Zelf bodemonderzoek doen

Bodemonderzoek zelf doen, kan dat? Ja, dat kan! Wel is het belangrijk om je aan de stappen te houden, zodat je zeker weet dat je het onderzoek goed doet.Hiervoor kun je natuurlijk altijd een bodemonderzoek stappenplan gebruiken. Als je zelf bodemonderzoek in de tuin uit wilt voeren, dan zijn er twee verschillende soorten onderzoeken die je kunt doen.

Onderzoek naar de bodemsoort

Op de eerste plaats is het mogelijk om een onderzoek te doen naar de bodemsoort. In de tuin kan zand in de grond zitten, maar ook klei en leem bijvoorbeeld. Het is goed mogelijk om zelf vast te stellen waaruit de grond bestaat. Dit betekent dat je aan de hand van een onderzoek kunt bepalen uit hoeveel procent zand, leem en klei jouw tuingrond bestaat. Het is niet nodig om hiervoor een test te kopen. Je kunt de test namelijk met producten uitvoeren die je over het algemeen al in huis hebt. Je hebt een schep nodig, een emmer, afwasmiddel, water, een doorzichtige bak met deksel en geduld.


Hoe werkt dit bodemonderzoek?

Het is de bedoeling dat je wat dieper graaft in de tuin, zodat je aarde van aan de oppervlakte hebt en aarde die wat dieper ligt. Haal op meerdere plekken grond uit de tuin en doe dit tot een diepte van 20 centimeter. Vul de emmer met deze aarde en verwijder alles wat niet in de aarde thuishoort, zoals steentjes, stukjes onkruid en ongedierte. Schep de aarde vervolgens over in de transparante bak tot ongeveer 40 procent van de bak. Vul de bak daarna met water tot ongeveer 4 centimeter onder de rand en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Doe het deksel op de bak en laat de bak 24 uur lang met rust. De bak mag in deze tijd niet worden geopend of bewogen. Na 24 uur is duidelijk zichtbaar dat er meerdere lagen zijn ontstaan. De onderste laag is zand, de laag daarop is leem en de bovenste laag is klei.

De pH-waarde meten

Het kan voor jou ook belangrijk zijn om te weten wat de pH-waarde van de grond in je tuin is. Dit kan niet worden gemeten met de eerder genoemde test die je zelf uit kunt voeren. Hiervoor is een ander bodemonderzoek nodig. Ook dit bodemonderzoek kun je zelf doen. Wel is het nodig om hiervoor een test te kopen. Er zijn bij de betere tuincentra diverse tests te koop voor het zelf uitvoeren van bodemonderzoek. Over het algemeen werken deze onderzoeken nagenoeg hetzelfde. Deze zijn speciaal bedoeld om de pH-waarde van de grond in je tuin gemakkelijk zelf vast te stellen door middel van een bodemonderzoek.

Reactie plaatsen