Natuursteen in de tuin? | natuurstenen tegels (voordelen op een rij)

Natuursteen in de tuin | Voor wie een oersterke bestrating zoekt met een natuurlijk uiterlijk, is natuursteen een zeer interessant product. Natuursteen wordt in de natuur gevonden, bewerkt en geschikt gemaakt voor meerdere toepassingen. Een daarvan is bestrating.

Natuursteen in de tuin

Er zijn veel varianten aan natuursteen, er is een onderverdeling te maken in:

  • Stollingsgesteente
  • Afzettingsgesteente
  • Metamorf gesteente

Onder de eerste categorie kun je basalt, trachiet en graniet scharen. Kalksteen, tuf en zandsteen zijn afzettingsgesteenten en binnen de groep metamorf kun je marmer en gneis vinden. Veel van deze soorten natuursteen zijn geschikt voor bestrating. Een bestrating van natuursteen heeft een tijdloos, natuurlijk uiterlijk en is overal toepasbaar. Door de verschillende variaties in soorten steen, kleuren en maten is er altijd wel een soort natuursteen dat bij jouw smaak past.

De voordelen van natuursteen

Omdat natuursteen in diverse kleuren te koop is, kun je een bijzonder effect krijgen door verschillende natuurstenen bestrating met elkaar te gebruiken. Dit hoeft natuurlijk niet, bestrating in een en dezelfde soort steen is ook heel mooi. Wie een bestrating heeft van natuursteen zal het herkennen, het materiaal is comfortabel, slijtvast en oersterk. Op blote voeten op natuursteen lopen voelt heel natuurlijk aan. Tegels van natuursteen zijn gemaakt uit een geheel, waardoor het niet snel barst of beschadigd. Dit maakt het materiaal sterk. Natuursteen slijt nauwelijks en blijft altijd mooi. Tot slot is het materiaal ook nog eens heel eenvoudig te reinigen.

Natuurstenen bestrating aanleggen, waar moet je aan denken?

Allereerst is het belangrijk dat de grond waar het natuursteen als bestrating gelegd gaat worden egaal is. Dit kan door bijvoorbeeld een stevige laag met zand en cement te maken. De laag moet ongeveer vijftien centimeter dik zijn, plus de dikte van de tegels. In de fundering moet een drainerende laag zijn. Met een trilplaat kun je uiteindelijk de basis egaliseren. De volgende stap is een rand maken van boordstenen of opsluitbanden.

Deze rand maakt dat de bestrating van natuursteen niet onder druk komt te liggen. Vervolgens maak je een mortel en plaats je de bestrating van natuursteen direct in de mortel. Met tegelkruisjes krijg je genoeg ruimte voor een voeg. Met een waterpas kun je kijken of de tegels recht liggen. Dit moet direct gebeuren, anders krijg je een ongelijke vloer. Als laatste worden de voegen aangebracht. Smeer het voegsel in de voegen en verwijder na ongeveer een half uur de restanten met een natte spons.

Reactie plaatsen