Houten plantenbak maken? Doe je voordeel met dit 11-stappenplan en 8 praktische tips!
17 februari 2019 
5 min. leestijd

Houten plantenbak maken? Doe je voordeel met dit 11-stappenplan en 8 praktische tips!

Wil je je tuin of balkon op een leuke manier aankleden? Dan is een houten plantenbak een uitstekende optie. Je kunt deze plantenbakken natuurlijk kopen, maar ook gewoon zelf maken! Ik zal in eenvoudige stappen aan je uitleggen hoe je een mooie houten plantenbak kunt maken en wat je mogelijkheden hierin zijn. En doe je voordeel met deze 8 praktische tips. Veel leesplezier!

Je kunt één of meerdere houten plantenbakken overwegen om verschillende redenen:

  • Als je hoogteverschil aan wilt brengen bij de inrichting van je tuin;
  • Bij ruimtegebrek om een border aan te leggen;
  • Als natuurlijke grens van een erfafscheiding of naar een parkeerplaats toe;
  • Als de grond in je tuin niet geschikt is om een specifieke beplanting te hebben;
  • Of gewoon omdat je ze mooi vindt en een mooie uitstraling vindt hebben.

Uiteraard zijn veel meer redenen te bedenken, maar eigenlijk doet dat er niet toe.

Feit is dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt, als je een plantenbak wilt aanschaffen of zelf wilt maken. We hebben het hier over houten plantenbakken maar je kunt ook kiezen voor andere materialen zoals steen, zink of kunststof.

Daarnaast zijn er diverse maten en uitvoeringen voor een houten plantenbak. Je kunt kiezen uit diverse soorten hout en verschillende vormen. Het is wel belangrijk dat je kiest voor hardhout of geïmpregneerd hout. Vooral soorten als lariks, douglas, cederhout, hardhout of steigerhout worden het meest toegepast. Het hout moet immers bestand zijn tegen de weersomstandigheden zoals we die in ons land kennen of hier bestand voor worden gemaakt. Hiermee voorkom je dat het hout gaat rotten en vrij snel niet de uitstraling meer heeft die je voor ogen had.

Plantenbakken in moderne tuin | Leuke bloembak ideeën

Waarom je het beste hout met het FSC keurmerk kunt gebruiken

Daarnaast is het goed om erop te letten dat je hout koopt met het FSC keurmerk. Dit is wel even belangrijk: de letters FSC staan voor: Forest Stewardship Council. Het is een keurmerk dat in het leven is geroepen door het Wereld Natuur Fonds om de wereld te beschermen tegen ontbossing.

Hout met een FSC-logo is geproduceerd volgens strenge regels. Deze regels hebben betrekking op legale houtkap, bescherming van de natuur en over de rechten en het welzijn van de lokale bevolking en arbeiders. Het WNF heeft het FSC-systeem in het leven geroepen om te zorgen dat ook in de toekomst de natuur behouden blijft en de bevolking, bedrijven en consumenten kunnen profiteren van wat het bos hen te bieden heeft.

Houten plantenbakken kopen of zelf maken?

Als je een houten plantenbak in je tuin of op je balkon wilt, heb je twee opties: ga je deze kopen of ga je deze zelf maken? Deze laatste optie is géén gekke optie. Je hoeft geen professional te zijn om dit te kunnen doen. Iedere doe-het-zelver die ook maar een beetje handig is kan dit.

Het grote voordeel van hout is dat dit goed te bewerken is. Je kunt je plantenbak precies zo maken dat het een vertaling is van jouw wensen en exact past in de beschikbare ruimte. Ook al zou je een rare hoek in je tuin op een efficiënte manier willen wegwerken, het kan. Daarnaast ben je vaak voordeliger uit dan dat je de plantenbak in een winkel aanschaft.

Wat mij betreft aan de slag dus!

Volg het onderstaande stappenplan om een houten plantenbak te maken en maak er iets moois van! Je zult er veel voldoening van hebben.

Houten plantenbakken

Stappenplan om zelf een houten plantenbak te maken

  1. Meten = weten dus dat is de logische eerste stap. Meet de beschikbare ruimte op. Op basis daarvan kun je de afmetingen van de plantenbak bepalen.
  2. Op basis van de eerste stap kun je hout halen en de planken op maat zagen. Daarnaast moet je zorgen voor een bodem van hout als je de plantenbak op een terras of op het balkon gaat zetten.
  3. Je kunt nu de planken aan elkaar schroeven om een soort kist te maken.
  4. Als je de lengte- en breedte planken aan elkaar hebt geschroefd en de kist heeft de juiste hoogte, kun je de bodem aan de constructie bevestigen. Een kist wordt op deze manier een bak.
  5. Het is nu zaak om de plantenbak af te werken. Leg ter bescherming van de bodem een stuk gaas van nylon of vinyl neer en zet dit vast.
  6. Keer de bak dusdanig zodat de onderkant naar jou toe gericht staat. Boor nu gaten in de onderkant van de bak. Deze gaten moeten uiteraard ook door het gaas van nylon of vinyl gaan. Een plantenbak met een formaat van 120 bij 60 cm moet zeker wel vijf watergaten hebben zodat het water eruit kan lopen. Het is niet goed voor de wortels van de planten als ze té lang in het water blijven staan.
  7. Deze zevende stap moet je uitvoeren als je dit nog niet eerder gedaan hebt. Schuur de plantenbak netjes af, zodat alle mogelijke splinters weg zijn.
  8. Behandel je plantenbak met verf, grondverf of beits als je dit zou willen. Je kunt op deze manier je plantenbak in iedere gewenste stijl vormgeven.
  9. Doe een laag grind aan de onderzijde van de plantenbak. Dit zorgt ervoor dat het water goed uit de plantenbak kan lopen.
  10. Leg over de laag grind een laag organische compost van een goede kwaliteit met daarop een laag potgrond. De juiste keuze hierin is afhankelijk van de soort beplanting die je in de plantenbak gaat plaatsen.
  11. Plant nu de bloemen, planten of zaden in je plantenbak en geniet van het resultaat!

8 praktische tips bij het maken van een plantenbak

Tot slot wil ik een aantal praktische tips met je delen die nuttig zijn bij het maken van een plantenbak.

  • Let op de bewerking van het hout als je een moestuin gaat aanleggen in de plantenbak. Hout dat onder druk is behandeld kan chemische stoffen bevatten die in je planten, dus in je eten terecht kan komen.
  • Als je de binnenkant van de plantenbak niet wilt behandelen, kies er dan voor om het hout te beschermen met plastic folie met gaatjes erin.
  • Als je de plantenbak op de aarde neerzet, hoef je er natuurlijk géén houten bodem in te maken. In dat geval zou je er ook voor kunnen kiezen om plat gemaakte kartonnen dozen op de “bodem” neer te leggen om onkruid tegen te houden. In het karton hoeven géén gaten worden gemaakt.
  • Zie je het niet zitten om de planken zelf op maat te zagen of heb je niet genoeg ruimte in je auto om die lange planken mee te nemen? Vraag dan in de bouwmarkt of ze de planken voor je op maat zagen. In veel gevallen is dat zeker mogelijk en wordt dit tegen een kleine vergoeding of zelfs volledig gratis voor je gedaan. Je bespaart jezelf véél werk.
  • In veel gevallen is het verstandig om geleidingsgaten te boren voordat je de houten delen aan elkaar schroeft. Hiermee voorkom je het versplinteren van het hout.
  • Gebruik gegalvaniseerde schroeven voor het in elkaar zetten van de houten delen. Dit materiaal is bestand tegen weersinvloeden en zal niet roesten.
  • Wees niet te zuinig met het maken van watergaten aan de onderkant van de plantenbak. In dit geval is beter te veel beter dan te weinig. Hoe groter de bak, hoe meer gaten je moet maken. Dit is belangrijk ter voorkoming van ziektes.
  • Ben je er nog niet uit waar je de plantenbak wilt neerzetten of vind je het handig om de plantenbak te kunnen verplaatsen? Maak dan wieltjes onder je plantenbak. Deze kun je vrij eenvoudig uit het zicht wegwerken. Dit is een ideale optie als je niet vast wilt zitten aan een vaste plek van de plantenbak. Een mobiele plantenbak is ook ideaal als je planten hebt die veel in de schaduw moeten staan of juist veel zonlicht nodig hebben. Je hebt dus diverse mogelijkheden als je een houten plantenbak zelf maakt.

Meer inspiratie opdoen voor je tuin? Download mijn gratis Tuinideeën Gids en laat je inspireren door vele tuinideeën die je ook kunt gebruiken voor je eigen tuin. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!