Sierbestrating onderhoud

Sierbestrating onderhoud | Als je een fraai aangelegd terras hebt, is het nog moeilijk voor te stellen, maar zonder onderhoud zal de bestrating verpauperen. Invloeden van buitenaf zijn daar debet aan, maar ook verkeerd onderhoud van onszelf. We noemen in dit artikel de belangrijkste ‘stoorzenders’. Met een beetje onderhoud blijft de bestrating jarenlang mooi.

Sierbestrating onderhoud

Kalkuitbroei: witte uitslag op de bestrating

Cementgebonden bestrating krijgt, door omstandigheden die met het klimaat te maken hebben, een soort witte schemer. Dit komt door een chemische reactie van water en cement, waardoor kalk vrijkomt. De witte uitslag heeft geen gevolgen voor de bestrating en verdwijnt gewoon vanzelf weer. Vind je het toch ergerlijk, behandel het dan met schoonmaakazijn en lauw water.

Algen en mossen: nestelt op vochtige bestrating

Door vocht nestelen algen en mossen zich op de bestrating, vooral in de wintermaanden. Je kunt de bestrating behandelen met reinigingsmiddelen die ook nog eens milieuvriendelijk zijn. Sommige middelen kunnen voedingsmiddelen bevatten, waardoor de algen en mossen terug kunnen keren. Goed advies vragen dus, om de bestrating van de ongewenste invloeden te ontdoen.

Korstmossen: verbindingen van algen en schimmels

Als algen en schimmels verbinden, ontstaat een soort hardnekkige aanslag in korstvormige vorm. Met heet stoom (70 graden Celsius) kun je de korstmossen te lijf gaan. Als je dit doet bij droog weer, zullen de wortels afsterven.

Beschadiging door menselijk handelen

Sommige tegels kunnen zwaar beschadigd raken van een hogedrukreiniger. De waterstraal is veel te sterk voor deze bestrating en kleurmineralen of cementdelen kunnen weggespoten worden. Ook het niet verwijderen van bladeren kan bestrating aantasten evenals strooizout.

Onderhoudsmiddelen

Er zijn diverse onderhoudsmiddelen op de markt, die goed te gebruiken zijn voor het onderhoud van de bestrating.

  • Buitenolie: voor het opkleuren en behandelen van natuursteen
  • S42: impregneermiddel dat kleur verdiept
  • R55: zuurvrije grondreiniger voor natuursteen en keramische bestrating
  • CT Green Ex: verwijdert mossen en algen
  • CT reiniger: breed toepasbaar en ontwikkeld voor zowel sterk als licht vervuilde bestrating
  • S34: beschermt tegen vlekken van vet, vuil en water
Reactie plaatsen