld kunnen verzakken. Voordat het cement dus gegoten of gespoten kan worden, moet er eerst een stevige grond basis worden voorbereidt. Het is niet raadzaam om cement direct op onvoorbereide grond te gieten. Daarom moet de grond eerst goed worden platgedrukt, dit zorgt ervoor dat de grond het gewicht van het beton kan ondersteunen. Indien nodig moet er een laag grind worden aangebracht voor extra draagcapaciteit.

Betonwapening

Een belangrijk onderdeel van het beton is de wapening. Wapening is een benaming voor materialen die worden toegepast om het beton te versterkten en te voorkomen het dat er scheuren in het beton ontstaan. Over het algemeen past men in het beton staven toe als wapening. Deze staven zijn vrijwel altijd van staal gemaakt. Het betonstaal is meestal voorzien van een structuur en kan niet alleen uit losse staven maar ook uit complete wapeningsnetten bestaan, die aan elkaar zijn gebonden of gelast.

Verschillende manieren om het beton aan te brengen

Als de wapening eenmaal geplaatst is, wordt het tijd om het beton aan te brengen. Hier zijn verschillende manieren voor: 

  • Ter plaatse het beton gieten

Een zwembad van gegoten beton wordt ter plaatse uitgevoerd. Hierbij wordt beton op een waterdichte folie of wapeningsnet tussen een bekisting gestort. Daarnaast wordt er ook thermische isolatie geplaatst om te voorkomen dat het zwembadwater snel afkoelt. 

  • Prefab betonpanelen

Prefab betonpanelen, de naam zegt het eigenlijk al een beetje, zijn kant en klare betonnen panelen. Als eerste wordt er een vloerplaat geplaatst, waar vervolgens de prefab betonpanelen op worden geplaatst. Aansluitend worden deze aan elkaar vastgemaakt. Het nadeel van deze methode is dat je beperkt bent tot de afmetingen van de panelen. Een voordeel is wel dat je verzekerd bent van een snellere plaatsing, omdat de panelen al kant-en-klaar zijn. 

  • Betonblokken

Met betonblokken wordt het zwembad blok voor blok opgebouwd. De betonblokken zijn hol van binnen. Deze worden op een betonnen vloerplaat gemetseld. Hierna worden de blokken voorzien van thermische isolatie en kan een zwembadbekleding worden aangebracht. 

  • Polystyreen Blokken 

Polystyreen Blokken zijn blokken die zonder mortel op elkaar worden geplaatst. Dit is mogelijk door het groef en tanden systeem waar deze blokken van voorzien zijn. De blokken worden vervolgens aan elkaar gelijmd. De Polystyreenblokken hebben goede isolatie-eigenschappen waardoor het niet nodig is om extra isolatie te plaatsen. In de holle blokken worden ijzeren wachtstaven geplaatst die fungeren als wapening. Vervolgens worden de blokken gevuld met beton. 

  • Spuitbeton 

Last but not least kun je het beton ook spuiten. In dit geval wordt er eerst een vlechtwerk gemaakt van wapening. Vervolgens wordt het beton hierop gespoten. Een groot voordeel is dat je met de wapening makkelijk vormen kunt maken en dat het beton daardoor in de perfecte vorm zal opdrogen. Je kunt hiermee bijzondere vormen creëren met een zwembad. Ter afwerking wordt het beton gladgestreken en afgewerkt.

Betonvloer en wanden aanbrengen

Als de keuze voor een manier om beton aan te brengen is gemaakt, wordt de vloer van het zwembad natuurlijk als eerst aangelegd nadat de graafactiviteiten zijn afgerond en de wapening is geplaatst. Aansluitend worden de wanden opgebouwd. Hoe dit wordt gedaan is dus afhankelijk van de gekozen manier van opbouwen.  

Filtersysteem plaatsen

In ieder bouwkundig zwembad wordt een filtersysteem geplaatst. Hiermee wordt het water vrij van vuil en bacteriën gehouden. Het filtersysteem is een complexe installatie waar veel componenten aan verbonden zijn. Deze moeten tijdens de opbouw van het bouwkundige zwembad allemaal geplaatst en weggewerkt worden. 


Denk daarbij aan:

  • Skimmers
  • Een waterpomp
  • Waterfilters
  • Chemische behandeling
  • Terugvoer
  • Afwatering systeem dat aangesloten is op de riolering.

Ladder of ingebouwde trap

Als de basis van het bouwkundige zwembad eenmaal staat zal er natuurlijk een trap geïnstalleerd moeten worden, om te voorkomen dat je je zwembad in moet springen en uit moet klimmen. Dat is voor één keertje niet erg maar als je je bouwkundige zwembad intensief gaat gebruiken, zal je toch over een makkelijkere manier om je zwembad in-en uit te komen, willen beschikken. Je hebt hiervoor twee mogelijkheden, namelijk een ladder die aan de binnenzijde van het zwembad wordt vastgemaakt. De andere optie is een trap die in het zwembad zelf kan worden ingebouwd.

Plaatsing van het zwembad dek

Tot slot wordt het zwembad dek geplaatst. Dit is de vloer die rondom een zwembad ligt. Dit zorgt ervoor dat jij, je gezin of gasten niet met natte voeten op het gras of de grond hoeven te lopen wanneer je uit het zwembad stapt. Vaak wordt een zwembad dek gemaakt van (rubberen) tegels of houten vlonders.

De afwerking van een bouwkundig zwembad

Nu de basis ligt denk je misschien : “hop, water erin en gaan met die banaan”. Helaas gaat die vlieger niet helemaal op……. Alhoewel een bouwkundig zwembad beton als hoofdmateriaal heeft, is het wel de bedoeling dat de binnenkant afgewerkt wordt met één van onderstaande materialen. Zo ziet het zwembad er niet alleen op en top luxe uit, maar heb je er ook extra lang plezier van. 


De binnenkant van het zwembad kan worden afgewerkt met onder andere:

  • Waterdichte pleister
  • Polyester
  • Tegels/mozaïek
  • Pvc-folie (worden ook wel liner zwembaden genoemd)

Er kan weliswaar ook worden gekozen voor een “naakt” betonnen zwembad, zoals dat heet. Dat wil zeggen zonder bekleding, maar ook dan moet het beton nog wel worden afgewerkt. De binnenkant van het zwembad moet dan worden gepolierd, polieren is het gladstrijken van het beton. Je wil natuurlijk voorkomen dat je overal vervelende schurende randen tegenkomt, waar je je ook nog eens lelijk aan kunt bezeren. Hoe je het dus went of keert, een bouwkundig zwembad zal altijd afgewerkt moeten worden na plaatsing. Het zwemmen moet dus nog heel even wachten……..


Opties voor uitbreiding

Zoals al eerder aangegeven wordt een bouwkundig zwembad volledig op maat gemaakt. Dit betekent dat er geen beperking zijn qua afmetingen en vormen en dat er een ruime keuze aan uitbreidingen is. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje: 

  • Glijbaan.
  • (Onderwater) verlichtingen.
  • Stoelen.
  • Speeltoestellen voor de kinderen.
  • Springplank.
  • (gemotoriseerde) zwembadafdekking al dan niet geïntegreerd in het bad.
  • Randstenen en randtegels
  • Jetstreams
  • Whirlpool 
  • Zwembadrobot die het zwembad schoonhoudt.
  • Ingebouwde douche.
  • Warmtepomp om het water op een aangename temperatuur te houden


Wees je er bij de laatste optie wel van bewust dat dit een vrij prijzig verhaal is, gezien de energieprijzen op dit moment. Als jij een bouwkundig zwembad in de tuin hebt liggen dat je alleen in de zomer bij tropische temperaturen wilt gebruiken, moet je jezelf even de vraag stellen of een warmtepomp van toegevoegde waarde is. Je zou dan bijvoorbeeld ook voor een noppenfolieafdekking kunnen kiezen. De folie houdt vuil uit het water, houdt de warmte goed vast en warmt tevens je zwembadwater op zodra er zonneschijn is. Je zult versteld staan hoe snel je in het voorjaar al gebruik kunt maken van je zwembad en hoe lang je er in het najaar nog van kunt genieten. 



Bouwkundig zwembad plaatsen, mag dat zomaar?

Veel mensen vragen zich af of je zomaar een bouwkundig zwembad in je tuin mag plaatsen. Of moet je daar een vergunning voor hebben? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Iedere gemeente is immers vrij in het invullen van het ruimtelijke ordeningsbeleid. Het is zeker goed om na te gaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt om een bouwkundig zwembad te plaatsen. Het is zeer verstandig om in dit opzicht “binnen de lijntjes te blijven kleuren” aangezien je hoge boetes kunt krijgen bij overtreding van de regels. Daarnaast is de kans groot dat je je bouwproject moet stilleggen totdat je wel over de juiste vergunning beschikt.  

Aspecten om rekening mee te houden

Als je besluit om een bouwkundig zwembad aan te laten leggen, wees je er dan wel van bewust dat er een aantal aspecten zijn om rekening mee te houden. Ik zet ze voor je op een rijtje zodat je een handig overzicht hebt en niets vergeet: 

  • Ga na of de grond wel geschikt is om het zwembad te bouwen. (Is de grond dragend of niet dragend en welke fundering maatregelen moeten er genomen worden?)
  • Zorg dat er dusdanig wordt uitgegraven dat instorting wordt voorkomen.
  • Het is belangrijk om de grondwaterstand te meten voordat de daadwerkelijke afmetingen worden genomen. De grondwaterstand moet 30 cm lager zijn dan de betonvloer, hiermee voorkom je dat het zwembad kan verzakken. Indien dit in de praktijk niet het geval is zal er bronbemaling moeten worden toegepast. Bronbemaling wil zeggen dat het grondwater uit de grond wordt gehaald en afgevoerd om de grondwaterspiegel plaatselijk en tijdelijk te verlagen. Doordat je het grondwater uit de bodem onttrekt, krijg je een veilige en stabiele werkplek waar droog gewerkt kan worden.
  • Moet er een talud gegraven worden om makkelijker uit de bouwput te klimmen?
  • Ga na of er een vergunning nodig is om het zwembad aan te leggen en zo ja hoe lang duurt het voordat deze binnen is?
  • Last but not least, als het zwembad eenmaal geplaatst is: Zorg voor een goede desinfectie van het zwembadwater, het is namelijk erg belangrijk dat het water schoon en vrij van nare bacteriën is. Er zijn twee manieren om het zwembad te desinfecteren, door middel van zout of chloor. Het is maar net waar jij liever in zwemt.

Globale richtprijzen van een bouwkundig zwembad

De prijs van een bouwkundig zwembad hangt erg af van de grootte, de binnenafwerking en de gewenste extra opties. Als we echter van een standaard bouwkundig zwembad van 10 bij 4 meter uitgaan, dan kun je rekening houden met een gemiddelde kostprijs van €30.000 tot €35.000. Voor de afwerking (PVC/folie) kan €5000 – €7.000 extra in rekening worden gebracht. Prijzen voor grondwerk en eventueel bronbemaling zijn vaak extra en situatie afhankelijk. Dit geldt ook voor luxe opties als een lamellendek en uitbreiding van de technische installatie.

Reactie plaatsen