Bloeiende herfstplanten zijn planten die in de herfst bloeien en tot leven komen in de tuin. Toch krijgt men vaak de indruk dat niet veel planten in de herfst bloeien, omdat veel bladeren verkleuren door het veranderende klimaat. Niets is minder waar, want er zijn 14 bloeiende herfstplanten voor in de tuin die ik graag met je wil delen in dit artikel. Hierdoor weet je precies weet welke planten bloeien in de herfst en doe je inspiratie op voor een kleurrijke herfsttuin.
Alle 14 bloeiende herfstplanten
- Rucola
- Herfstaster
- Raapzaad
- Helenium
- Zilverkaars
- Bosuien
- Paksoi
- Tuinradijs
- Spinazie
- Barbarakruid
- Salie
- Oregano
- Chinese broccoli
- Knoflook
Hoe combineer je deze planten met andere planten?
Voordat je verder leest heb ik een handige tip voor je! Wil je weten hoe je de herfstplanten uit dit blog kunt combineren met andere planten in je tuin? Hier heb ik een e-book over geschreven die je gratis kunt downloaden. Download het e-book hier helemaal gratis.
1. Rucola
Rucola ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Diplotaxix Muralis. In de volksmond wordt rucola ook weleens ‘raketsla’ genoemd. De rucola (diplotaxix muralis) groeit veel in het wild in Europa en wordt vaak gezien als ‘’onkruid’’. De rucola is familie van de kruisbloemen (Cruciferae Brassicacaea). Er zijn twee soorten rucola namelijk de Eruca Sativa en de Diplotaxix Muralis. Van de Eruca is het blad net iets breder en iets aan de ronde kant. De diplotaxis heeft een langwerpig en sterk blad en komt in Nederland veel in het wild voor. De diplotaxis wordt ook weleens wilde rucola genoemd. In het noorden van Zuid-Amerika is de rucola voor het eerst ontdekt. De rucola geeft witte bloemen en kan van 10 cm tot één meter hoog worden.
Rucola zaaien
Als je de rucola wilt zaaien dan kun je dit het beste zowel in het voorjaar maar ook in de herfst doen. De rucola is een éénjarige plant en in het najaar kun je de rucola ongeveer na 5 weken oogsten. De rucola plant groeit erg snel en je kunt tijdens de bloei al wat blaadjes er vanaf halen en gebruiken voor een maaltijd. Voorkom dat de rucola plant een beetje gaat doorschieten en bloemen geeft. Als dit toch per ongeluk gebeurd kun je nog wel de blaadjes oogsten, het nadeel is wel dat de blaadjes erg bitter van smaak zijn en vaak niet zo lekker. Je kunt de rucola niet langer bewaren dan één dag, het is aan te raden dat als je de rucola oogst je deze wel dient te gebruiken voor een maaltijd.
De rucola heeft al een redelijke bekendheid in de keuken, de plant wordt gebruikt in salades of op brood. De rucola is ook erg gezond, want het bevat veel vitamine C. Hierdoor groeit de plant erg makkelijk en bijna op elk soort grond, wel heeft de plant voldoende water nodig.
Welk gerecht kan ik maken met Rucola?
Om het seizoen van de herfst op tafel te laten verschijnen onderstaand een recept van een herfstsalade met rucola en pompoen.
Je hebt nodig:
- 80 gr rucola (melange naar eigen keus)
- 400 gr pompoen stukjes
- 3 teentjes knoflook
- Snufje tijm
- Scheutje olijfolie
- 2 eetlepels walnoten
- 200 gr linzen
- 1 rode ui
- 75 gr geitenkaas
- Theelepeltje honing
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- Peper en zout
- Keukenmachine
Verwarm de over voor op 200 graden, doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en sprenkel hier een beetje olie, peper, zout en wat tijm overheen. Leg dan de hele teentjes knoflook met de schil tussen pompoenblokjes. Zet vervolgens de schaal voor 20 tot 25 minuten in de oven. Voeg bij de laatste minuten nog een rode ui gesneden in ringetjes toe.
Haal de schaal uit de oven en haal de knoflook uit de schil, doe deze in een keukenmachine en mix ze fijn. Doe er vervolgens een beetje olie, honing en balsamicoazijn aan toe. Laat de linzen uitlekken en verdeel de sla op de borden en doe de linzen erbij (je kunt de linzen ook even opwarmen). Verdeel de pompoen en de ui over de salade. Kruimel daarna de geitenkaas en walnoten over de salade en besprenkel de zoete knoflook dressing over de salade. De salade is nu klaar om te serveren.
2. Herfstaster
De naam zegt het al, deze vrolijke bloemen zijn bijna onmisbaar voor een herfsttuin. Ze bloeien in het najaar nog in de tuin en hebben een lange bloeiperiode. In het wild komt de aster voor in Noord-Amerika maar enkele soorten komen ook voor in Nederland en België. De herfstaster heeft verschillende soorten bijvoorbeeld de AsterAmellus, Aster Tradescantii, bossige aster, kleine aster, nieuw-Engelse aster en de nieuw-Nederlandse aster.
De Aster Ageratoides komt uit Azië en wordt in de Chinese heelkunde gebruikt tegen verkoudheid, bronchitis en bijensteken. Een aantal soorten zijn zelfs eetbaar en worden weleens toegevoegd aan salades.
Als je de herfstaster wilt planten in de tuin, kun je ze het beste op een vruchtbare grond planten met een warme standplaats of in de volle zon. Een plek in een halfschaduw is ook prima voor de herfstaster. Een nadeel van de herfstaster is dat de bloem in het najaar nog vlinders en bijen aantrekt.
De herfstaster is in de tuin mooi te combineren met siergrassen, zoals bijvoorbeeld met de diamantgras (calamagrostis brachytricha), of het lamperpoetsersgras.
3. Raapzaad
Raapzaad, wordt ook wel Brassica Rapa genoemd, en is familie van de kruisbloemen. De groente een Brassica is een koolsoort en de plant groeit van de lente tot ver in het najaar. Raapzaad wordt weleens verward met koolzaad (Brassica Napus), de Herik, de witte mosterd en de zwarte mosterd (Brassica Nigra). De planten lijken erg op elkaar maar het is belangrijk om het onderscheid te herkennen. Raapzaad groeit in Nederland en is vaak langs de bermen te vinden. Daarnaast is raapzaad eetbaar voor mens en dier en bij de plaatselijke boer te koop.
Oorspronkelijk komt de raap uit Azië maar is ook te vinden rond het Middellands Zeegebied. De knolraap was in de geschiedenis vóór de aardappel één van de belangrijkste groente en werd zelfs in Afghanistan en Pakistan geteeld.
De plant groeit twee jaar en kan een lengte bereiken tot ongeveer 80 cm. De plant groeit erg snel en met een beetje geluk kun je deze al na zeven weken oogsten. De raapjes groeien het beste op een luchtige grond. Raapzaden groeien door in de winter en zijn dus winterhard.
Wat kun je maken met de knolraap?
De knolraap is de knol van het raapzaad en wordt vaak verward met de koolrabi. Onderstaand nog een foto van de knolraap, het zijn kleine paarsachtige knolletjes. De bladeren van de knolraap zijn ook eetbaar en kun je als spinazie koken.
Onderstaand een bekend recept de Navarin uit Frankrijk een stoofpot van lams- of schapenvlees. Het is aan te raden één dag van tevoren te beginnen. Dit doordat het stoofpotje nog kan sudderen en de smaak goed kan intrekken.
Je hebt nodig (voor 4 personen):
- 800 gr (halal) lams of schapenvlees
- 2 verse knolrapen
- Boter en beetje zonnebloemolie
- Bouillonblokje (voorkeur kalfsfond)
- 2 uien en 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel suiker
- Takje tijm
- 2 blaadjes laurierblad
- 3 takjes peterselie
- 1 takje rozemarijn
- 200 gr tomaten
- 500 gr wortelen
- 200 gram (diepvries doperwtjes)
- Peper, zout
Benodigde materialen:
- Een Pan of Tajine
Snijd het lams of schapenvlees in stukken en verhit de boter in de pan, bak het vlees rondom bruin. Giet overtollig vet weg en houd het vlees achter, voeg de gesneden ui eraan toe. Gebruik een steelpannetje verhit de boter en doe hier de teentjes knoflook en suiker toe. Laat dit licht karamelliseren en bestrooi met een beetje bloem.
Voeg daarna roerend de bouillon toe en de kruiden tijm, laurier, peterselie en rozemarijn. Voeg dit toe aan de pan met het gebraden vlees en laat dit samen sudderen ongeveer 15 minuten. Schil de rapen, wortelen, aardappelen snijd de tomaten en voeg deze toe. Doe er daarna nog wat peper en zout bij en laat nog een uurtje sudderen op laag vuur. Voeg als laatste de doperwten toe en serveer in diepe borden.
4. Helenium
De Helenium ook wel bekend onder de Nederlandse naam zonnekruid. De bloem geeft mooie rode oranjekleurige bladeren en is bijna onmisbaar in de herfsttuin! De plant behoord tot de familie van de Asteraceae en bestaat uit ongeveer 40 soorten. De Heleniums bloeien de gehele herfst door en bereiken ongeveer een lengte van één meter.
Heleniums groeien het liefst op een vochtige en voedzame bodem. De planten kunnen erg slecht tegen droogte en een droge grond. De planten hebben het liefst een zonnige standplaats. De Helenium groeit zonder problemen naast andere planten en is zeer sterk. De Heleniums zijn winterhard en zal de winter in Nederland dus overleven.
Oorspronkelijk groeit de Helenium (Helenium Bigelovii) in het wild in Noord- en Midden-Amerika. In het wild kunnen ze een lengte bereiken van maximaal 1,5 meter. Één nadeel van de Heleniums is dat ze naast vlinders ook bijen kunnen aantrekken.
5. Zilverkaars
De zilverkaars, heeft een nieuwe naam gekregen namelijk Actaea simplex. De meeste mensen herkennen de zilverkaars nog onder de oude naam namelijk Cimicifuga Simplex. De Actaea plant is een geslacht uit de ranonkelfamilie en bevat ongeveer 20 á 30 soorten. De soort komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. In Noord-Amerika komen de soorten Actaea Pachypoda en de Actaea Rubra in het wild voor. De bloei van de zilverkaars komt pas eind september goed op gang. De plant geeft mooie witte bloemen en kleurt prachtig in de herfsttuin.
De zilverkaars kun je het beste planten in de schaduw of op een koele plek. De plant kan zeer slecht tegen droogte en groeit het best op een licht vochtige grond. Besprenkel de plant regelmatig met water en geef de planten een beetje mest. De zilverkaars is een vaste plant maar komt pas na drie jaar mooi tot zijn recht.
6. Bosuien
De bosui zoals de naam het omschrijft, wordt vaak in de supermarkt met ‘’bosjes’’ verkocht. Het behoort tot de uienfamilie, maar heeft een iets zachtere maar toch pittige smaak. De bosui kun je op bijna alle soorten gronden zaaien, het is wel belangrijk dat de structuur van de grond goed is. De bosui is via de Grieken en Romeinen in Europa terechtgekomen en werd in de oude geschiedenis al gebruikt in delen van Azië, Afghanistan en Iran.
Er zijn verschillende rassen bosui, zoals de lilia, long white sel, welsch onions red en witte van Lissabon. De lilia is een lente-uitje dat rood-paars gekleurd is en heeft een zeer pittige smaak.
Heb je geen grote moestuin maar wil je toch de bosui kweken? De bosui groeit ook prima in de vensterbank. Het enige dat je nodig hebt is een aantal bosuitjes, een vaas en wat water. Het is erg makkelijk, doe een aantal afgesneden stengels van de bosui in een kleine vaas met een laagje water. Na een aantal weken groeien hier weer nieuwe bosuitjes aan. Zie onderstaand afbeelding als voorbeeld.
Welk gerecht kan ik maken met de bosui?
Bosuitjes kun je in verschillende gerechten gebruiken zoals salades, soepen en net als een ui door rijst of aardappelgerechten. Het is een basis voor vele gerechten, onderstaand een gerecht uit de Hollandse keuken met aardappel en bosui.
Je hebt nodig (voor 4 personen):
- Aardappel
- 5 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 1 beker crème fraîche (125 ml)
- Bosuitjes (3 stuks)
- Snufje zout
Benodigde materialen:
- Pureestamper
- Steelpannetje
- Kookpan
Schil de aardappelen en snijd deze in stukken, kook deze samen met de knoflook en het laurierblaadje voor ongeveer 25 minuten in de pan. Voeg een snufje zout eraan toe. Maak tussendoor de bosuitjes schoon en snij deze in mooie kleine ringetjes. Giet vervolgens de aardappelen af en verwijder het laurierblaadje. Pak een steelpannetje en verwarm de crème fraîche op laag vuur, voeg dan de aardappel eraan toe. Stamp de aardappelen met de knoflookteentjes samen met de crème fraîche tot een puree. Meng de bosuitjes erdoorheen en breng op smaak met gemalen peper en zout.
7. Paksoi
De Paksoi (Brassica Rapa Campestrisvar Chinensis) is een kool met groene bladeren. De paksoi komt oorspronkelijk uit Azië maar groeit in het wild ook in Israël en Spanje. De Paksoi is familie van de Brassicaceae de kruisbloemenfamilie.
De paksoi is een redelijk lastige plant om in de tuin de kweken. De plant heeft een voorkeur voor een wat zurige grond en het is aan te raden wat kalk aan de bodem toe te voegen. Verder houdt de plant van een zonnige standplaats en voldoende water. Soms kan de paksoi doorschieten wat inhoudt dat er bloemen aan de plant groeien. Om het doorschieten te voorkomen kun je de plant in het najaar zaaien en is hierdoor een uitstekende plant om in de herfst te laten groeien. Als je de plant gaat zaaien zijn er verschillende soorten paksoi die je kunt planten zoals de paksoi tai sai, choy sum en paksoi kanton. De plant groeit redelijk snel en je kunt na zes weken al oogsten.
Welk gerecht kan ik maken met paksoi?
De paksoi wordt vaak verward met de Chinese kool. De paksoi is een knapperige groente en kun je prima bereiden in wokgerechten. Naast wokken kun je de groente ook stomen. Het onderstaand recept is slechts een basis. Lees verder en maak je eigen paksoi met knoflookchilisaus.
Wat heb je nodig (4 personen):
- 3 teentjes knoflook
- 100 ml arachideolie
- 10 gr chilivlokken
- 6 struikjes babypaksoi of Shanghai paksoi
- Snufje zout
Materialen:
- Stoompan of stoommandje
- steelpannetje
Maak de paksoi schoon en stoom deze in een stoompan of in een stoommandje. Stoom dit ongeveer 8 minuten gaar en voeg een snufje zout naar smaak toe. Verwarm tussendoor de arachideolie in een steelpan, pers de knoflook uit en voeg deze aan de pan toe. Kook dit enkele minuten en voeg daarna de chilivlokken eraan toe, zet dan het vuur uit en laat dit afkoelen. Als de olie een beetje is afgekoeld besprenkel dan de paksoi met de knoflookchili olie en serveer de gestoomde paksoi samen met rijst, noedels of gebakken kip.
8. Tuinradijs
De tuinradijs is een soort uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) en er zijn verschillende soorten zoals de radijs, rammenas, bladrammenas en de daikon. De daikon staat bekend als een winterradijs en is vaak wat groter en steviger. De radijs (Raphanus Sativus) werd al in de geschiedenis gegeten door de Egyptenaren en Romeinen.
Onderhoud tuinradijs
De tuinradijs heeft weinig onderhoud nodig maar geef de radijs wel voldoende water. De radijs groeit ontzettend snel en na vier tot zes weken kun je al oogsten. De radijs is een éénjarige plant en blijft redelijk klein. Een advies is om de radijs in rijen te zaaien met een voldoende afstand van elkaar. De radijs groeit het beste op een wat lichtere grondsoort maar laat ze vooral niet groeien op een vet kleiachtige grond. Geef de radijs voldoende water en een beetje mest (patentkali om precies te zijn).
Geef de radijs vooral niet teveel water of zo onregelmatig bijvoorbeeld een aantal dagen niet en ineens een heleboel water. De radijs zou dan kunnen barsten en dit is slecht voor de oogst. Probeer tijdens de groei onkruid en bladeren zoveel mogelijk bij de radijsjes weg te halen. Als de radijzen ongeveer een diameter hebben van 2,5 centimeter zijn ze klaar voor de oogst. De radijsjes kun je schoonmaken met water en ongeveer anderhalve week bewaren.
Houd er rekening mee dat tijdens de groei de radijs last zou kunnen krijgen van vervelende insecten of schimmelziekten. Dit kun je vaak zien aan het blad, als het blad van de radijs gaatjes of geelachtige vlekken krijgt dan heb je te maken met insecten. Laat je adviseren bij het tuincentra om dit probleem aan te pakken.
Welk gerecht kan ik maken met tuinradijs?
De radijs is een bron van vele voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten, vitamine B1, B2 en C maar bevat ook ijzer en vezels. Het is een zeer gezonde groente en je kunt er verschillende gerechten van maken. Je kunt de radijs rauw eten als snack maar ook verwerken in salades, koude maar ook warme gerechten. Onderstaand een bijgerechtje met radijs en komkommer.
Wat heb je nodig (2-4 personen):
- Aantal radijsjes
- Een halve komkommer
- Beetje bieslook
- Theelepeltje mosterd
- Olijfolie
- Een azijn naar keuze (frambozenazijn, rode wijnazijn)
- Snufje peper en zout
Maak de radijsjes schoon en snijd deze in plakjes of reepjes, maak daarna de komkommer schoon en snijd deze ook in plakjes. Doe de komkommer en de radijsjes in een kom en voeg de bieslook toe. Pak een kom voor het maken van de dressing, voeg een scheutje olijfolie in de kom en doe daarna de (frambozen) azijn erbij. Voeg dan de theelepel met mosterd toe en het snufje peper en zout. Het is aan te raden om versgemalen peper te gebruiken meng de dressing samen met de radijssalade door elkaar en te serveren als lunch of bijgerecht.
9. Spinazie
De spinazie (Spinacia Oleracea) is dé echte spinazie, een gezonde en bekende groente. De spinazie is een éénjarige plant en dien je steeds weer opnieuw te planten. Er zijn verschillende soorten van de spinazie namelijk de kleinbladige spinazie, wilde spinazie en grofbladige spinazie. De Spinazie groeit in het wild bijna overal in de wereld, er zijn zelfs spinazie soorten die niet eetbaar zijn.
Als je de spinazie wilt zaaien kun je het beste een plek uitkiezen in de halfschaduw. Een bodem met een pH-waarde van minimaal 6,5 is perfect voor de plant. De plant kun je bemesten maar let op dat je dit niet teveel doet want de plant slaat dan nitraten op. Het voordeel van spinazie telen in de herfst is dat de spinazie weinig vatbaar is voor ziektes. Het oogsten van de spinazie kan gewoon met de hand en je kunt de bladeren er vanaf plukken.
Welk gerecht kan ik maken met spinazie?
Er zijn vele gerechten mogelijk met de spinazie, je kunt er heerlijke salades van maken, gezonde smoothies, pasta’s en nog veel meer zoals bijvoorbeeld een quiche. Maak met onderstaand recept je eigen spinaziequiche.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
- 5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
- 2 eetlepel olijfolie
- 600 gr. verse spinazie of bladspinazie
- 250 gram cherrytomaatjes
- 150 gr zachte geitenkaas met honing 55+
- 4 eieren
- 200 gr crème fraîche
- 2 theelepel oregano
- 2 eetlepel amandelschaafsel
Benodigde materialen:
- Taart of quichevorm (diameter 24 cm)
- Steelpan
Zo moet je spinazie bereiden
Begin met het voorverwarmen van de oven, dit kan op 200 °C. Haal de plakjes deeg uit de verpakking en laat deze licht ontdooien, bekleed de quichevorm met het deeg. Pak een steelpannetje en verwarm de olie in de pan. Voeg de spinazie en cherrytomaatjes toe aan de steelpan. Laat het vocht een beetje verdampen en laat de spinazie afkoelen. Leg de spinazie en de geitenkaas over de deegbodem. De geitenkaas kun je uit de verpakking halen en deze over de deegbodem plaatsen. De geitenkaas hoef je dus niet op te warmen in de steelpan! Pak een bakje en meng hier vervolgens de eieren samen met de crème fraîche voeg wat kruiden hieraan toe zoals oregano, peper en zout. Schenk het mengsel in de quichevorm en bestrooi de taart met amandelschaafsel. Voor liefhebbers kun je de taart nog een extra met kaas bestrooien. Laat de taart 35 min. in de oven goudbruin gaar bakken. Serveer de taart samen met een frisse salade, eetsmakelijk!
10. Barbarakruid
Het Barbarakruid (Barbarea Vulgaris) wordt ook weleens in de volksmond winterkers genoemd en is een meerjarig kruid. Dit betekent dat de plant meer dan één jaar groeit. In het wild groeit het barbarakruid in Europa maar is inmiddels een beschermde plant. Het kruid behoord tot de kruisbloemenfamilie en is ook familie van de veldkers, waterkers en tuinkers. Naast het gewone barbarakruid heb je nog twee andere soorten namelijk de stijf barbarakruid en bitter barbarakruid. Om deze twee soorten te onderscheiden kun je naar de bloemetjes kijken, de twee soorten hebben lichtgele bloemetjes die vele malen kleiner zijn dan het gewone barbarakruid. Het gewone barbarakruid heeft namelijk bloemen van ongeveer 1 cm groot en zijn helder geel.
Als je het barbarakruid in de tuin wilt zaaien kun je het beste een lichte plek uitzoeken bij voorkeur in de halfschaduw. Zaai het kruid in rijtjes met een onderlinge afstand van 25 cm. De plant groeit het beste op een redelijk vochtige maar voedingsrijke grond. Het is een tweejarige plant en kan een lengte bereiken van maximaal één meter. Eenmaal het barbarakruid gezaaid kun je het op meerdere plekken tegenkomen, het kruid zaait zich snel uit en groeit ook nog eens erg snel. De plant overleeft de winter en is daarom goed te planten in het najaar.
Het blad van het barbarakruid is voor ons eetbaar en de smaakt komt overeen met de rucola. Het enige verschil is dat de smaak iets meer bitter is.
11. Salie
De salie (Salvia Officinalis) is een plant en behoord tot de lipbloemenfamilie. De plant wordt veel gebruikt als kruid en voornamelijk in de mediterrane keuken. De Salie komt oorspronkelijk uit de Balkanlanden rond Middellandse Zeegebied. De salie is in het wild vooral te vinden in Zuid-Europa. De salieplant wordt ongeveer tussen de 30 en één meter hoog. De bloemen van de salieplant zijn lichtpaars met een blauwe tint. De stengel en de bladeren hebben een groene kleur met fijne haartjes.
Tegenwoordig kun je in de winkel saliethee kopen, let op ga niet zelf aan de haal met het maken van saliethee want hoge concentraties van het kruid kunnen zelfs giftig zijn.
12. Oregano
Oregano (Origanum Vulgare) een andere benaming voor de oregano is wilde marjolein. De oregano is een makkelijk kruid om te planten en groeit erg snel. Het ras dat te gebruiken is voor pizza’s is het oregano ‘hirtum’, de wetenschappelijke benaming is de origanum vulgare hirtum. De oregano geeft witte of roze bloemetjes en is in het wild te vinden in het zuiden van Nederland. Ook groeit de oregano in het zuiden van België. Verder komt de oregano veel voor in het Mediterrane gebied. Tegenwoordig is de oregano in Nederland en België een beschermde plant.
De oregano staat bekend als een gezond kruid. Als je oregano zelf wilt kweken is het belangrijk dat de grond droog is maar ook rijk is aan voedingsstoffen. De oregano is een meerjarige plant maar groeit in Nederland één seizoen omdat ze de winter niet overleven. Je kunt de oregano zowel in de tuin als in een pot binnenshuis planten. Als je de oregano in de tuin plant houdt er rekening mee de plant trekt bijen aan.
Welk gerecht kun je kruiden met oregano?
Oregano kun je gebruiken om vele gerechten te kruiden. Het kruid is vooral lekker bij soepen, pasta’s, salades en dressings. Onderstaand een recept voor geroosterde tomaten uit de oven met verse kruiden, knoflook en olijfolie.
Je hebt nodig:
- 7-10 stuks tomaten
- Kruiden (oregano, je kunt hier bij eigen voorkeur nog andere kruiden toevoegen zoals basilicum)
- 2 teentjes knoflook
- Scheutje olijfolie en peperen zout
- Feta kaas
Verwarm de oven alvast voor op 190 graden, was de tomaten en halveer deze. Haal vervolgens met een eetlepel het vruchtvlees uit de tomaten. Doe het vruchtvlees in het bakje en voeg de scheut olijfolie aan toe, pers daarna de knoflook uit en doe deze erbij. De feta kaas in blokjes snijden en voeg deze er ook bij, breng op smaak met oregano, basilicum en rozemarijn. Hussel door elkaar, vet de bakplaat lichtjes in en leg de gehalveerde tomaten op de bakplaat. Vul het mengsel met de kaas in de tomaten en doe dit dan in de oven circa 20-25 min bakken. Serveer naast een salade of met een stukje brood en pesto.
13. Chinese broccoli
De Chinese Broccoli (Brassica Oleracea var. Alboglabra) heet in het chinees de Kailan en behoord tot de kruisbloemenfamilie. De smaak lijkt erg veel op die van de broccoli alleen is de Chinese broccoli iets meer bitter van smaak. De kailan wordt veel gebruikt in de Chinese, Thaise Vietnamese keuken. De kailan wordt weleens verward met de bimi, de bimi is ontwikkeld en is een kruising tussen de gewone broccoli en de kailan.
De Chinese broccoli heeft twee soorten namelijk de variant met gele bloemen en de soort met witte bloemen. Het soort met witte bloemetjes kan wel groeien tot een halve meter lang. De broccoli kun je het beste planten op een koele plek en in de halfschaduw. De plant groeit redelijk makkelijk en kun je al binnen acht weken oogsten. Voor de verzorging, geef de plant voldoende water en verwijder onkruid rondom de plant.
Welk gerecht kun je maken met chinese brocolli?
De Chinese broccoli bevat vele vitamines zoals de A, C, K en zelfs B12. Het is een zeer gezonde groente en kun je op verschillende manieren bereiden, onderstaand een basis recept om de Chinese broccoli klaar te maken.
Je hebt nodig:
- Chinese broccoli
- Olie om in te bakken
- Verse gember
- Knoflook
- Chili pepers
- Miso
- Soya saus
Benodigd materiaal:
- Wokpan
Was de Chinese broccoli en doe deze in een vergiet. Zet de wokpan op het vuur en voeg de knoflook en chilipepers in de wokpan toe. Voeg daarna nog een kopje water aan de wok toe. Doe daarna de chinese brocolli in de wok en plaats een deksel op de wok. Als de chinese brocolli bijna klaar is, kun je de gember, knoflook en chili eraan toevoegen.
14. Knoflook
De knoflook (Allium Sativum) is een plant uit de lookfamilie. Andere planten die ook bij de lookfamilie horen zijn de ui, prei en de bieslook.
De knoflook heeft een rijke geschiedenis zowel in de bijbel als de koran wordt de knoflookplant genoemd. De Romeinen geloofde zelfs dat knoflook de spieren versterkte, één van de favoriete voedsel van de gladiatoren. Knoflook heeft een sterke geur, peterselie neutraliseert de geur een beetje.
De knoflook kun je het beste eind september of begin oktober planten. Als je de knoflook gaat planten kies dan voor een zonnige plek want dan groeit de plant het beste. De knoflook is een vaste plant en overleeft de winter.
Je kunt de zaadjes bij het tuincentra kopen maar een goede knoflookteen uit de supermarkt zou het ook prima kunnen doen. Je zet de knoflook in de grond en als het loof bruin of geel van kleur wordt kun je al oogsten! De knoflook groeit bijna op elke bodem maar het is wel belangrijk dat de grond het water er makkelijk doorlaat. Ook is het belangrijk om de plek rondom de knoflook vrij te houden van onkruid. De plant heeft verder weinig verzorging nodig.
Wat kun je maken met knoflook?
Knoflook kun je als basis gebruiken voor vele gerechten zoals pasta’s, salades, ovengerechten en nog veel meer. Onderstaand een recept voor het zelf maken van knoflookstokbrood.
Wat heb je nodig:
- 1 vers stokbrood
- (3 tenen) knoflook
- Olijfolie of roomboter
- Kruiden (naar eigen voorkeur)
Benodigd materiaal:
- Oven
Verwarm de oven voor op ongeveer 190 °C, gebruik een kommetje voor het maken van de knoflookolie of boter. Doe in het kommetje de olijfolie of roomboter in. Pers de knoflook en doe dit in de kom. Voeg wat kruiden zoals peterselie of basilicum toe en verdeel dit over het brood. Wikkel het stokbrood in aluminiumfolie en bak het circa 10 minuten in de oven. Serveer het stokbrood bij een salade of soep.
Meer weten over het combineren van planten met verschillende bloeitijden?
Claudia bouwens
op 30 Sep 2019Desiree Okhuijsen
op 21 Oct 2020Martien Aalders
op 02 Sep 2022