Spint op een kamerplant? zie oplossing:

Zie je kleine stipjes op de bladeren van je kamerplanten? Dan is de kans groot dat je plant wordt aangetast door spint. Spint is een infectie van mijten op de plant. Dit zijn minuscule insecten die een enorme schade aan kunnen richten aan je beplanting. Spint op een kamerplant kun je zeker bestrijden, mits je dit op een effectieve wijze doet. Kies hiervoor een 100% biologische oplossing. Waarom je deze keuze moet maken, lees je hieronder.

Spint op een kamerplant: wat is spint?

Spint (mijt) kan gerust worden gezien als een serieuze bedreiging van planten. Deze kleine parasieten kunnen een plant flink aantasten door de sappen aan een plant te onttrekken. Spint komt veelvuldig voor op tropische planten, groenten, fruitsoorten en kamerplanten. Deze kleine insecten kunnen zich zeer goed ontwikkelen in een drogere omgeving waar een aangename temperatuur heerst zoals in woonkamers of andere ruimtes binnenshuis. 

De mijten zijn kleine beestjes die niet groter worden dan 0,5 mm. De parasieten zijn geelgroen, bruin of rood van kleur. Je zult de mijten op een kamerplant nauwelijks kunnen zien. Je moet heel goed kijken om kleine stipvormige vlekjes te onderscheiden. De meeste spint soorten bewegen zich niet of nauwelijks en verstoppen zich onder het blad.   


Hoe ziet spint eruit op een kamerplant?

De aanwezigheid van spint op een kamerplant zal zich vooral verraden door de gevolgen. Spint kan zich in een hoog tempo ontwikkelen door zich te voeden met planten vocht. Hiervoor prikken de mijten gaatjes in de plant om voedingsstoffen op te nemen. Dit gaat ten koste van de ontwikkeling van de plant. Een plant kan de voedingsstoffen niet meer transporteren naar de gewenste plaats waardoor er tekorten ontstaan in de energievoorziening. Dit zal ten koste gaan van het fysiologische evenwicht van de plant. Dit is in eerste instantie zichtbaar door de kleine bruine puntjes die in het blad ontstaan. In een later stadium zullen de bladeren van de plant verkleuren en van de plant afvallen. De vorming van een grote populatie spintmijten op een specifieke plek is zichtbaar als zich een wit weefsel onder de bladeren heeft gevormd.

Spint op kamerplanten biologisch behandelen

De bedreiging van spint op planten is afhankelijk van de gevoeligheid van de plant hiervoor. Dit kan zelfs per plantensoort verschillen. Het is zeker raadzaam om kamerplanten direct te behandelen na constatering van spint. 

Let op: Hoe langer je wacht, hoe erger het probleem wordt.

Daarnaast kun je het probleem ook erger maken als je de verkeerde methode hiervoor toepast. Dit laatste benadrukt het verschil in werking van chemische manieren ten opzichte van een biologische methode. Een middel met chemische werkzame stoffen is vaak voordeliger in aanschaf maar onderaan de streep ben je veel duurder uit. Dit heeft niet alleen betrekking op het feit dat je meer van dit middel nodig hebt om het gewenste resultaat te realiseren en dat chemische middelen een kortere werking hebben maar ook op het effect van het gebruik. De planten zullen minder goed groeien vanwege de gifstoffen en minder goed herstellen omdat je niet alleen de spint zult bestrijden maar ook de nuttige organismen worden aangetast. Tevens is er een risico op resistentie van plagen door het gebruik van chemische middelen en is deze methodiek uiteraard schadelijk voor mens en milieu. 
Reactie plaatsen