Trachelospermum jasminoides | Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn wordt ook wel de Sterjasmijn genoemd en heeft Trachelospermum jasminoides als wetenschappelijke naam. Het is een bloeiende plant (Heester) uit de Apocynaceae familie waar ook het kruipende maagdenpalm Vinca onder valt. De naam van deze plant geeft uiteraard een goed beeld van de herkomst van deze plant. Deze Jasmijnsoort komt oorspronkelijk uit de Toscane, een regio in het midden van Italië waar onder andere de plaats Florence onder valt. De Toscaanse Jasmijn is een plant waar je eigenlijk het gehele jaar plezier van zult hebben. De plant zal gedurende de maanden mei tot en met september je aandacht trekken met mooie witte bloemen (met een groengeel middelpunt) die een uitstraling hebben die je wellicht aan een wentelwiek doet denken. De bloemen zijn dus stervormig en dit verklaart waarom de plant ook wel Sterjasmijn wordt genoemd. De bloemen groeien aan de bovenzijde van de takken en hebben een bescheiden afmeting van zo’n 2,5 cm. Door de grote hoeveelheid bloemen zal de plant zeker opvallen in een tuin. Daarnaast zal de heerlijke geur van de bloemen je aandacht trekken en niet alleen dat van jou. Ook vlinders, bijen en hommels brengen graag een bezoekje aan de Toscaanse Jasmijn. De geur is een beetje vanille achtig. De geur is zo lekker dat het zeker de moeite waard is om de plant een plekje in je tuin te geven waar je de bloemen goed kunt ruiken. 

Ook als de plant niet in bloei staat, is Toscaanse Jasmijn een uitstekende aanvulling in je tuin. Het blad van deze plant is donkergroen en glanzend. De Toscaanse Jasmijn is een groenblijvende plant en is uitstekend bestand tegen de winters die wij kennen. De plant zal temperaturen van -15 graden Celsius uitstekend kunnen doorstaan. Als het kouder wordt, doe je er verstandig aan om de plant te beschermen door deze voorzichtig in te pakken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een rieten mat, een jute zak of een deken gebruiken. Als je de Toscaanse Jasmijn in een pot hebt staan, kun je deze het beste naar binnen halen. Het is hoe dan ook wel belangrijk dat je de Toscaanse Jasmijn op een beschutte plaats zet. Veel wintergroene planten zijn slecht bestand tegen de koude wind uit het noordoosten zoals wij die in Nederland en België wel kennen. De Toscaanse Jasmijn vormt daar zeker géén uitzondering op. In de natuur groeit de plant over de grond, totdat het een boom tegenkomt. Deze boom wordt gebruikt als steun om de weg naar boven te vinden. 

FamilienaamApocynaceae
Nederlandse naam      Toscaanse Jasmijn
Soort plantVaste plant
GrondsoortVolle voedingsrijke grond
Planten per m²3
StandplaatsZonnig
WinterhardJa
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Toepassing van de Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn is veelzijdig toepasbaar. Het is een plant die je kunt gebruiken als een klimmer maar juist ook als bodembedekker. De plant laat zich in dit opzicht graag sturen. Als je verticale ondersteuning biedt (bijvoorbeeld door een rek), zal de plant ongetwijfeld de weg naar boven vinden. Een volgroeide Toscaanse Jasmijn kan een hoogte van wel 4 meter bereiken! Dit maakt deze plant uitstekend geschikt om tegen een muur op te laten klimmen. Realiseer je wel dat de plant er ongeveer 7 jaar over doet om deze hoogte te bereiken. Het is géén snelle klimmer. De plant is wat minder geschikt om een pergola te laten begroeien. 

Wil je een schutting op een mooie manier bedekken? Dan is de Toscaanse Jasmijn zeker een optie. Je hebt zo’n 3 planten per meter nodig om een mooi resultaat te krijgen. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je de plant geen gelegenheid geeft om te klimmen, zal de plant een weg langs de grond zoeken en zich in de bodem wortelen. Je kunt de Toscaanse Jasmijn dus ook gebruiken als bodembedekker! 

De multifunctionaliteit van de Toscaanse Jasmijn maakt deze plant uitstekend geschikt om te gebruiken in zeer veel tuinstijlen. De mooie witte bloemetjes bieden uiteraard dé perfecte sierwaarde voor een siertuin dat wordt ingericht in een Mediterrane stijl. Het klimmend vermogen maakt deze plant zeer geschikt voor een tuin van een kleine afmeting omdat je een mooie muur van bloemen kan maken. Voorwaarde is wel dat de plant op een zonnige plek staat. 

Als je de Toscaanse Jasmijn gebruikt als bodembedekker, neemt de plant je veel werk uit handen. Op de plekken waar de plant zich geworteld heeft, krijgt onkruid geen kans om zich te ontwikkelen. In dat geval is de plant ook een uitstekende keuze voor een onderhoudsarme tuin. Waar je bij het plaatsen van de plant wel rekening mee moet houden, is dat de plant een wat zonnige plek nodig heeft. Het blijft immers een plant dat van Zuid Europese afkomst is. Een zonnige plek heeft in de zomermaanden de beschikking over 3 tot 5 uur zonlicht. Tot slot is het goed om te benoemen dat een Toscaanse Jasmijn zowel in de grond geplaatst kan worden als in een pot op het balkon of op een terras.

Wanneer een Toscaanse Jasmijn planten?

De Toscaanse Jasmijn is niet kritisch met betrekking tot de bodem waarin de plant staat. Hoewel de plant een voorkeur heeft voor een kleibodem is dit geen harde eis. De plant kan zich eigenlijk wel op iedere grondsoort ontwikkelen. Een goede doorlatendheid van de bodem is wel van belang. Je moet immers zeker voorkomen dat het water blijft staan. De plant is wel gevoelig voor het rotten van de wortels. Je kunt een Toscaanse Jasmijn het gehele jaar door planten. Voorwaarde is uiteraard wel dat het niet vriest. Je kunt de bodem dan niet op de juiste manier bewerken. Zorg hierbij dat het plantgat twee keer zo groot is dan de wortelkluit zelf. Maak de grond rondom deze kluit goed los en zorg dat deze bodem voldoende voedingsstoffen bevat. Zorg na het dichtmaken van de grond dat je de plant voldoende water geeft en dit de eerste periode ook regelmatig doet. Geef een dusdanige hoeveelheid dat er geen plassen ontstaan. 

Toscaanse Jasmijn snoeien

Je doet er verstandig aan om een Toscaanse Jasmijn direct na de bloeiperiode te snoeien. Dit betekent dus dat je de plant in de maand oktober kunt terug knippen. Je kunt hierbij gerust de oude takken afknippen. Deze zijn makkelijk te herkennen omdat deze takken zich zullen gaan verhouten. Aan deze takken zullen toch geen bloemetjes meer groeien. Je zorgt hiermee dat de plant letterlijk alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De periode om de plant te snoeien is vrij ruim. Je zou de plant zelfs aan het begin van het voorjaar (nogmaals) kunnen snoeien. Aan het begin van de zomer zullen er weer nieuwe takjes met aan de toppen de mooie witte stervormige bloemen zijn ontstaan waar je weer maanden plezier van zult hebben.  

Toscaanse Jasmijn bemesten

De Toscaanse Jasmijn is niet kritisch met betrekking tot de grondsoort maar staat uiteraard wel graag in een voedingsrijke bodem. Het kan dan ook zeker geen kwaad om de bodem meerdere keren per jaar te verrijken met een goede kwaliteit organische mest. Dit is uiteraard van groot belang rond de winter, de periode die voor deze plant uiteraard het zwaarst is. We raden altijd een meststof op natuurlijke basis aan omdat dit meststoffen zijn die het meest effectief werken. Floramix Tuinmest is hiervoor uitstekend geschikt. Daarnaast brengen meststoffen die samengesteld zijn op een natuurlijke basis geen milieutechnische schade aan. Je doet er verstandig aan om de bodem vlak voordat het gaat regenen van meststoffen te voorzien. Het water zorgt er immers voor dat de meststoffen goed kunnen worden opgenomen. Als er géén regen wordt voorspeld, is het verstandig om na het bemesten even goed te sproeien. Als de Toscaanse Jasmijn een tekort krijgt aan specifieke voedingsstoffen zal dit zichtbaar zij door de verkleuring van de bladeren. De glanzende groene kleur zal dan overgaan in een grijswitte kleur. Let op, als dit bij jou plant het geval is, duidt dit erop dat je met spoed je bodem moet verrijken om de plant te herstellen. Het is uiteraard belangrijk dat je deze situatie voor bent. Daarnaast is het goed te vermelden dat een Toscaanse Jasmijn in pot een veel grotere behoefte heeft aan mest dan een plant die je in je tuin plant. Een potplant staat immers in een “beperkte” ruimte en heeft hierdoor veel minder beschikbaarheid aan meststoffen. Daarnaast is een potplant wat meer gewend aan een ideale situatie waardoor de wortels wat minder sterk zijn.

Toscaanse Jasmijn onderhouden

Naast de snoei en het bemesten, vraagt de Toscaanse Jasmijn relatief weinig onderhoud. De belangrijkste taak die je hierbij hebt, is het beregenen van de plant. Als je de Toscaanse Jasmijn net aangeplant hebt, is het van groot belang dat de plant voldoende water tot zijn beschikking heeft om in te wortelen. Hierbij kun je er beter voor kiezen om de plant wat vaker een beetje water te geven dan in één keer een grote hoeveelheid. In dit laatste geval bestaat er immers kans op plasvorming en kunnen de wortels gaan rotten. Dit is uiteraard zeker het geval in de winter, als de grond van zichzelf vaak koud en nat is. 

In de zomer is het wel goed om de plant van wat water te voorzien, zeker als er sprake is van een lange droge periode zoals steeds meer voorkomt in ons land. Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden of er grotere planten in de directe omgeving staan. Is dit het geval? Dan doe je er verstandig aan om de Toscaanse Jasmijn wat vaker water te geven want dan is de kans groot dat de grotere beplanting veel water weg zal nemen.    

De natuurlijke vijanden van de Toscaanse Jasmijn

De bladluis is de grootste natuurlijke vijand van een Toscaanse Jasmijn. Deze kleine luisjes kun je herkennen aan de grote hoeveelheid stipjes die je op het blad zult terugvinden. Hoewel het kleine beestjes zijn kunnen ze met z’n alleen veel schade aanrichten. Een bladluis prikt met zijn zuigsnuit in een floëem kanaal van een plant. Hier loopt de opwaartse sapstroom van de plant in een relatief hoge druk doorheen. Het sap komt vrijwel vanzelf bij de luis naar binnen. Hierdoor raken de planten verzwakt (onder andere zichtbaar door de verkleuring van de bladeren) en kunnen op den duur zelfs afsterven bij een zware aantasting. Als je kiest voor een 100% biologisch middel om deze ongedierte te bestrijden, zorg je ervoor dat de plant er zelfs sterker uit deze strijd komt! Je kunt hiervoor Floramix Bladluis & Spint gebruiken.

Drie Toscaanse Jasmijn soorten

De Toscaanse Jasmijn heeft relatief weinig cultivars maar er zijn wel voorbeelden te benoemen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Trachelospermum ‘Star of Toscane’. Deze cultivar heeft lichtgele bloemen en een iets kleiner blad dan de “reguliere” Toscaanse Jasmijn. Daarnaast lijken de blaadjes van deze “Star” iets rood te verkleuren in de herfst. Deze plant wordt ook wel de Japanse Sterjasmijn (Trachelospermum asiaticum) genoemd. Daarnaast is dit “kleinere broertje” wat beter vorstbestendig maar het is goed om deze plant ook te beschermen als de vorst zich echt goed doorzet. 

Een andere Toscaanse Jasmijn soort is de Trachelospermum ‘Star of Sicily’. Deze cultivar heeft roze bloemen. Doordat de drie Toscaanse Jasmijn soorten (als we de “traditionele” Trachelospermum jasminoides even meerekenen) vrijwel dezelfde eigenschappen hebben, kun je uiteraard er ook voor kiezen om een mooie (kleurrijke) combinatie van deze planten te maken.

Wat kost een Toscaanse Jasmijn?

De prijs voor een Toscaanse Jasmijn wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. Deze plant wordt immers in veel gevallen direct geïmporteerd uit Italië en niet altijd in ons land gekweekt. Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Toscaanse Jasmijn kopen?

Heb je interesse om Toscaanse Jasmijn te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor het antwoord op al jouw vragen over de Toscaanse Jasmijn die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie Heester. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om Toscaanse Jasmijn te kopen.

Beplantingsplan maken