Tuin opruimen: 10 tips voor een opgeruimde tuin in de herfst
15 november 2018 
9 min. leestijd

Tuin opruimen: 10 tips voor een opgeruimde tuin in de herfst

Heb je lekker genoten van die heerlijke zomer, maar wil je nu jouw tuin opruimen in de herfst? Goed plan, want als de herfstkleuren op de bladeren verschijnen is dit toch echt het teken dat deze heerlijke periode voorbij is. Tijd om de tuin op te ruimen en naar binnen te gaan. In dit artikel geef ik je 10 tips hoe je het beste je tuin kunt opruimen in de herfst. Je kunt in deze periode er namelijk voor zorgen dat je klaar bent om naar buiten gaat als de eerste zonnestraal zich in het komende voorjaar laat zien.

De herfst is een periode dat veel mensen vooral binnenshuis verblijven en het vooral binnen gezellig maken. Dat is ook volkomen logisch. De herfst- en winterperiode gaan vaak gepaard met onstuimig weer (koud en nat). Als je géén overkapping hebt ga je niet voor je plezier lekker buiten zitten.

Wist je overigens dat je het moment dat je echt naar binnen moet zo lang mogelijk uit kunt stellen? Lees maar eens dit artikel.

Dit betekent overigens niet dat je je tuin zomaar kunt achterlaten en naar binnen kunt rennen. Er ligt nog wel een aardige to-do lijst op je te wachten. Schrik niet, je kunt jouw tuin opruimen met een paar kleine klusjes die je tussen de buien en de herfststormen door kunt uitvoeren. De herfst is immers dé periode om je tuin op te ruimen en klaar te maken voor de periodes die komen gaan. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je hier.

Je tuin opruimen in de herfst is een appeltje eitje met deze 10 tips 

Laten we eerst maar eens beginnen met het opstellen van de to-do list. Hieronder vind je mijn 10 tips om je tuin op te ruimen in de herfst:

1: Tuinmeubels en potten schoonmaken in de herfst 

Weet je zeker dat het weer het niet toelaat om nog lekker buiten te zitten? Dan is dit hét moment om je tuinmeubels en potten schoon te maken.

Dit kun je prima doen met een borstel en een sopje, maar gebruik hiervoor natuurlijk géén agressief schoonmaakmiddel. Als je je potten gaat schoonmaken, let er dan op er géén kleine dieren zoals slakken in zitten.

Als je je tuinmeubels en potten toch in je handen hebt, kun je deze beter meteen opbergen in de schuur. Hiermee voorkom je dat je spullen door je tuin heen waaien (en schade aanrichten) tijdens een beruchte herfststorm.

Heb je geen mogelijkheden om je spullen binnen op te bergen? Zet dan je pot op z’n kop om te voorkomen dat er water inkomt met vorstschade als gevolg. Heb je je houten meubels op je gazon of in een border staan? Dan is het handig om deze gedurende de winterperiode te verplaatsen en op je stenen terras te zetten. Hiermee voorkom je dat er vocht in je meubels trekt en zorg je voor het behoud van je hout. Daarnaast staan je meubels vaak stabieler op steen.

Heb je geen stenen terras? Leg dan stenen onder de poten. Hiermee voorkom je optrekkend vocht.

2: Je gazon onderhouden en winterklaar maken 

Ook je gazon heeft zeker wel wat aandacht nodig in de herfst. Dit moet dan ook absoluut een item op je to-do list zijn.

Deze periode is namelijk een belangrijk moment waarop je je grasmat klaar maakt voor de winter, maar ook zorgt dat je gazon er weer mooi bij zal liggen in het voorjaar. Daarnaast zal je gras misschien wel even wat ondersteuning nodig hebben na een lange hete zomer en heeft je mat niet meer die gewenste mooie groene uitstraling.

Ik kan hier heel veel verder over uitleggen, maar het is beter om je door te verwijzen naar twee onderstaande artikelen die ik over dit onderwerp geschreven heb:

Gazon winterklaar maken doe je doormiddel van de tips and tricks in dit artikel. TIP: Als het vriest wordt het aangeraden om niet over het gazon te lopen

3: De vijver onderhouden in de herfst

Ook de vijver heeft wel even je aandacht nodig als je je tuin gaat opruimen in de herfst. Dit kun je letterlijk nemen door de volgende stappen te volgen:

  • Verwijder bladeren, resten van planten en een overschot aan planten uit je vijver;
  • Snoei ook meteen waar nodig de planten aan de rand van de vijver;
  • Haal de vijverpomp en de filters uit het water en maak ook deze schoon;
  • Span een net over de vijver om te voorkomen dat er herfstbladeren in de vijver vallen, dit gaat immers ten koste van de kwaliteit van het water, en je bespaart jezelf heel wat werk;
  • Ook de vissen in de vijver moet je voorbereiden op de winter. Geef ze geleidelijk aan minder eten zodat ze hier aan gaan wennen.

Overigens, over dieren gesproken: ook zij hebben het vaak niet makkelijk in de winter en beginnen deze periode al met het opbouwen van hun vetreserves. Vogels zullen het bijvoorbeeld zeer op prijs stellen als je ze hierin een beetje helpt door wat voer op te hangen of neer te zetten. Zij zullen op hun beurt weer zorgen voor een mooi schouwspel in je tuin.

Daarnaast kan het geen kwaad om een hoopje takken en bladeren die je ongetwijfeld zult overhouden na het opruimen van je tuin (daar kom je verderop in dit artikel zeker achter) te laten liggen. Hiermee voorzie je veel dieren van een veilige schuilplek voor de herfst en winter.

Vijver met vijverplanten

4: Tuin snoeien in het najaar

Het najaar is een belangrijke snoeiperiode. Er zijn bomen en struiken die je in de herfst zeker moet snoeien. Snoeien doet immers bloeien. Door te snoeien zal je beplanting niet alleen in de gewenste vorm blijven, maar ook bijdragen aan de gezondheid van het groen (al is er van groen in de herfst misschien géén sprake). Daarnaast zal je door het snoeien er ook voor zorgen dat er meer licht in je tuin komt. Dit is ook bevorderlijk voor de ontwikkeling van andere beplanting.

Welke bomen je in het najaar moet snoeien en waarom dit zo is lees je hier.

Als je toch bezig bent is het ook verstandig om meteen de eenjarige beplanting uit je tuin te halen. Neem van mij aan, deze zijn nu toch echt wel uitgebloeid. Het verwijderen van de perkplanten is echt een klus die hoort bij het opruimen van je tuin in de herfst.

Lees in dit artikel waarom ik je aanraad om de eenjarige beplanting zeker voor de eerste nachtvorst te verwijderen uit je tuin.

Overigens is het helemaal niet nodig om bij het opruimen van je tuin alle bladeren zorgvuldig uit je tuin weg te halen. Het is géén probleem om wat blad tussen de planten te laten liggen. Je kunt hiermee een natuurlijke compost vormen. Het is dus goed dat deze bladeren in je tuin ontbinden, ik zou er zelfs voor kiezen dit afval een beetje in de grond te verwerken. Compost is immers niets meer en niets minder dan organisch afval dat een zeer goede voeding is voor de natuur.

Bomen snoeien, zelf doen of door een professional laten doen?

5: Waarom het bollen planten toch past bij het opruimen van je tuin in het najaar

Hoewel het planten van bollen op het eerste gezicht misschien niet helemaal past bij het opruimen van je tuin in het najaar, wil ik dit klusje wel in dit artikel benoemen. Het is immers belangrijk om de bollen voor onder andere tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen op tijd in de grond te stoppen. Deze soorten hebben immers een koude periode nodig om tot bloei te komen maar moeten voor de koude en zeer natte periode dan ook wel in de grond liggen. Als je dit doet, kun je al vroeg in het voorjaar genieten van een mooie bloemenzee in je tuin.

6: Je hout voorraad aanleggen

Ben je van plan om gedurende de winter lekker bij je warme houtkachel te zitten? Dan moet je zorgen voor een goede houtvoorraad. Let op, gebruik wel hout dat geschikt is hiervoor. Een houtkachel is immers niet geschikt om behandeld hout, spaanplaat of multiplex in te branden.

De voorkeur gaat uit naar loofhout omdat daar geen hars in zit zoals wel het geval is met naaldhout. Let ook op dat het hout droog is, dit herken je aan loszittend schors en de scheuren in het hout. Het is dan ook verstandig om je gekloofde haardhout op een overdekte plaats op te slaan. Wel binnen handbereik natuurlijk.

Hout drogen

7: De herfstperiode is een tijd is van oogsten en zaaien in je moestuin

Heb je een moestuin? Dan weet je dat de herfstperiode een tijd van oogsten en zaaien is.

Je sla, prei, wortelen, bieten, courgettes en tomaten en wachten erop om op je bord te verschijnen. Daarnaast zijn ook veel fruitbomen klaar om geoogst te worden. Tijd om je appels, peren of pruimen te oogsten.

Dit is dus een hele smakelijke manier van het oogsten van je tuin!

Na het oogsten moet er natuurlijk ook gezaaid worden. Dit is de tijd om soorten als radijs, peterselie, sla, winter postelein en spinazie te zaaien.

Moestuin

8: Je tuingereedschap naar binnen halen en onderhouden

Heb je al deze bovenstaande werkzaamheden verricht? Dan wordt het zo langzamerhand tijd om je tuingereedschap op te bergen. Dit doe je natuurlijk niet zonder je tuingereedschap goed schoon te maken en in te vetten.

Daarnaast is dit natuurlijk hét moment om de messen van je snoeischaar en je grasmaaier te laten slijpen. Door het onderhouden van je tuingereedschap, verleng je de levensduur.

Heb je de gieter normaal gesproken buiten staan? Ook dit tuingereedschap kun je beter naar binnen halen.Het zou toch zonde zijn dat dit stuk gaat door bevriezing. Hetzelfde is van toepassing op je tuinslang. Ook deze kun je het beste helemaal leegmaken en binnen opbergen. De verbindingsstukken kun je het beste een nachtje in de azijn leggen voordat je ze opbergt. Hiermee voorkom je de aantasting door kalk.

Vergeet bij het binnenhalen en onderhouden van je tuingereedschap zeker niet je robotmaaier.

Dit handige gereedschap doet natuurlijk zeer zelfstandig zijn werk waardoor je deze elektrische hulp in de “tuinhouding” bijna zal vergeten. Het basisstation en je begrenzingsdraad kun je laten liggen.

Robotmaaier onderdelen

9: Groene aanslag verwijderen

Heb je veel last van groene aanslag? Dan is het verstandig om dit ook in het najaar op een effectieve manier te verwijderen. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat je tuin een mooie uitstraling heeft maar voorkom je ook gevaarlijke situaties. Groene aanslag kan immers spekglad zijn! Als je ervoor kiest om nu het groene aanslag te verwijderen, heb je in het voorjaar minder werk.

Als je op internet kijkt, zie je diverse tips hoe je groene aanslag kunt verwijderen. Deze tips zijn echter niet allemaal even effectief. Je leest soms tips die juist veel schade kunnen veroorzaken aan de natuur!

Ik kan hier zeer veel over vertellen, maar het is makkelijker om je door te verwijzen naar een artikel dat ik eerder heb geschreven over de meest effectieve manier van het verwijderen van groene aanslag. In dit artikel staat precies te lezen wat je het beste kunt doen tegen groene aanslag en wat je zeker niet moet doen!

Ben je nog op zoek naar een goede en biologische reiniger? Ik raad je de groene aanslagreiniger van Floramix aan!

Groene aanslag verwijderen

10: De belangrijkste tip voor het opruimen van je tuin in de herfst 

Tot slot nog even een hele belangrijke (misschien wel dé belangrijkste) tip die zeker niet mag ontbreken bij het opruimen van je tuin in de herfst: maak je woning klaar voor de beruchte herfststormen. Kijk even achterom voordat je echt naar binnen gaat. Zit alles goed vast en heb je geen losse spullen in je tuin staan? Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Een herfststorm kan veel schade veroorzaken.

Kijk in dit geval niet alleen naar je tuin, maar ook even naar de rest van je woning zoals naar je dakbedekking. Het geeft zo’n troep als je schade hebt en dat is zonde van al het werk dat je hebt verricht bij het opruimen van je tuin.

Onderhoudsarme tuin maken?

Wil je graag zo min mogelijk tijd aan tuinonderhoud besteden, maar wil je toch een opgeruimde tuin? Een onderhoudsarme tuin is voor jou dan de beste optie, zodat je meer tijd kunt besteden aan andere activiteiten waar je meer energie van krijgt en blij van wordt.

Tot slot wil ik je nog wijzen op de Floramix Buitenaanslagreiniger, die je nu met 10% korting in de Florumshop kunt aanschaffen! Bekijk de reiniger hier.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!