8 Japanse tuindecoratie ideeën voor jouw tuin
16 februari 2019 
3 min. leestijd

8 Japanse tuindecoratie ideeën voor jouw tuin

Steeds meer mensen hebben interesse om hun tuin in te richten als een Japanse tuin met Oosterse stijlen. Deze tuinen zijn op een stijlvolle manier vormgegeven en gedecoreerd. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel waarin ik 8 Japanse tuindecoratie ideeën voor jouw tuin met je deel. Ik laat je zien hoe je de oosterse cultuur in jouw tuin kunt integreren.

Een Japanse of Oosterse tuin heeft een hele karakteristieke inrichting waarbij vaak optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare elementen uit de omgeving. Hoewel dit soort tuinen soms best vol lijken te staan, stralen deze tuinen wel rust, evenwicht en kalmte uit. Een Japanse tuin is dan ook een plaats van harmonie en meditatie. Je komt er tot rust doordat deze tuin die rust voor je uitstraalt. In dit soort tuinen wordt er veel aandacht besteed aan een passende inrichting en decoratie. Ik zal je vertellen hoe dit gedaan wordt.

Hoe je een Japanse tuin kan aanleggen en vormgeven

Een Japanse tuin is een hele traditionele tuin waar een aantal belangrijke elementen veelvuldig in terugkomen. De bestaande eigenschappen van de omgeving vormen de basis van de tuin. Denk hierbij aan hoogteverschillen. Hieraan worden een aantal specifieke elementen toegevoegd. Er wordt hierbij vaak gekozen voor een waterpartij en rotsen. Hierdoor wordt een spannend maar evenwichtig geheel gevormd dat op géén enkele wijze het gevoel van rust mag verstoren.

Een Japanse tuin is vaak asymmetrisch ingericht en er staan geen bomen. In veel gevallen wordt er gekozen om een sfeervol houten bruggetje over een vijver te plaatsen en vind je in de tuin één of meer knusse zitgelegenheden om thee te drinken. In een Japanse tuin wordt vaak bamboe gebruikt. Dit is immers een mooi, duurzaam materiaal dat een natuurlijke uitstraling heeft. Daarnaast wordt er veel gekozen voor groenblijvende beplanting zoals de Ginkgo en Rhododendron. De Azalea’s zorgen (samen met de Rhododendrons) voor kleur in de tuin in het voorjaar. In veel Japanse tuinen is een tsukubai (put) aan de ingang geplaatst.

Japanse tuin

Ook in tuinen die ontworpen zijn in Japanse stijl zijn diverse verschillende tuinstijlen te ontdekken. Deze oosterse tuinen zijn onder andere onder te verdelen in:

 • Een landschapstuin;
 • De theetuin;
 • De rotstuin;
 • De Zentuin.

Het grote verschil tussen Japanse tuinen en een Westerse tuinen

De Japanners zijn veel strikter in het ontwerp van hun tuin als wij dat zijn. Dit is het grote verschil tussen Japanse tuinen en een Westerse tuinen. Wij hanteren diverse tuinstijlen en vinden het géén probleem om combinaties hierin te maken. Deze vrijheid kennen ze in het land van de rijzende zon zeker niet. Een echte Japanse tuin is te onderscheiden door een aantal kenmerkende elementen:

 • Water; Het water is een teken van leven. Doordat de zon vanuit het oosten opkomt en naar het westen trekt, moeten ook alle beekjes of waterstromen deze richting opstromen.
 • Stenen; De stenen dienen als eilanden van rust in de oceaan van grind en grillige kliffen.
 • Mos; Het mos in de tuin moet de velden en vlaktes uitbeelden. Mos wordt dan ook veelvuldig gebruikt in de Japanse tuin omdat deze beplanting het hele jaar groen blijft.

Iedere tuin kan in een Japanse stijl worden ingericht. Het formaat van de tuin speelt hierbij géén rol. De grotere tuinen worden vaak ingedeeld in diverse subgebieden. Dit biedt mogelijkheden om veel variatie in de tuin aan te brengen en ieder deel een eigen thema en bijbehorende atmosfeer te geven. Met priëlen, perken, hagen, terrassen, patio’s en waterpartijen kunnen de subgebieden worden afgescheiden. Daarnaast vind je heel vaak diverse paadjes van stapstenen door de tuin heen.

Japanse tuin aanleggen

8 Japanse tuindecoratie ideeën voor jouw tuin

Een Japanse tuin is niet compleet zonder tuindecoratie. Je zult merken dat al deze subtiele elementen het karakter van dit soort tuinen versterken en een specifieke atmosfeer aan de tuin geven.

Heb je plannen om je tuin in een Oosterse sfeer vorm te geven.

Kijk dan naar deze 8 Japanse tuindecoratie ideeën om er een mooi geheel van te maken:

 1. Japanse lantaarns;
 2. Pagodes;
 3. Boeddha’s;
 4. Ornamenten;
 5. Chozubachi (kleine waterbakjes die oorspronkelijk bij een Boeddhistische tempel te vinden is);
 6. Tsukubai of tetsubachi (waterbassin dat vak te vinden is bij de ingang van een Japans theehuis).
 7. Japanse kunst en antiek;
 8. Kokumotsu Kibako bloembakken en plantenbakken

Boeddha als Japanse tuindecoratie

Heb je plannen om een Japanse tuin te ontwerpen en vorm te geven?

Ik help je hier graag verder mee op weg door je één van mijn e-books aan te bieden die ik geschreven heb over het ontwerpen van tuinen. Ik denk dat je hier zeker een stap verder mee komt. Je mag het e-book Tuinontwerp Gids gratis downloaden. Veel plezier met het vormgeven van jouw tuin!

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!