Zo kun je jouw schuur inrichten als werkplaats
28 december 2018 
3 min. leestijd

Zo kun je jouw schuur inrichten als werkplaats

Als je het prettig vindt om een eigen werkplaats te hebben om lekker te klussen, is je schuur misschien wel een hele goede optie. Dit zal je wellicht verbazen maar je kunt met een aantal eenvoudige stappen jouw schuur inrichten als werkplaats. Ik zal je laten zien hoe je dit moet doen en waaraan je moet denken hierbij.

Veel mensen zien hun schuur als ideale plek om de spullen op te bergen die ze niet dagelijks gebruiken. Soms is de schuur een opbergplaats voor spullen die al jaren niet meer gebruikt of bekeken zijn! Daarnaast wordt er in de meeste gevallen niet efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte en mogelijkheden en dat is eigenlijk zonde. Je kunt de meeste schuren zelfs inrichten als een mooie werkplaats.

Van je schuur een werkplaats maken

Natuurlijk kun je niet iedere schuur inrichten als werkplaats, maar de meeste schuren zijn hier best voor geschikt. Het belangrijkste is dat je de beschikking hebt over voldoende licht, ruimte en het liefst ook wat opbergmogelijkheden.

Als je een schuur hebt waar veel ramen in zitten heb je vaak al de beschikking over voldoende licht, maar gedurende de wintertijd worden je (werk)dagen wel erg kort. Je maakt jezelf dan wel heel erg afhankelijk. Het is dan misschien beter om een elektriciteitsvoorziening in je schuur aan te leggen om zo een paar lichtpunten te kunnen maken. Dit hoeft helemaal geen uitgebreid lichtplan te worden, als je maar kiest voor een functionele en veilige constructie.

Zelf een schuur bouwen

Opruimen is keuzes maken

Met betrekking tot de beschikbare ruimte is er in de meeste schuren veel te winnen. Ga je schuur maar eens rigoureus opruimen en kijk eens kritisch naar de spullen die er staan. Gebruik je alle spullen nog of zijn er spullen die ongemerkt tot nutteloos interieur van je schuur zijn gaan horen?

We nemen vaak moeilijk afscheid van spullen, maar opruimen is niets anders dan keuzes maken. Er zijn misschien spullen waar je niets mee doet en waar je waarschijnlijk ook niets mee gáát doen. Waarom zou je ze dan bewaren? Misschien kun je er iemand anders wel veel blijer mee maken, omdat hij of zij er véél meer waarde in ziet. In dat geval kun je oude spullen beter verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats.

Efficiënt gebruik maken van de ruimte in je schuur

Ik heb het net al aangegeven, maar ik durf de volgende stelling wel aan: ik denk dat het merendeel van de mensen niet efficiënt gebruik maakt van de beschikbare ruimte in de schuur. Als je op de grond te weinig ruimte hebt, waarom ga je dan niet de lucht in? Berg je je (nuttige) spullen op in stellingkasten, gelabelde kisten en op planken aan de muur. Je zou zelfs haken aan het plafond kunnen bevestigen om ook daaraan spullen (zoals fietsen) op te kunnen hangen. Het efficiënt gebruik maken van de ruimte in je schuur is een kwestie van logisch nadenken en gebruik maken van de mogelijkheden die je hebt.

Je schuur inrichten als werkplaats

Als je ruimte en licht hebt, kun je je schuur daadwerkelijk gaan inrichten als werkplaats. Een beetje handige doe-het-zelver kan van hout een mooi en vooral handig werkblad maken. Als dat niet lukt, kun je ook kant-en-klaar opstellingen kopen en deze plaatsen in je schuur. Let erop dat je je gereedschap wel binnen handbereik hebt. Ook nu kun je denken in mogelijkheden want onder je werkblad heb je natuurlijk voldoende ruimte om opbergmogelijkheden voor je spullen te creëren en vaak aan de muur voor je ook nog.

Werkbank

Misschien wordt dit wel de eerste klus in je nieuw ingerichte schuur!

Let op dat je het werkblad op een prettige hoogte maakt om ergonomisch te kunnen werken. Hiermee voorkom je lichamelijke klachten. De beste werkhouding is als je met een rechte rug voor je werkblad staat en je armen een hoek van 90 graden aanhouden als je aan het werk bent. Dit is best even een belangrijk punt waar je zeker rekening mee moet houden.

Overkapping

Ik denk dat je met deze tips wel heel ver kunt komen als je je schuur wilt inrichten als een werkplaats. Heb je misschien leuke aanvullingen hierop?

Ik zou het leuk vinden als je dat met me wilt delen.

Laat gerust een reactie achter onderaan dit artikel!

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!