Keramische tegels leggen in de tuin? (2 manieren + tips)

Eén van de grootste opkomende trends in Nederland zijn keramische tegels in de tuin. Keramische tegels leggen wordt steeds meer gedaan omdat keramiek enorm veel voordelen heeft ten opzichte van bijvoorbeeld betonproducten en natuursteen. De komende jaren wordt verwacht dat de keuze voor keramiek nog sterker gaat toenemen. Dit zien we nu al terug in het stijgende aantal fabrikanten en leveranciers.


In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen voor het leggen van keramische tegels in jouw tuin:

Wat zijn de voordelen van keramische tegels leggen in je tuin?

Hieronder zal ik de belangrijkste voordelen van keramische tegels met je delen:

  • De tegels zijn kleurvast
  • Keramische buitentegels krassen niet en zijn slijtvast
  • Door verfijnde technieken zijn tegels maatvast
  • De tegels zijn 97% waterafstotend waardoor er nagenoeg geen vocht doorheen trekt
  • Tegels worden nagenoeg niet glad door een verfijnde sliplaag
  • De tegels zijn vorstbestendig
  • Er trekken geen vlekken in keramische tegels
  • Geen groene aanslag
  • Makkelijk schoon te maken
  • Licht van gewicht (2 cm dik)
  • Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen waardoor exclusief design mogelijk is
  • Je hebt de mogelijkheid om binnen en buiten dezelfde tegel te gaan gebruiken

Welke tegel moet ik nu gaan kiezen?

We zien dat het aanbod in keramische buitentegels snel toeneemt. Hierdoor wordt het voor de consument (en ook voor de aanbieder) niet makkelijker gemaakt. Welke keuze moet je nu eigenlijk gaan maken? De verschillen in uitstraling zijn zo klein dat je het met het blote oog bijna niet ziet, terwijl de prijzen sterk variëren tussen 39,00 en soms wel 100+ euro per vierkante meter.

De grote merken die via Nederlandse import verkrijgbaar zijn, komen vaak uit uit China of Italië. Let bij de keuze vooral op de maatvastheid van de tegel en vraag om aantoonbare referenties. Vraag je bij keramiek altijd af wat je krijgt voor de aangeboden prijs en win informatie in bij de specialist. Ik zal je hieronder een lijstje meegeven met merken die betrouwbaar zijn en waar je gegarandeerd kwaliteitsproducten geleverd krijgt. Wij maken al enkele jaren gebruik van deze merken en geven je deze tips uit eigen ervaring.

  • Tagina
  • Kronos
  • Mirage
  • Basaltina
  • Ardesia
  • Robusto
  • Percorsi
  • Marne
  • Duostone (vt wonen)

Twijfel je over de juiste keuze? Keramische tegels kies je voor de lange termijn. Zorg er dus voor dat je goed en onafhankelijk wordt geadviseerd. Ik kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en je rondleiden in de showtuin waar alle bovengenoemde merken worden gepresenteerd in modeltuinen.

Oké, je hebt de keuze gemaakt voor keramiek en gaat ervan uit dat je een investering hebt gedaan waar je jarenlang plezier van gaat beleven. Blijf nog even hangen en zorg dat je de rest van de informatie in dit bericht ook gaat lezen want alles valt en staat met hetgeen je hieronder gaat lezen!

Eerst meer inspiratie opdoen voordat je keramische tegels kiest voor je tuin? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën die je ook kunt toepassen op je eigen tuin. Download hier de gratis gids. 

Hoe kun je het beste keramische tegels leggen in je tuin?

Niet alleen de tegels moeten duurzaam zijn maar alles valt en staat met de manier van verwerken. Als je hebt gekozen voor keramische tegels dan is kennis en vakmanschap een absolute eis. Het is belangrijk om goed te werk te gaan zodat de tegels langdurig stabiel blijven en niet opvriezen van de ondergrond. Uit ervaring merk ik dat er (nog veel te veel) veel gevallen zijn waar tegels verkeerd worden aangebracht. Op het eerste oog merk je geen problemen en zul je als consument tevreden zijn.

Maar hoe ziet het terras eruit als we in Nederland winter krijgen (ja, winters in Nederland zijn nog steeds mogelijk)?. Zelfs in Nederland blijven we kans houden op winters weer met (strenge) vorst. Bereid het terras voor op deze omstandigheden en zorg ervoor dat jij niet de fout begaat die velen begaan.  Laat je daarom adviseren door een échte vakman!

Er zijn 2 manieren om keramiek te verwerken in de tuin, namelijk:
1. Keramische tegels leggen op een losse ondergrond
2. Keramische tegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond

De keuze voor deze twee opties maak je op basis van de ondergrond waarop jouw tuin zich bevindt. Woon je op een stabiele ondergrond en zijn er weinig tot geen gevallen bekend dat tegels ernstig verzakken, dan is optie 2 een goede keuze. Maar woon je op een plek (bijvoorbeeld Flevoland en Noord-Holland) waar complete tuinen massaal verzakken, dan raad ik je aan om te kiezen voor optie 1. Het grootste voordeel wat je dan hebt ten opzichte van optie twee, is dat je gemakkelijk het terras kunt gaan ophogen.

Een andere reden waarop je de keuze maakt is door te letten op de waterdoorlatendheid van de grond. Loopt het water in jouw tuin slecht weg? Kies dan altijd voor optie 2.


Keramische tegels leggen op een losse ondergrond (manier 1)

Hieronder ga ik je in een aantal stappen uitleggen hoe je keramische buitentegels kunt leggen wanneer je dit op een losse ondergrond wilt doen.

Stap 1: Start uitsluitend op een goed water doorlatende ondergrond

Wij adviseren een laag van minimaal 20 cm vulzand. Breng deze laag aan en verdicht hem in lagen van 10 cm met een trilplaat.

Stap 2: Vliesdoek

Breng een stabilisatie vliesdoek aan van minimaal 120 gram per vierkante centimeter (geen antiworteldoek!).

Stap 3: Breng een toplaag aan van StabiCare

Breng nu een laag van minimaal 8 cm StabiCare aan. Tril dit goed af tot een goed compact en stabiel geheel op de juiste werkhoogte.


Hark de toplaag licht open of strooi een los laagje StabiCare over de de afgetrilde laag.

Wat is StabiCare?

StabiCare is een goed waterdoorlatende en zeer stabiele onderbouw die kan worden toegepast als ondergrond voor keramische buitentegels. Het is het enige lichte ophoogmateriaal in zijn klasse met een groen label en het meest milieuvriendelijke lichte ophoogmateriaal op de markt omdat het materiaal zonder energieverbruik word geproduceerd. Door het toepassen van StabiCare wordt duurzaam bouwen met respect voor mens en milieu gestimuleerd.

Door het relatief geringe gewicht van 900 kg/m3 en de goede drainerende werking is StabiCare een ideaal product voor toepassingen waar het gewicht en de waterdoorlaatbaarheid van belang zijn.

Stap 4: Vastkloppen van de tegels

Klop vervolgens de tegels ion de losse laag van StabiCare tot dat deze direct 100% stabiel is. Besteed extra aandacht aan het leggen van tegels en gebruik voegkruisjes om strakke lijnen te kunnen leggen.

Stap 5: Voegen van de tegels

Bij deze manier van verwerken is het belangrijk dat je kiest voor een waterdoorlatende (drainerende) voeg. Zorg voor het voegen dat de voegkruisjes verwijderd zijn en dat de tegels en de voegen schoon zijn van zand en andere rotzooi. Hieronder een lijst van voegmaterialen die je zou kunnen gebruiken:

  • GatorSand XP van Gard & Gare
  • EuroStone polymeer voegzand van Gard & Gare
  • Varistone MS
  • Varistone Z
  • Varistone ZZ
  • Varistone LM aqua

Laat het terras minimaal 24 uur uitharden voordat je het gaat gebruiken.

Stap 6: Reinigen van het terras

Na het voegen ga je het terras reinigen om alle resten van de tegels te verwijderen. Het voordeel van keramiek is dat het zich makkelijk laat schoonmaken en dat het vuil niet in de tegel trekt. Als je bijvoorbeeld vet of rode wijn morst? Maak je dan geen zorgen! Als je het tijdig opruimt zul je geen vlekken zien.

Stap 7: Aanleggen van hemelwaterafvoer systeem

Het meeste water zal via het terras terechtkomen op het laagste punt in de tuin. Zorg er altijd voor dat je een systeem hebt waar het hemelwater kan worden afgevoerd. Lees hier meer over systemen voor hemelwaterafvoer.


Keramische tegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond (manier 2)

Bij deze manier van verwerken is het belangrijk dat het water afgevoerd wordt over het terras. Het losvriezen van tegels kan optreden zodra er zich vocht onder de tegel bevindt. Als dit vocht bevriest, zet het uit en daardoor zal de tegel losvriezen van de ondergrond. Daarom is het heel belangrijk de keramische tegels op een gestabiliseerde (waterdoorlatende) ondergrond te verlijmen. Er kan zich dan geen vocht onder de tegels verzamelen.

Met onderstaande tips leggen we je uit hoe je gaat voorkomen dat tegels gaan opvriezen en los gaan zitten.

Stap 1: Zorg voor een stabiele ondergrond en goede fundering

Afhankelijk van de ondergrond waarop je tuin zich bevind ga je onderzoeken welke fundering en onder verharding je moet gaan toepassen. Dit kan variëren van een drainerende puinlaag, vulzand of Gralux.

Stap 2: Drainagemortel

Als de ondergrond erin ligt starten we met het aanmaken van de drainagemortel. Deze wordt samengesteld uit fijne split 2-6mm en een stabilisatiemortel en bindmiddel.

Stap 3: Verwerken van de drainagemortel

Het drainagemortel komt bovenop de fundering/ondergrond. Afhankelijk van de grootte van het terras adviseren wij een laag van 5-8 cm. Zorg er altijd voor dat er voldoende afschot in terras zit om ervoor te zorgen dat het water makkelijk wel kan lopen. Wij adviseren om er voor kiezen om het water op te vangen en daarna af te voeren via een draingoot/lijn.

Let op! Je kunt alleen keramische tegels verlijmen op drainagemortel als het nog niet is uitgehard. Werk dus efficiënt en zorgvuldig!

Stap 4: Lijmen en plakken van de keramische tegels

Breng met een lijmkam een flexibele hechtmortel aan op de onderzijde van de keramische tegels. Klop ze daarna lichtjes in, op de drainagemortel. Denk eraan dat je de tegels alleen kunt verlijmen op een drainagemortel die niet is uitgehard. Breng daarom niet teveel drainagemortel ineens aan.

Stap 5: Invoegen van de keramische tegels

Als de tegels gelegd zijn laat je het minimaal één dag drogen en zorg je ervoor dat er niemand op de tegels komt. De volgende stap is het invoegen van de tegels. Hiervoor zijn diverse kleuren beschikbaar en is het erg belangrijk dat je kiest voor het beste voegmiddel voor de situatie in jouw tuin. Laat je daarom goed adviseren welk voegmiddel je het best kan gaan gebruiken in jouw situatie.

Met deze manier van verwerken kun je zowel een waterdoorlatende als een waterafstotende voeg gaan gebruiken. Belangrijk is dat wanneer er toch water door de voeg komt het kan wegzakken in de ondergrond.

  • GatorSand XP van Gard & Gare
  • EuroStone polymeer voegzand van Gard & Gare
  • Varistone MS
  • Varistone Z
  • Varistone ZZ
  • Varistone MC
  • Varistone ZC
  • Ardex

Laat het terras minimaal 24 uur uitharden voordat je het gaat gebruiken.

Stap 6: Reinigen van het terras

Na het voegen ga je het terras reinigen om alle resten van de tegels te verwijderen. Het voordeel van keramiek is dat het zich makkelijk laat schoonmaken en dat het vuil niet in de tegel trekt. Als je bijvoorbeeld vet of rode wijn morst? Maak je dan geen zorgen! Als je het tijdig opruimt zul je geen vlekken zien.

Stap 7: Aanleggen van hemelwaterafvoer systeem

Het meeste water zal via het terras terechtkomen op het laagste punt in de tuin. Zorg er altijd voor dat je een systeem hebt waar het hemelwater kan worden afgevoerd. Lees hier meer over systemen voor hemelwaterafvoer.