Welke soorten tuinhout zijn er? (inclusief specificaties)

Hout kennen we allemaal, het is overal om ons heen in de vorm van bomen. Maar al eeuwen wordt er gebouwd met hout, stoken we vuurtjes met hout en gebruiken we het in onze tuinen. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van hout en vertel ik welke soorten er zijn en het meest gebruikt worden. Allereerst wordt er meer verteld over de duurzaamheid van hout.

Soorten tuinhout

Wat is hout eigenlijk? Wanneer je een boom doormidden zaagt zie je een aantal dingen. Je hebt de bast, het spinthout en het kernhout. Het spinthout bevind zich onder de bast en is wat minder duurzaam dan het kernhout. Het kernhout ( midden van de boom ) is vaak wat donkerder, zwaarder en het meest duurzaam.

Duurzaamheidsklassen tuinhout

De duurzaamheidsklasse van hout geeft aan in welke mate het kernhout bestand is tegen o.a. schimmels en hoe lang het duurt voordat het onbehandelde hout wordt aangetast. Er zijn vijf klassen:

  • Klasse 1; meer dan 25 jaar
  • Klasse 2; 15-25 jaar
  • Klasse 3; 10-15 jaar
  • Klasse 4; 5-10 jaar
  • Klasse 5; minder dan 5 jaar

Je kunt de levensduur van hout verlengen door het hout te behandelen. Een behandeling kan zijn dat je het hout impregneert.


Om hout te gebruiken moet het gezaagd of geschaafd worden. Nadat het hout gezaagd is wordt het geschaafd. Hier zijn verschillende soorten en mogelijkheden in afhankelijk van je smaak.

  • Geschaafd hout

Dit hout is machinaal bewerkt en glad gemaakt. Bij geschaafd hout komen er vrijwel geen houtvezels of kleine oneffenheden aan het oppervlakte meer voor.

  • Ruw gezaagd

Aan de oppervlakte van het hout zijn nog steeds houtvezels zichtbaar en voelbaar. Ook kan dit hout verschillen in dikte en breedte.

  • Fijn gezaagd

Dit komt in de buurt van glad geschaafd. Op het oppervlakte van het hout kunnen nog kleine houtvezels voorkomen.

Zacht tuinhout

Er zijn twee typen hout in de wereld. Zacht hout en hard hout. Zacht hout zijn naaldbomen oftewel dennenbomen in de volksmond. Soorten zacht hout zijn Douglas, vuren en grenen.

Tuinhout: Douglas

De duurzaamheidsklasse van Douglas is klasse 3

Douglas is een houtsoort dat veel gebruikt wordt bij overkappingen, schuren, pergola’s en tuinmeubels. Je kunt dit soort hout herkennen aan de geelbruine kleur. Als het hout onbehandeld is dan zal de kleur op den duur verkleuren naar een wat grijzige kleur.

Douglas heeft een duurzaamheidsklasse van 3 wat betekend dat hij 10-15 jaar mee gaat. Met machines en schroeven heeft Douglas hout totaal geen moeite omdat het hout goed te bewerken is.

Als je balken van Douglas zaagt, dan worden deze gezaagd net buiten het hart van de boom omdat het dan minder snel scheurt en vervormt bij verdroging.

Douglashout is makkelijk te bewerken en wordt vaak kwartiers gezaagd, dit wil zeggen dat de planken haaks op de groeiringen gezaagd worden. Voordeel hiervan is dat de gezaagde planken minder kans op kromtrekken hebben.

Tuinhout: Vurenhout

De duurzaamheidsklasse van Vurenhout is 4.

Vurenhout is de naam voor de fijnspar die de latijnse naam Picea abies heeft. Het is in Nederland de meest gebruikte houtsoort omdat het makkelijk te bewerken en goedkoop is.

De kleur van het hout is witachtig geel met ‘tekeningen’ op het hout. Dit hout heeft geen sterke geur zoals grenenhout die wel heeft.

Vurenhout is totaal niet duurzaam en kan ook slecht tegen vocht.  Om dit te verbeteren zou je het hout kunnen impregneren, verven, beitsen en lakken.

Het hout wordt vaak gebruikt in de bouw voor o.a. slijt en regelwerk.

Tuinhout: Grenenhout

De duurzaamheidsklasse van Grenenhout is klasse 5.

Dit is de naam voor verschillende Pinus-soorten, met name het hout van de grove den (Pinus sylvestris). Na vurenhout is grenenhout de meest gebruikte houtsoort in Nederland. Meestal wordt Grenenhout toegepast op plekken waar het niet in het zicht is. Behalve bij een combinatie met rabatdelen.

Grenen maakt veel geluid als je het beweegt, dit betekent dat je kunt merken wanneer het hout zal breken.

Verder heeft het dezelfde eigenschappen als Vurenhout.

Tuinhout: Steigerhout

Een hippe houtsoort die mensen kennen doordat het een erg trendy materiaal is. Steigerhout is niet een boomsoort, het wordt vooral gemaakt van vurenhout en is zeer geschikt voor het maken van tuinmeubels. Voordelen van steigerhout zijn:

  • Het hout werkt minder
  • Schimmelvrij

Tuinhout: Hardhout

De naam hardhout komt van het Engelse woord hardwood. Hardwood is loofhout en softwoord zijn, zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, naaldbomen. Loofbomen groeien over het algemeen langzamer dan naaldbomen waardoor het hout meestal harder is. Hoe harder je hout is des te duurzamer het hout is. Hardhout kun je in heel veel soorten verkrijgen bijvoorbeeld; Azobé, eiken en Bankirai.

Tuinhout: Azobé

De duurzaamheidsklasse van Azobé is klasse 1.

Azobé hardhout is de meest gangbare soort hardhout wat in omloop is. Het hout is afkomstig uit West-Afrika en groeit in tropische gebieden. De Latijnse naam is Lophira Alata. Dit soort hardhout wordt vaak gebruikt voor zware constructies. Azobé wordt in Nederland niet aangevreten door paalwormen wat weer een groot voordeel is.

Het wordt veel gebruikt voor fundatiepalen, walbeschoeiingen en pergola’s.

Zoals ik al eerder vermeld is zit Azobé in klasse 1 wat hem zeer duurzaam maakt. Naast de duurzaamheid is Azobé hout ook erg slijtvast. Als je gaat schroeven in hardhout moet je het hout eerst voorboren en gebruik maken van RVS schroeven.

Tuinhout: Bankirai

De duurzaamheidsklasse van Bankirai is klasse 2.

Over het algemeen heeft Bankirai dezelfde eigenschappen als Azobé.

Bankirai wordt veel gebruikt voor vlonders, palen en pergola’s. Het is dus een houtsoort wat veel gebruikt wordt in de tuin.

Tuinhout: Eiken

De duurzaamheidsklasse van Eiken is klasse 2.

Eikenhout is een duurzame typisch Nederlandse houtsoort met een karakteristieke uitstraling waardoor het een robuuste, landelijke uitstraling krijgt. Het hout is geschikt voor luxe buitentoepassingen. Eiken heeft een duurzaamheidsklasse 2 en het heeft een geelbruine tot donkerbruin kleur.

Wil je eens bekijken hoe al deze verschillende houtsoorten in een tuin tot zijn recht komen. In mijn gratis tuininspiratiepakket vind je talloze voorbeeldtuinen met allerlei verschillende houtsoorten. Download hier het pakket helemaal gratis