5 soorten kantopsluitingen voor in de tuin

Om de bestrating op zijn plek te houden is het raadzaam om goede kantopsluitingen te gebruiken. In dit artikel wil ik 5 onderhoudsvriendelijke kantopsluitingen voor in de tuin met je doornemen:

  • Cortenstaal kantopsluiting
  • Kunststof kantopsluiting
  • Opsluitbanden
  • Betonbielzen
  • Maairanden

Cortenstaal kantopsluiting

Overal waar je kijkt is het wel terug te vinden en helemaal in de moderne tuin. Cortenstaal is het roestige staal dat je vaak in kunstwerken ziet of het is bijvoorbeeld in een kantopsluiting verwerkt.

Cortenstaal heeft als voordeel dat het niet doorroest. Cortenstaal is supersterk en heeft als positieve eigenschap dat het flexibel en duurzaam is. Het grootste voordeel is dat cortenstaal erg decoratief is.

Cortenstaal kun je goed gebruiken als:

  • Maairand langs je gazon
  • Opsluiting van je border
  • Kantopsluiting langs verharding

Graaf de cortenstalen rand in en veranker het materiaal met verankeringspennen en hoekstukken. Zo is het materiaal zo stevig mogelijk verankerd en kun je er zo lang mogelijk van genieten.

Tip! Naast kantopsluiting heb je ook erg mooie bloembakken en kunstwerken van cortenstaal op de markt.

Kunststof kantopsluiting

Dit materiaal is een veelgebruikte kantopsluiting. Het is zeer duurzaam omdat het uit 100% gerecycled materiaal bestaat. Ook gaat het kunststof zeer lang mee. Onderhoud heb je nagenoeg niet en het materiaal is supergoed bestendig tegen water.

Je kunt dit materiaal goed gebruiken wanneer je veel rondingen in je tuin hebt. Het is namelijk makkelijk te buigen. Een prima alternatief voor hardhout.

De kunststof kantopsluiting is in twee soorten te verkrijgen namelijk in rollen en in latten. Het materiaal is erg makkelijk om te leggen, wanneer je een (rubberen) hamer hebt kun je het in de grond slaan op de plek waar je het wilt hebben. Doordat het materiaal aan elkaar te klikken is, kun je zoveel of zo weinig op de gewenste locatie plaatsen als je wenst.

Opsluitbanden

Dit is de meest gebruikte kantopsluiting van dit moment. Door dit langs je terras of pad te zetten zorg je ervoor dat je de druk opvangt die er ontstaat tijdens de betreding. Hierdoor zakken de zijkanten niet weg en zorg je ervoor dat de bestrating niet wegspoelt.

Je hebt verschillende maten opsluitbanden. Een dikkere en hogere opsluitband kan meer druk opvangen dan een dunne, korte opsluitband.

Voor een pad of terras wordt vaak gebruik gemaakt van 5x15x100 en bij een oprit wordt gebruik gemaakt van 10x20x100.

Ook kun je met opsluitbanden water leiden richting een put door met banden te werken die aan de bovenkant een mol goot hebben. Wil je echt sterke opsluitbanden dan kun je ervoor kiezen door opsluitbanden te kiezen die bewapend zijn met staal.

Opsluitbanden leg je op dezelfde manier aan als de betonnen bielzen.

Op een basis van gestabiliseerd zand en even aankloppen met een rubberen hamer. Kies je voor een natuurstenen opsluitband omdat dit beter staat in je tuin, let dan op dat je het materiaal met beleid behandeld.

Betonbielzen

Je kent ze misschien wel, de ouderwetse spoorbielzen. Bijna iedereen had ze in de tuin liggen. Als rand van de border of zelfs complete bloembakken gemaakt van spoorbielzen. Nu is het zo dat spoorbielzen niet meer mogen, in verband met de giftige stoffen in het hout. Daarvoor in de plaats zijn betonbielzen gekomen. Deze bielzen zijn robuust en winnen het op alle vlakken van de houten biels. Het grootste voordeel is wel dat de betonbiels niet verrot in de grond. Je kunt de betonbiels in vele kleuren verkrijgen.

Naast het gebruik in traptreden en bloembakken, kan een betonbiels ook als rand voor bijvoorbeeld het gras of een border gebruikt worden. Hierbij graaf je de betonbiels op de plaats waar je het wilt hebben. Zorg hierbij voor een stabiel getrilde ondergrond van zand. Wat ook een leuke optie is om betonbielzen eens te verwerken in een tuinpad.

Maairanden

Het gebruik van materialen heb ik al genoemd. Met een maairand zorg je voor een harde afscheiding tussen het gazon en de border. Op deze manier wordt het onderhoud een stuk vriendelijker (minder intensief) en komen de lijnen in het ontwerp sterker naar voren.

Wil je wel dat je tuin onderhoudsvriendelijker wordt maar niet dat de randen duidelijker zichtbaar worden? Kies dan voor (subtiele) beplanting die de randen camoufleren. Een prima oplossing zonder dat het je extra geld kost.

Ook in dit voorbeeld zie je maar weer hoe belangrijk het beplantingsplan is en wat je daar allemaal mee kunt opvangen.

Reactie plaatsen