4 redenen waarom tuinbestrating meer onderhoud vereist dan beplanting
Tuintegels in de tuin zijn een goede toevoeging wanneer je ze goed toepast in je tuinontwerp. Veel mensen denken dat een tuin met alleen maar bestrating onderhoudsvrij is. Dat is niet waar, je moet bijvoorbeeld de tegels schoonmaken. Tuinbestrating is niet onderhoudsvrij en vergt zelfs nog meer onderhoud dan beplanting. De grootste nadelen van tuintegels zijn natuurlijk groene aanslag en onkruid tussen de tegels, maar er zijn nog meer nadelen van enkel tuinbestrating.
In dit artikel wil ik graag een pleidooi houden voor meer borders in de tuin, of in ieder geval een pleidooi tegen de verkeerde redenering: dan bestraten we de boel gewoon. Dit doe ik op basis van de volgende 4 redenen:
- Minder verkoeling door tegels in je tuin
- Minder afwisseling
- Slechtere afwatering door tuintegels
- Bodembedekkers als oplossing in je tuin
Tuinbestrating onderhoudsvrij?
In de eerste plaats kan de vraag gesteld worden: bestaat onderhoudsvrije bestrating? Ik denk van niet. Natuurlijk is het zo dat een bestraat gedeelte van de tuin niet meer gesnoeid of bemest hoeven te worden. Dat wil echter niet zeggen dat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt. Ook betegelde gedeelten van de tuin hebben onderhoud nodig.
x
Tussen de tegels kan er immers onkruid gaan groeien en op de tegels kunnen er algen komen. Wil je je tuin er verzorgd uit laten zien, dan moet je wel de groene aanslag en onkruid tussen tegels verwijderen. Uiteraard is dat ook onderdeel van het tuinonderhoud. Er zijn echter nog een aantal ‘nadelen’ te vinden aan het plaatsen van veel tegels in je tuin. Die bespreek ik graag hieronder met je, zodat je meer uit je tuin kan halen zonder een tuin met alleen maar tuinbestrating.
1: Minder verkoeling door tegels in je tuin
Als je je tuin voor een groot gedeelte van tegels voorziet, dan zal je merken dat het warmer wordt in je tuin. De tegels veroorzaken het zogenaamde hitte-eilandeffect. Het hitte-eilandeffect houdt in dat de temperatuur door de tegels veel hoger wordt. Dit effect zie je op micro- en macroniveau. Op microniveau merk je door tegels in je tuin te plaatsen dat de temperatuur rondom de tegels wat hoger is. Dit komt omdat de tegels de warmte opnemen en pas langzaam weer vrijgeven. Planten doen dit juist niet en zorgen daarom voor verkoeling.
Op macroniveau zie je dit effect in steden. In steden zijn veel meer stenen dan op het platte land. Deze stenen houden de warmte vast. Ook zorgt de bebouwing in steden ervoor dat de wind de warmte minder makkelijk af kan voeren. Hierdoor kan het in steden tot wel vier graden warmer zijn dan op het platteland.
2: Minder afwisseling door tuintegels
Uiteraard zijn er diverse soorten stenen. Het blijven echter allemaal stenen. Ze zijn dood en bloeien niet. Planten daarentegen zijn er in alle soorten en maten. Ze bloeien, hebben kleur en kunnen voor veel afwisseling in je tuin zorgen. Uiteraard hebben planten onderhoud nodig. Er zijn echter veel verschillende soorten planten en er zijn zeker ook planten te vinden die bijzonder weinig onderhoud nodig hebben. Er zijn zelfs planten te vinden die zo weinig onderhoud nodig hebben dat ze net zoveel of zelfs minder onderhoud nodig hebben dan straattegels.
3: Slechtere afwatering door tuintegels
Een ander belangrijk nadeel van tuintegels is dat ze slecht zijn voor de afwatering. Als er veel regen valt, kan het hemelwater niet via de tegels de grond in. Dit kan voor overstromingen zorgen. Ook vergt dit extra rioolcapaciteit. Er zijn daarom in het verleden wel gemeenten geweest die een zogenaamde ‘tuintegeltaks’ in wilden voeren (in Brabant hebben ze dit in 2017 weer opgepakt). Een dergelijke belasting komt erop neer dat hoe meer tegels men in de tuin heeft geplaatst, hoe meer belasting er betaald zou moeten worden. Daar staat tegenover dat wie weinig tegels of een vijver in zijn of haar tuin heeft, minder belasting hoeft te betalen.
Een dergelijk plan is naar mijn weten nooit echt uitgevoerd. Het probleem is meestal dat het vrij lastig is om uit te voeren. Hoe meet je immers hoeveel tegels iemand in zijn of haar tuin heeft. Je zou dit via luchtfoto’s kunnen doen, maar dit is vrij arbeidsintensief. Voorlopig hoef je je dus om de belasting nog niet druk te maken als je tuintegels in je tuin plaatst. Het argument dat ze slecht zijn voor de afwatering blijft echter wel staan.
4: Geen groene aanslag, maar groene bodembedekkers
In dit artikel heb ik tot dusver al een aantal voordelen van borders in je tuin genoemd. In de eerste plaats is daar het argument van de afwisseling, in de tweede plaats is er het argument van de afwatering en in de derde plaats speelt het argument van verkoeling misschien een rol voor je. Voor veel mensen die niet van tuinieren houden, of daar de tijd niet voor hebben, blijft wellicht staan dat ze wellicht gewoon geen zin hebben in het onderhoud van een border, hoewel tegels ook onderhoud vergen door o.a. groene aanslag. Daarom beschrijf ik hier graag hoe je borders zó kunt inrichten dat ze praktisch onderhoudsvrij zijn. Kun je daarna nog meer tips gebruiken bij het inrichten van je borders? Download hier het gratis e-book over het maken van beplantingsplannen.
De voordelen van bodembedekkers
Een border die gevuld is met een bodembedekker heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Als je een border vult met een bodembedekker dan heb je daar eigenlijk in het eerste jaar alleen een beetje onderhoud aan. De plant moet immers kunnen groeien. Na het eerste jaar zijn er echter significante voordelen ten opzichte van bestrating.
De functie(s) van een bodembedekker
Een bodembedekker is een plant die de bodem bedekt. Je hoeft geen plantenkunde gestudeerd te hebben om tot die conclusie te kunnen komen. De voordelen hiervan zijn echter minder algemeen bekend. Doordat een bodembedekker de grond bedekt heeft onkruid bijna geen kans om te groeien. Een plant, ook onkruid, heeft immers licht nodig om te groeien. De bodembedekker vangt echter het licht op en ontneemt het onkruid zo de kans om te kunnen groeien. Dit is een significant verschil ten opzicht van tuintegels. Op en tussen tuintegels kan immers wel onkruid groeien. Daarnaast geldt natuurlijk ook dat het water wel tussen bodembedekkers weg kan stromen, maar veel minder makkelijk tussen tuintegels. Let wel op: voordat je bodembedekkers gaat planten is het slim om beplantingsplan te maken. Hier schreef ik een aantal artikelen over die je hier kunt vinden.
Variatie en groen als voordelen van een bodembedekker
Wellicht is een van de belangrijkste voordelen van een border met daarin een bodembedekker wel dat er weer groen in je tuin terug komt. Door een bodembedekker te verkiezen boven tuintegels gaat je tuin weer meer leven en is deze vaak minder koud en kil. Daarnaast zijn er zoveel soorten bodembedekkers aan te wijzen, dat de mogelijkheden om te variëren vrijwel ontelbaar zijn. Op deze manier kun je je tuin een stuk aantrekkelijker maken.
Tuintegels of een border? De keuze is aan jou
Uiteraard wil ik dat jij een tuin inricht waar jij je prettig in voelt. Als een fijne tuin voor jou een tuin is met veel tuintegels dan moet je daar wellicht voor gaan. Ik hoop alleen dat je niet voor een tuin met veel tegels kiest omdat je denkt dat dit de enige manier is om een onderhoudsarme tuin aan te leggen. In tegendeel: door je tuin te voorzien van borders met daarin een mooie bodembedekker kun je je tuin gevarieerder, aantrekkelijker en nóg onderhoudsarmer maken.
Groene aanslag verwijderen met Floramix
Kies je nu wel voor tegels, dan kan ik je wel aanraden om ze zo nu en dan eens te reinigen met bijvoorbeeld de Floramix Buitenaanslagreiniger. Dit is een 100% biologische reiniger waarmee je groene aanslag gemakkelijk verwijdert.
Let op, ik heb een cadeautje voor je!
Wil je meer inspiratie opdoen voor je tuin? Ik heb een leuk cadeautje voor je! In mijn Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën met je die ook kunt toepassen op je eigen tuin. Download hier de gratis gids.