Betontegels leggen? Zo kun je in 5 simpele stappen een terras aanleggen

Wil je een terras aanleggen met betontegels, maar weet je niet goed hoe je betontegels moet leggen? Dan zit je hier goed, want het verstandig om je eerst te verdiepen in de manier waarop je het beste je tuin kan voorzien van een terras. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je betontegels legt.

Met mijn tips weet je uiteindelijk precies wat je moet om een terras aan te leggen.

Een terras aanleggen is namelijk niet iets dat je zonder voorbereiding kan doen. Ook is het een en ander weten over bestratingen handig. Ik wil je graag gerust stellen, want gelukkig kan iedereen een terras aanleggen

Betontegels leggen doe je in deze 5 stappen:

  • De ondergrond: zand en drainage
  • Zorg voor afwatering
  • Egaliseren van de zandbaan
  • Stabilisatie van de tegels
  • Voegen van tegels

De ondergrond: zand en drainage

De ondergrond is misschien wel het belangrijkste punt bij een terras aanleggen. Het is noodzakelijk dat deze ondergrond egaal is en bepaalde kenmerken heeft. Zo is bijvoorbeeld drainage een belangrijk punt, niemand wil dat zijn terras continue onder water staat. Voor de drainage, ook wel de doorwatering genoemd, kun je een laag fijn split, kalkvrij breekzand of metselzand gebruiken. Onder deze laag moet je een laag zand aanbrengen van ongeveer 15 cm dik.

Belangrijk is te weten op welke grondsoort je de bestrating aanlegt. Heb je bijvoorbeeld een weke grondsoort als veengrond of klei, dan mag de zandlaag wel nog dikker zijn, maar liefst 20 cm. Leg je de bestrating op een gedeelte waar zware belasting verwacht wordt, bijvoorbeeld waar auto’s overheen rijden, dan mag de laag wel 25 cm zijn en zou je het kunnen verstevigen met bijvoorbeeld puin.

Zorg voor afwatering

Met een trilplaat kun je de afzonderlijke lagen vast maken. Houdt vooral ook rekening met de dikte van de bestrating die je aan gaat brengen. Door diep genoeg uit te graven, kun je uiteindelijk nooit te hoog eindigen. Het aloude meten is weten gaat hier zeker op. Wil je dat er geen water op het terras blijft staan, zorg dan voor een goede afwatering.

Dit bereik je door bij elke meter het terras een centimeter af te laten lopen. Als de ondergrond goed ligt en er genoeg ruimte overgelaten is voor de bestrating kan de volgende stap genomen worden bij het terras aanleggen: een kantopsluiting maken.

Egaliseren van de zandbaan

Als je een kantopsluiting gaat maken, houdt dan rekening met het afschot. Neem bijvoorbeeld een rechte plank, zaag in beide kopse kanten een keep die net zo diep is als de bestrating hoog is min een centimeter. Heb je bestrating gekocht van 7 cm dik, zorg dan dat de keep 6 cm is. Als je de uiteinden van de plank neerlegt op de kantopsluiting, kun je de plank over het nieuwe terras trekken en zo het overschot aan zand verwijderen.

Dit is een hele eenvoudige manier van egaliseren en kan bijna niet fout gaan. Als je het zandbed vervolgens bekleed met planken of platen, houd je het geheel egaal en zal bestraten gemakkelijker gaan.

Stabilisatie van de tegels

Als je begint met het aanbrengen van opsluitbanden, zal de bestrating niet ‘weg kunnen lopen’. Het terras aanleggen is nu eenvoudig, je weet precies waar de tegels moeten komen en waar ze moeten eindigen. Als je de opsluitbanden net iets lager aanbrengt dan de uiteindelijke bestrating, zal het niet opvallen.

Vergeet als je de tegels neerlegt niet dat je ruimte moet overlaten voor de voeg. Als tegels niet helemaal op de juiste maat zijn, kun je ze zagen. Als je de tegels nat maakt en ook nat zaagt, komt er geen stof vrij en kun je schoon werken. Een speciale tegelsnijder of tegelknipper kun je misschien huren, zo vaak gebruik je dit apparaat niet, dus aanschaffen zal niet snel lonen.

 Voegen van tegels

Als de tegels er strak in liggen, kun je de finishing touch aanbrengen van het ‘terras aanleggen’, de voeg. Door schoon zand in de voegen te vegen, worden de tegels goed verankerd. Als er voldoende zand tussen de voegen zit, kun je beginnen met het aantrillen van het terras. Let er wel op dat de trilplaat goed schoon is, een vieze plaat zal beschadigingen aanbrengen aan de nieuwe tegels.

Overigens kan in plaats van schoon zand ook gebruik gemaakt worden van een andere voeg, bijvoorbeeld met mortel of split. Deze voegen maken dat de tegels helemaal goed vast komen te liggen.

Reactie plaatsen