Als je honden of katten hebt, kun je niet zomaar iedere plant die je mooi vindt in de tuin zetten. Er zijn immers giftige tuinplanten voor honden en katten. Het is uiteraard goed om hier rekening mee te houden. Het zou toch niet leuk zijn als je hond of kat ziek wordt (of erger) doordat je beste maatje van een giftige plant heeft gegeten. Voorkomen is beter dan genezen toch?!
Er zijn veel prachtige bloemen en planten verkrijgbaar die zo onschuldig lijken, maar zéér giftig kunnen zijn voor een hond of kat. Het is overigens niet de bedoeling om je met dit artikel ongerust te maken. Ik denk dat dat ook niet dat dit nodig is, de natuur regelt dit immers zelf erg goed. In het overgrote deel van de gevallen blijft een hond of een kat automatisch ver uit de buurt van een giftige plant. Toch denk ik dat het goed is om niet de goden te verzoeken en zou ik er niet voor kiezen om deze specifieke plantensoorten in de tuin te plaatsen als je een hond of kat hebt. Zeker als je een puppy hebt of een jonge kitten die graag nog wel eens even op ontdekkingstocht gaat.
23 giftige tuinplanten voor honden en katten
- Blauweregen
- Gevlekte aronskelk
- Goudenregen
- Venijnboom
- Laurier
- Oleander
- Thuja
- Petunia
- Hortensia
- Narcis
- Wolfskers
- Lelie
- Rododendron
- Lelietje-van-dalen
- Buxus
- Ridderspoor
- Monnikskap
- Vingerhoedskruid
- Witte kerstroos
- Herfsttijloos
- Wonderboom
- Zevenboom
Je ziet dat er diverse veel gebruikte bloemen en planten in dit rijtje staan. Deze soorten zijn giftig voor honden, katten of voor allebei. Je zult uiteraard niet helemaal kunnen voorkomen dat je huisdieren in de buurt komen van deze soorten. Je kunt het de buren immers niet verbieden om een specifieke plantensoort in de tuin te zetten!
Ik denk ook niet dat je hier té gespannen over moet zijn. Je kunt je huisdier ook moeilijk binnenhouden, maar dat hoeft ook niet. Het komt zelden voor dat je huisdier dit soort plantjes als snoepjes zal zien. Dat regelt de natuur tot in de perfectie. Als je huisdier toch per ongeluk een hapje “verkeerde plant” heeft genomen, zal deze het snel weer uitspugen. Het probleem kan vaak ontstaan als de plant in grote hoeveelheden wordt doorgeslikt. Daarnaast is het zeker niet altijd zo dat de hele plant giftig is. Er zijn soorten waarvan alleen de zaden giftig zijn.
Waarom je ook moet oppassen met chocolade
Wist je dat ook cacaodoppen giftig kunnen zijn voor je huisdier? Dit zijn uiteraard géén tuinplanten maar ik wil het gevaar wel even bij je onder de aandacht brengen.
Cacaodoppen worden vaak gebruikt als bodemverbeteraar, maar hierin zit theobromine. Dit is een giftige stof die ook in chocolade zit. Deze stof is niet goed voor honden, katten en zelfs paarden kunnen hier last van krijgen. Theobromine stimuleert het maagzuur bij dieren. Daarnaast kan het de hartslag en de ademfrequentie verhogen tot gevaarlijke waardes.
Daarnaast wil ik ook even de paddenstoelen benoemen. Ook dit zijn géén planten, maar kunnen wel in je tuin voorkomen en gevaren opleveren. Paddenstoelen kunnen heel gevaarlijk zijn voor je huisdier. Het is goed om hier even rekening mee te houden als er paddenstoelen in je tuin groeien of als je met je hond in het bos aan het wandelen bent.
Hoe je een vergiftiging bij een hond of kat kan herkennen
Er zijn een aantal manieren hoe je een vergiftiging bij een hond of kat kan herkennen.
Symptomen van vergiftiging zijn onder andere: braken, diarree, onrustig gedrag, soms zelfs epilepsieachtige verschijnselen. Schroom niet om bij twijfel de dierenarts te bellen en te vragen om advies. Je kunt beter voor niets bellen dan achteraf een schuldgevoel hebben…
Tot slot
Wil je een goed beplantingsplan maken zonder de bovenstaande planten? In mijn e-book over beplantingsplannen leg ik je precies uit hoe je een goed beplantingsplan maakt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Download hier de gratis gids.