De maand januari is zeker niet de meest heftigste `tuinmaand`. Je tuin is in deze periode in een soort van winterslaap. Er zijn echter wel klusjes die je juist in deze periode kunt doen en er zijn ook zeker bomen en planten die je wél kunt snoeien in januari. Welke bomen en planten dit zijn en hoe je dit het beste kunt doen lees je hier.
Dat januari een maand is om goede voornemens te maken heeft ook betrekking op je tuin. Er is deze maand niet zo veel te doen in de tuin, dus heb je alle tijd om eens na te denken over je tuin en je plannen hiermee. Wellicht wil je een aantal dingen aanpassen in je beplantingsplan, wil je eens iets anders telen in je moestuin of ben je van plan om je tuin grootscheeps te renoveren. In dat geval is het nu de juiste tijd om je hier eens verder in te verdiepen.
Tuinwerkzaamheden in januari
Het is zeker niet zo dat je in deze maand even lekker achterover kunt zitten en géén aandacht hoeft te besteden aan je tuin. Er zijn immers diverse tuinwerkzaamheden die je in januari kunt verrichten. Het belangrijkste is dat je de weersvoorspelling in de gaten houdt. Veel planten moeten immers beschermd worden tegen de vorst.
Lees hier hoe je planten beschermt tegen vorst. Overigens, vergeet tijdens een vorstperiode niet je leidingen af te sluiten.
Daarnaast is januari dé maand om die kleine klusjes te doen waar je eigenlijk de rest van het jaar niet aan toe komt. Denk hierbij aan reparatiewerkzaamheden of het onderhouden van je tuingereedschap. Vaak zijn dit niet de leukste klusjes, maar wel erg nuttig. Je zorgt hiermee dat je de rest van het jaar veel aangenamer kunt werken in je tuin
Wat doe je aan vijveronderhoud in de winter?
Ook de vijver kun je het beste zoveel mogelijk met rust laten in de winter.
Eigenlijk kun je deze periode niet zoveel doen.
De vissen hebben bij lagere temperaturen niet zo´n honger en ook zij gaan in een soort winterslaap. Tóch is het belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden. Waarom? Dat lees in dit artikel. Hier lees je ook wanneer je een gat in het ijs moet maken in de winterperiode en wat je moet doen bij sneeuwval.
Overigens, als de vissen niet zo actief zijn, moet je wel een oogje in het zeil houden. De reigers zijn deze periode wél actief en lusten op z´n tijd best een lekker visje. Als jij een smakelijke maaltijd voor ze hebt, zijn ze best bereid om jouw vijver leeg te vissen. Zorg dus voor goede voorzieningen om dit te voorkomen, zoals bijvoorbeeld een net, en hou in de gaten of dit net nog wel op de juiste plaats ligt na een flinke storm of een pak sneeuw.
Wat doe je met je gazon in de winter?
Niet alleen je vijver, maar ook je gazon kun je het beste met rust laten in de winter. Je gras groeit nauwelijks deze periode en je kunt je gazon eigenlijk alleen maar beschadigen als je er in de winter veelvuldig overheen loopt. Het enige wat je deze periode kunt doen, is het strooien van kalk. Kalk zorgt namelijk voor een goede opname van een bodemverbeteraar. Als je deze periode kalk strooit, zal dit met het eventuele dooiwater goed de bodem intrekken en heb je er later profijt van. Lees in dit artikel meer over het onderhoud van je gazon in januari.
Deze bomen en planten kun je snoeien in januari
Er zijn bomen en planten die je overigens wel kunt snoeien in januari.
Het kan geen kwaad om deze maand bijvoorbeeld je fruitbomen te snoeien, maar dan alleen de pit vruchtbomen. Dit zijn bijvoorbeeld de appel- en perenbomen. Steenvruchtbomen (bijvoorbeeld pruimen, kersen, perziken en abrikozen) moet je met rust laten tot later dit jaar. Hiermee voorkom je een besmetting van loodglansschimmel.
Door het snoeien van de fruitbomen geef je nieuwe takken de gelegenheid om zich te ontwikkelen. Voorwaarde is wel dat het niet vriest. Als je de snoeischaar ter hand neemt, kun je het beste de takken die weinig vrucht geven, de takken die naar beneden groeien en één van de eventuele versplitste takken wegknippen Je kunt de tak het beste zo’n 10 centimeter van de stam afknippen.
Als je een leilinde hebt staan, kun je die ook het beste in januari snoeien. Het snoeien van deze linde soort is heel eenvoudig. Je kunt de twijgen voorbij de stam gewoon wegknippen, als je de verdikking maar laat zitten. De knoppen kun je dus gewoon wegknippen omdat deze boom vanzelf vanuit de stam weer zal uitlopen.
Ook de knotwilg moet in januari weer gesnoeid worden. Dat is zelfs heel belangrijk want je moet voorkomen dat takken gaan scheuren. Hier moet je ook rekening mee houden tijdens het snoeien. Je kunt wilgen knotten en dunnen. In de winter moet je de wilg knotten. Dit is namelijk de enige periode dat dit kan. Je moet de twijgen in twee fasen verwijderen. Je zaagt de twijg eerst in de buurt van de stam af en pas daarna op de stam. Als je dit niet doet, loop je de kans dat de twijg gaat scheuren en hier kan je wilg niet tegen.
Tot slot wil ik even de druif meenemen in dit rijtje. Je kunt deze in januari nog snoeien maar doe dit zo vroeg mogelijk in de maand. Uiterlijk in februari komt immers de sapstroom van de druif al op gang. Als je dan gaat snoeien, loop je de kans dat de druif dood bloedt en dat wil je uiteraard voorkomen.
Gebruik voor het snoeien altijd kwalitatief goed en vooral scherp gereedschap.
Hierdoor ontstaat een mooie rechte snoeiwond die makkelijk kan herstellen.
Als je ook nog wat wilt planten kan dit ook.
Breng wat kleur aan in je tuin door wat winterheide of viooltjes in de borders te plaatsen.
Je maakt er op die manier een extra mooie wintertuin van.
Denk aan de dieren in januari
Tot slot nog wil ik je even wijzen op het lot van de dieren. Zij hebben het vaak best lastig in de winter. Door een bedje van compost of een fijne voedselvoorziening voor hen te plaatsen, maak je het voor hen een stuk makkelijker deze periode. Als de winter voorbij is zullen zij als dank zeker hun best doen om een steentje bij te dragen in de “tuin(huis)houding”.
Vorm ook deze maand een mooie eenheid met de natuur.