Overkappingen & Tuinschuren | Hoe maak je een bouwplan?
Een van de meest populaire trends van de afgelopen jaren is de wens naar een (extra) tuinschuur en overkapping. Mijns inziens komt het doordat we de tuin anders zijn gaan benaderen. We willen vaker en langer buiten zijn. Het buitenleven is veel meer centraal komen te staan en in een land als Nederland biedt een terrasoverkapping oneindig veel mogelijkheden om het buitenplezier te verlengen.
Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en de stijl van het tuinontwerp stem je het ontwerp van de overkapping en/ of tuinschuur hierop af. De materiaalkeuze bepaalt grotendeels de uitstraling. Bekende voorbeelden zijn:
- Houten overkappingen en tuinschuren
- Aluminium veranda’s
Minder bekend zijn de composiet overkappingen. Met dit materiaal kun je overkappingen maken in alle vormen en maten en hele bijzondere (duurzame) modellen realiseren.
Goed om rekening mee te houden is de afwerking van het dak. Je kunt deze ruimte effectief gebruiken met mooie en praktische uitbreidingen:
- Groene daken
- Zonnepanelen op het dak
- Lichtkoepel(s)
- Lichtstraat
Ik zal later verder ingaan op de functionaliteiten en mogelijkheden van deze bouwwerken en uitbreidingen. Nu wil ik verder gaan met een plan waardoor je in een logische volgorde kunt gaan bouwen.
Hoe maak je een bouwplan voor overkappingen & tuinschuren?
Het zou kunnen dat je met het budget niet helemaal uitkomt als het gaat om de aanleg van de tuin en de wens voor het bouwen van een overkapping met tuinschuur. Wel raad ik je aan om deze plannen mee te nemen in het ontwerpproces en begroting fase. Op deze manier kun je bewust beslissen op welk moment en op welke manier je het bouwplan kunt gaan realiseren.
Betekent het dat je dit in een latere fase wil gaan doen? Denk er dan eens over om alvast de fundering te gaan aanleggen. Zorg ervoor dat je het ondergrondse werk hebt afgerond en dat, als je bovengronds gaat opbouwen niet met dubbel werk komt te zitten en dus (onnodige) extra kosten gaat maken.
Een andere tip wat ik je wil meegeven is dat je alvast kabels en leidingen (of een loze leiding) richting de schuur of de veranda gaat leggen. Ook dat voorkomt een heleboel…