Keramiek tegels voor buiten | Jouw beste keuze?

Keramiek tegels voor buiten | Als je kiest voor keramiek in de tuin is er veel keuze in tegels. Deze tegels zijn van aardewerk, porselein of steengoed en ontstaan door verhitting. Wat zijn de voordelen van keramiek, hoe kan het aangelegd worden en welke voegmiddelen kun je gebruiken? We geven wat tips.


Keramiek tegels als sierbestrating

Keramiek: tegels met voordelen
Keramiek tegels zijn meestal erg dun. Toch zijn ze bestand tegen diverse weersinvloeden. Zo zal de tegel geen last hebben van extreme regen, vrieskou of wind. Keramiek tegels worden niet glad, waardoor uitglijden niet kan. Keramiek trekt niet krom of buigt niet, door een speciale nabewerking zijn de tegels ook nog eens krasbestendig. Wil je de sierbestrating schoonmaken, dan hoef je niet bang te zijn dat de tegels van kleur veranderen. Nog even de voordelen van keramiek tegels als sierbestrating op een rij:

  • Vorstbestendig
  • Divers
  • Natuurgetrouw uiterlijk
  • Kleurvast
  • Krasvast
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Sterk
  • Maatvast
  • Neemt nauwelijks vocht op
  • Zijn niet glad

Leidingen en kabels onder de sierbestrating
Keramiek tegels zijn te koop in diverse maten en kleuren. Voor elke tuin is een passend patroon te maken. Keramiek tegels kunnen op verschillende manieren gelegd worden, bijvoorbeeld droog op tegeldragers of in draingrind. Als je kiest voor tegeldragers is het grootste voordeel dat kabels of leidingen zonder problemen onder de sierbestrating aangelegd kunnen worden.

Door de dragers liggen de tegels los van de grond en blijven ze schoon en eventueel geschikt voor hergebruik. Als er iets mis is in de bedrading onder de tegels, is een stukje sierbestrating weghalen heel eenvoudig. Tegeldragers zijn vaak verstelbaar en kunnen oneffenheden in het oppervlak stabiliseren.

Voordat je verder leest heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn gratis tuininspiratiepakket boordevol inspiratie en tips voor jouw eigen tuin. Download hem hier helemaal gratis


Keramiek tegels aanleggen

Een andere manier van het aanleggen van keramiek tegels is gebruik maken van draingrind. Je moet hiervoor een stukje zandbed afgraven en rekening houden dat je minimaal 20 cm nodig hebt voor de drainerende laag. Het is verstandig tot de vaste grond af te graven, omdat zo een meest stabiele situatie ontstaat.

Noodzakelijk is de grond aan te trillen en eventueel is de grond op te hogen met een laagje zand. Als basis kun je gebruikmaken van Geotextiel, een materiaal dat doorlaatbaar is en daarom zorgt voor een goede drainage. Bijkomend voor deel is dat het draingrind en het zand niet met elkaar vermengen.

Stabiele ondergrond
Voor het aanbrengen van een toplaag, kun je StabiCare gebruiken. Dit product is duurzaam en ecologisch, laat water door en zorgt voor een stabiele ondergrond voor sierbestrating. Als je StabiCare wilt gebruiken, denk er dan wel aan dat je nog een extra laag moet incalculeren. Voor dit middel moet de laag minimaal 8 cm zijn. Na gebruik moeten de voegen schoon geblazen worden, voor ze gevoegd gaan worden. Om de keramiek tegels stabiel te leggen, moeten de tegels aangeklopt worden. Als ze stabiel liggen, blijven ze stabiel.

Voegen van keramiek

Als de keramiek tegels voor het patroon van de sierbestrating gezaagd moeten worden, doe dat dan nat. Dit voorkomt dat er veel stof vrij komt. Als het patroon van de sierbestrating goed ligt, moet er gevoegd worden. De voeg moet even diep zijn als de tegel. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het voegen. Een daarvan is Easy voegmortel, een materiaal dat na aanleg 24 uur moet drogen. Enkele tips met betrekking tot sierbestrating en voegen met Easy voegmortel:

  • Maak de tegels nat en zorg ervoor dat ze tijdens het voegen niet opdrogen.
  • Bescherm de voegen, vooral de eerste 24 uur na aanleg
  • Leg opsluitbanden aan, waardoor het patroon niet verschuift

Andere voegmiddelen zijn GatorSand en EuroStone. Deze voegmiddelen zijn een mix van gekalibreerd zand en polymeerbinders. GatorSand is een waterdoorlatende voeg, EuroStone juist niet. Voordeel van de samenstelling van deze voegmiddelen is dat de voeg bij vochtig weer elastisch wordt. Hierdoor zal de voeg niet scheuren en zijn herstelwerkzaamheden eenvoudig.

In een ander artikel gaan we uitgebreid in over het leggen van keramische tegels in de tuin. Lees het artikel en doe er je voordeel mee. Het is namelijk geen eenvoudige klus en de tips die je daar van ons krijgt zijn enorm waardevol.

Wil je eerst nog meer tuininspiratie opdoen voordat je aan de slag gaat met keramische tegels? In mijn gratis tuininspiratiepakket ontdek je allerlei voorbeeldtuinen met keramiek. Download hem hier helemaal gratis.