Gebakken sierbestrating voor in de tuin: welke gebakken stenen zijn er?

Op de openbare weg is in Nederland veel gebakken bestrating te vinden. Denk bijvoorbeeld aan gebakken klinkers, dikformaten of waalformaten. Deze vorm van bestrating kan ook prima als sierbestrating worden gebruikt.

In dit artikel leg ik uit welke verschillende gebakken stenen zijn er en welke stenen zijn geschikt als sierbestrating. Verder beschrijf ik de mogelijkheden en voordelen van gebakken sierbestrating ten opzichte van betonklinkers, waaltjes of dikformaten.

Gebakken sierbestrating voor in de tuin

Gebakken sierbestrating (straatbakstenen) zijn verkrijgbaar in diverse formaten. In Nederland zijn de drie meest voorkomende formaten:

  • Keiformaat
  • Dikformaat
  • Waalformaat

Als je kijkt naar de straatbakstenen, gebruikt op de openbare weg, dan zal je opmerken dat de bestrating duurzaam is en lang meegaat. Door een speciaal procedé in een computergestuurde oven worden de stenen gebakken bij de hoge temperatuur van 1.000 graden Celsius. Dit maakt de stenen zeer hard en slijtvast.Omdat de bestrating lang meegaat, ligt in veel straten de bestrating al eeuwenlang. Veel klinkers worden gewoon in Nederland geproduceerd, wat ze nog eens extra aantrekkelijk maakt. Ook sierbestrating kan van gebakken klinkers gemaakt worden. De tuin bestraten met bijvoorbeeld waalformaat kan heel fraai zijn.

De voordelen van gebakken sierbestrating

De voordelen zijn duidelijk: duurzaam, 100% natuurlijk van hoogwaardig klei, budgetvriendelijk en ook nog eens lokaal geproduceerd. Daarnaast zijn straatbakstenen veelzijdig, kleurvast, kleurecht, milieu- en onderhoudsvriendelijk. Niet zo heel raar dus, dat klinkers hun weg steeds meer vinden naar het bestraten van de particuliere tuin.

De veelzijdigheid uit zich in de diverse structuren, van geglazuurd tot juist een verouderde uitstraling en van bezand tot glad. Ook de kleuren, formaten en patronen zijn divers, waardoor elke gebakken sierbestrating zijn eigen uitstraling heeft. Omdat de bestrating geen kunstmatige kleurstoffen bevat, zijn ze kleurecht. Door slijten wordt de kleur zelfs meer intens.

Energievriendelijk geproduceerd 

De fabrikanten van straatbakstenen zorgen ervoor dat de productie milieuvriendelijk is. De nieuwe 'tunnelovens' die gebruikt worden zijn veel energievriendelijker dan hun voorgangers. Door het gebruik van aardgas is emissie aanzienlijk afgenomen en straatbakstenen bevatten niets wat schadelijk is voor het milieu. Sterker nog: de winning van klei is positief te noemen, kleiwinning bij rivieren wordt door de natuur automatisch hersteld doordat rivieren de klei weer aanvullen. Gebakken sierbestrating laat zich prima combineren met andere materialen als natuursteen en keien.

Reactie plaatsen