Kantopsluitingen voor tuinaanleg (opsluitbanden, bielzen, kunststof etc.)

Kantopsluitingen voor tuinaanleg | Een aantal materialen zijn essentieel om de moderne tuin te creëren. In dit artikel vertel ik je alles over kantopsluitingen. Wat zijn kantopsluitingen precies en welke soorten zijn er zoal op de markt. Alles kom je te weten in de komende vijf minuten waarin je dit artikel leest.

Met een kantopsluiting zorg je ervoor dat je gazon, pad, bestrating, etc. strak afwerkt. Dit heeft vaak een functioneel doel, maar ziet er daarnaast ook super strak uit! Het doel dat kantopsluiting heeft in bepaalde gevallen, is dat tegels of stenen goed op hun plek blijven liggen, het kan hierdoor niet gaan verschuiven. Ook zorgen kantopsluitingen langs je gazon ervoor dat je nooit meer kantjes hoeft te steken. Kantopsluitingen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden.

Kantopsluitingen voor tuinaanleg | 5 verschillende soorten kantopsluitingen die veel gebruikt worden zijn:

  • Cortenstaal kantopsluiting
  • Kunststof kantopsluiting
  • Opsluitbanden
  • Betonbielzen
  • Palissaden

In dit artikel ga ik je per kantopsluiting laten zien hoe het eruit ziet en hoe je het kunt leggen.

Cortenstaal kantopsluiting

Overal waar je kijkt is het wel terug te vinden en helemaal in de moderne tuin. Cortenstaal is het roestige staal dat je vaak in kunstwerken ziet of het is bijvoorbeeld in een kantopsluiting verwerkt. Cortenstaal heeft als voordeel dat het niet doorroest. Cortenstaal is supersterk en heeft als positieve eigenschap dat het flexibel en duurzaam is. Het grootste voordeel is dat cortenstaal erg decoratief is.

Cortenstaal kun je goed gebruiken als:

  • maairand langs je gazon
  • opsluiting van je border
  • kantopsluiting langs verharding

Graaf de cortenstalen rand in en veranker het materiaal met verankeringspennen en hoekstukken. Zo is het materiaal zo stevig mogelijk verankerd en kun je er zo lang mogelijk van genieten.

Naast kantopsluiting heb je ook erg mooie bloembakken en kunstwerken van cortenstaal op de markt.

Kunststof kantopsluiting

Dit materiaal is een veelgebruikte kantopsluiting. Het is zeer duurzaam omdat het uit 100% gerecycled materiaal bestaat. Ook gaan het kunststof zeer lang mee. Onderhoud heb je nagenoeg niet en het materiaal is supergoed bestendig tegen water.

Je kunt dit materiaal goed gebruiken wanneer je veel glooiingen en rondingen in je tuin hebt. Het is namelijk makkelijk te buigen. Een prima alternatief voor hardhout dus.

De kunststof kantopsluiting is in twee soorten te verkrijgen, in rollen en in latten. Het materiaal is erg makkelijk om te leggen, wanneer je een (rubberen) hamer hebt kun je het in de grond slaan op de plek waar je het wilt hebben. Doordat het materiaal aan elkaar te klikken is, kun je zoveel of zo weinig op de gewenste locatie plaatsen als je wenst.

Opsluitbanden

Dit is de meest gebruikte kantopsluiting op dit moment. Door dit langs je terras of pad te zetten zorg je ervoor dat je de druk opvangt die er ontstaat tijdens de betreding, hierdoor zakken de zijkanten niet weg en zorg je ervoor dat de bestrating niet wegspoelt.

Je hebt verschillende maten opsluitbanden. Een dikkere en hogere opsluitband kan meer druk opvangen dan een dunne, korte opsluitband.

Voor een pad of terras wordt vaak gebruik gemaakt van 5x15x100 en bij een oprit wordt gebruik gemaakt van 10x20x100.

Ook kun je met opsluitbanden water leiden richting een put door met banden te werken die aan de bovenkant een mol goot hebben. Wil je echt sterke opsluitbanden dan      kun je ervoor kiezen door opsluitbanden te kiezen die bewapend zijn met staal.

Opsluitbanden leg je op dezelfde manier aan als de betonnen bielzen. Op een basis van gestabiliseerd zand en even aankloppen met een rubberen hamer. Kies je voor een natuurstenen opsluitband omdat dit beter staat in je tuin, let dan op dat je het materiaal met beleid behandeld.

Betonbielzen

Je kent ze misschien wel, de ouderwetse spoorbielzen. Bijna iedereen had ze in de tuin liggen. Als rand van de border of zelfs complete bloembakken gemaakt van spoorbielzen. Nu is het zo dat spoorbielzen niet meer mogen, in verband met de giftige stoffen in het hout. Daarvoor in de plaats zijn betonbielzen gekomen. Deze bielzen zijn robuust en winnen het op alle vlakken van de houten biels. Het grootste voordeel is wel dat de betonbiels niet verrot in de grond. Je kunt de betonbiels in vele kleuren verkrijgen.

Naast het gebruik in traptreden en bloembakken, kan een betonbiels ook als rand voor bijvoorbeeld het gras of een border gebruikt worden. Hierbij graaf je de betonbiels op de plaats waar je het wilt hebben. Zorg hierbij voor een stabiel getrilde ondergrond van zand. Wat ook een leuke optie is om betonbielzen eens te verwerken in een tuinpad.

Palissaden

Ook deze kantopsluiting ken je vast wel. Vooral langs een border komen palissaden vaak voor. Palissaden zijn minder strak als andere kantopsluitingen maar zorgen wel voor meer diversiteit in je tuin. De palissaden worden vaak gebruikt voor bloembakken en om hoogtes op te vangen in de tuin.

Reactie plaatsen